Zakupiłem Eizo Foris FS2333 w dniu 22.11.2013 roku w morelach, jest 10 dni na zwrot (mam nadzieje że zdążę go zwrócić).
Monitor po kilku godzinach zaczął bardzo męczyć moje oczy, w internetu i od znajomego dowiedziałem się ze ten monitor ma bardzo małą plamkę i nie zbyt nadaje się do czytania czy pisanie tekstu (nie mam ani nie używam word'a ani excel'a , pisze na forach czy blogach oraz w kometarzach czy na gg) ale lubię tzw. czytać dłuższe teksty, nowości, artykuły (np. te na PCLab ) które mi średnio zajmują (ciągłego czytania) 2,3 godziny dziennie, a w weekend nawet do 6,7 godzin, w związku z tym poprosiłem znajomego by pomógł mi dobrać monitor dla mnie.
Wcześniej miałem Monitor Fujitsu Siemens SCALEOVIEW C19-8 który miał plamkę wielkości 0.294 mm (V)/ 0.098 mm (H)
Głowna propozycja znajomego to Nec MultiSync EA244WMi który ma plamkę 0.270 związku z tym nie wiem czy ta plamka nie jest za mała (jedynie 0.005 różnicy).
Oczywiście chciał bym monitor do wszystkiego (pewnie taki nie istnieje) czyli głównie przeglądam Internet, w poniedziałek oglądam The Walking Dead i kilka innych filmów (głownie Youtube) a czasem pogram z znajomymi np. w lol'a dlatego bym chciał by był to monitor tzw. uniwersalny (z naciskiem na internet (czytanie)) ponieważ nie chce z niczego rezygnować
BenQ BL2411PT - model biurowy/multimedialny/gamingowy, AH-IPS, WUXGA, Flicker Free
NEC EA244WMi - model biurowy/multimedialny, AH-IPS, WUXGA
I martwi mnie trochę ze w opisie dla NEC jest napisane że biurowy lecz nie do gier oraz niema Flicker Free...
Moje propozycje:
- LED BenQ BL2411PT 9H.L99LA.TBE (16:10, 5 ms, posiada "Brak Efektu Migotania Podświetlenia Matrycy" co oszczędzi moje oczy ale niema HDMI)
- LED NEC EA244WMi (16:10, 6 ms, polecany przez wielu ludzi i marka )
- LED LG IPS277 ( IPS277L-BN ) (16:9, 5 ms, 27 cali = wielkość plamki 0.3114 (ale czy tym razem nie jest za duża ?), mam w domu monitor LG (podłączony do innego PC) i nie jest zły (oczywiście inny model ) )
- LED Dell U2412M (wybrałem ponieważ jest tani i polecany)
- Proszę o inne propozycje
- Wybrać 16:10 czy 16:9 ?, 16:10 jest jedynie wyższy od 16:9 ale obie mają tą samą szerokość ? podobno IPS ma słaby czarny kolor przez to martwię się ze te czarne pasy będą rozpraszać oraz słabo skalowanie gier tzw. ucina boki by obraz nie był zniekształcony .
- 16:9 czy 16:10 jest lepszy dla oczów
- Czy LG jest słabą firmą produkującą monitory ?
PS2. Zwracał ktoś Monitor ?, jak trzeba go zapakować ?, ile kosztuje wysyłka monitora do morele i tego typu rzeczy, prosił bym o szczegółowe opisanie tego procesu.
PS3. Monitor maksymalnie może kosztować 1500 zł (i tak muszę poszukać/wyżebrać ponad 300zł)
PS4. Dlaczego produkują tylko 21.5, 22,23,24 i 27 cali ale omijają 25,26 co dla mnie jest chyba idealną plamką ...
PS5. Chciałbym by monitor miał HDMI (MHL) bo chciałbym/zamierzam oglądać na nim filmy z telefonu (Samsung Galaxy S3).
PS6. Proszę o opisanie ponieważ moje oczy umrą śmiercią tragiczną tzw. zostanę ślepy albo moje oczy zaakceptują (w co wątpie) tego Eizo Forisa FS2333
PS7. Proszę o odpowiedzi ponieważ stary monitor muszę zwrócić do 02.12.2013.