Witam,
To mój pierwszy post na forum, jednak zanim się zarejestrowałem przeglądałem interesujące mnie tematy, dotyczące wymiany monitora.
Na początku 2007 roku kupiłem 19" monitor Eizo FlexScan S1931. W chwili obecnej liczba przepracowanych godzin wynosi 19035. Monitor cały czas sprawuje się świetnie, jakość obrazu odpowiada mi w 100%. Nie zajmuje się grafiką, a służy mi on głównie do pracy w Excel, Word, BP Fleet Expert itp., oraz sporadycznie do gier (RTS), do filmów używam TV. Jego jedyną bolączką jest mały na te czasy rozmiar i przestrzeń robocza, stąd decyzja o wymianie na większy model z rozdzielczością 1920x1080 lub 1920x1200. Jeszcze nie wiem, czy będę go sprzedawał za psie pieniądze (300 - 400 zł? w dniu zakupu 1999 zł), czy po prostu zostawię sobie go jako drugi monitor. Czas pokaże.
Tyle, jeżeli chodzi o wstęp Na początku chciałem zakupić LG IPS277L, na szczęście szybko się ogarnąłem i stwierdziłem, że szkoda oczu. Mój obecny Eizo mam ustawiony przez większość czasu (głównie zdarza mi się pracować wieczorną porą) na 8% jasności. Wyższe wartości powodują u mnie szybkie męczenie oczu. Stąd następca musi mieć dobrą regulację jasności zaczynając od bardzo niskich wartości. Przeglądając testy kilkudziesięciu monitorów, wybrałem w miarę godnego w moim mniemaniu następce - Eizo EV2436W. Zdecydowała tutaj właśnie regulacja natężenia podświetlenia. Chociaż podejrzewam, że naprawdę godnym następcą by był jakiś Eizo z pułapu cenowego >3000 zł, ale na to mnie nie stać.
W związku z tym mam pare pytań.
1. Czy jakość obrazu będzie chociaż podobna do tej, którą mam teraz? (przypominam, że nie zajmuje się grafiką)
2. Czy zmęczenie będzie o wiele bardziej odczuwalne niż na rozmiarze 19"?
3. Wyczytałem, że ma opcję skalowania o nazwie "normal". Działa ona na takiej zasadzie, że jak odpalę grę w rozdzielczości 1920x1080, to będę miał u góry i na dole czarne pasy?
4. Czy warto dać za niego 1900 zł, czy może znajdę podobny monitor, za mniejsze pieniądze? (1900 zł to już maksymalna kwota)
5. Kalibracja nie wchodzi w grę, więc proszę nie podawać przykładów typu - "Weź tego Nec'a, po kalibracji wciąga Eizo nosem"
W załączniku zdjęcie mojego stanowiska, chociaż trochę obrazującego warunki pracy monitora.
Dziękuję z góry za pomoc
Eizo 1931 na Eizo EV2436W?
- Tom01
- Kontakt:
Następcą jakościowym S1931 jest nie produkowany S2233W/S2243W lub lepiej SX2262W, ale nie mieści się w budżecie. EV2436W spełnia wszystkie postawione warunki, ale specyfika obrazu będzie inna. Wynika z innego typu panelu, IPS zamiast PVA.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Niestety nie jestem w stanie dopłacić tak dużej różnicy do poleconych przez Pana monitorów.
Mógłbym jeszcze dostać potwierdzenie co do opcji skalowania? Gdzieś Pan wspominał, że posiada, lub ktoś z rodziny, ten monitor i używa m. in. do grania. Jeżeli jest taka możliwość to proszę o sprawdzenie czy można uruchomić grę w rozdzielczości 1920x1080, tak aby u góry i na dole były czarne pasy a wyświetlanie pixeli wynosiło 1:1.
Dziękuję z góry
Mógłbym jeszcze dostać potwierdzenie co do opcji skalowania? Gdzieś Pan wspominał, że posiada, lub ktoś z rodziny, ten monitor i używa m. in. do grania. Jeżeli jest taka możliwość to proszę o sprawdzenie czy można uruchomić grę w rozdzielczości 1920x1080, tak aby u góry i na dole były czarne pasy a wyświetlanie pixeli wynosiło 1:1.
Dziękuję z góry
- Tom01
- Kontakt:
Skalowanie jest konfigurowalne we wszystkich modelach EIZO. Można ustawić dwa sposoby rozciągania i 1:1. Jeśli potrzebuje Pan obraz z pasami to będzie.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl