Monitor 27' 4k do pracy z tekstem

Monitory uniwersalne w dowolnie szerokim ujęciu oraz do zastosowań domowych.
Wojciech

Monitor 27' 4k do pracy z tekstem

16 marca 2025, 17:06 - ndz

Dzień dobry,

Po latach pracy na zestawie 2 x 27 QHD od Della (P2720D), uznałem, że czas przesiąśc się na 4k.

Jako osoba ze sporą wadą wzroku, spędzająca przed ekranem 10-12h dziennie, najbardziej chciałbym pójśc w E-ink, ale dopóki ta technologia nie osiągnie chociaż 30Hz, tego typu monitory nie nadają się do użytku (https://onyxboox.pl/czytniki-ebookow/onyx-boox-mira-pro).

Moje priorytety to możliwie duża czytelność przy niskiej jasności i równomierność podświetlenia (chciałbym możliwie zbliżyć się wizualnie do czytania e-ink'u lub kartki papieru).

Czytając forum natknąłem się oczywiscię na wąki dot. NECa EA271U', ale wobec jego braku mam przed sobą poniższych kandydatów:

- Dell U2723QE - testowałem już ten monitor, ale przez wzgląd na jego ustawienie (tyłem do okna), refleksy świetlne powodowały fizyczny ból moich oczu. Mój przyszły gabinet będzie ustawiony prostopadle do okna, ale nadal mam wątpliwości, czy takie ułożenie w 100% załatwi ten problem;

- Asus PRO ART PA279CRV - stosunek cena/jakośc wydaje się być wybitny - pytanie, czy jego 'graficzność' jest nędzna w zastosowaniach graficznych, ale w pracy z tekstem jest lepszy od ww. Dell'a i konkurencji, czy też jest to monitor średni w każdym zastosowaniu

- EIZO FlexScan EV2740X - polecany na forum, aczkolwiek chcąc kupić zestaw dwóch takich monitorów jakoś średnio mi się uśmiecha wydać 7 k na dwa monitory do pracy ze zwykłym tekstem i wydaje mi się to strzelaniem do wróbla z armaty, chyba, że ktoś mnie przekona do tego, że taki wydatek naprawdę pomoże moim oczom odpocząć i zdrowotnie 'się zwróci'.

- ViewSonic VP2768a-4K - wydaje się, że to no-name z podobnej półki co ASUS, ale sam już nie wiem.

Co o tym myślicie? A może macie inne propozycje? Ze względu na zakup firmowy i osobiste preferencje nie chcę się pchać w używki bez gwarancji.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

Re: Monitor 27' 4k do pracy z tekstem

16 marca 2025, 19:05 - ndz

ViewSonic to nie jest "noname".. Marka może słabiej kojarzona, bo po czasach świetlówkowych znikła z rynku na jakiś czas. Co do "drogiego" EIZO to niestety często jest przeświadczenie, że do prostych zadań wystarczy prosty monitor. Nic bardziej mylnego. Wyświetlić obraz potrafi każdy monitor. Ale o jego użyteczności stanowi szereg cech takich jak m.in.: jakość matrycy, jakość elektroniki sterującej i poziom jej wysterowania, typ i jakość wykończenia powłoki, zakres regulacji parametrów..

Może się to wydawać nielogicznie i nieekonomiczne, ale bardzo często się zdarzało, że do ogólnej codziennej pracy korzystało się właśnie z monitorów graficznych wyższej klasy, bo one dawały najbardziej neutralny obraz i największe możliwości regulacji obrazu.

Jeśli to pomoże sugeruję "wypożyczyć" tego EV2740X i zestawić np. z SHARP EA272U, który można dostać ponad 1000 zł taniej.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Wojciech

17 marca 2025, 11:02 - pn

Czy ani Dell ani ten Asus nie dadzą rady do prostych prac biurowych? Jesli chodzi o Sharp'a czytalem, ze jest to produkt na licencji NEC'a EA272, a więc powinien to być ten sam monitor, co wychwalany przez Was NEC, ale są jakieś problemy z jego kalibracją, zgadza się? Czy to jest problem aktualny dla pracowników biurowych, czy może tylko dla grafików? A jeśli dla ogółu, to czy można liczyć, że z czasem software do kalibracji zostanie udostępniony i monitor uda się kiedyś skalibrować?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

17 marca 2025, 11:26 - pn

Wojciech pisze:
Czy ani Dell ani ten Asus nie dadzą rady do prostych prac biurowych? Jesli chodzi o Sharp'a czytalem, ze jest to produkt na licencji NEC'a EA272, a więc powinien to być ten sam monitor, co wychwalany przez Was NEC, ale są jakieś problemy z jego kalibracją, zgadza się? Czy to jest problem aktualny dla pracowników biurowych, czy może tylko dla grafików? A jeśli dla ogółu, to czy można liczyć, że z czasem software do kalibracji zostanie udostępniony i monitor uda się kiedyś skalibrować?
Nie ma problemów z kalibracją sprzętową Sharpa EA272U, tylko oprogramowanie do jej wykonania jest jeszcze niedostępne na rynku więc na razie można kupić wersję ColorTuned skalibrowaną w krakowskiej centrali NEC
Wojciech

18 marca 2025, 20:28 - wt

Czornyj pisze:
17 marca 2025, 11:26 - pn
Wojciech pisze:
Nie ma problemów z kalibracją sprzętową Sharpa EA272U, tylko oprogramowanie do jej wykonania jest jeszcze niedostępne na rynku więc na razie można kupić wersję ColorTuned skalibrowaną w krakowskiej centrali NEC
Ktoś pisał w jednym z wątków, że tylko monitory oznaczone jako "Colour" będą mogły w przyszlosci skorzystac z aktualizacji software'u, która umożliwi kalibrację sprzętową.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

18 marca 2025, 20:49 - wt

Wojciech pisze:
18 marca 2025, 20:28 - wt
Ktoś pisał w jednym z wątków, że tylko monitory oznaczone jako "Colour" będą mogły w przyszlosci skorzystac z aktualizacji software'u, która umożliwi kalibrację sprzętową.
Jak będzie aktualizacja to umożliwi kalibrowanie wszystkich - te które obecnie są kalibrowane w centrali jako ColorTuned to przecież najzwyklejsze EA272U :)

Wróć do „Zastosowania amatorskie”