Do tej pory myślałem, że zakup monitora (ew.TV) 4K a mam 2K, przy skalowaniu np. do FHD (4K) albo HD (4K i obecny 2K) działa gładko, bo to przecież 4:1 czyli 4 piksele wyświetlają to samo co 1 piksel w mniejszej rozdzielczości (oprócz 4K->720p).
A podobno to nie tak.
Skoro mam monitor 2K (który może wymienię na 4K) a chcę oglądać na nim filmy w rozdzielczości FullHD, grać czasami też na FullHD albo podłączyć konsolę PS3, gdzie obraz będzie 720p lub w niższej rozdzielczości... jak to zrobić, żeby to dobrze wyglądało albo jaki monitor/TV kupić, żeby skalowanie było dobre/lepsze?
Na teraz tylko wiem, że TV mają lepsze skalowanie niż monitory a z drugiej strony monitor monitorowi nierówny w skalowaniu tak samo z TV.
Niektóre monitory mają ficzer w postaci zmniejszenia wyświetlanego obrazu do odpowiednich proporcji i rozmiaru w calach (w tym rozdzielczości) jeśli chodzi o retro PS3. Ktoś polecił mi jednak do konsoli PS3 zakup TV hdready, bo gry ze starej konsoli PlayStation 3 będą wtedy najlepiej wyglądać, różnica w pikselach nie będzie duża. Co o tym myślicie? Jakie będzie najlepsze rozwiązanie pod materiały w niższych rozdzielczościach?
Monitory 2K/4K a skalowanie filmów/gier do niższych rozdzielczości 1080p/720p
- Tom01
- Kontakt:
Re: Monitory 2K/4K a skalowanie filmów/gier do niższych rozdzielczości 1080p/720p
Moje dzieci mają dwie stare konsole i na różnych monitorach (o różnych rozdzielczościach) nie widzę różnicy.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions