NEC EA244WMi

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
uppersilesian

Re: NEC EA244WMi + X-Rite i1 Display Pro

14 czerwca 2013, 21:48 - pt

Filip pisze:Większość ludzi ma jakiegoś kumpla w USA, który czasem wpada z laptopem.
Zdecydowana większość ma, ale co mają powiedzieć ci, którzy są w mniejszości?

Nie wiem, czy nie powinienem prosić o pomoc w wątku zaczętym przez Gammaraya, ale może i tutaj ktoś mi pomoże. Zainstalowałem GammaCompMD QA w wersji sprawdzonej przez Autora - jest nowsza, ale nie chciałem się wychylać - i uruchomiłem, postępując śladami Gammaraya - http://mva.pl/viewtopic.php?f=34&t=1049#p9284
Doszedłem do kroku/ekranu 5 Calibration Setup i pola w zakładkach White Luminance, Grayscale Function itd. są nieaktywne, niepodświetlone, nic się tam nie da wpisać.
O co chodzi?
Miałem nadzieję, że zatrzyma mnie w momencie kiedy kliknę "START CALIBRATION".

Oczywiście, uruchomiłem tylko ten program, bez programu towarzyszącemu X-Rite i1 DPro, bo ten dopiero zamierzam kupić, no i, rzecz jasna, bez jakiegokolwiek czujnika. Czy to dlatego GC QA nie pozwala mi zrobić kolejnego kroku?
Gammaray używał czujnika ColorMunki, czy z czujnikiem od i1 DPro zadziała GammaComp?
Połączenie kablem HDMI, a to chyba jak DVI-D?
tommiyacht

Re: Kalibracja Nec EA244wmi

10 września 2013, 11:30 - wt

podepne sie jesli moge

Po kilku dniach czytania tego forum (innych tez ale glownie tego), postanowilem zakupic monitor NEC EA244Wmi. W zasadzie juz go zamowilem. Jesli mozna sie poradzic w dwoch sprawach:

1) odbior monitora - zakupilem tak ze sam go bede odbieral w lokalnym salonie. Wiec pasowaloby go przy odbiorze sprwadzic. I tak
a) bad pixele - tu chyba nie ma watpliwosci ze nie przytule wtedy monitora a goscie mi go grzecznie przyjma i przysla drugi ezgemplarz
b) nierowne podswietlenie (clouding czy jak to tam) - tak, wiem ze nie ma szans na rownomierne podswietlenie w 100%, to nie xVA. Jednak czy moge sie klocic o nieprzyjecie monitora jesli clouding bedzie zdecydowanie widoczny, ze az zęby bolą ? Czy jest to podstawa do nieprzyjecia egzemplarza?

no i podsumowanie procedury odebrania - podlaczajac monitor co ci goscie mi pokaza na nim ? pytam czy mam wziac ze soba pena z bitmapami CZARNA ZIELONA ROZOWA ? wiecie o co mi chodzi ?

2) druga sprawa - kalibracja. Jedna z wad tego monitora (o ile dobrze mowie) jest to ze ma tylko jeden profil do zapamietania. A wiec bede musial postawic na uniwersalnosc. Monitor ma sluzyc jako 50/50 internet (tekst, desktop, itd) oraz grafika (obrobka zdjec - [sporadycznie], jak rowniez tworzenie rzeczy typu loga dla firm i takie duperele]. Od czasu do czasu jakas gierka czyli np mysle pograc w zblizajaca sie nowa fife, potem w nowego wieska, a tak to raczej nie gram. Glownie te dwie pierwsze reczy.

No i teraz tak. O ile dobrze przeczytalem to mozna rozrownic dwie metody kalibracji: lopatologiczna czyli przyciskami na monitorze, oraz sprzetowa przy pomocy tego programu do monitorow medycznych.

Czego oczekuje..

zdaje sobie sprawe ze kalibracja zalezy od warunkow itd, ale przyznacie ze w jednej rzeczy, wszyscy daza do tego samego mianowicie do prawidlowego odwzorowania kolorow (niezaleznie czy to dzien, czy noc, czy jest lampa itd). Odwzorowanie kolorow chcialbym miec jak mozliwie najlepsze.

pozatym, monitor pracuje zarowno w dzien jak i wieczorem (wow, co za niespodzianka). W dzien nie ma slonca (w sensie ze slonce nie oswietla bezposrednio pokoju ani monitora - jest poprostu jasno z okna bo za oknem jest jasno :) wiadomo o co chodzi ) natomiast wieczorem monitor pracuje z lampka na biurku.

ja to widze tak - jako ze jest tylko jeden profil to pasowaloby zeby byl ustawiony na dzien (lub wieczor) a przy zmianie pory dnia - szybka regulacja jasnoscia na monitorze. Wieczorej chyba musi byc jasnosc zmniejszona zeby oczu nie wypalilo (oczywiscie na tyle aby nie powstalo PWM). Bo chyba nie wyobrazam sobie sprzetowej kalibracji co chwile, bo pewnie jest to niezdrowe dla zywotnosci monitora.

Podobno fabrycznie ten NEC jest kiepawo ustawiony. Pomozecie przejsc przez ta kalibracje ? nigdy tego tak doglebnie nie robilem (kalibracja do tej pory sprowadzala sie do ustawien janosci, kontrastu, gammy, ewntualnie ciepla kolorow z gotowych profili w monitorze).
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

10 września 2013, 12:12 - wt

tommiyacht pisze:Czy jest to podstawa do nieprzyjecia egzemplarza?
Odbierając w normalnym sklepie nie ma podstaw prawnych do odstąpienia od umowy jeśli towar spełnia cechy rzeczy zgodnie ze specyfikacją.
tommiyacht pisze:CZARNA ZIELONA ROZOWA ? wiecie o co mi chodzi ?
Czarny, biały, czerwony, zielony, niebieski. Na takich ekranach najłatwiej wykryć defekty pikseli.
tommiyacht pisze:zdaje sobie sprawe ze kalibracja zalezy od warunkow itd, ale przyznacie ze w jednej rzeczy, wszyscy daza do tego samego mianowicie do prawidlowego odwzorowania kolorow (niezaleznie czy to dzien, czy noc, czy jest lampa itd).
To nie tak. Poprawność reprodukcji będzie w konkretnych warunkach. Nie ma możliwości zrobienia aby wszystko grało zarówno w dzień jak i w nocy. Albo trzeba się zdecydować do jakiego światła kalibrujemy, albo zastosowań stałe światło sztuczne i uniezależnić się od pory dnia.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
gzak

14 października 2013, 10:43 - pn

Cześć! Wczoraj do mnie dotarł nowy monitorek - EA244WMI i mam dylemat... Posiadam dość już wiekowy "i1 display 2", który chyba jest obsługiwany przez GammaComp... Tylko czy jest sens kalibrować ten monitor tym kalorymetrem? Czy przypadkiem efekty kalibracji nie będą gorsze od ustawień fabrycznych?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie...

pzdr
Gzak
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

14 października 2013, 10:47 - pn

Ani kalibracja fabryczna nie jest dobrym wyjściem ani kalibracja wiekowym czujnikiem, który wyprowadzi monitor z krzaków w trochę inne krzaki.
Tom01

monitory.mastiff.pl

colorFREAK

26 listopada 2013, 07:57 - wt

Spróbuj go skalibrować, raczej go nie zepsujesz. Tak, jak wyczytałeś wyżej kalibracja zostanie zapisana w trybie P, a zwiazku z tym mozesz ja przelaczyc na inny fabryczny tryb jesli bedziesz niezadowolony. Jesli masz colorcheckera od x-rite mozesz wizualnie ocenic poprawnosc reprodukcji. Problem z i1display byl najczediej taki ze odjezdzal i bylo widac dominante czerwonego lub zielonego. Sprawdz tez skale szarosci.
Ralv

NEC EA244wmi co potrzebne do kalibracji ?

16 stycznia 2014, 03:18 - czw

Witam
Wczytałem się wątek o kalibracji monitorów Nec programem GammaComp. Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o kalibrowanie monitorów stąd kilka pytań, czy do wykonania takiej kalibracji potrzebny jest drogi kalibrator czy tańszy niższej półki tez się nada?
Zastanawia mnie jeszcze co daje kalibracja tym programem GammaComp? ..tzn. czy nie można zwyczajnie skalibrować monitora dołączonym softem do kalibratora (domniemam takowy każdy posiada? )
Spojrzałem również w bazę profili ICC, ale nie widzę nic do tego NECa, czy wgranie takiego profilu da znaczącą poprawę ?
Czy posiadanie karty graficznej jest niezbędnym wymogiem? pracuję ze zintegrowaną na windowsie 7. Płyta główna obsługuje mi dwa monitory bez problemu dlatego nie bawiłem sie w żadne grafiki przy kompletowaniu sprzętu. :|

to tyle..jak na razie :)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: NEC EA244wmi co potrzebne do kalibracji ?

16 stycznia 2014, 08:54 - czw

Różnica pomiędzy kalibracją programową a sprzętową: https://monitory.mastiff.pl/faq/index/vi ... cle_id/11/

Do wykorzystania kalibracji sprzętowej w Pana monitorze potrzebne są:
1. Oprogramowanie GammaCompMD lub Spectraview II.
2. Kalibrator, np X-Rite I1 Display Pro.
3. W przypadku GammaCompMD niezintegrowana karta graficzna.
4. Działająca komunikacja DDC/CI pomiędzy sterownikiem karty a monitorem.
5. Wiedza jak z tego skorzystać. ;)
Tom01

monitory.mastiff.pl

Ralv

16 stycznia 2014, 14:16 - czw

Masakra.. aby skalibrować monitor muszę kupić i kartę graf. i X-rite. Razem około 250€ :o
Czy są jakieś konkretne wymagania co do karty graf. ?

Mam taka specyfikację:
win7 premium 64bit
8GB ram ddr3
Płyta gł. GIGABYTE GA-B85M-D3H
intel i5 4440 3.10Ghz

jeszcze taki pytanie, czy ktoś może posiada profil icc, który mógłbym wgrać na próbę, aby zobaczyć jak bardzo przekłamuje mój monitor? Czy w ogóle taki test jest miarodajny ?

ahhh "Działająca komunikacja DDC/CI pomiędzy sterownikiem karty a monitorem" ... czyli o co kaman? :mrgreen:
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

16 stycznia 2014, 16:33 - czw

Podkładając profil nic Pan nie zobaczy, bo główne zmiany robi się w samym monitorze. Czy bardzo przekłamuje? Bardzo. :)

DDC/CI to standard komunikacji komputera z monitorem wykorzystujący przewód video. Dobra sprawa, ale ma paskudną cechę, że nie działa jak potrzebne.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Ralv

16 stycznia 2014, 16:39 - czw

Dzięki za odpowiedź Tom.
Czy nie lepszym wyjściem w mojej sytuacji będzie kupienie tego zestawu ? http://www.necdisplay.com/p/SVII-PRO-KIT cena wyjdzie ta sam co za kalibrator x-rite i jakąś kartę graf.

Rozumiem że tym zestawem mogę kalibrowac bez karty g. , ale czy będe mógł kalibrowac inne monitory niż NEC ? Posiadam drugi tani monitor HP pavilion 22xi.
box

w jakim trybie kalibrować EA244wmi?

25 lutego 2014, 12:33 - wt

Dzień dobry
Mam monitor NEC ea244wmi oraz x-rite i1display pro.
Mam pytanie odnośnie kalibracji programowej tego monitora - jaki tryb mam wybrac na monitorze? Do wyboru mam sRGB, Native, Programmable, oraz 1,2,3,4,5. Jedynie na 1,2,3,4,5 mam mozliwośc regulacji kanałów RGB.
z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: w jakim trybie kalibrować EA244wmi?

25 lutego 2014, 13:13 - wt

Przy kalibracji programowej oczywiście jakikolwiek umożliwiający regulację gain RGB.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

25 lutego 2014, 13:21 - wt

box pisze:Dzień dobry
Mam monitor NEC ea244wmi oraz x-rite i1display pro.
Mam pytanie odnośnie kalibracji programowej tego monitora - jaki tryb mam wybrac na monitorze? Do wyboru mam sRGB, Native, Programmable, oraz 1,2,3,4,5. Jedynie na 1,2,3,4,5 mam mozliwośc regulacji kanałów RGB.
z góry dziękuję za pomoc
W jednym z presetów 1-5 ustawiasz gain wg wskazań i1Profilera.

Jeśli chcesz ustawić sprzętowo w trybie P (co jest zabiegiem optymalnym) - korzystasz z GammaCompMD QA.
box

25 lutego 2014, 14:02 - wt

dzięki!
czyli dobrze zrobiłem

jeszcze jedno pytanie, tym razem a propos kalibracji sprzetowej z wykorzystaniem GammacompMD: mam zintegrowaną grafikę Intel HD 4000 więc podpiąłem starą kartę grafiki Nvidia geforce 7300GS (chyba z 2006r.) na potrzeby kalibracji. Niestety po podłączeniu Gammacomp nie widzi parametrów monitora więc nie można kalibrowac. Czy Waszym zdaniem to wina starej karty? jeżeli tak to najtańsza nowa zadziała? (jaką minimalna specyfikację musi mieć?)
Poza tym samo włączenie gammacomp trwa chyba z 40 minut - czy to normalne? Najpierw ładuje bazę a podem sam program włącza się ok. 20 minut.

dziękuję
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

25 lutego 2014, 14:37 - wt

Zainstalowałeś najnowsze GC v5.0.80?

Podłączyłeś monitor kablem USB (jak drukarkę, skaner)?

Wyłączyłeś blokadę serwera GC na firewallu (jako rzecze instrukcja)?
box

25 lutego 2014, 14:48 - wt

Czornyj pisze:Zainstalowałeś najnowsze GC v5.0.80?

Podłączyłeś monitor kablem USB (jak drukarkę, skaner)?

Wyłączyłeś blokadę serwera GC na firewallu (jako rzecze instrukcja)?
tak, tak i tak

skoro nie ma zastrzeżeń co do starej karty to zakładam, ze to nie ona jest przeszkodą?

spróbuje skalibrowac za pomoca innego komputerem - może zadziała.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

25 lutego 2014, 15:04 - wt

Karta - a raczej jej sterowniki - zawsze może być przeszkodą (brak komunikacji via DDC/CI), natomiast liczyłem na to, że podłączenie przez USB pozwoli ten problem ominąć. Rozumiem, że na HD4000 też nie bangla? Dziwne też z tym 20-o minutowym odpalaniem - spróbuj uruchomić prawym klikiem z ikony w PD rogu.
box

25 lutego 2014, 15:21 - wt

dzięki za propozycje rozwiązania problemu
odpalam Gammacomp własnie przez ikonkę klikając prawym przyciskiem myszki.
podejrzewam, ze cos jest nie tak z instalacją progarmu i stąd problemy
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

25 lutego 2014, 15:31 - wt

Proponuję odinstalować inne oprogramowanie do kalibracji, które ew. może się kiełbasić z GC - przede wszystkim nie ma prawa być SVII, można też spróbować odinstalować i1Profilera. Niestety, nie mam zbyt wielkich doświadczeń z tym softem, bo sam używam SVII, a w kilku przypadkach instalacji u siebie i klientów zawsze odpalał od kopa i bezproblemowo...

Wróć do „Kalibracja monitorów”