SAMSUNG s24c750

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
mie44

SAMSUNG s24c750

01 grudnia 2013, 14:46 - ndz

Witam. Jestem zainteresowany kupnem monitora SAMSUNG s24c750ps. Nie mogę znaleźć jednak praktycznie żadnych informacji na jego temat, poza kilkoma filmikami na you tube i info na stronie producenta. Interesuje mnie przede wszystkim:
- co to za rodzaj matrycy a-si TFT/MVA (w niektórych sklepach podają TN) ?
- jakość obrazu czy lepsza niż w monitorach z matrycą AH-IPS ?
- ostrość obrazu
- kolory
- podświetlenie matrycy czy jest równomierne ?
- 5 ms czy nie będzie smużył w dynamicznych grach ?
- czy są różne typy tego monitora. Jedni podają na końcu nazwy P, inni PS, jeszcze inni P ASAP. O co tu chodzi ?
- czy do zastosowań wyłącznie domowych, a więc internetu, filmów i gier ten monitor nadaje się ?

Proszę aby wypowiedzieli się ci którzy mają ten monitor, lub przynajmniej oglądali go osobiście.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: SAMSUNG s24c750

01 grudnia 2013, 16:12 - ndz

Obawiam się, że to forum nie jest właściwym miejscem aby zbierać informacje o badziewiu.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Mathis
Kontakt:

01 grudnia 2013, 20:10 - ndz

Sugeruję zainteresować się NEC EA244WMi :)
Można zajrzeć na giełdę, bo mam 1szt na sprzedaż.
Fotograf Sieradz
PA272, EA274WMi, EA275UHD, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
zwykly_banan

25 grudnia 2013, 17:18 - śr

Mam taki monitor, nie jest to "badziew" kolego Tom01, to 24 calowy monitor za niecałe 900zł. Polećcie alternatywę, a nie rzucacie rady w stylu " No, wiesz, rower za 300 zł to badziew, lepiej kup sobie samochód, będziesz na pewno zadowolony a jak cię nie stać na nowy to lepiej kup używany..." Wiem, że reklama dźwignią handlu, ale... No nic, do rzeczy.
Wracając do monitorka, za tą cenę fajny zakup, nadaje się świetnie na domowo-biurowy sprzęt, ma solidną podstawę i pivot co akurat dla mnie miało znaczenie.Mój był sprawdzony w sklepie, ma równomierne podświetlenie, przyzwoitą czerń jak to matryce MVA od samsunga (btw. Eizo takich również używa ;) noo wiem że matryca to nie wszystko itd.) Co do gier na moje oko jest przyzwoicie, nie smuży, poza tym ma ponoć niski input lag. Ciężko mi jednak zarekomendować go graczom, bo się na tym nie znam, grywam w fps-y sporadycznie. Kilkukrotne odpaliłem CS, HL2 i Left4Dead dla testów, nie zaobserwowałem smużenia może dlatego, że nigdy nie używałem smużącego monitora i do niedawna używałem wyłącznie monitorów CRT, ale czas mojego niestety nadszedł i trzeba było nabyć drogą kupna nowy.
Zalety: duży, bardzo wąski nie zajmie dużo miejsca na biurku, solidna ciężka stalowa postawka, pivot,naprawdę dobra czerń, kąty patrzenia dla mnie więcej niż satysfakcjonujące, (chyba 175 º z każdej strony) kolor bez kalibracji bez szału ale przyzwoity, podłączony do domowego napędu BD wyświetla obraz bez przekłamań, posiada 2 złącza hdmi, port słuchawek i dvi.
Wady: jasny, od razu skręciłem jasność na 20%. Matryca jest matowa ale ramki mimo iż są cienkie niepotrzebnie błyszczą się, co przestałem zauważać dopiero po dniu lub dwóch.
Reasumując, jeśli ktoś potrzebuje monitorka do domu lub małej firmy z przeznaczeniem na biuro, internet, oglądanie wideo, nie jest tropiceielem smużenia w grach oraz nie jest sprzętowym onanistą - ten monitor posłuży mu dobrze.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

26 grudnia 2013, 14:21 - czw

zwykly_banan pisze:Mam taki monitor, nie jest to "badziew" kolego Tom01, to 24 calowy monitor za niecałe 900zł. Polećcie alternatywę, a nie rzucacie rady w stylu " No, wiesz, rower za 300 zł to badziew, lepiej kup sobie samochód, będziesz na pewno zadowolony
Niepotrzebne popada Pan w absurdalne argumenty. Jeśli rower za 300 to szmelc, to dobrą radą jest udać się do sklepu rowerowego, aby fachowcy doradzili cokolwiek rozsądnej jakości. Nikt normalny poszukującemu rower nie proponuje przecież samochodu. Rzeczony monitorek to masówka, z tanim kiepskim panelem, bez jakiejkolwiek możliwości korekty wrodzonych wad i nie ma się co obrażać. Jeśli razi Pana słowo "badziew", może Pan przyjąć, że to typowy monitor marketowy. Niestety nic ponadto. Pański poziom wymagań go akceptuje i nic mi do tego. Jednakże rzeczywistości się nie da zaklinać. Przykładowo, to że jest wąski to poważna wada, bo świadczy o matrycy z podświetleniem krawędziowym i to z jednej strony oraz braku miejsca na elektronikę i zasilacz. Miniaturyzacja w tym przypadku nie ma zastosowania.

PS1. Samsung nie produkuje matryc MVA.
PS2. Agrument, że EIZO używa matryc od Samsunga ma nobilitować Pański, ale to oczywista bzdura. Samsung rzeczywiście dostarcza EIZO matryce, ale tych które są produkowane na zamówienie EIZO nie znajdzie Pan nigdzie indziej, w żadnych innych monitorach, również w monitorach Samsunga. Poza tym myli Pan dwie różne firmy, fabrykę paneli Samsunga i fabrykę monitorów Samsunga.
Tom01

monitory.mastiff.pl

zwykly_banan

26 grudnia 2013, 18:30 - czw

@Tom01
1. SAMSUNG s24c750 akurat JEST na matrycy MVA.
2. Sprawdziłem przed zakupem, podświetla doskonale i równomiernie. Ale może to "wada" mojego egzemplarza ;)
3. Nie ma sporu między nami, że to inna półka cenowa, a więc i jakościowa z monitorami takimi jak EIZO. Pytanie jednak, czy ja, dajmy na to osoba korzystająca z komputera 3x w tygodniu przez 30 minut, kiedy mam sprawdzić pocztę, odpowiedzieć na kilka e-maili, kliknąć na parę linków ewentualnie odpalić sobie grę w którą pogram z godzinę, zanim żona nie wygoni mnie do łóżka ;) więc czy taki hipotetyczny "ja" ma kupować monitor za 2500 żeby napawać się posiadaniem wspaniałej perfekcyjnie wyświetlającej kolory maszynki, dołożyć jeszcze ze dwie stówki na perfekcyjne wykalibrowanie maleństwa a potem... patrz zdanie wyżej. To bezsens, nie czujesz tego? I nie chodzi o to, że nie zauważam niedoskonałości/ubogości ustawień (akurat nie jest z tym tak źle w tym monitorze), że mam zaćmę i nie widzę ferii kolorów na EIZO, w porównaniu ze... zwyczajnym kolorem na s24c750. Dla mnie, dla moich potrzeb to po prostu wystarczy. Sens wydawania 3x większych pieniędzy jest taki, jak sens kupowania telewizora za prawie 6000 zł, by oglądać na nim bajki na MiniMini. Bo akurat tyle mam czasu na oglądanie TV. Wierz mi, przerabiałem to lat temu dwa, dlatego nie chciało mi się powtórzyć tego raz jeszcze. Moje argumenty nie są absurdalne a twój komentarz świadczy ich niezrozumieniu. A Ty kolego - swój "badziew", a kolega następny: "Niee, nie wydawaj 850 zł, wydaj 2x tyle kupując używanego NEC-a, i będziesz super zadowolony." Normalnie nie udzielam się na forach, ale dość mnie wasze "rady" dla kolegi mie44 zdumiały. Trochę obiektywizmu, panowie! Wydaje mi się, że obcując na codzień z doskonałym sprzętem, być może wykorzystując go do granic możliwości, zagubiliście gdzieś pojęcie zwykłego użytkownika, takiego "zwykłego banana" jak ja. I suponujecie, że ów "zwykły user" powinien mieć potrzeby na miarę waszych oczekiwań w stosunku do sprzętu, a tak nie jest. Niestety, wasze oczekiwania mogą kogoś wprowadzić w błąd, zwłaszcza, że jesteście dość opiniotwórczym forum. Niech świadczy o tym fakt, że tu trafiłem szukając niegdyś potencjalnego zakupu. Być może przydałby się pewien dystans do wykonywanego zawodu??
Najlepsze życzenia świąteczno - noworoczne!
Pozdrawiam bananowo :)
jaroz

26 grudnia 2013, 18:55 - czw

I po co takie posty. Sam stwierdziłeś, "że tobie wystarczy" i ok ale skoro wchodzi ktoś na forum profesjonalnego sprzętu musi się liczyć z tym, że nikt nie zaaprobuje jego wyboru, który nie jest przydatny do niczego (czyli jest uniwersalny do wszystkiego). Takie są realia. Z Krakowa do Warszawy dojechać można zarówno dorożką, starą syrenką jak i najnowszym mercedesem. Jeśli dla ciebie ważne jest tylko aby pokonać tę trasę to wybierz najtańszy. Jeśli ważny będzie komfort, wybór będzie inny, a w przypadku czasu też wybór może być inny. po co więc te uwagi?
r102

26 grudnia 2013, 20:02 - czw

Bananie, ależ jest forum dla Ciebie - np PC forum, tam Twój Samsung będzie królem...

Jarozie, ja jednak wybrałbym żeglugę śródlądową ;)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

26 grudnia 2013, 21:22 - czw

zwykly_banan pisze:1. SAMSUNG s24c750 akurat JEST na matrycy MVA.
Z ciekawości: Skąd Pan to wie? Bo mi się zdaje, że ktoś Panu bajek naopowiadał. Albo nie jest to MVA albo nie jest to matryca Samsunga. Obie te cechy razem są sprzeczne.
zwykly_banan pisze:Sens wydawania 3x większych pieniędzy
Oj, arytmetyka się kłania. :)

Mówiłem o najtańszych rozsądnych 24-kach i 1500 zł. Jakby nie liczyć, nie jest to 3x więcej w stosunku do Pańskiego za 900 zł. Przy czym normalne 24" w formacie 16x10 a nie, ni pies ni wydra 16x9.
zwykly_banan pisze:Niestety, wasze oczekiwania mogą kogoś wprowadzić w błąd
Nieprawda. To forum skupia ludzi którzy widzieli różnicę między masówką a sprzętem lepszej jakości i mają doświadczenia z takim sprzętem w naturze, nie tylko z ulotkami producentów. Jeśli coś się tu poleca, to jest to warte polecenia i niezwykle rzadko się zdarza aby porada była zła. Odwiedzający to forum poszukują czegoś lepszego niż zachwalany przez Pana model. Proszę się nie dziwić chłodnemu przyjęciu. Doskonale wiem jaką jakość oferuje Pański monitor i naprawdę nie robi na mnie wrażenia. Wręcz przeciwnie, trudno mi na coś takiego patrzeć bez odrazy. Sam Pan to być może zrozumie, jeśli będzie miał okazję popracować przy monitorze oferującym lepszy, bardziej normalny, neutralny obraz.
Tom01

monitory.mastiff.pl

zwykly_banan

27 grudnia 2013, 00:48 - pt

Wszystkie Samsungi serii 7 z podświetleniem led są na MVA.
klik
klik
klik
Czy to własnie Samsung jest autorem tej matrycy... szczerze - nie wiem. Ale wydaje mi się, że gdzieś czytałem o tym, że matryce te (w różnych rozmiarach) są produkowane dla tv samsunga którychś serii i dla firm trzecich. Niestety obecnie jestem pod wpływem dobrego winka, i nie mogę za Chiny przypomnieć sobie źródełka, ani znaleźć w googlach. Poszukam później, to z resztą bez znaczenia dla tematu.
Tom01 pisze:Oj, arytmetyka się kłania. :)

Nooo, jasne:) Jakbym napisał tysiąc pięćset sto dziewięćset też bym doczekał się riposty?? ;D Strzeliłem z palca, 2x/3x ma to jakies znaczenie? Dajmy już temu spokój. Ustaliliśmy kilka postów wcześniej, że drogie jest lepsze. To w dziedzinie monitorów i wielu innych dziedzinach, również tej, jaką się zajmuję na codzień - niestety dogmat. Nie zamierzam z nim polemizować. Mój post dotyczył nieco czego innego, ale nie będę się powtarzał.
Tom01 pisze:To forum skupia ludzi którzy widzieli różnicę między masówką a sprzętem lepszej jakości i mają doświadczenia z takim sprzętem w naturze, nie tylko z ulotkami producentów
Cieszę, się niezmiernie. Proszę nie odbierać tego jako ironię, ale właśnie dlatego tu zajrzałem. Ponieważ jestem laikiem, no... może ciut zorientowanym w temacie. Czy laicy mogą tu zaglądać, a i nie daj Boże zabierać głos? Bo wydaje mi się, że zostałem nieco zakrzyczany. A w naturze rzadko komu się to udaje... :) Naprawdę nie chciałem na Panu robić wrażenia, ani reklamować SC750 jako 8-mego cudu świata.
jaroz

27 grudnia 2013, 07:33 - pt

zwykly_banan pisze:Wszystkie Samsungi serii 7 z podświetleniem led są na MVA.
Ostatni link. Feancuskiego nie znam, ale googiel pozwolił przetłumaczyć

Kod: Zaznacz cały

Grâce à sa dalle MVA (ou PSA pour être précis) ce 24 pouces profite d'un taux de contraste assez impressionnant (2900 :1). Il se classe parmi les meilleurs du genre.

S24C750P  -  température de couleursTempératures de couleur des gris— réglages d'usine.
  S24C750P - gammaCourbe de gamma — réglages d'usine. S24C750P - Delta EDelta E—  réglages d'usine. 
On ne peut malheureusement pas en dire autant de la colorimétrie, dont le Delta E a été mesuré à 4,3. Un résultat trop élevé pour convenir à un public exigeant. La courbe de gamma est pour sa part catastrophique, avec un blanc complètement brûlé. 

S24C750P  -  température de couleursTempératures de couleur des gris — après réglages  S24C750P - gammaCourbe de gamma — après réglages. S24C750P - Delta EDelta E— après réglages. 

Modifier les réglages d'usine ne change pas grand-chose aux mesures. Il est simplement possible d'améliorer légèrement la température de couleurs en baissant le niveau de bleu de 50 à 45 et d'ajuster un peu le blanc en passant du mode Personnalisé au mode Standard. Seule une calibration à la sonde avec création d'un profil colorimétrique permettra de faire mieux.
Opinia od pozytywnej bardzo odległa.
raptor88

27 grudnia 2013, 13:36 - pt

To nie jest forum, gdzie polecane są wszelkiej maści monitory. Jakby nie patrzeć, siedzi tu grupa ludzi o większych ( czasami sporo większych ) wymaganiach odnośnie ekranów. To z kolei wyklucza padlinki poniżej pewnych progów cenowych.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

27 grudnia 2013, 13:46 - pt

zwykly_banan pisze:Czy to własnie Samsung jest autorem tej matrycy... szczerze - nie wiem.
Napisał Pan wcześniej "przyzwoitą czerń jak to matryce MVA od samsunga (btw. Eizo takich również używa". Rozumiem, że chodziło o argumenty za tym monitorkiem. Fakt jest jednak taki, że albo to jest MVA albo od Samsunga. Albo ani jedno ani drugie, do czego się najbardziej przychylam. Prawdopodobnie, nie pamiętam bowiem czy rozbierałem taki monitor, siedzi w nim matryca *VA popełniona przez AU Optronics. Niestety matryce tego producenta są jednymi z najgorszych jakie w ogóle istnieją na tym świecie. EIZO takich nie używa. Nie ma absolutnie porównania z samsungowymi PVA.
Tom01

monitory.mastiff.pl

zwykly_banan

01 stycznia 2014, 21:42 - śr

Tom01 pisze:Napisał Pan wcześniej "przyzwoitą czerń jak to matryce MVA od samsunga (btw. Eizo takich również używa". Rozumiem, że chodziło o argumenty za tym monitorkiem. Fakt jest jednak taki, że albo to jest MVA albo od Samsunga. Albo ani jedno ani drugie, do czego się najbardziej przychylam. Prawdopodobnie, nie pamiętam bowiem czy rozbierałem taki monitor, siedzi w nim matryca *VA popełniona przez AU Optronics a matryce tego producenta są jednymi z najgorszych jakie w ogóle są. EIZO takich nie używa. Nie ma absolutnie porównania z samsungowymi PVA.
Wszystko jedno. Jako przedsiębiorca zdaję sobie sprawę jak ważne w biznesie jest znalezienie niszy. Pan ją znalazł, należy pogratulować i życzyć powodzenia.
Co do monitora - jakakolwiek firma nie zrobiła tej matrycy (nie będę przecież rozbierał monitora żeby to sprawdzić...) dla mnie to rzecz wtórna dopóki wyświetla obraz, który mnie satysfakcjonuje. A tak jest i oceniam to nie dlatego że lubię ten monitor. Tak naprawdę mam do niego zupełnie ambiwalentny stosunek, na biurku stoi akurat ten i... to tyle. Nie zamierzam ani nie zamierzałem nikomu rekomendować jego zakupu. Każdy robi ze swoimi pieniędzmi to co uważa. Ja uważam, że dobrze je wydałem.
Pozdrawiam i życzę pomyślności w nowym roku.
jaroz

01 stycznia 2014, 21:55 - śr

zwykly_banan pisze:Jako przedsiębiorca zdaję sobie sprawę ....
czyli "jako przedsiębiorca" powinien Pan zdawać sobie sprawę z faktu, że istnieją urządzenia profesjonalne do bardzo wydajnej produkcji w pełni skomputeryzowane, mniej wydajne zgodne ze starszymi technologiami, mało wydajne manualne, amatorskie "markowych" firm oraz chińskie podróbki. I myślę, że tyle wystarczy za komentarz, bo o wadach i zaletach poszczególnych rozwiązań wszyscy wiemy. A po co sprawiać sobie przykrość w tym Nowym Roku?
zwykly_banan

02 stycznia 2014, 22:49 - czw

jaroz pisze:czyli "jako przedsiębiorca" powinien Pan zdawać sobie sprawę z faktu, że istnieją urządzenia profesjonalne do bardzo wydajnej produkcji w pełni skomputeryzowane, mniej wydajne zgodne ze starszymi technologiami, mało wydajne manualne, amatorskie "markowych" firm oraz chińskie podróbki. I myślę, że tyle wystarczy za komentarz, bo o wadach i zaletach poszczególnych rozwiązań wszyscy wiemy. A po co sprawiać sobie przykrość w tym Nowym Roku?
Co do zasady ma Pan rację. A więc jako profesjonalista wybrał Pan rozumiem sprzęt EIZO w cenie np. 4500 zł. Jeżeli tak jest, i jeżeli ten monitor na siebie zarabia, nie widzę w tym nic dziwnego. Posiadam sprzęt warty wielokrotnie więcej, ale sprzęt ten pozwala mi utrzymać rodzinę. Natomiast monitor do katalogu istotnych dla mnie urządzeń nie należy i nie będę wydawał na niego ani takich ani nawet połowę mniejszych środków. Jeżeli Pan tego nie rozumie, trudno. Nie będę z taką postawą dłużej polemizował. Co do teorii chińszczyzny - jeśli tak właśnie wygląda to całkiem nieźle się owe Chiny mają. Jeśli uważa Pan za takową sc750 - cóż, przyjdzie mi żyć z tym niewątpliwym piętnem posiadacza podróbki monitora. Nie będzie to dla mnie jednak zbyt mocno uciążliwe.
;)
jaroz

03 stycznia 2014, 20:10 - pt

jaroz pisze:I po co takie posty. Sam stwierdziłeś, "że tobie wystarczy" i ok ale skoro wchodzi ktoś na forum profesjonalnego sprzętu musi się liczyć z tym, że nikt nie zaaprobuje jego wyboru, który nie jest przydatny do niczego

VS
zwykly_banan pisze:Natomiast monitor do katalogu istotnych dla mnie urządzeń nie należy i nie będę wydawał na niego ani takich ani nawet połowę mniejszych środków. Jeżeli Pan tego nie rozumie, trudno.
Ja rozumie doskonale zarówno to co napisałem jak również to co przeczytałem i nie upajam się własnym słowotwórstwem, a powyższe dwa cytaty mówią same za siebie. To co Pan napisał już dawno zostało powiedziane. więc po co to?
zwykly_banan

10 stycznia 2014, 22:12 - pt

jaroz pisze:Ja rozumie doskonale zarówno to co napisałem jak również to co przeczytałem i nie upajam się własnym słowotwórstwem, a powyższe dwa cytaty mówią same za siebie. To co Pan napisał już dawno zostało powiedziane. więc po co to?
Widać Pan jednak nie rozumie ale nie będę się po raz setny powtarzał. Ja rozumiem, że sens dalszego ciągnięcia tego wątku jest żaden a nasze dywagacje rozmijają się z tematem. Żeby więc dalej nie napawać się własnym słowotwórstwem nie będę już dłużej brał udziału w tej dyskusji. Jeśli wolno mi jednak zwrócić uwagę na jedną rzecz... Jeżeli to forum jest profesjonalne (czytaj: "zawodowe") dlaczego część wątków dotyczy monitorów do gier? Czy wchodzą tu również profesjonalni gracze? Jeśli tak, to przepraszam. To było zupełnie na marginesie, nie oczekuję odpowiedzi.
Pozdrawiam!
r102

10 stycznia 2014, 22:21 - pt

Nu ale dostaniesz.

Skoro istnieją psychopaci "profesjonalnie" strzelający w strzelankach :twisted:
i są ich miliony :?:
to i profesjonalny szef wszystkich szefów w Eizo kazał wyprodukować dla nich miliony specjalnych profesjonalnych monitorów...
/one nawet mają taką profesjonalną rączkę coby ci psychopaci łatwo sobie je zabierali na swoje psychopatyczne zawody ?

Wróć do „Monitory różne”