2 monitory
Witam wszystkich forumowiczów, jest to mój pierwszy post i może dla Was całkiem zabawnie zabrzmi jego treść jednak jestem pod napięciem nabycia nowego sprzętu do grafiki i małej poligrafii z racji przyznanej dotacji na ten cel ; przeczytałam już większość wypowiedzi na temat monitorów do grafiki i DTP więc zastanawiam się nad zakupem Eizo 2462w i Nec Pa 241 W, ponieważ pieniążki są ograniczone a wybrać zamierzam dwa monitory: jeden do podglądu oczywiście a drugi na narzędzia więc jakie dwa powinnam zakupić bo przyznam że dwa Nec-ki to już przekroczy budżet, a dwa Eizo mogłoby być w sam raz, pod warunkiem, że to o czym czytam w sprawie problemów z EIZO w roku 2013 jest jakimś zastrzezeniem........... głowa pęka od myślenia, może ktoś poradzi jakie dwa .....??? Dodam że mam też w zamiarze nabyć Wacom Intuos5L . Niewiele wiem jeszcze o pracy w grafice i DTP ale dążę do nabycia nowych umiejętności w zyciu i nowego zawodu więc jeśli ktoś będzie łaskawy to please help me....
- Czornyj
- Kontakt:
Wacom Intuos 5S do dtp w zupełności wystarczy - L przydaje się dopiero doświadczonym ilustratorom. Sam od ~15 lat używam tabletów Wacom tej wielkości i uważam ją za optymalną.
Jeden PA271W lub SV271 będzie wygodniejszy od dwóch 24" - jeśli jednak koniecznie kupować 2x24", to proponuję nowego PA242W oraz niedrogie EA244WMi na "paleciak", do tego celu monitor nie musi być idealny.
Jeden PA271W lub SV271 będzie wygodniejszy od dwóch 24" - jeśli jednak koniecznie kupować 2x24", to proponuję nowego PA242W oraz niedrogie EA244WMi na "paleciak", do tego celu monitor nie musi być idealny.
Jeśli chodzi o monitory, to Czornyj wyczerpał temat. Co do tabletu, to ja mam inne zdanie. W dużej mierze wielkość zależy od tego jak będziesz go używał. Jeśli chcesz tylko czasem podmalować maskę w Photoshopie, to ok, S może wystarczyć. Jeśli jednak będziesz używał tabletu zamiast myszki, to L będzie dużo lepszy, a jeśli będziesz pracował tak na dwóch monitorach, to L jest koniecznością.
Jestem wdzięczna za szybką odpowiedź Będę używać tych monitorów ( raczej dwóch wymienionych 24 " zdając się na pana doświadczenie ) w pomieszczeniu, które w domu zaadoptowałam na swoje studio, jest w nim dużo światła dziennego, wielkie okna. Jednak miesce to nie jest odosobnione od reszty domu zatem niekoniecznie chciałabym robić z niego biuro z oświetleniem lampami świetlówkowymi, można jakoś schludniej to załatwić i czy konieczne jest to przy tych monitorach, a jeśli tak to jak mocne i gdzie powinno się znajdować Ten tablet wykorzystać zamierzam również do wzbogacania moich własnych akwarelowych prac grafiką, czyli może być potrzebny do większego dzieła, zatem nadal Intuos S wystarczy ? Czytałam coś na temat dostosowania go do wielkości monitora i możliwych stratach tzw.jak zatem wybrac najlepiej ?
- Czornyj
- Kontakt:
Duży tablet jest b. przydatny w rysowaniu ilustracji ew. tworzeniu grafik wektorowych, gdzie potrzebna jest większa precyzja lub swoboda gestu - w pozostałych zastosowaniach jedynie nas spowalnia, bo zamiast szybkiego ruchu wyprowadzanego z nadgarstka wymaga pracy z łokcia.
Dodatkowy problem to kwestia klawiatury - o ile pracując na krótkiej klawiaturze Apple mogę trzymać tablet S po prawej stronie i lewą ręką wygodnie operować skrótami, o tyle przy L klawiatura wędruje przed tablet - co znacząco utrudnia korzystanie ze skrótów.
Re: 2 monitory
Moje myszy już dawno wyzdychały Ostatnio zdarza mi się pracować nawet na 3 monitorach i nadal uważam, że S jest optymalny do retuszu w PS, składu w ID i zadań ogólnych.Filip pisze:Jeśli jednak będziesz używał tabletu zamiast myszki, to L będzie dużo lepszy, a jeśli będziesz pracował tak na dwóch monitorach, to L jest koniecznością.
Duży tablet jest b. przydatny w rysowaniu ilustracji ew. tworzeniu grafik wektorowych, gdzie potrzebna jest większa precyzja lub swoboda gestu - w pozostałych zastosowaniach jedynie nas spowalnia, bo zamiast szybkiego ruchu wyprowadzanego z nadgarstka wymaga pracy z łokcia.
Dodatkowy problem to kwestia klawiatury - o ile pracując na krótkiej klawiaturze Apple mogę trzymać tablet S po prawej stronie i lewą ręką wygodnie operować skrótami, o tyle przy L klawiatura wędruje przed tablet - co znacząco utrudnia korzystanie ze skrótów.
- Czornyj
- Kontakt:
Przy pracach warsztatowych L może być przydatny, dodatkowo zawsze można ograniczyć aktywne pole robocze i zachować szybkość gestów w pozostałych zastosowaniach.
Jeśli jest dużo światła, to nie ma potrzeby dodatkowo szaleć z oświetleniem, zresztą braki odpowiedniego ambientu można niwelować odpowiednią kalibracjąZACISZE pisze:Jestem wdzięczna za szybką odpowiedź Będę używać tych monitorów ( raczej dwóch wymienionych 24 " zdając się na pana doświadczenie ) w pomieszczeniu, które w domu zaadoptowałam na swoje studio, jest w nim dużo światła dziennego, wielkie okna. Jednak miesce to nie jest odosobnione od reszty domu zatem niekoniecznie chciałabym robić z niego biuro z oświetleniem lampami świetlówkowymi, można jakoś schludniej to załatwić i czy konieczne jest to przy tych monitorach, a jeśli tak to jak mocne i gdzie powinno się znajdować Ten tablet wykorzystać zamierzam również do wzbogacania moich własnych akwarelowych prac grafiką, czyli może być potrzebny do większego dzieła, zatem nadal Intuos S wystarczy ? Czytałam coś na temat dostosowania go do wielkości monitora i możliwych stratach tzw.jak zatem wybrac najlepiej ?
Przy pracach warsztatowych L może być przydatny, dodatkowo zawsze można ograniczyć aktywne pole robocze i zachować szybkość gestów w pozostałych zastosowaniach.
A jak powinny wyglądać wg Was parametry stacji graficznej pod te 2 monitory i tablet ( zastanowię się nad jego rozmiarem jeszcze ) tak do 5-6 k ?
- Czornyj
- Kontakt:
Mz. bez większego znaczenia. Ostatnio pracuję na rMBP13" w podstawowej konfiguracji (i5, 8GB, 128GB SDD) z zewnętrznym archiwum na USB3 i jestem b. zadowolony z wydajności (PS, ID, Ai, LR).ZACISZE pisze:A jak powinny wyglądać wg Was parametry stacji graficznej pod te 2 monitory i tablet ( zastanowię się nad jego rozmiarem jeszcze ) tak do 5-6 k ?
Używany MacPro.ZACISZE pisze:A jak powinny wyglądać wg Was parametry stacji graficznej pod te 2 monitory i tablet ( zastanowię się nad jego rozmiarem jeszcze ) tak do 5-6 k ?
Używany MacPro.ZACISZE pisze:A jak powinny wyglądać wg Was parametry stacji graficznej pod te 2 monitory i tablet ( zastanowię się nad jego rozmiarem jeszcze ) tak do 5-6 k ?
- Czornyj
- Kontakt:
Aczkolwiek i tak wolałbym swojego rMBP13"
W cenie używanego MacaPro można złożyć miniacza-mordercę, z i7, 16GB RAM, Samsungiem 840 Pro, który w środowisku Adobe będzie znacznie szybszy od starego BigIrona. Nie mówiąc o tym, że będzie cichszy, zajmie mniej miejsca i zeżre mniej prądu.Filip pisze:Używany MacPro.ZACISZE pisze:A jak powinny wyglądać wg Was parametry stacji graficznej pod te 2 monitory i tablet ( zastanowię się nad jego rozmiarem jeszcze ) tak do 5-6 k ?
Z mini to niezły pomysł, ale to zależy od założeń. Moich akurat nie spełnia, ale wiem, że ludzie są zadowoleni.Czornyj pisze:W cenie używanego MacaPro można złożyć miniacza-mordercę, z i7, 16GB RAM, Samsungiem 840 Pro, który w środowisku Adobe będzie znacznie szybszy od starego BigIrona. Nie mówiąc o tym, że będzie cichszy, zajmie mniej miejsca i zeżre mniej prądu.Filip pisze:Używany MacPro.ZACISZE pisze:A jak powinny wyglądać wg Was parametry stacji graficznej pod te 2 monitory i tablet ( zastanowię się nad jego rozmiarem jeszcze ) tak do 5-6 k ?
- Czornyj
- Kontakt:
W związku z olewaniem przez Apple stacji roboczych sporo macuserów przesiadło się na mocne miniacze, imacze, MBP i jakoś nie spotkałem się z narzekaniem, że są za słabe/wolne w stosunku do BigIronów.Filip pisze:Z mini to niezły pomysł, ale to zależy od założeń. Moich akurat nie spełnia, ale wiem, że ludzie są zadowoleni.
Nie chodzi o to, że są słabe. Ja np. musiałbym cały swój "storage" wywalić w obudowy TB. No i 16 GB ramu z kapci nie wywala. Dodatkowo pracując równolegle na iMac zauważyłem, że się dość często wywala w InDesignie. Nie jestem pewny przyczyn, ale różnice są trzy. Pierwsza i najbardziej podejrzana, to to, że iMac nie ma pamięci ECC. Druga różnica - iMac ma system 10.7, mój MP - 10.8. Trzecia - MP ma system instalowany jeszcze na G5 jako 10.5 i jest sukcesywnie update'owany, a iMac świeżutki (może mój się do mnie już przyzwyczaił?).Czornyj pisze:W związku z olewaniem przez Apple stacji roboczych sporo macuserów przesiadło się na mocne miniacze, imacze, MBP i jakoś nie spotkałem się z narzekaniem, że są za słabe/wolne w stosunku do BigIronów.Filip pisze:Z mini to niezły pomysł, ale to zależy od założeń. Moich akurat nie spełnia, ale wiem, że ludzie są zadowoleni.
Chciałabym podać mojemu " składaczowi " jakieś mniej więcej sprecyzowane oczekiwania jednak trudno coś podać będąc zielonym Stacja ma obsługiwać Ai, Ps, Id, Acrobat, ma służyć wyłącznie do pracy.
- Czornyj
- Kontakt:
Siakiś i7-4770, do tego z 16GB ram, szybki dysk SSD (np.Samsung 840 Pro) na system i zwykły na archiwum, grafika bez większego znaczenia.
Osobiście przemyślałbym jednak zwykłe rMBP lub dopasione mini - w razie skuchy możesz to łatwo sprzedać i odzyskać sporo kasy bo maćki dobrze trzymają wartość - piec jest praktycznie niezbywalny.
Oprogramowanie to kwestia tego, co będziesz rzeźbić - ja np. potrzebuję praktycznie tylko PS+ID+Ai i brałbym Design Standard, natomiast w przypadku www i filmów trza dopłacić do wyższych paczek.
Osobiście przemyślałbym jednak zwykłe rMBP lub dopasione mini - w razie skuchy możesz to łatwo sprzedać i odzyskać sporo kasy bo maćki dobrze trzymają wartość - piec jest praktycznie niezbywalny.
Oprogramowanie to kwestia tego, co będziesz rzeźbić - ja np. potrzebuję praktycznie tylko PS+ID+Ai i brałbym Design Standard, natomiast w przypadku www i filmów trza dopłacić do wyższych paczek.
- Czornyj
- Kontakt:
Koleżanka na razie storage ni ma, a TB nie jest koniecznością - przy normalnych dyskach odczuwalnej różnicy TB vs USB3 nie będzie. Z uwagi na chore ceny TB chwilowo podłączam zewnętrzny SSD przez USB3 i trochę go dławi, ale tak czy owak pocina b. ładnie.
Nie wiem co trzeba robić by odczuć wyraźną różnicę między 16GB a np. 32GB - ja szczerze mówiąc czuję się zapokojony mając 8GB. Indyk wiesza się sporadycznie, więc być może to kwestia 10.7 vs 10.8 - tak czy owak pady ID nie stanowią wielkiego problemu.
Oczywiście tu już dochodzimy do prywatnych upodobań, widzimisiów i specyfiki pracy, ale ja bym już np. w MP nie inwestował, ew. poczekał na popielniczkę.
Nie wiem co trzeba robić by odczuć wyraźną różnicę między 16GB a np. 32GB - ja szczerze mówiąc czuję się zapokojony mając 8GB. Indyk wiesza się sporadycznie, więc być może to kwestia 10.7 vs 10.8 - tak czy owak pady ID nie stanowią wielkiego problemu.
Oczywiście tu już dochodzimy do prywatnych upodobań, widzimisiów i specyfiki pracy, ale ja bym już np. w MP nie inwestował, ew. poczekał na popielniczkę.
Filip pisze:Nie chodzi o to, że są słabe. Ja np. musiałbym cały swój "storage" wywalić w obudowy TB. No i 16 GB ramu z kapci nie wywala. Dodatkowo pracując równolegle na iMac zauważyłem, że się dość często wywala w InDesignie. Nie jestem pewny przyczyn, ale różnice są trzy. Pierwsza i najbardziej podejrzana, to to, że iMac nie ma pamięci ECC. Druga różnica - iMac ma system 10.7, mój MP - 10.8. Trzecia - MP ma system instalowany jeszcze na G5 jako 10.5 i jest sukcesywnie update'owany, a iMac świeżutki (może mój się do mnie już przyzwyczaił?).
Rozumiem, że przy rMBP 13" nie potrzebuję już drugiego monitora ,zatem można celować w PA 271W (tylko to troszkę duży monitor) Nie znam się na makach, chociaż w mojej sytuacji nie będzie to robiło różnicy bo mam dopiero zaczynać przygodę. Czytam o ich bateryjkach, które się ponoć przegrzewają na ciągłym ładowaniu.... jak to wygłąda w praktyce. Praca głównie w tych samych trzech programach wymagać będzie sporo czasu , więc jak to jest z przegrzewaniem.... w między czasie ktoś pisze o zawieszaniu systemu... i długim czasie serwisowania w Polandowie. Pozdrawiam i dziękuję za poświęcanie czasu
Wróć do „Zastosowania zawodowe”