Ustawienia profili ICC i przestrzeni roboczej w programach..

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
Awatar użytkownika
canoneos

Ustawienia profili ICC i przestrzeni roboczej w programach..

21 sierpnia 2013, 12:26 - śr

Witajcie,

To mój pierwszy post napisany - zazwyczaj przeglądałem forum i czytałem Wasze porady.
Nie znalazłem żadnego wątku zbierającego do kupy nurtujące mnie zagadanienie więc zakładam nowy wątek. Liczę na Waszą pomoc bo zgłupiałem już totalnie :(

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem nieco tańszego monitora EIZO EV2436W - zdjęć nie drukuję więc nie chciałem za dużo inwestować w sprzęt. Monitor już kupiony więc nie skupiajmy się na tym czy jest dobry czy nie - mnie zadowala i jest o niebo lepszy niż mój poprzedni.

Przechodząc do problemu - mam problem z ustawieniem profili ICC w kilu miejscach (problem nie techniczny bo wiem jak to zrobić i gdzie kliknąć lecz wizualny/jakościowy).

Przestrzeń na jakiej pracuje z uwagi na publikację materiałów w sieci to sRGB (przestrzeń robocza taka jest ustawiona w aparacie Canona, w PS i programie canonowskim DPP). Tu wszystko jasne.

Schody zaczynają się w innych miejscach dotyczących profili ICC, ich przydzielania i wyświetlania - proszę o pomoc (wypunktuję niżej będzie łatwiej):

1. ustawienia kolorów w windows7:
- wybieramy w zarządzaniu kolorami profil ICC dla monitora od producenta (lub utworzony) tak?
- pytanie czy następnie w opcjach zaawansowanych najlepiej ustawić opcję „postrzeganie” czy może „relatywna kolorymetryczna”? Jak będzie najlepiej dla oglądania zdjęć na komputrze, w www, w pr0ogramach graficznych?
- czy jeżeli ten profil monitora wybiorę w windows to zy programy graficzne będą go chonorować pokazując zdjęcia? Czy w PS lub DPP muszę coś zmieniać dodatkowo aby tak było? Jak jest poprawnie?

2. w programie DPP canona:
- w przestrzeni roboczej wybieramy sRGB
- dodatkowo oprócz przestrzeni roboczej wybiera się również profil dla „wyświetlania” - pytanie czy wybrać tutaj sRGB czy może jednak profil ICC monitora skoro jest to podgląd aby było poprawnie i jednakowo w każdym programie czy www? Dodam że widać różnicę w kolorach i cieniach jeżeli wybiorę jedno lub drugie ustawienie – dlatego pojawia się moje pytanie - co wybrać aby kolory były bardziej rzeczywiste i były zgodne po wrzuceniu na www? Czy dodatkowo wybrać opcję „relatywna kolorymetryczna” ?

3. czy w PS lub innym programie graficznym przy zapisywaniu zdjęć powinien być dołączony ogólny profil ICC sRGB czy profil monitora? (nie mylić z przestrzenią roboczą która jest sRGB ustawiona)

4. w PS jest opcja taka jak "próba kolorów":
- czy ustawienia tej funkcji powinny mnie interesować jeśli nie drukuję zdjęć a do zapisywanych zdjęć dołączany jest profil ICC?
- jeżeli jest to konieczne to proszę o info czy w tych ustawieniach wybrać profil sRGB czy może profil monitora mojego i czy wybrać opcją „zachowaj liczy” czy „relatywna kolorymetryczna” ? Przy zmianie usawień widać róznicę - jak jest poprawnie i jednolicie?

Pytam o te ustawienia profili ICC i metody konwersji bo zależy mi na maksymalnym oddaniu kolorów zdjęcia przy obróbce (oczywiście w ramach możliwości monitora) oraz tym aby u każdego użytkownika i każdej przeglądarce zdjęcia były takie same (przyjmując że pracujemy w trybie sRGB)…

Z racji hobby spottingu zdjęcia przchodzą screening więc zależy mi na tym aby tryb sRGB na moim monitorze wyglądał identycznie jak sRGB na monitorach innych osób. Dlatego pytanie o te ustawienia profili…

Bardzo proszę o pomoc ;)
Awatar użytkownika
canoneos

Re: Ustawienia profili ICC i przestrzeni roboczej w programa

22 sierpnia 2013, 11:39 - czw

Nikt nie pomoże.... :(
gootchio

22 sierpnia 2013, 13:36 - czw

Chyba wszystkie Twoje pytania przewinęły już się tutaj kilkukrotnie, stąd pewnie słaby odzew :)

Ad.1. Tak, wskazujesz profil monitora. Najlepiej zrobiony. Jak podstawiasz fabryczny, to doczytaj dla jakich ustawień monitora był mierzony i takie ustaw u siebie.
- Jak wskażesz profil monitora w Windows, to PS sam go znajdzie i będzie z niego korzystał. Nie znam DPP, więc nie pomogę.
- Intent "Percepcyjny" kompresuje całą przestrzeń danego obrazu do przestrzeni urządzenia wyjściowego (tu - monitora).
"Relatywny" - przesuwa punkt bieli do punktu dla urządzenia wyjściowego, to co się mieści w przestrzeni wyjściowej zostawia na miejscu, a resztę podmienia maksymalnymi wartościami dla urządzenia wyjściowego.
Ten pierwszy ma sens jeżeli przestrzeń obrazu jest większa lub dużo większa od przestrzeni urządzenia wyjściowego (zachowujemy gradacje w całym zakresie, ale tracimy dokładność kolorów).
Ten drugi - jak jest nie większa lub co najwyżej trochę większa, albo jak potrzebujemy dokładnych kolorów, a możemy poświęcić gradację.
W Twoim przypadku będziesz miał wąską przestrzeń sRGB zdjęć i szeroką monitora - wybrałbym "Relatywny".

Ad.2. Ponownie, nie znam DPP, ale:
- Zgodnie z Twoją intencją, tak, sRGB
- Tak, profil monitora. Intent jak w pkt. 1.

Ad.3. Profil przestrzeni roboczej - w tym przypadku sRGB

Ad.4 "Próba kolorów" służy do zasymulowania na Twoim monitorze wyglądu zdjęcia na urządzeniu wyjściowym, nie musi to być drukarka. W Twoim przypadku nie masz czego symulować - tzn. bezwiednie symulujesz cały czas: na monitorze, którego profil PS już podstawił w locie, przestrzeń zdjęcia sRGB, która jest jednocześnie przestrzenią urządzenia wyjściowego (czyli statystycznego monitora w Internecie).
Awatar użytkownika
canoneos

28 sierpnia 2013, 17:40 - śr

Dziękuje.

AD1 - mam sRGB ale przestrzeń monitora nie jest "szeroka" bo to EV2436W :) Niemniej jednak wybieram "relatywną" :)

AD.2,3,4 - dziękuje :)

PS
Mam jeszcze jedno pytanko....

Domyślam się że jeżeli otwieram zdjęcie w PS bez profilu lub z innym profilem to najbezpieczniej bedzie mi zawsze przydzielać/konwertować na profil sRGB standard (nie monitora)?

Z góry dzięki za info.
gootchio

28 sierpnia 2013, 22:48 - śr

Nie ma sprawy.

Ze zdjęciami bez profilu, nie ma reguły. Przypisz taką, w jakiej najbardziej wiarygodnie wygląda na podglądzie.
Awatar użytkownika
canoneos

28 sierpnia 2013, 22:55 - śr

Dzięki raz jeszcze :)
Filip

29 sierpnia 2013, 10:17 - czw

gootchio pisze:Nie ma sprawy.

Ze zdjęciami bez profilu, nie ma reguły. Przypisz taką, w jakiej najbardziej wiarygodnie wygląda na podglądzie.
Właśnie. PRZYPISZ. Nie konwertuj. Potem ewentualnie konwertuj. A jeśli zdjęcie ma profil to otwórz je z takim, jaki ma. Potem ewentualnie można przekonwertować do innej jeśli masz jakiś konkretny powód.
Awatar użytkownika
canoneos

29 sierpnia 2013, 10:33 - czw

Konkretny powód mogę mieć bo czasem są zdjęcia w aRGB, czy jakiś innych dziwnych profilach stworzonych przez osoby które przysyłają mi fotki.

Foty lecą na www więc końcowo powinienem mieć przestrzeć sRGB raczej aby w necie wszystko wyglądało tak samo.

Chyba dobrze myślę? :)
Filip

29 sierpnia 2013, 10:43 - czw

canoneos pisze:Konkretny powód mogę mieć bo czasem są zdjęcia w aRGB, czy jakiś innych dziwnych profilach stworzonych przez osoby które przysyłają mi fotki.

Foty lecą na www więc końcowo powinienem mieć przestrzeć sRGB raczej aby w necie wszystko wyglądało tak samo.

Chyba dobrze myślę? :)
Prawie :-) Można obrabiać w szerszej przestrzeni takiej jak Adobe RGB, a na koniec dopiero przekonwertować. Chyba, że aRGB jest węższa od sRGB, to wtedy warto dokonać konwersji na początku i pracować w sRGB. Ale konkretnie nie doradzę, bo nie wiem co to za przestrzeń aRGB.
Awatar użytkownika
canoneos

29 sierpnia 2013, 11:14 - czw

aRGB = Adobe RGB :)

A czy pracując na Adobre RGB i potem konwertując na sRGB nie stracimy na jakości zdjęcia? W sensie czy leppiej na Adobre RGB i potem konwertować do sRGB czy od razu w sRGB ?

Dodam że monitor jest sRGB a nie ADobeRGB...
Filip

29 sierpnia 2013, 11:22 - czw

canoneos pisze:aRGB = Adobe RGB :)
Nomenklatura nie przewiduje takiego skrótu, więc lepiej nie używać. Ktoś mógłby pomyśleć, że chodzi np. RGB z kanałem alpha, albo coś dowolnie innego.
canoneos pisze:A czy pracując na Adobre RGB i potem konwertując na sRGB nie stracimy na jakości zdjęcia? W sensie czy leppiej na Adobre RGB i potem konwertować do sRGB czy od razu w sRGB ?

Dodam że monitor jest sRGB a nie ADobeRGB...
Odwrotnie byśmy stracili.
Konwertując Adobe RGB do sRGB na samym początku tracimy niuanse, który przy obróbce mogły by się ujawnić nawet w przestrzeni sRGB. A tak - po prostu je kasujemy na dzień dobry.
gootchio

Re: Odp: Ustawienia profili ICC i przestrzeni roboczej w pro

29 sierpnia 2013, 11:50 - czw

Tak, jak pisze Filip.
Zależy jeszcze jaką stosujesz obróbkę, ale jeżeli w obrazie są elementy z szerszej przestrzeni, to należałoby je zostawić aż do ostatecznego efektu, a konwertować dopiero wersję finalną.
Jest wprawdzie taki nurt, że "skoro idzie do internetu, to będę obrabiał w sRGB" - szkoda dyskutować, jak ktoś lubi - ale wg. mnie przydałaby się rewizja statystyk o wykorzystywanych wyświetlaczach w internecie...
Jeżeli zdecydujesz się jednak na pracę w szerokiej przestrzeni, pamiętaj też o przejściu na 16 bit. Inaczej błędy kwantyzacji przyćmią zyski na przestrzeni.
Awatar użytkownika
canoneos

29 sierpnia 2013, 13:08 - czw

Jasne - sorki za dziwny skrót.

Generalnie cały czas obróbkę stosuję taką i pracuję na sRGB (bo fotki w sieci siedzą):
- fotografia w formacie RAW w przestrzeni sRGB
- podstawowe operacje na RAW
- zamiana RAW naTIFF 16 bit
- dalsza obróbka na TIFF
- zamiana na JPEG i publikacja na www

Czy gdzieś popełniam błąd?

Czy uważacie że lepszy efekt będzie pracować od począku na AdobeRGB (już w ustawieniach aparatu) i na końcu konwersja JPEG do sRGB??

Przypominam że mam Eizo EV2436W więc obsługuje sRGB a nie AdobreRGB - chciabym widzieć to co obrabiam - żeby końcowy efekt nie był inny w sieci niż ten podczas obróbki.... :)
Filip

29 sierpnia 2013, 14:03 - czw

canoneos pisze:Jasne - sorki za dziwny skrót.

Generalnie cały czas obróbkę stosuję taką i pracuję na sRGB (bo fotki w sieci siedzą):
- fotografia w formacie RAW w przestrzeni sRGB
- podstawowe operacje na RAW
- zamiana RAW naTIFF 16 bit
- dalsza obróbka na TIFF
- zamiana na JPEG i publikacja na www

Czy gdzieś popełniam błąd?

Czy uważacie że lepszy efekt będzie pracować od począku na AdobeRGB (już w ustawieniach aparatu) i na końcu konwersja JPEG do sRGB??

Przypominam że mam Eizo EV2436W więc obsługuje sRGB a nie AdobreRGB - chciabym widzieć to co obrabiam - żeby końcowy efekt nie był inny w sieci niż ten podczas obróbki.... :)
RAW ma taką przestrzeń do jakiej go wywołasz. Sam z siebie nie ma przestrzeni. Obrabiając na monitorze sRGB widzisz cały czas co wyjdzie po konwersji do sRGB, ale są informację, których nie widzisz, a mogą jednak się przydać.
Awatar użytkownika
canoneos

29 sierpnia 2013, 14:22 - czw

Czyli można śmiało używać AdobeRGB.... :)

Przestrzeń w PS AdobeRGB, w Windows profil ICC monitora i jedziemy z tematem :)
Potem konwersja do sRGB i na www.... :)

Dzięki Panowie :)
Filip

29 sierpnia 2013, 14:30 - czw

canoneos pisze:Czyli można śmiało używać AdobeRGB.... :)

Potem konwersja do sRGB i na http://www.... :)

Ja akurat w PS mam ustawione sRGB pomimo, że prawie nigdy w nim nie pracuję :-) A to dlatego, że jeśli fota nie ma profilu, to zazwyczaj była sRGB. Jeśli ma profil, to i tak otworzy się we własnej prawidłowej przestrzeni. Trzeba tylko pamiętać aby przy tworzeniu nowego dokumentu ustawić Adobe RGB, bo domyślnie jest sRGB.
Awatar użytkownika
canoneos

29 sierpnia 2013, 14:38 - czw

Rozumiem chyba :)
Filip

29 sierpnia 2013, 14:42 - czw

canoneos pisze:Rozumiem chyba :)
Jak masz wątpliwości to pytaj :-)
gootchio

29 sierpnia 2013, 15:08 - czw

Filip pisze:
canoneos pisze:Czyli można śmiało używać AdobeRGB.... :)

Potem konwersja do sRGB i na http://www.... :)

Ja akurat w PS mam ustawione sRGB pomimo, że prawie nigdy w nim nie pracuję :-) A to dlatego, że jeśli fota nie ma profilu, to zazwyczaj była sRGB. Jeśli ma profil, to i tak otworzy się we własnej prawidłowej przestrzeni. Trzeba tylko pamiętać aby przy tworzeniu nowego dokumentu ustawić Adobe RGB, bo domyślnie jest sRGB.
Od tego są reguły postępowania z obrazami bez profilu - skoro prawie nigdy nie pracujesz w sRGB (foty bez profilu, trafiają Ci się rzadko(?)), to możesz sobie pozwolić żeby klikać, jaką przestrzeń przypisać, a oszczędzasz sobie ryzyka wygenerowania przez pomyłkę własnej pracy od początku do końca w sRGB zamiast w Adobe RGB i dodatkowo możesz kontrolować w jakiej przestrzeni ten otwierany obraz wygląda najbardziej naturalnie.
Poza tym do tej pory wydawało mi się, że jeżeli w trakcie transformacji obraz wyjdzie poza przestrzeń roboczą, to jest przez nią "przycinany" - nie można obliczać poza dziedziną. Oczywiście nie jestem pewien, doczytam wieczorem.
Filip

29 sierpnia 2013, 15:11 - czw

gootchio pisze: Od tego są reguły postępowania z obrazami bez profilu - skoro prawie nigdy nie pracujesz w sRGB (foty bez profilu, trafiają Ci się rzadko(?)), to możesz sobie pozwolić żeby klikać, jaką przestrzeń przypisać, a oszczędzasz sobie ryzyka wygenerowania przez pomyłkę własnej pracy od początku do końca w sRGB zamiast w Adobe RGB i dodatkowo możesz kontrolować w jakiej przestrzeni ten otwierany obraz wygląda najbardziej naturalnie.
Ja wolę tak jak mam.

Wróć do „Kalibracja monitorów”