Witam,
Panowie mam do Was prośbę, oceńcie proszę wynik przeprowadzonej przeze mnie kalibracji. Monitor kupiłem używany, pomimo tego, że ma wyświecone ponad 6000h wydaje mi się, że nie jest jest jeszcze nadmiernie wyeksploatowany. Po podniesieniu jasności na 100% świeci z mocą około 238 cd/m2. Do kalibracji użyłem ColorMunki Photo. Sam proces kalibracji przebiegł bez problemu, zastanawia mnie jednak jej wynik. Pomimo kalibracji sprzętowej obrazy cmm.jpg i "rzeźnik" nie są wyświetlane w sposób idealny, widać na nich delikatne przebarwienia. Proszę powiedzcie mi czy tak ma być, czy może z monitorem jest coś nie tak. Do testów używałem również basICColor, nie jestem ekspertem w tej materii, kolorowe wykresy łatwiej mi było ocenić. Czy jeśli do kalibracji użył bym innego czujnika (tu już bym pewnie skorzystał Tom01 z Twoich usług zdalnej kalibracji) czy wynik różnił by się jakoś znacząco?
Pozdrawiam
Eizo CG241W - kalibracja
- Załączniki
-
- CG241W(39072078)1.jpg (212.85 KiB) Przejrzano 756 razy
-
- CG241W(39072078)2.jpg (236.13 KiB) Przejrzano 756 razy
-
- CG241W (39072078)-0022.png (50.93 KiB) Przejrzano 756 razy
-
- CG241W (39072078)-002.png (47.98 KiB) Przejrzano 756 razy
- Czornyj
- Kontakt:
CG241W to szerokogamutowe S-PVA - rzeźnik zachowa neutralność tylko pod warunkiem obserwacji na prostopadle na wprost, po bokach będzie się mienił.
Mz. z kalibracją wszystko jest ok.
Mz. z kalibracją wszystko jest ok.
Czornyj dziękuję za błyskawiczną odpowiedź, a powiedź mi jeszcze czy na podstawie przedstawionych danych możesz w jakiś sposób określić stopień zużycia tego monitora? Mam jeszcze możliwość zwrotu, podpowiedz mi proszę, co mogę ewentualnie i w jaki sposób sprawdzić żeby zweryfikować jego stan?
- Czornyj
- Kontakt:
W zasadzie można tylko pomierzyć maksymalną jaskrawość - 238cd/m2 to niezły wynik, powinien jeszcze pochodzić.
Wróć do „Kalibracja monitorów”