Kalibracja Eizo L568 i laptopa

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
Kageori

Kalibracja Eizo L568 i laptopa

15 lipca 2013, 01:11 - pn

Witam ponownie, wracam tu gdzie mnie oświecono:)

Po wielu trudach jakimś cudem udało mi się dopaść i1 Display Pro. W związku z tym oczywiście usiłowałam kalibrować swój monitor Eizo L568, tutaj mi polecony, a wciąż ukochany.

Do kalibracji używałam iProfilera, przeczytałam wątki dotyczące kalibracji pana Tomka, obejrzałam Webinarium pana Marcina, przeczytałam wątek dotyczące tegoż samego monitora, a teraz mam prośbę o sprawdzenie profili.

Nie wiem jak sprawdzić czy są dobre czy złe, Eizo po kalibracji się oziębił, a laptop ocieplił, tylko, że zmiana ta jest tak duża, że w tej chwili jeszcze ciężko mi się przyzwyczaić.

color.zip

Ustawienia miałam takie:

Eizo:

Select your display technology type: CCFL
White Point: CIE Illuminant D65
Luminance: 80cd/m2
Constrast Ratio: 400
Flare Correct: odznaczone
Ambient Light Smart Control: odznaczone

Chromatic Adaptation: CIECAT02
ICC Profile Version: version 02
Tone Response Curve: gamma 2,2
Profile Type: Matrix based

Default Patches: 119
Patches from sspot colors: 0
Patches from Image: 0

Default Measurement:
Automatic Display Control: odznaczone
Adjust brightness, contrast, and RGB gains manually: zaznaczone

Lap:

Select your display technology type: CCFL
White Point: Daylight 6000 ---->65 wydawał mi się strasznie zimny
Luminance: 80cd/m2
Constrast Ratio: 400
Flare Correct: odznaczone
Ambient Light Smart Control: odznaczone

Chromatic Adaptation: CIECAT02
ICC Profile Version: version 02
Tone Response Curve: gamma 2,2
Profile Type: Table based

Default Patches: 478
Patches from sspot colors: 0
Patches from Image: 0

Default Measurement:
Automatic Display Control: odznaczone
Adjust brightness, contrast, and RGB gains manually: zaznaczone

Głównie zajmuje się retuszem zdjęć, najczęściej rekonstrukcją starych, trochę rysuję i koloruję to później w photoshpopie. Do tych celów używam Eizo ponieważ zależy mi, żeby te barwy widzieć dobrze, nie muszę tego chyba tłumaczyć.
Natomiast laptopa chciałam sobie wyregulować, żeby nie było tragicznie. Zwłaszcza, że kiedy mam podpięty monitor to widzę jak wielka różnica jest w kolorach miedzy nimi.

Pomiar robiłam w dzień, okno mam po prawej, ale jest od zachodu, wiec słońce bezpośrednio świeci mi przez nie dosyć późno, dlatego myślę że mogę uznać, że to było światło naturalne.

I mam też pytanie o kalibracje Eizo, tzn tam nie ma możliwości ustawienia kontrastu, ale w wątkach się pojawiała informacja o ustawieniu punktu bieli za pomocą suwaków kolorów, nie rozumiem, w którym momencie - tak możliwość mi się zwyczajnie nie pojawiła, kalibracja laptopa i Eizo była identyczna w ilości kroków.
Nie wiem co robię źle. Czy mogę prosić o wyjaśnienie?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Kalibracja Eizo L568 i laptopa

15 lipca 2013, 09:28 - pn

Kalibracja normalnego monitora i laptopa nigdy nie będzie identyczna. Nie będzie nawet podobna. Zbyt duża różnica między ekranami. EIZO się oziębił bo prawdopodobnie zżółkł już ze starości a laptop ocieplił, bo chłodne, niebieskawe barwy są normą na laptopach. Im tańszych tym bardziej.

Regulacji kontrastu na LCD nie ma, wynika to z zasady działania. Ptaszek dotyczący regulacji kontrastu przy mierzeniu należy zdjąć. Jeśli trzeba okroić kontrast obrazu, najłatwiej podnosić punkt czerni, tak jak to domyślnie robi I1 Profiler przy zadaniu kontrastu w warunkach kalibracji.

Punkt bieli reguluje się wagami RGB i suwaczki wskaźnika oraz współrzędne xy pojawiają się już w czasie mierzenia. Oczywiście jeśli zaznaczone jest "Adjust brightness, contrast, and RGB gains manually" i konkretna pozycja co ma być regulowane.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Kageori

08 września 2013, 18:39 - ndz

Przepraszam, że tak zniknęłam, ale komputer umarł i dopiero udało się go ożywić. Laptopa pomijam bo szykuje mi się zmiana w związku z tym zgonem.

Powodem dlaczego nie widziałam możliwości zaznaczenia i ustawiania manualnie kolorów była nieodpowiednia wersja, poprzednia aktualizacja z jakiegoś powodu nie dawała się zainstalować, więc pracowałam na jeszcze wcześniejszej wersji - tej z płyty, teraz w związku ze zgonem musiałam reinstalować system i ściągnęłam najnowszą wersja i w tej mam wszystko tak, jak zawsze jest opisywane. Więc to była wtopa nowicjusza.

Mam teraz świeżo zrobioną wersję dla mojego L568

Kolory mogłam ustawić tylko z niebieskim na 100% ponieważ zawsze w innych konfiguracjach mi go by brakowało, tzn chodzi mi o to, że jest to najsłabszy z moich suwaków i do niego dostosowałam czerwony i zielony, które i tak musiałam obniżać, żeby niebieski osiągnął odpowiednią ilość - mam nadzieję, że Pan zrozumie o co mi chodzi^^''

Przy luminescence ustawionym na 100 program kazał mi ustawić monitor na 37% jasności (a przy 80 aż 27% ), nie wiem czy to jeszcze kwestia przyzwyczajenia, ale kiedy poprzednio próbowałam ustawiać monitor to wydawało mi się, że czerń jest nieco zielona.
Teraz wydaje mi się, że jest czarna, ale miałam ponad miesięczną przerwę w patrzeniu na ekran komputera, więc wolę zapytać czy to kwestia przyzwyczajenia, czy tym razem wyszedł mi dobry profil.
color.zip
(15.97 KiB) Pobrany 87 razy
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

08 września 2013, 20:51 - ndz

Na pierwszy rzut oka wygląda ok.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Kageori

08 września 2013, 21:52 - ndz

To dobrze, uspokoiłam się, dziękuję ślicznie.

Wróć do „Kalibracja monitorów”