NEC MultiSync PA302W
Moderator: Informator
Minimalny poziom jasności ustawiony na MultiProfilerze bez obcięcia kontrastu to 20 cdm!
Mam go u siebie do jutra, jakieś specjalne życzenia co sprawdzić?
Mam go u siebie do jutra, jakieś specjalne życzenia co sprawdzić?
* Czy występują świecące na czerwono krawędzie liter (czarnych na białym tle), czy jest coś takiego widoczne gołym okiem z powiedzmy 50cm?
Re: NEC MultiSync PA302W
* Wizualna równomierność bieli (szarości 50%), w zakresie przebarwień i plam czerwono(różowo)-zielonych, niebiesko-żółtych od szerogogamutowego podświetlenia GB-r LED.colorFREAK pisze:...jakieś specjalne życzenia co sprawdzić?
* Czy występują świecące na czerwono krawędzie liter (czarnych na białym tle), czy jest coś takiego widoczne gołym okiem z powiedzmy 50cm?
ISO Coated v2 (FOGRA39L) 100 %
sRGB 100 %
AdobeRGB 99 %
ECI-RGB v2.0 94 %
Re: NEC MultiSync PA302W
Nie stwierdziłem.max pisze:* Wizualna równomierność bieli (szarości 50%), w zakresie przebarwień i plam czerwono(różowo)-zielonych, niebiesko-żółtych od szerogogamutowego podświetlenia GB-r LED.
Całkiem przyzwoicie.
Co do równomierności, to wklejam wynik z hardcorowego testu z UGRA Display Analysis & Certification Tool, mierzone na 25 polach takze blisko ramki rowniez.
Do monitora dolaczony jest raport fabryczny:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/329 ... G_3825.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/329 ... G_3826.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/329 ... 120cdm.pdf
Mierzone i1Display Pro
Gamut Volume:
ISO Coated v2 (FOGRA39L) 100 %
sRGB 100 %
AdobeRGB 99 %
ECI-RGB v2.0 94 %
Czy w trybie fabrycznym sRGB można zmienić (obniżyć) temperaturę bieli np. z 6500K na 6000K lub 5500K? Chodzi mi o to, czy w takim gotowym trybie, w którym w zasadzie nie powinno się majstrować, nie jest zablokowane jakieś menu / podmenu monitora?
Możesz zmienić edytować tryby gotowe poprzez bezpłatną aplikację MulitProfiler.
Właśnie wyedytowałem tryb sRGB na 5500 K i zapisał.
Właśnie wyedytowałem tryb sRGB na 5500 K i zapisał.
Wybacz mało profesjonalne pytanie, niezwiązane do końca z tym konkretnym monitorem, a raczej z serią PAXX2W. Nie jestem foto / grafikiem. Mam wprawdzie starego NECa serii 90, ale nie korzystałem z MultiProfilera.
Czy można ustawić to w menu monitora tak, aby to działało bez wczytywania profili do Windows czy aplikacji graficznych? Słowem, aby w systemie (Windows) i oprogramowaniu nic nie zmieniać, pozostawić domyślny sRGB (w domyśle 6500K, gamma=2,2), a ustawienia dokonać tylko w menu monitora (może być pośrednio przy pomocy aplikacji MultiProfiler) i przeliczeń dokonywał sam monitor, niezależnie od aplikacji użytkowych?
Czy można ustawić to w menu monitora tak, aby to działało bez wczytywania profili do Windows czy aplikacji graficznych? Słowem, aby w systemie (Windows) i oprogramowaniu nic nie zmieniać, pozostawić domyślny sRGB (w domyśle 6500K, gamma=2,2), a ustawienia dokonać tylko w menu monitora (może być pośrednio przy pomocy aplikacji MultiProfiler) i przeliczeń dokonywał sam monitor, niezależnie od aplikacji użytkowych?
- Czornyj
- Kontakt:
Pewnie, to jest właśnie atut monitora z 3DLUT - może symulować dowolną przestrzeń edycyjną bądź drukarki - i to nieco dokładniej niż w przypadku modułu zarządzania barwą aplikacji, bo przenosi bezstratnie cały 8 lub 10 bitowy tor sygnałowy. W x90 nie było jeszcze 3DLUT, dlatego też MultiProfiler go nie obsługuje.
Jak rozumiem producent nie przewidział wentylatorów szumiąco-chłodzących?
- plevka
Obstawiam pierwszy tydzień grudnia. Cena jeszcze nie potwierdzona, ale wyższa od PA301, okolice 9200 zł brutto.
- Czornyj
- Kontakt:
PA302W jest wcieleniem zajebozy, jednak co kingsajz, to kingsajz. Tak to można wreszcie w miarę komfortowo popracować
Szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż takiej różnicy w gamucie - znacznie wyższe nasycenie oranżów, karminów i purpury. Obraz niebywale równiutki, klarowny. Regulacja do min. 20cd/m^2 rewelacyjna, można komfortowo pracować w całkowitym mroku. Na filmie moja 30-tka CCFL w porównaniu z PA302W mruga jak stroboskop, no ale przy 30kHz PWM to akurat dziwnym nie jest
Podsumowując - życie zaczyna się po trzydziestce. A jeszcze lepiej po dwóch
Szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż takiej różnicy w gamucie - znacznie wyższe nasycenie oranżów, karminów i purpury. Obraz niebywale równiutki, klarowny. Regulacja do min. 20cd/m^2 rewelacyjna, można komfortowo pracować w całkowitym mroku. Na filmie moja 30-tka CCFL w porównaniu z PA302W mruga jak stroboskop, no ale przy 30kHz PWM to akurat dziwnym nie jest
Podsumowując - życie zaczyna się po trzydziestce. A jeszcze lepiej po dwóch
- mat
Pozazdrościć, Czornyj. Czy będziesz się przymierzał do bardziej dogłębnej analizy tego ustrojstwa?
Jak wygląda równomierność podświetlenia ekranu na czerniach? Czy nie przebija przypadkiem któryś mocniej podświetlony narożnik?
Jak wygląda równomierność podświetlenia ekranu na czerniach? Czy nie przebija przypadkiem któryś mocniej podświetlony narożnik?
- Czornyj
- Kontakt:
Montaż jest nieskazitelny, nic nie cieknie. Srebrzenie typowo, jak to w IPSach.
Ale ze względu na szerszą regulację jasności, czerń powinna mniej srebrzyć? PA301 kończy się gdzieś przy 100 cd, potem zjeżdża matrycą. W 302 regulacja jest chyba w całym zakresie?
- Czornyj
- Kontakt:
Oczywiście - regulacja w całym zakresie, więc przy mocno obciętej jaskrawości srebrzenie czerni jest mniej uwydatnione. Paradoksalnie w PA302W ustawionym na 20cd/m^2 srebrzenie będzie mniej widoczne niż w CX240 ustawionym na 50cd/m^2, tj. minimum dla tego monitora.
- Tom01
- Kontakt:
To akurat nie jest możliwe. Efekt srebrzenia podnosi czerń 7 do 20 razy a czasem i więcej. Różnica z minimum regulacji na lampach to 2,5 raza. Czyli czerń na CX240 jest i tak kilku do kilkunastokrotnie lepsza. Tyle matematyka. Oczy to naturalnie potwierdzają. Różnica jest powalająca. Poza tym CX-a można przyciąć matrycą do 30nitów bez większego dramatu.Czornyj pisze:Paradoksalnie w PA302W ustawionym na 20cd/m^2 srebrzenie będzie mniej widoczne niż w CX240
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions