Zanabyłem monitor Eizo SX2762W. Ma służyć do pracy nad grafiką webową i obróbki zdjęć (rawy).
Do monitora dostałem oprogramowanie EasyPix + czujnik. Zainstalowałem, podłączyłem (monitor via display port). I teraz tak:
Z poziomu OSD mam do wyboru kilka profili User + predefinowane obrazki, filmy itp. EasyPix zagnieździł mi się na trybie User 2 i w obrębie tego mam z poziomu programu 3 różne sloty na ustawienia - także OSD już nie dotykam, wszystko z poziomu programu. Zrobiłem kalibrację "zaawansowaną" z czujnikiem i nie podoba mi się to co pokazuje monitor. Poczytałem najpierw tutejsze wątki o kalibracji, także w pomieszczeniu mam jasno, za monitorem biała ściana. Wracając do wyniku kalibracji - kolory dość mocno odbiegają od nastawów fabrycznych na innych profilach, zwłaszcza czerwony - wpada w pomarańcz. W sumie to niewiele da się w tym programie poustawiać - bieda. Czy z moim monitorem i czujnikiem zadziała color navigator, a jak tak to czy rezultaty będą lepsze?
Mam jeszcze pytanie dot. tego monitora i czujnika obecności. Są tam 4 tryby, w instrukcji dość lakonicznie opisane. Na jakiej zasadzie działa ten czujnik? Bywa tak że siedzę i jest ok, a nagle komunikat że mnie nie ma i chce się wyłączyć. Testowałem w różnych trybach i element losowy jest znaczny. Czasem jestem i gaśnie jak mu nie pomacham, czasem m nie nie ma i świeci dalej.