To zjawisko, to nic innego jak brak synchronizacji pionowej (VSync) w ustawieniach karty graficznej dla trybu 3D. Ja zawsze włączam to na "Always ON" ponieważ nie mogę na to patrzeć Zależy tylko od karty graficznej. Niestety niektóre gry z pewnymi kartami(szczególnie mobilnymi wersjami w laptopach) mogą nie reagować na to ustawienie i nadal występuje to zjawisko rwania obrazu.BioComp pisze:Ponieważ nie chciałem tworzyć nowego tematu, zadam pytanie tutaj (jest niejako związane z monitorem EV2436). Podczas grania, gdy na ekranie różne elementy szybko zmieniają położenie, gdy następuje szybki ruch / animacja, często na ekranie, na ułamek sekundy, pojawiają się poziome paski, zniekształcające obraz. Na moim poprzednim monitorze występowało to sporadycznie, na EV2436 często. Czy to prawidłowe zachowanie monitora? I czy ma jakąś nazwę? Poniżej na szybko machnięta grafika ilustrująca to zjawisko:
W wielu grach to ustawienie (VSync) jest w opcjach samej gry, a działa gdy ustawienie sterownika karty na to pozwala(czyli gdy nie jest ustawione na np. "Always OFF")