EIZO, NEC, DELL - jako monitor domowy

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
ralph

EIZO, NEC, DELL - jako monitor domowy

31 lipca 2013, 10:29 - śr

Małymi krokami zbliżam się do wymiany całego komputera wraz z monitorem. Obecnie posiadany monitor to 17" iiyama as4316utc, który w miarę dobrze odwzorowuje kolory, jednak bardzo brakuje mi przestrzeni roboczej. Ponadto kosztował dość sporo jak na tamte czasy, ale też trzeba brać pod uwagę, że była to era wchodzenia na rynek monitorów LCD (czas reakcji ponad 30ms).
W związku z tym mam pytanie - jaki monitor będzie dobrym zamiennikiem obecnie posiadanego?

Zastosowanie: obróbka grafiki oraz filmów (obecnie jedynie amatorsko), filmy, dynamiczne gry (wyścigi oraz fps-y).
Zdaję sobie sprawę, że im precyzyjniejszy monitor, tym mniejsza szybkość reakcji – szukam jednak złotego środka.

Od kilku tygodni przeglądam forum, porównuję, szukam dodatkowych informacji i na chwilę obecną zastanawiam się, a nawet więcej – jestem bliski kupna FS2333 (można do niego podłączyć inne urządzenia).

Jestem ciekaw, czy poza "forysiem" otrzymam jakieś ciekawe propozycje (przekątna 23" lub więcej). Poza EIZO wchodzą w grę jeszcze dwie marki - DELL oraz NEC (jednak do obecnego DELL-a mam mieszane uczucia, ponieważ znajomi bardzo narzekają na jakość laptopów z serii XPS i - problemy z kartami sieciowymi, graficznymi i napędami. Może z monitorami jest lepiej).

Dziękuję za wszelkie wskazowki oraz podpowiedzi w tym temacie.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: EIZO, NEC, DELL - jako monitor domowy

31 lipca 2013, 10:48 - śr

Klasyczne pytanie: Przeglądał Pan to? http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=5&t=153
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

31 lipca 2013, 11:45 - śr

Jako alternatywę dla FS2333 proponuję EA244WMi - czas reakcji ma niewiele gorszy, a jest większy i bardziej ergonomiczny. Po sprzętowym skalibrowaniu odwzorowanie kolorów jest o niebo lepsze, monitor zaopatrzony jest w normalną stopkę z dużym zakresem regulacji i pivotem (stopka w FS to klęska i ponury żart).
ralph pisze:Małymi krokami zbliżam się do wymiany całego komputera wraz z monitorem. Obecnie posiadany monitor to 17" iiyama as4316utc, który w miarę dobrze odwzorowuje kolory, jednak bardzo brakuje mi przestrzeni roboczej. Ponadto kosztował dość sporo jak na tamte czasy, ale też trzeba brać pod uwagę, że była to era wchodzenia na rynek monitorów LCD (czas reakcji ponad 30ms).
W związku z tym mam pytanie - jaki monitor będzie dobrym zamiennikiem obecnie posiadanego?

Zastosowanie: obróbka grafiki oraz filmów (obecnie jedynie amatorsko), filmy, dynamiczne gry (wyścigi oraz fps-y).
Zdaję sobie sprawę, że im precyzyjniejszy monitor, tym mniejsza szybkość reakcji – szukam jednak złotego środka.

Od kilku tygodni przeglądam forum, porównuję, szukam dodatkowych informacji i na chwilę obecną zastanawiam się, a nawet więcej – jestem bliski kupna FS2333 (można do niego podłączyć inne urządzenia).

Jestem ciekaw, czy poza "forysiem" otrzymam jakieś ciekawe propozycje (przekątna 23" lub więcej). Poza EIZO wchodzą w grę jeszcze dwie marki - DELL oraz NEC (jednak do obecnego DELL-a mam mieszane uczucia, ponieważ znajomi bardzo narzekają na jakość laptopów z serii XPS i - problemy z kartami sieciowymi, graficznymi i napędami. Może z monitorami jest lepiej).

Dziękuję za wszelkie wskazowki oraz podpowiedzi w tym temacie.
ralph

31 lipca 2013, 18:23 - śr

@Tom01
Od tego (no prawie) miejsca zaczynałem poszukiwanie monitora, który spełni moje oczekiwania. Jednak im więcej czytałem (wcześniej o tym pisałem), tym stawałem się głupszy.
Stad moje pytanie na forum, bo jednak należe do tej grupy użytkowników, dla której jakość obrazu ma duże znaczenie.

W moim kręgu zainteresowan były monitory:
- EIZO Foris FS2333,
- EIZO Foris FS2331,
- EIZO SX2262W,
- DELL U2413 (jednak trochę boję się obecnych produktów DELL-a)
- NEC P241W (ale to już chyba trochę na wyrost)

@Czornyj
Twoja propozycja wydaje się całkiem ciekawa i niejako mieści się w moich typach.
zaqer

31 lipca 2013, 22:12 - śr

Tom01 pisze:Klasyczne pytanie: Przeglądał Pan to? http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=5&t=153
Tak apropos tego linka, to widzę że na liście polecanych monitorów pojawił się zachwalany przez Czornyja NEC EA244WMi, natomiast Eizo EV2436 zyskał " wyróżnienie w swojej klasie. Mam zatem pytanie do autora tego zacnego opracowania - w czym EIZO jest lepszy od NEC'a, bo z tego co pisze Czornyj to jest na odwrót a i cena NEC'a jest na dzień dzisiejszy bardzo atrakcyjna.
Będę wdzięczny jeśli poświęcisz mi chwilkę na wyjaśnienie tej zagwozdki Tom01, ponieważ właśnie finalizuje zakup monitora, który mi się niestety opóźnił i teraz mógłbym ewentualnie skorygować moją decyzję co do zakupu NEC'a, w przypadku gdyby EIZO było faktycznie bezkonkurencyjne w tej klasie.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

31 lipca 2013, 22:30 - śr

EV2436W jest lepszy jeśli chodzi o:
- Regulację jaskrawości
- Równomierność podświetlenia
- Powtarzalność
- Gwarancję
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
Tomig

01 sierpnia 2013, 23:31 - czw

Pozwolę się wtrącić. Ea to 8 bit panel + pełna sprzętowe kalibracja Gamma Comp. Eizo to raczej wyświetlacz zdecydowanie bardziej skierowany na biurko amatora lub sekretarki;)
Tomasz Gut
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 sierpnia 2013, 09:56 - pt

Obydwa to podobna klasa. EV podobnie jak EA wywodzi się z monitorów korporacyjnych. O ile jednak EA pozostaje w tej klasie, to EV silnie ewoluował i ma dodane mechanizmy sprawiające, że jest bardziej uniwersalny. Poprawienie nędznej liniowości to bezsprzeczna zaleta, ale ktoś kto to potrafi docenić i zrobić i tak w przeważającej większości wypadków kupuje bardziej właściwy monitor. A temu kto nie doceni, tak naprawdę nie jest to potrzebne. Większe znaczenie ma dla niego za to np dużo lepsza regulacja jaskrawości.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

02 sierpnia 2013, 10:23 - pt

Tom01 pisze:...Większe znaczenie ma dla niego za to np dużo lepsza regulacja jaskrawości.
Z tego:
http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... teil7.html
http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... teil7.html
wynika, że oba schodzą jasnością bieli prawie do zera. Jak się wpatrzeć bliżej to widać, że NEC w całym zakresie reguluje mocą podświetlenia, a EIZO schodzi z podświetleniem do 50cd/m2, a dalej tnie matrycą, co skutkuje pikowaniem kontrastu.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

02 sierpnia 2013, 12:33 - pt

Mz. wybór pomiędzy EA244WMi a EV2436W to tzw. "no-brainer", sam nie zastanawiałbym się 5 sekund. NEC jest tańszy, ma lepszej jakości matrycę z bardziej satynowym dyfuzorem, możliwość pełnej, sprzętowej kalibracji, oraz wystarczająco dobrą regulację jaskrawości, by móc przy nim pracować w ciemnej d...

Skalibrowałem już sprzętowo dla swoich klientów kilka sztuk modelu EA244WMi - jak dotąd nie natknąłem się na wady pikseli lub większą nierównomierność podświetlenia, monitory są jak na swoją półkę cenową zaskakująco powtarzalne. Reakcje klientów (głównie w 70-80% fotografowie, kilku dtpowców) są pozytywne, jakość i komfort pracy chwalone, jak dotąd jeszcze nikt nie grymasił.

Jedyny problem to słaba dostępność - EA244WMi to hicior, sprzedaje się na rynku EU znacznie lepiej niż w forecastach. Dlatego praktycznie został wymieciony z magazynów, a dostawy nowych są nieregularne i niezapowiadane, od czasu do czasu coś se tam skapuje. ZTCW na chwilę obecną w dystrybucji NEC PL zostało 5 szarych, czarne być może pojawią się dopiero w przyszłym tygodniu, być może za dwa tygodnie.

Jedyna realna przewaga EIZO to regulacja DC vs PWM w NEC, co teoretycznie ma szanse być może trochę mniej męczyć wzrok. Jeśli o mnie chodzi pracowałem na EA294WMi przez kilkadziesiąt godzin i nie odczułem zmęczenia - wprawdzie jestem weteranem dtp i moje oczy są zaprawione w bojach i niezniszczalne, ale nie było gorzej niż w przypadku klaszycznego NECzka 30".

Wróć do „Monitory różne”