Monitor 24" z dobrą czernią

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
deepwhite

Monitor 24" z dobrą czernią

11 sierpnia 2013, 18:51 - ndz

Wiem, że od samych monitorów LCD, a już na pewno IPS nie można oczekiwać perfekcyjnej czerni, ale niektóre monitory muszą jednak w jakimś stopniu mieć ją lepszą niż inne.

Od kilku miesięcy przyglądam się za kupnem dość taniego 24" monitora (najlepiej do ~1500zł). Zastosowanie to głównie filmy/multimedia (wszystko z PC, więc szczerze każdy inny port niż DVI i DisplayPort jest mi kompletnie zbędny) i praca z tekstem, kompletnie zero obróbki video/foto, może poza oglądaniu zdjęć(a to robię dość często) i usunięciu napisu z obrazka..

Na pewno preferowałbym 16:10. Nie mam specjalnych wymogów co do obsługi gamutu kolorów, a monitora na 100% nie będę kalibrował, lecz rzecz jasna im lepsza jakość (o ile zauważalna) tym lepiej. Mam za to wymóg aby monitor miał dobry poziom czerni(na ile LCD mi pozwala), nie chcę niebieskiego świecenia. Oczywiście w tej kwocie PVA, niestety, odpada.

Myślałem nad ZR2440w( jest w atrakcyjnej cenie 1300zł) który np. w porównaniu do NEC'a EA244WMi wypada dobrze, przynajmniej na tym porównaniu(obrazek).

Obrazek

Większość recenzji również chwali zr2440w za bardzo dobry poziom czerni(prad i szczególnie tftcentral). Czy myślicie że ten monitor to dobry wybór na moje wymogi? Może znacie coś lepszego?
Czasami naprawdę mi przykro że takie potencjalnie świetne technologie jak SED czy FED nigdy nie zostały dokładniej przebadane i skomercjalizowane.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Monitor 24" z dobrą czernią

11 sierpnia 2013, 23:15 - ndz

Z tanich monitorów najlepszą czerń ma EIZO EV2436W, a to głównie za sprawą bardzo dobrej regulacji jaskrawości. PVA w tym budżecie będzie tylko 23" 16x9.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
BioComp
Kontakt:

12 sierpnia 2013, 01:01 - pn

deepwhite Posiadam wspomniany przez Toma01 Eizo EV2436. Czerń jest zdecydowanie lepsza od tego NEC'a, ale jest jaśniejszy od HP (przynajmniej jaśniejszy od tego monitora, który widać na zdjęciu po prawej). Nie ma też potrafiącego zmęczyć wzrok PWM. Niestety, Eizo okazało się problematyczną firmą. Pierwszy egzemplarz oddałem do sklepu z powodu uszkodzonych dwóch niebieskich subpikseli, dzisiaj natomiast jadę starać się go (drugi egzemplarz) oddać lub wymienić z powodu nierównomiernego podświetlenia i nierównomiernej bieli (góra biała a im niżej monitora jest ciemniej i wpada w róż - w poprzednim egzemplarzu było ok. Jest to bardzo subtelne i widoczne przy dłuższym używaniu monitora. Do grafiki zupełnie się nie nadaje, bo przekłamuje kolory [mowa o moim obecnym egzemplarzu, poprzedni był ok]). Tak więc, jeśli zamierzałbyś kupować monitor tej firmy, to na monitory.mastiff.pl z selekcją. Inaczej to, niestety, wielka loteria i Eizo nie różni się pod tym względem niczym od innych producentów... Ja osobiście jestem bardzo zawiedziony.
Awatar użytkownika
Tomig

12 sierpnia 2013, 06:08 - pn

Kolego nie masz czym być zawiedziony, kupiłeś biurowy monitor a nie sprzęt do grafiki, wieć o takich mankamentach jak rónomiwrnośc nawet w sRGB monitorze to zapomnij.

C do Zr2440 to jest inaczej na testach w prąd i tft wygląda cacanie, ale bedą u nich wygląda zresztą tak jak i AOC na graficzny monitor z odchyłkami w chromie na poziomie 1+. Pytanie brzmi na jakim zestawie próbek do pomiaru, no i jak długo? Dwa dni, tydzień. Uwierz mi zdecydowanie sprawdż potem kup.Nec jako jedynypoiada pełnego 8 bit IPs i opcję kalibracji sprzetowej co jest dość wygodnym rozwiązaniem.
Tomasz Gut
BioComp
Kontakt:

12 sierpnia 2013, 15:02 - pn

Kolego Tomig pojęcie biurowe jest względne. Nie żądam od tego monitora doskonałego obrazu, równomierności, ale gdy przeglądając strony internetowe zauważam gradient gorszy niż na TN w postaci góry ekranu jako biały kolor a dołu jako ciemny róż, to coś mnie strzela gdy to widzę - urządzenie te w ogóle nie trzyma koloru. Tu nawet ciężko było by go skalibrować - temperatura kolorów na górnej części ekranu jest zupełnie odmienna od tej na dolnej - i jest to zauważalne gołym wzrokiem. Monitor ten, pomimo wszystkich swoich ułomności, miał być tym najlepszym w tym przedziale cenowym. A tak nie jest. Nadmienię tylko, że w poprzednim egzemplarzu temperatura koloru była idealnie równa na całym ekranie (biały był białym, a nie białoróżowym gradientem). Stąd moja dobra rada dla deepwhite by, jeśli nie chce mieć historii takich jak moja, kupował ten monitor z usługą selekcji. (Zresztą z wieloma firmami jest ten sam problem i trzeba "polować"). Ja sam teraz żałuję że tak nie zrobiłem, zależało mi jednak na czasie. Oczywiście będę się starał zwrócić towar, jeśli mi się uda, zapewne zakupie ten model z usługą selekcji, a sam pożyczę od kogoś inny monitor na czas wygrzewania, etc.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

12 sierpnia 2013, 15:17 - pn

Niestety takie coś zawsze się może zdarzyć. EIZO nie gwarantuje równych sztuka w sztukę w tej klasie a i nawet w znacznie droższych. Generalnie nie ma co wieszać psów na firmie, bo wśród producentów monitorów powtarzalność jest znacznie powyżej średniej. W końcu na czymś ta legenda wyrosła. Pan ma po prostu konkretnego pecha. Chcąc sobie pecha minimalizować, trzeba, jak pisałem w innym wątku, przebierać.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
Tomig

12 sierpnia 2013, 22:32 - pn

BioComp pisze:Kolego Tomig pojęcie biurowe jest względne. Nie żądam od tego monitora doskonałego obrazu, równomierności, ale gdy przeglądając strony internetowe zauważam gradient gorszy niż na TN w postaci góry ekranu jako biały kolor a dołu jako ciemny róż, to coś mnie strzela gdy to widzę - urządzenie te w ogóle nie trzyma koloru. Tu nawet ciężko było by go skalibrować - temperatura kolorów na górnej części ekranu jest zupełnie odmienna od tej na dolnej - i jest to zauważalne gołym wzrokiem. Monitor ten, pomimo wszystkich swoich ułomności, miał być tym najlepszym w tym przedziale cenowym. A tak nie jest. Nadmienię tylko, że w poprzednim egzemplarzu temperatura koloru była idealnie równa na całym ekranie (biały był białym, a nie białoróżowym gradientem). Stąd moja dobra rada dla deepwhite by, jeśli nie chce mieć historii takich jak moja, kupował ten monitor z usługą selekcji. (Zresztą z wieloma firmami jest ten sam problem i trzeba "polować"). Ja sam teraz żałuję że tak nie zrobiłem, zależało mi jednak na czasie. Oczywiście będę się starał zwrócić towar, jeśli mi się uda, zapewne zakupie ten model z usługą selekcji, a sam pożyczę od kogoś inny monitor na czas wygrzewania, etc.
Zasadniczo chodziło mi nie tyle aby, w jakiś sposób Cię denerwować ale opisać rzetelnie zastosowanie. Przewinęło się kilkanaście EV z czego 5 do wymiany więc wiem czego się po nich spodziewać tyle w temacie:_) nie czuj się urażony bynajmniej. ten monitor ma swoje limity :) troche łędnie jest tu pozycjonowany na forum niejako trochę zastępując serie S a niestety tak nie jest;/
Tomasz Gut
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

12 sierpnia 2013, 23:15 - pn

Tomig pisze:Zasadniczo chodziło mi nie tyle aby, w jakiś sposób Cię denerwować ale opisać rzetelnie zastosowanie. Przewinęło się kilkanaście EV z czego 5 do wymiany więc wiem czego się po nich spodziewać tyle w temacie:_) nie czuj się urażony bynajmniej. ten monitor ma swoje limity :) troche łędnie jest tu pozycjonowany na forum niejako trochę zastępując serie S a niestety tak nie jest;/
Ano nie jest - szerokogamutowe S-ki to dopiero miały przebarwienia, aż oczy bolały patrzeć :D
BioComp
Kontakt:

13 sierpnia 2013, 03:15 - wt

Spokojnie Tomig nie denerwuję się, chociaż sytuacja nie jest miła. Monitory w 24 calach i 16:10 proporcjach na VA są tak drogie, że obecnie mnie nie stać (3 000zł to nadal jeszcze mało). Chyba, że na poleasingową używkę Samsunga 245T, aczkolwiek mocno się obawiam, w końcu monitory te przepracowały przynajmniej 6 lat i nie wiadomo jak bardzo są "wymęczone". Stąd pomysł na monitor "biurowy" (chociaż często określany też mianem uniwersalnego - sam nie rozumiem, po co do biura monitor o takich parametrach i w takiej cenie). Chociaż Tom01 wspominał, że są to monitory (seria EV) i tak lepsze od serii Foris, a już ta seria jest określana jako jedna z lepszych (oczywiście cały czas rozmawiamy o rozsądnym przedziale cenowym i monitorach mocno amatorskich). Srebrzenie, przebarwienia, nierównomierne podświetlenie i inne tego typu atrakcje oferuje np. Dell w modelach do 900zł np. u2412m. Czy zatem w takiej sytuacji warto, mając te same wady "na pokładzie" Eizo, dopłacać jeszcze 1000zł? W przypadku EV2436 już więcej nie zaryzykuję kupna w ciemno. Tylko, że nawet w przypadku tańszych modeli, historia takiej marki jak Eizo, do czegoś zobowiązuje. Monitory tej firmy (tak samo jak i NECa) powinny praktycznie wychodzić z fabryki bez wad i trzymać pewien poziom niezależnie od przedziału cenowego. Trochę szkoda, że firmy te obniżają pułap i zaczynają pstrykać masówki.
BioComp
Kontakt:

13 sierpnia 2013, 04:46 - wt

Czornyj ma chyba rację. Właśnie na Allegro ktoś sprzedaje model z serii S i widzę podobne różowe przebarwienia, jakie były u mnie :( Nie wiem czy o tą serię chodzi i nie wiem czy mogę podawać linki, ale tu są zdjęcia, na których wyraźnie widać przebarwienia :(
http://klienci.wizjostudio.pl/eizo/

U mnie było jedno, ale za to mocniejsze i wyraźnie czerwono-różowe.
Awatar użytkownika
max

13 sierpnia 2013, 11:20 - wt

S2243W to monitor szerokogamutowy bez stabilizacji. Wyjątkowo podatny na takie atrakcje. Twój jest normalnogamutowy, co prawda też bez stabilizacji, ale powinien być pod tym względem lepszy.
deepwhite

29 sierpnia 2013, 21:47 - czw

Mimo wszystko po czytaniu trochę recenzji, i atrakcyjnej cenie (1300zł), zdecydowałem się kupić ZR2440w.

Przerzuciłem się z 19" TN, więc monitor wywarł na mnie wrażenie. Wielkość miejsca jest nieporównywalnie większa, no i jestem teraz w stanie rozróżniać kolory panel-ów GUI. Nie wiedziałem nawet że połowa z nich miała inny kolor.
Jednak nic nie jest bez wad. Czy jestem zadowolony z poziomu czerni? Średnio. Jak widać na drugim zdjęciu, w prawym dolnym/górnym rogu pojawia się srebrzenie (typowe dla IPS?), którego niestety nie bardzo lubię. Czy to normalne w takich monitorach, czy raczej felerna sztuka? Raczej przy normalnym użytku to nie przeszkadza ale jest. Również sprawa, że ZR2440w używa agresywnie matowego e-IPS, moja TNka ma taką samą więc mi to raczej nie przeszkadza, ale słyszę że kolory są lepszy w tych nowszych AH-IPS.

http://i.imgur.com/Y2hOau2.jpg
0% podświetlenia

http://i.imgur.com/LLnMrwb.jpg
30% podświetlenia (używam zazwyczaj w granicy 25-30%)

Czy myślicie że zwrócenie ZR2440w i chwycenie NEC'a EA244WMi byłoby lepszym pomysłem? Kosztuje kilka setek więcej. Czerń nie będzie gorsza, to samo srebrzenie? Patrząc na to wideo to boje się o wyciek podświetlenia.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

29 sierpnia 2013, 21:59 - czw

Jeśli monitor ma być równy, to zdecydowanie EIZO EV2436W. Jeśli równomierność ma być połączona z ładną czernią EIZO S2433W. Jeśli do tego ma nie mieć mury chromatycznej wówczas EIZO CG241W. Wszystko ciągnie za sobą wzrost ceny. Nie ma drogi na skróty. Z tanich najlepszy możliwy to wcześniej polecany EV2436W.
Tom01

monitory.mastiff.pl

deepwhite

29 sierpnia 2013, 22:08 - czw

Niestety, ale za takie perełki jak EIZO CG241W to można kupić sobie 4 zr2440w.
Jako monitor który co prawda używam dość często, ale nie jest grafikiem, wydać ponad 3000zł to jednak trochę pomyłka. To jest średnia krajowa na miesiąc.

Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego takie gównoo jak LCD w ogóle zostało wprowadzone do użytku, a wspaniałe technologie takie jak FED nigdy nie zostały wprowadzone na rynek?

Jednak chyba zadowolę się ZR2440w. Nie jest tak źle, o niebo lepiej niż na tej TN'ce za 500zł.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

29 sierpnia 2013, 22:12 - czw

Kwestia wyboru, czy chcemy perełkę czy cztery kamyki. :)
Tom01

monitory.mastiff.pl

deepwhite

30 sierpnia 2013, 20:53 - pt

Chyba jednak zwrócę ten monitor i zdecyduję się na EV2436W o ile jest to warte.

Mam kilka pytań: porównując zdjęcia zr2440w, czy czerń będzie gorsza? Wydaje mi się że nie powinna. EIZO jest na pewno lepszy pod innymi względami.

Od razu mówię, że na pewno monitora kalibrować NIE BĘDĘ, sama kalibracja jest droga, a gdybym chciał to robić sam to kalibratora potrafią sięgać okrągłe 1000zł. Patrząc na testy prad.de, EV2436W bez kalibracji wypada dość kiepsko w porównaniu do ZR2440w bez kalibracji. A może nie wiem o czym mówię?
Czy monitor bez kalibracji będzie nadawał się do (domowego) użytku? Znowu przypominam, nie jestem grafikiem, nawet amatorem więc super dokładne odtwarzanie kolorów nie jest dla mnie ważne, aczkolwiek bardzo ucieszyłbym się gdyby kolory były ładniejsze/neturalne. Tak długo jak będą blisko tego co mam teraz na zr2440w to będę zadowolny. Najbardziej mi zależy na czerni, ale 16:10 z PVA to wydatek więcej niż 3000zł, więc będę musiał się zadowolić nutką srebra. Pod tym względem, wydaje mi się że EV2436W będzie speniał oczekiwiania (jak za jego cenę). Cholera by wzięła te ekrany z kryształu.
BioComp
Kontakt:

30 sierpnia 2013, 23:37 - pt

Sam chciałem kupić zr2440w, ale po jakimś czasie na forach zaczęto mi polecać NECa ea244wmi. Po jakimś czasie, na kilku forach (w tym na niniejszym) dodano do zestawu Eizo EV2436. Dla mnie ten NEC świeci ładniej, ma żywsze kolory i lepsze kąty widzenia, ale mocniej srebrzy od EV2436 i chyba ma niestety gorszą czerń. Widziałem go jednak krótko w sklepie i w internecie, więc trudno mi tu coś o nim powiedzieć (być może jest to zależne od egzemplarza). Jeśli chodzi o Eizo EV2436 to wszystko zależy od szczęścia - posiadałem dwa egzemplarze o czym możesz poczytać też tu na forum. Pierwszy egzemplarz świecił równo i ładnie, miał niezłą czerń i praktycznie nie srebrzył (miał uwalone 2 sub piksele - zwróciłem). Drugi sub pikseli nie miał, ale nierówno świecił, miał zafarb na różowo w okolicach prawego dolnego rogu i okropną, rozpraszającą w grach i filmach oraz przeszkadzającą przy pracy czerń (a w zasadzie jej brak - takie fioletowo szare "mleko"). Kolory bardzo lubiły wpadać w "buraczany" fiolet. Oczywiście oddałem - parametry dla mnie nieakceptowalne za 1800zł (Z takimi samymi problemami ludzie borykają się przy monitorach za 1000zł, więc :>)

Stoję przed trudnym wyborem nowego monitora. Teraz mam pożyczonego Samsunga 245T. To stary monitor, kolory, kąty widzenia i czerń ma świetne (S-PVA - lepsze od EV2436) ale czas reakcji wejścia jest tak duży, że obecnie boję się również droższych monitorów na PVA (np. S2433W na matrycy Samsunga właśnie). Miałem zamawiać EV2436 z selekcją, ale jeszcze się wstrzymuję z podjęciem decyzji... Na pewno na rzecz EV2436 przemawia brak PWM (do 18% - testowałem - od 18% zaczyna się pojawiać migotanie - widoczne na kamerze), niby tego nie widać, ale psychicznie lepiej się czuję wiedząc, że w oczy nie wali mi stroboskop.
Tom01 pisze:Jeśli monitor ma być równy, to zdecydowanie EIZO EV2436W. Jeśli równomierność ma być połączona z ładną czernią EIZO S2433W. Jeśli do tego ma nie mieć mury chromatycznej wówczas EIZO CG241W. Wszystko ciągnie za sobą wzrost ceny. Nie ma drogi na skróty. Z tanich najlepszy możliwy to wcześniej polecany EV2436W.
Czym jest mura chromatyczna? Gdzieś czytałem, że to właśnie przebarwienia np. bieli, czyli te wspomniane przeze mnie wcześniej "zafarby". Prawda to? Czy chodzi o coś innego?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

31 sierpnia 2013, 01:31 - sob

BioComp pisze:Czym jest mura chromatyczna? Gdzieś czytałem, że to właśnie przebarwienia np. bieli, czyli te wspomniane przeze mnie wcześniej "zafarby". Prawda to? Czy chodzi o coś innego?
Są to lekkie przebarwienia na bieli, powodowane rodzajem podświetlenia dostosowanym pod szeroki gamut i niedostatecznym wysterowaniem matrycy aby to kompensować elektronicznie.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

31 sierpnia 2013, 01:33 - sob

mura po japońsku znaczy "nierównomierność", czyli chodzi o odchyłki tonu na powierzchni. S2433W pod tym względem na pewno zawstydzi najbadziewniejsze EV2436W - szerokogamutowy monitor bez elektronicznej kompensacji to ogólnie kiepski pomysł.
BioComp
Kontakt:

31 sierpnia 2013, 06:12 - sob

Powoli się gubię. MAX napisał, że:
max pisze:S2243W to monitor szerokogamutowy bez stabilizacji. Wyjątkowo podatny na takie atrakcje. Twój jest normalnogamutowy, co prawda też bez stabilizacji, ale powinien być pod tym względem lepszy.
Czornyj nie wiem czy pisze też o S2243W czy o EV2436W... Z wypowiedzi wynika, że "eska" zawstydzi "evke", czyli że na EV są / mogą występować te "mury" ;) Teraz nie wiem czy wyraz "zawstydzi" mam odbierać w sensie pozytywnym czy negatywnym :> Ponieważ znowu EV podobno nie jest monitorem (w myśl słów MAXa) szerokogamutowym i o zafarby powinno być trudniej. A wtedy wynikałoby coś zupełnie odwrotnego, tzn. że w najbadziewniejszym EV trudniej o to zjawisko niż w S.

Znowu z wypowiedzi Toma01 wynika, że CG241W nie będzie miał mury chromatycznej, wnioskuję z tego, że EV2436W oraz S2433W o nią jednak łatwiej?

Podsumowując, łatwiej o to zjawisko na EV czy na S?

I jeszcze pytanie o serię SX np. sx2462w. Jak się mają te modele do powyższych? Z tego co zauważyłem, te monitory mają jakąś powłokę która sprawia, że nie widać świecących rogów (pomimo zastosowania matrycy IPS) o srebrzeniu nawet nie wspominając.

Wróć do „Monitory różne”