Monitor ViewSonic VP2768a-4K ColorPro

Monitory uniwersalne w dowolnie szerokim ujęciu oraz do zastosowań domowych.
krzysztof82

Monitor ViewSonic VP2768a-4K ColorPro

17 kwietnia 2025, 06:52 - czw

Witam. Ma pytanie do lepszych niż ja w tym temacie. Czekałem już sporo czasu na monitor Sharp EA272u colortuned(kalibracja sprzętowa) .Monitor dotarł ale z wadą i niestety zwracam go. Kolejne mają być w maju... Więc zdecydowałem się przetestować Monitor ViewSonic VP2768a-4K ColorPro. Żeby oczywiście miło to ręce i nogi to kolega pożyczy mi kalibrator X-Rite i1 Display Pro. Teraz do sedna. Z tego co czytałem muszę ściągnąć program do kalibracji ViewSonic, czy jestem to wstanie sam ogarnąć ? Nigdy nie kalibrowałem monitora... Warto jest sobie zawracać głowę tym monitorem ? Bo opinie różne są na jego temat...
voriax

Re: Monitor ViewSonic VP2768a-4K ColorPro

17 kwietnia 2025, 22:30 - czw

Cześć - Color Tuned - selekcjonowany i kalibrowany przez specjalistę dotarł z niezauważona wadą?
Można wiedzieć co to za wada?
krzysztof82

17 kwietnia 2025, 22:58 - czw

Jak masz z tyłu monitora to wcięcie za które podnosisz monitor to strzela całe i wychodzi z obudowy...cały plastik z tyłu się rusza...ogólnie to wykonanie tego monitora szału nie robi...Mam już w domu na test tego ViewSonica i moim zdaniem plastiki ma lepszej jakości.
voriax

18 kwietnia 2025, 00:14 - pt

Opowiedz proszę później jak po kalibracji.

Plastiki Nec/Sharp szału nie robią fakt.
Pytałem o wadę gdyż mam 2 sztuki 272U w wersji ColorTuned.
Moje plastiki są akceptowalne.
w jednym monitorze martwi mnie lekko podcień na dolnej krawędzi taki jakby "shadow effect" prawie na całej długości - zależy od kąta patrzenia, znika gdy zniżę wzrok na poziom dolej krawędzi - chyba tak będę teraz pracował - "przygarbiony" ;-) albo to po prostu zignoruję :D
krzysztof82

18 kwietnia 2025, 11:27 - pt

Jestem po kalibracji. Ogromna zmiana w obrazie na plus...po wyjęciu z pudełka biel leciała w czerwień...teraz jest super. Sprawdziłem zdjęcie testowe rzeźnik i wyszło super jak na moje oko...kolorów nie widać wcale.Naczytalem się bredni na Amazonie że monitor wolno reaguje przez program do sterowania itp a chula to wszytko bardzo responsywnie...
Filip

18 kwietnia 2025, 11:42 - pt

voriax pisze:
18 kwietnia 2025, 00:14 - pt
chyba tak będę teraz pracował - "przygarbiony" ;-) albo to po prostu zignoruję :D
Kup ramię i daj monitor wyżej. Przy okazji zyskasz miejsce na biurku
voriax

18 kwietnia 2025, 21:04 - pt

Z przygarbieniem ironizowałem przecież:-)
Monitor ocenie jest już na optymalnej wysokości.

Nie wiem na ile w tej klasie taki niewielki cień na obrazie przy samej ramce to poważna sprawa czy normalka.
Drugi monitor just bez tej "niedogodności".
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

19 kwietnia 2025, 10:50 - sob

Większość monitorów ma minimalne przyciemnienie wokół ramki ok. 1 cm
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
krzysztof82

19 kwietnia 2025, 12:03 - sob

Spróbowałem jeszcze opcji kalibracji z uniformity i to co zobaczyłem po kalibracji to był dramat...obraz jak mozaika...po przełączeniu na profile standardowe poprawnie wyświetla...Później kalibrowałem ponownie ale już bez uniformity to samo...w końcu się udało...jakiś błąd występuje przy kalibracji. Raz jest raz nie...Normalnie mam już dość. Jak bym miał pieniądze to kupuje Eizo i sprawa załatwiona. Postawiłem obok ColorTuned i niby kalibrowany sprzętowo a w czerwień leci jak diabli jak porównam po kalibracji w domu ViewSonica...Zastanawiam się dla czego jest problem żeby znaleźć coś godnego uwagi dla amatora do 3 tyś...maskara czasy.
SzymonBN

21 kwietnia 2025, 16:54 - pn

To normalne w tanich monitorach poza EIZO i droższymi NECami. Włączasz Uniformity i dzieją się cuda. Nic nowego.

A mistrzem robienia ludzi w dupe jest Benq ze swoim modelem SW240 który potajemnie w fabrycznych trybach jest wyrównany, żeby producent mógł się pochwalić na fabrycznym świstku jaki jest piękny i równy, a debile w recenzjach powielili bzdury. Po zrobieniu kalibracji jest -20% ciemniejszy róg i nic z tym nie zrobisz, bo w menu nawet nie ma opcji włączenia równomierności, która przecież rzekomo jest. A w fabrycznych trybach jest niebieski z czym też nic nie zrobisz. Tryby kastomizacji z palca też już równomierności nie mają… Tanie monitorki obecnie są coraz lepsze i kolory wyświetlają sensownie, ale sterowanie względem EIZO CG to istna padaka. W końcu za coś się płaci w tych droższych - co w sumie też nie jest przesadnie dziwne.
krzysztof82

21 kwietnia 2025, 21:10 - pn

Kalibrację już zrobiłem i działał teraz cały czas...wyczyściłem kalibrator i zaktualizowałem sterowniki od grafy. Po kalibracji obrazek jest przyjemny ,a jakość wykonania lepsza niz w Sharp EA272u...ale pytanie ile on wytrzyma to czas pokaże...
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

22 kwietnia 2025, 10:22 - wt

krzysztof82 pisze:
Spróbowałem jeszcze opcji kalibracji z uniformity i to co zobaczyłem po kalibracji to był dramat...obraz jak mozaika...po przełączeniu na profile standardowe poprawnie wyświetla...Później kalibrowałem ponownie ale już bez uniformity to samo...w końcu się udało...jakiś błąd występuje przy kalibracji. Raz jest raz nie...Normalnie mam już dość. Jak bym miał pieniądze to kupuje Eizo i sprawa załatwiona. Postawiłem obok ColorTuned i niby kalibrowany sprzętowo a w czerwień leci jak diabli jak porównam po kalibracji w domu ViewSonica...Zastanawiam się dla czego jest problem żeby znaleźć coś godnego uwagi dla amatora do 3 tyś...maskara czasy.
Nawet dwa idealnie skalibrowane monitory o różnym widmie podświetlenia wyglądają inaczej. Oprogramowanie do kalibracji ViewSonica jest ewidentnie niedorobione i pełne baboli, co sam zresztą zauważyłeś - szanse na to, że kalibruje ono monitor poprawnie są mocno takie sobie. Monitor nawet lekko rozkalibrowany powoduje, że idealnie skalibrowany będzie wizualnie leciał w kolor przeciwstawny do monitora rozkalibrowanego (żółtawy-niebieskawy, zielonkawy-różowy itd.)  

Sharp EA272U ColorTuned jest kalibrowany z użyciem sprawdzonego przez lata w boju oprogramowania dodatkowo wyposażonego w indywidualną dla tego modelu kalibrację spektralną (.edr) wykonaną przeze mnie za pomocą spektroradiometru JETI Specbos - kwestię wiary w to, czy poprawna jest kalibracja ViewSonica czy NECa pozostawiam ocenie indywidualnej ;)

Obrazek
Obrazek
krzysztof82

22 kwietnia 2025, 11:15 - wt

Czornyj pisze:
22 kwietnia 2025, 10:22 - wt
krzysztof82 pisze:
Nawet dwa idealnie skalibrowane monitory o różnym widmie podświetlenia wyglądają inaczej. Oprogramowanie do kalibracji ViewSonica jest ewidentnie niedorobione i pełne baboli, co sam zresztą zauważyłeś - szanse na to, że kalibruje ono monitor poprawnie są mocno takie sobie. Monitor nawet lekko rozkalibrowany powoduje, że idealnie skalibrowany będzie wizualnie leciał w kolor przeciwstawny do monitora rozkalibrowanego (żółtawy-niebieskawy, zielonkawy-różowy itd.)  

Sharp EA272U ColorTuned jest kalibrowany z użyciem sprawdzonego przez lata w boju oprogramowania dodatkowo wyposażonego w indywidualną dla tego modelu kalibrację spektralną (.edr) wykonaną przeze mnie za pomocą spektroradiometru JETI Specbos - kwestię wiary w to, czy poprawna jest kalibracja ViewSonica czy NECa pozostawiam ocenie indywidualnej ;)

Obrazek
Obrazek
To powiedz mi jak mogę go skalibrować sam w domu.Mam kalibrator a jaki program obsługuje Sharpa ? Oczywiście chodzi mi o kalibrację sprzętową
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

22 kwietnia 2025, 11:23 - wt

Pisano już wcześniej, że użytkownik nie może na razie sam zrobić kalibracji sprzętowej, bo SVII w dalszym ciągu nie zostało jeszcze zaktualizowane i nie zapewnia obsługi EA272Q/U.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
krzysztof82

22 kwietnia 2025, 12:04 - wt

Czyli może się okazać że wcale nie odblokują...

Wróć do „Zastosowania amatorskie”