27 cali do zdjęć za ok. 3,5-5 tys. zł
- mat
Witam wszystkich,
stoję przed zupełnie niespiesznym zakupem czegoś większego, niż 17-calowy PVA EIZO L568, na którym do tej pory pracowałem. Prawie już byłem zdecydowany na SX2462, ale jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia i stwierdziłem, że monitor powinien mieć jednak przekątną 27 cali.
Monitor ma w 80 proc. służyć do przeglądania, wywoływania i ew. przygotowywania zdjęć z RAWów (trochę zdjęć sprzedaję, trochę odbijam, staram się z nimi pracować w oświetlonym pomieszczeniu, ale zdarza się i wieczorem), w pozostałym czasie do wieczornego przeglądania sieci i ewentualnie pisania.
Dopuszczam jedynie NEC i EIZO, ze wskazaniem na tę drugą firmę. Mam zamiar usługowo zlecać kalibrację monitora raz na jakiś czas. Ze względu na schodzenie z jasnością i niewypalanie się świetlówek, wolałbym chyba, gdyby monitor był na LEDach (jak CX240). Chciałbym również, żeby monitor dopuszczał kalibrację sprzętową. W związku z tym, iż nie spieszy mi się z zakupem (a ceny spadają), biorę pod uwagę również nowe modele NEC, których jeszcze nie ma na rynku.
Doradzicie mi?
stoję przed zupełnie niespiesznym zakupem czegoś większego, niż 17-calowy PVA EIZO L568, na którym do tej pory pracowałem. Prawie już byłem zdecydowany na SX2462, ale jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia i stwierdziłem, że monitor powinien mieć jednak przekątną 27 cali.
Monitor ma w 80 proc. służyć do przeglądania, wywoływania i ew. przygotowywania zdjęć z RAWów (trochę zdjęć sprzedaję, trochę odbijam, staram się z nimi pracować w oświetlonym pomieszczeniu, ale zdarza się i wieczorem), w pozostałym czasie do wieczornego przeglądania sieci i ewentualnie pisania.
Dopuszczam jedynie NEC i EIZO, ze wskazaniem na tę drugą firmę. Mam zamiar usługowo zlecać kalibrację monitora raz na jakiś czas. Ze względu na schodzenie z jasnością i niewypalanie się świetlówek, wolałbym chyba, gdyby monitor był na LEDach (jak CX240). Chciałbym również, żeby monitor dopuszczał kalibrację sprzętową. W związku z tym, iż nie spieszy mi się z zakupem (a ceny spadają), biorę pod uwagę również nowe modele NEC, których jeszcze nie ma na rynku.
Doradzicie mi?
- Czornyj
- Kontakt:
Re: 27 cali do zdjęć za ok. 3,5-5 tys. zł
Jeśli nie ma pośpiechu, rekomendowałbym NECzka PA272W.
EIZO CX270 jest na CCFL, schodzi jedynie do 80cd/m^2 i wykracza poza budżet (szczególnie jeśli ma posiadać możliwość pełnej kalibracji sprzętowej)
EIZO CX270 jest na CCFL, schodzi jedynie do 80cd/m^2 i wykracza poza budżet (szczególnie jeśli ma posiadać możliwość pełnej kalibracji sprzętowej)
- mat
Dzięki Czornyj za odpowiedź, nie ukrywam że bardzo liczyłem na Wasz głos.
Czy znana jest przybliżona cena PA272W? Z tego co słyszałem, to jego premiera ma być w październiku?
Czy znana jest przybliżona cena PA272W? Z tego co słyszałem, to jego premiera ma być w październiku?
- Czornyj
- Kontakt:
Cena powinna być zbliżona do poprzednika (PA271W), tj. ok. 5kpln.
- mat
Czornyj,
wybacz lamerskie pytanie, ale możesz mi powiedzieć, czy Twój post: http://mva.pl/viewtopic.php?f=34&t=1049#p9285 oznacza podziw możliwości kalibracji tych monitorów NECa, czy wręcz przeciwnie?
Jeśli tak, czy można na chwilę obecną odpowiedzieć, czym najlepiej będzie kalibrować PA272W i czy można to robić samemu?
Dzięki.
wybacz lamerskie pytanie, ale możesz mi powiedzieć, czy Twój post: http://mva.pl/viewtopic.php?f=34&t=1049#p9285 oznacza podziw możliwości kalibracji tych monitorów NECa, czy wręcz przeciwnie?
Jeśli tak, czy można na chwilę obecną odpowiedzieć, czym najlepiej będzie kalibrować PA272W i czy można to robić samemu?
Dzięki.
- Czornyj
- Kontakt:
Mój post wyraża zaskoczenie, to oprogramowanie pozwala skutecznie i precyzyjnie skalibrować sprzętowo b. niedrogi monitor serii EA, jest darmowe i ogólnodostępne - rzecz bezprecedensowa, wcześniej ta przyjemność kosztowała dość słono i była możliwa w monitorach wyższych serii.
PA272W najlepiej będzie kalibrować sensorem i1Display Pro, sądzę, że nie powinno być większym problemem by zrobić to we własnym zakresie. W razie czego służę pomocą w tej materii - mogę poustawiać co trzeba na komputerze użyszkodnika przy użyciu TeamViewera
PA272W najlepiej będzie kalibrować sensorem i1Display Pro, sądzę, że nie powinno być większym problemem by zrobić to we własnym zakresie. W razie czego służę pomocą w tej materii - mogę poustawiać co trzeba na komputerze użyszkodnika przy użyciu TeamViewera
- mat
Serdeczne dzięki za pomoc. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko poczekać na PA272W i na jego pierwsze testy. Liczę na Was
- mat
Właśnie czekam z tą nadzieją, mimo, że do tej pory byłem wyznawcą EIZO...
- okupant
- Kontakt:
Dołączę się może
Również czekam na PA272W, aczkolwiek kusi mnie trzydziestka. Tylko jaką cenę z niego zaśpiewają?? Zakup online w UK tylko. Poprzednika (PA301W)najtaniej znalazłem za 1672 funtow z przesyłką (http://www.ebuyer.com/271033-nec-multis ... r-60002926). Ech, a może nie potrzeba mi takiego wielkiego i takiego dobrego monitora
Obiecalem sobie prawie 2 lata temu, że jak dostanę awans, to sobie sprawię wymarzony monitor... i tak kupuje juz od dwóch lat
Żonie powiedziałem, że max to 1000 funtów, więc nie wiem czy ten PA302W przejdzie.
Również czekam na PA272W, aczkolwiek kusi mnie trzydziestka. Tylko jaką cenę z niego zaśpiewają?? Zakup online w UK tylko. Poprzednika (PA301W)najtaniej znalazłem za 1672 funtow z przesyłką (http://www.ebuyer.com/271033-nec-multis ... r-60002926). Ech, a może nie potrzeba mi takiego wielkiego i takiego dobrego monitora
Obiecalem sobie prawie 2 lata temu, że jak dostanę awans, to sobie sprawię wymarzony monitor... i tak kupuje juz od dwóch lat
Żonie powiedziałem, że max to 1000 funtów, więc nie wiem czy ten PA302W przejdzie.
Ostatnio zmieniony 30 października 2013, 21:06 - śr przez okupant, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mathis
- Kontakt:
Jeżeli Cię stać - bierz 30", teraz to sporo, ale za 5 lat będzie już OK lub nawet średnio...
Czornyj zaraz Cię przekona, że monitor poniżej 30" to okno, wszystko poniżej to jakieś judaszeokupant pisze:Dołączę się może
Również czekam na PA272W, aczkolwiek kusi mnie trzydziestka. Tylko jaką cenę z niego zaśpiewają?? Zakup online w UK tylko. Poprzednika (PA301W)najtaniej znalazłem za 1672 funtow z przesyłką (http://www.ebuyer.com). Ech, a może nie potrzeba mi takiego wielkiego i takiego dobrego monitora
Jeżeli Cię stać - bierz 30", teraz to sporo, ale za 5 lat będzie już OK lub nawet średnio...
Fotograf Sieradz
PA272, EA274WMi, EA275UHD, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
PA272, EA274WMi, EA275UHD, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
- okupant
- Kontakt:
Mathis, zgadzam się z Tobą. Zakup monitora to z reguły zakup na wiele lat.
- Tom01
- Kontakt:
Różnica wizualna między 30" a 27" jest powalająca. Znacznie większa niż między 19" a 24"! Cały trick polega na wysokości, bo to przez pryzmat wysokości widzimy wielkość. Jeśli wyraźnie przyrasta wysokość, to monitor jest większy. Jeśli tylko się poszerza, to nie bardzo.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Kup 30, a żonie powiedz, że to 27. Może nie zmierzyokupant pisze: Żonie powiedziałem, że max to 1000 funtów, więc nie wiem czy ten PA302W przejdzie.
- Czornyj
- Kontakt:
Od dobrej 30-tki lepsze są tylko dwie lub trzy trzydziestki:
- NocnyJastrzab
U nas wciąż jeszcze ciężko o "takie standardy".. Ale jest postęp
A PA272W już dostępny, ilość ograniczona! Cena ok. 5400-5500 br (w dobrych sklepach!)
A PA272W już dostępny, ilość ograniczona! Cena ok. 5400-5500 br (w dobrych sklepach!)
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- okupant
- Kontakt:
PA301W za 1620 funtow z przesylka - troszke taniej
http://www.parkcameras.com/19035/NEC-Mu ... tAodhCgAtg
http://www.parkcameras.com/19035/NEC-Mu ... tAodhCgAtg
- NocnyJastrzab
Mogę załatwić taniej w Polsce! Jak ktoś chętny to proszę dać znać
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
- okupant
- Kontakt:
Po przeliczeniu na funty wychodzi ok 38 funtow taniej. Niewielka roznica, biorac pod uwage, ze musze go przywiezc tutaj...
Czekam na PA302W i wtedy zobacze
BTW, dlaczego na stronie NECa nie ma 272 ani 302 jeszcze w ofercie
Czekam na PA302W i wtedy zobacze
BTW, dlaczego na stronie NECa nie ma 272 ani 302 jeszcze w ofercie
Wróć do „Zastosowania amatorskie”