Bardzo dziękuję za ciepłe słowa. Miło takie coś przeczytać, człowiek ma więcej motywacji do pracy.aster pisze:Całe szczęście, że trafiłem na to forum.
Ad1. Takaster pisze:Podsumowując, monitory 16:10 do zastosowania domowego:
1. Najlepszy TN to EIZO S2402W
2. Najlepszy PVA to Eizo S2433W
3. Najlepszy IPS to... ACD? Czy jest coś godne polecenia z Eizo lub innych marek, które wyprzedza ACD do zastosowania domowego?
4. Który monitor jest ogólnie najlepszy do domu? I jak by wyglądało porównanie jakości obrazu pomiędzy tym Eizo S2443W z panelem PVA a ACD z IPS? Który lepszy?
Ad2. Tak, przy czym rozszerzając wypowiedź, moim zdaniem jest to w ogóle najlepszy monitor 24" do celów uniwersalnych na rynku.
Ad3. Nie ma czegoś takiego jak najlepszy monitor IPS. Monitory ogólnego zastosowania oparte o IPS wcale nie są uniwersalnymi. IPS ma cel w zawodowych monitorach graficznych a te są nie tyle nieuniwersalne, co wręcz bardzo wąsko specjalizowane. Znakomitych monitorów na IPS jest sporo, ale to są ceny min 5 tys zł i wzwyż.
Wielu ludzi widząc "wyżerający oczy" obraz stwierdza, że to szeroki gamut, a w rzeczywistości wcale tak nie jest. Proponuję wykonać prosty test uświadamiający. Czy intensywnie czerwona róża w naturze, która ma czerwień poza gamutem jakiegokolwiek monitora, "żre" kolorem w oczy? Nie! Jest wręcz kojąco łagodna. A ta sama róża na źle ustawionym lub złej jakości monitorze daje taki agresywny kolor, że od razu widać jego nienaturalność. Skąd zatem problem, jeśli monitor pokazując ją nienaturalnie ma mniejszy gamut niż oryginał? Problem jest w jaskrawości. Większość tanich monitorów ma jaskrawość wykręconą do absurdalnych wartości, aby lepiej się eksponować na wystawie. Co więcej, jeśli monitor ma być tani to z definicji nie ma w nim odpowiednio dobrego układu regulacji lamp, bo te z kolei są drogie. Kółko się zamyka.aster pisze:Nie wiedziałem, mój błąd, czytałem tylko że to występowało w szerokogamutowych monitorach stąd w tym widziałem źródło problemu. Czy regulację jaskrawości można dokonać guziczkami w ustawieniach monitora Eizo?
W przypadku lepszej klasy monitorów, do której należy EIZO regulacja jest najszersza jaką się spotyka w monitorach LCD. Bez problemu w typowych warunkach oświetleniowych w domach i pracowaniach da się ustawić go tak aby obraz był neutralny i łagodny.
iMove? Ma Pan Maca? Jeśli tak, to zarządzanie barwą jest w całym systemie zaimplementowane i nie ma w ogóle problemu z aplikacją która może wymknąć się poza kontrolę i wyświetlać zbyt nasycony obraz. W grach saturacja również nie jest problemem. Przycisk zmiany trybu na sRGB w każdym przypadku pomoże jeśli z jakichś względów leży zarządzanie barwą. To takie szybkie koło ratunkowe.aster pisze:A jak z resztą programów, np. z grami czy innymi programami typu iMovie czy jakieś biurowe? Czy wtedy ten przycisk sRGB może szybko rozwiązać sprawę?