Nie wiem jakie Pan zabiegi zastosował na tym zdjęciu, ale żaden monitor LCD tak nie wygląda w ciemności. Taki efekt jest możliwy wyłącznie na ekranie plazmowym i OLED, a tych jak wiadomo nie stosuje się w monitorach.robertus pisze:Witam zrobiłem fotki w nocy aby obalić filmy z internetu na temat świecenia IPS
Monitor do domu 1500zł
- Tom01
- Kontakt:
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
oryginalne zdjęcie prosto z aparatu, jedynie zmniejszona rozdz. mogę wysłać orginał. tak świeci, może minimalnie bardziej po bokach z prawej i lewej,
Mz. cała sztuka to odejść od monitora na dużą odległość (max jaką uda się uzyskać w pokoju) i zoomem dobierać kadr tak, aby uchwycić cały monitor. Uzyskamy wówczas kąty obiektywu względem powierzchni ekranu (nawet bocznych krawędzi) prawie równe 90'. Myślę, że wtedy są szanse na uzyskanie dobrej czerni.
Jak podejdziemy z obiektywem 30cm od ekranu i ustawimy bardzo szeroki kąt, to rogi będą świecić (srebrzyć, jak zwał tak zwał), bo kąt względem krawędzi będzie znacznie odbiegał od 90'.
Na cytowanym zdjęciu nie widzę odkształceń charakterystycznych dla szerokiego kąta, może więc zostało zrobione z dostatecznie dużej odległości. "Szczęśliwe" parametry naświetlania też z pewnością miały duży udział...
Jak podejdziemy z obiektywem 30cm od ekranu i ustawimy bardzo szeroki kąt, to rogi będą świecić (srebrzyć, jak zwał tak zwał), bo kąt względem krawędzi będzie znacznie odbiegał od 90'.
Na cytowanym zdjęciu nie widzę odkształceń charakterystycznych dla szerokiego kąta, może więc zostało zrobione z dostatecznie dużej odległości. "Szczęśliwe" parametry naświetlania też z pewnością miały duży udział...
- Tom01
- Kontakt:
Poza rozjaśnianiem pod kątem, tło na zdjęciu to czerń a LCD czerni nie ma, więc relacja tło-ekran jest nierealna. Obcięte są poziomy jasności odpowiadające "czerni" monitora, zrównane z czernią. Jeden suwak "Levels" w Photoshopie. Jeśli nawet ta modyfikacja nie jest zrobiona celowo, tylko założymy, że aparat jak "oszukał", to i tak zdjęcie pokazuje nieprawdziwy efekt wizualny. Jeśli monitory tak by wyświetlały to nie byłoby powszechnego płaczu nad czernią.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Tak. Poziom czerni w ciemności na zdjęciu jest dość "optymistyczny".
Mój stary IPS wygląda "nieco" gorzej
Trzeba niestety koniecznie włączyć kilka tysięcy lumenów, żeby to zniwelować...
Mój stary IPS wygląda "nieco" gorzej
Trzeba niestety koniecznie włączyć kilka tysięcy lumenów, żeby to zniwelować...
Nie wiem co to za monitor i jak jest ustawiony, ale z pewnością mój tak nie świeci
tamta opisywana fotka jest właśnie zrobiona z bliska.
tamta opisywana fotka jest właśnie zrobiona z bliska.
- Załączniki
-
- 5.jpg (232.35 KiB) Przejrzano 2028 razy
- BioComp
- Kontakt:
Hmm.. Z drugiej strony, mój obecny Samsung 173P świeci tak (bez grzebania w przysłonie/migawce). Uprzedzam, że odpowiada to temu, co widzą moje oczy na co dzień. Ustawienie jasności 70%. Na 100% jest trochę gorzej, jednak ogólnie jest, na szczęście, niewiele jaśniej. Stąd też nowego monitora szukałem na PVA, jakość sama w sobie. Niestety nie ma...
Oczywiście mogę wykonać zdjęcia z innymi parametrami, ale wtedy będą przekłamane.
Nie chcę mi się jednak do końca wierzyć w czerń w tym NEC'u tak mocną, zapewne aparat dostroił się do jasnych obiektów i czerń stała się "ciemniejsza", inaczej obiekty by były przejaskrawione. Zrób Robertus fotkę samego włączonego ekranu na ciemnym tle, bez obrazu, w ciemnym pokoju, tak jak ja
Oczywiście mogę wykonać zdjęcia z innymi parametrami, ale wtedy będą przekłamane.
Nie chcę mi się jednak do końca wierzyć w czerń w tym NEC'u tak mocną, zapewne aparat dostroił się do jasnych obiektów i czerń stała się "ciemniejsza", inaczej obiekty by były przejaskrawione. Zrób Robertus fotkę samego włączonego ekranu na ciemnym tle, bez obrazu, w ciemnym pokoju, tak jak ja
Ustawienie jasności na 70%, nie wiem kto korzysta z takich ustawień w nocy? z drugiej strony kto na monitorze wyświetla tylko czarne tło , link powyżej odpowiada temu co widzę na ekranie, ale postaram się zrobić tylko z czarnym tłem, i jeszcze jedno, mam obok eizo na spva i wiem co widze jeśli by była kicha to bym ten monitor oddał, mam na to 10 dni, w sklepie też go testowałem.