OS X Mavericks 10.9
- Tom01
- Kontakt:
Założyłem nowy wątek, bo chyba warto. Jest już finalna wersja najnowszego systemu Apple, lada dzień pojawi się w sprzedaży. Mam ciekawe spostrzeżenie, dotyczące tego systemu i tematyki naszego forum. Drobiazg, ale powodował wątpliwości u niektórych. Otóż owa wiadomość dnia to: Zarządzanie barwą w Docku nie szaleje.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
O! Mam nadzieję, że reszta jest dobra jak zawsze. Ale i tak poczekam do 10.9.1Tom01 pisze:Założyłem nowy wątek, bo chyba warto. Jest już finalna wersja najnowszego systemu Apple, lada dzień pojawi się w sprzedaży. Mam ciekawe spostrzeżenie, dotyczące tego systemu i tematyki naszego forum. Drobiazg, ale powodował wątpliwości u niektórych. Otóż owa wiadomość dnia to: Zarządzanie barwą w Docku nie szaleje.
Ja postawię obok. Ponoć używający dwóch i więcej monitorów będą zadowoleni.
- Tom01
- Kontakt:
Faktycznie zmieniła się obsługa monitorów. Do tej pory biurka były przełączane na raz na wszystkich monitorach. Teraz jest tak, że ekrany są niezależne. Można na każdym z osobna zmienić aktywne biurko i nie powoduje to przełączenia pozostałych.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Voland
Ale są też wady nowej obsługi kilku monitorów. Chyba że już się z nimi uporali. Da się rozciągnąc aplikację na kilka monitorów jak dawniej? Mam na myśli aplikacje z jednym oknem.
- Tom01
- Kontakt:
No właśnie to pierwsza rzecz jaka mi się nie spodobała - nie da się. Okno przechodzi albo na jeden albo na drugi. Na dwóch na raz nie może być. Pomimo to, niezależność ekranów to dobry pomysł, przynajmniej w moich zastosowaniach, bo po przełączeniu biurka nie znikają rzeczy które chciałem mieć non stop na drugim, np komunikatory. Wcześniej, jedynym wyjściem było alokowanie na wszystkich biurkach drugiego ekranu, ale wówczas traci się masę miejsca.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Voland
No to bardzo kiepsko, bo np. Adobe Bridge nie da się rozdzielić na dwa okna. Ale mam nadzieję, że Photoshopa da się wyświetlić na dwóch ekranach, przenosząc palety itd. Czy też nie? Bo jak nie, to będzie katastrofa.
- Tom01
- Kontakt:
Palety PSa bez problemu.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Voland
Niestety nie bez problemu, przynajmniej nie u mnie. Po zmianie biurka przenosi mi je na ten sam ekran co PS i za każdym razem muszę je przenosić z powrotem, to samo z oknem pluginów NikSoftware. Jest na to jakiś patent?
Zarządzanie barwą działa perfekcyjnie. W dodatku Safari nieoprofilowane zdjęcia wyświetla w sRGB.
Zarządzanie barwą działa perfekcyjnie. W dodatku Safari nieoprofilowane zdjęcia wyświetla w sRGB.
- Voland
Działa Wam normalnie i1Profiler z i1Display Pro na Mavericksie? Bo mi nie wykrywa kalibratora. System operacyjny go wykrywa, ColorNavigator też, tak samo jak inny soft. iProfiler nie i koniec. Nie pomaga podpinanie pod inne USB, reinstalacja, ponowne uruchomienia.
Przymierzam się do zmiany MBP na nowszego, a one są już z preinstalowanym 10.9 co mnie martwi bo to wersja 1.9.0 póki co.
Stąd też kilka pytań, które blokują mnie przed zmianą:
- czy aktualnie są jakieś problemy z aplikacjami z dziedziny Adobe czy Final Cut? Czyli takimi, które powiedzmy są najbliżej tego forum?
- czy SpectraView II z ColorMunki Photo działa?
- czy nie ma problemu z zarządzaniem barwą przy użyciu 2 monitorów zewnętrznych i np. Retiny? W sensie, że każdy monitor zawsze ma odpowiednie profile wczytane i to się nie miesza przy np. podpinaniu, odpinianiu monitorów czy usypianiu komputera?
- czy programy graficzne jak przeniesiemy obraz między ekranami to pokazują odrazu z odpowiednią barwą czy przypadkiem zostają mapowania z ekranu na którym były wczytywane?
- czy da się używać LR na dwóch monitorów bez problemu?
- co z Bridge? Czytałem tutaj, że jest problem - coś zmieniło albo ktoś coś wie? Chodzi mi o wyświetlanie na jednym ekranie zdjęć w Full Screen, a na drugim paneli
- czy Agryll działa?
- czy da się wyłączyć ekran Retiny i mieć otwartą pokrywe dla wentylacji?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Stąd też kilka pytań, które blokują mnie przed zmianą:
- czy aktualnie są jakieś problemy z aplikacjami z dziedziny Adobe czy Final Cut? Czyli takimi, które powiedzmy są najbliżej tego forum?
- czy SpectraView II z ColorMunki Photo działa?
- czy nie ma problemu z zarządzaniem barwą przy użyciu 2 monitorów zewnętrznych i np. Retiny? W sensie, że każdy monitor zawsze ma odpowiednie profile wczytane i to się nie miesza przy np. podpinaniu, odpinianiu monitorów czy usypianiu komputera?
- czy programy graficzne jak przeniesiemy obraz między ekranami to pokazują odrazu z odpowiednią barwą czy przypadkiem zostają mapowania z ekranu na którym były wczytywane?
- czy da się używać LR na dwóch monitorów bez problemu?
- co z Bridge? Czytałem tutaj, że jest problem - coś zmieniło albo ktoś coś wie? Chodzi mi o wyświetlanie na jednym ekranie zdjęć w Full Screen, a na drugim paneli
- czy Agryll działa?
- czy da się wyłączyć ekran Retiny i mieć otwartą pokrywe dla wentylacji?
Z góry dzięki za odpowiedzi
- Tom01
- Kontakt:
Wersje PS, Premiere w wersjach CC działają bez problemu. Przy CS6 był kłopot z przeniesieniem palet na drugi ekran. Powodem była zmiana sposobu zarządzania ekranami w stosunku do 10.8. Final Cut nie mam.bartek pisze:- czy aktualnie są jakieś problemy z aplikacjami z dziedziny Adobe czy Final Cut? Czyli takimi, które powiedzmy są najbliżej tego forum?
Do czujników X-Rite publikuje poprawkę.bartek pisze:- czy SpectraView II z ColorMunki Photo działa?
Z tym nigdy nie było najmniejszych problemów i w 10.9 też nie ma.bartek pisze:- czy nie ma problemu z zarządzaniem barwą przy użyciu 2 monitorów zewnętrznych i np. Retiny? W sensie, że każdy monitor zawsze ma odpowiednie profile wczytane i to się nie miesza przy np. podpinaniu, odpinianiu monitorów czy usypianiu komputera?
Bezproblemowo.bartek pisze:- czy programy graficzne jak przeniesiemy obraz między ekranami to pokazują odrazu z odpowiednią barwą czy przypadkiem zostają mapowania z ekranu na którym były wczytywane?
Z tego co widzę Aridge CC działa jednoekranowo. Problem był na pewno w PS, ale w CC poprawiono.bartek pisze:- co z Bridge? Czytałem tutaj, że jest problem - coś zmieniło albo ktoś coś wie? Chodzi mi o wyświetlanie na jednym ekranie zdjęć w Full Screen, a na drugim paneli
Tak.bartek pisze:- czy Agryll działa?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Final Cut pewnie będzie działał dobrze, bo to produkt Apple jednak..
Z tego co widzę to jednak za wcześnie na 10.9 skoro ColorMunki nie bangla, CS6 też chyba nie do końca jeszcze...mam nadzieje, że Adobe wyda poprawki...
Re: OS X Mavericks 10.9
Zapomniałem dodać. Mam wersje CS6 właśnie. Czy ten problem z przeniesiem palet nadal występuje, bo użyłeś czasu przeszłego?Tom01 pisze:Wersje PS, Premiere w wersjach CC działają bez problemu. Przy CS6 był kłopot z przeniesieniem palet na drugi ekran. Powodem była zmiana sposobu zarządzania ekranami w stosunku do 10.8. Final Cut nie mam.bartek pisze:- czy aktualnie są jakieś problemy z aplikacjami z dziedziny Adobe czy Final Cut? Czyli takimi, które powiedzmy są najbliżej tego forum?
Final Cut pewnie będzie działał dobrze, bo to produkt Apple jednak..
Czyli jeszcze jej nie ma? To ma być upgrade firmware czy jak?Tom01 pisze:Do czujników X-Rite publikuje poprawkę.bartek pisze:- czy SpectraView II z ColorMunki Photo działa?
A ktoś coś o Bridge CS6 wie zatem?Tom01 pisze:Z tego co widzę Aridge CC działa jednoekranowo. Problem był na pewno w PS, ale w CC poprawiono.bartek pisze:- co z Bridge? Czytałem tutaj, że jest problem - coś zmieniło albo ktoś coś wie? Chodzi mi o wyświetlanie na jednym ekranie zdjęć w Full Screen, a na drugim paneli
Z tego co widzę to jednak za wcześnie na 10.9 skoro ColorMunki nie bangla, CS6 też chyba nie do końca jeszcze...mam nadzieje, że Adobe wyda poprawki...
Masz pewność że nowy model ma preinstalowanego 10.9? Ostatnio czytałem gdzieś że nie wszystkie nowe modele, nawet obecnie sprzedawane mają już zainstalowanego 10.9. Jak znajdę to podrzucę link.
- Tom01
- Kontakt:
W razie czego można również samodzielnie zainstalować 10.8. Jest legalnie do pobrania z AppStore.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Voland
Mój miał preinstalowany 10.9. Biorąc pod uwagę nową kartę graficzną, myślałem że musi mieć. Brodge mi się co jakiś czas zawiesza.
To może się zgadzać, ja czytałem o iMacu, myślałem że to kwestia słabszej sprzedaży i pozostawania na magazynach starszych dostaw. Rzeczywiście najnowszy MacBook chyba jest za nowy na 10.8.skinny500 pisze:Mój miał preinstalowany 10.9. Biorąc pod uwagę nową kartę graficzną, myślałem że musi mieć. Brodge mi się co jakiś czas zawiesza.
No właśnie czytałem, że na nowych MBP nie można sobie zainstalować OSX10.8.
Trochę kiepsko. Mogę poczekać od biedy. Martwi mnie tylko czy CS6 będzie działał sprawnie czy nie. Nie po to kupowałem, żeby przechodzić na subskrypcję której nie potrzebuję, ani funkcjanolności, ktore dodają...
Trochę kiepsko. Mogę poczekać od biedy. Martwi mnie tylko czy CS6 będzie działał sprawnie czy nie. Nie po to kupowałem, żeby przechodzić na subskrypcję której nie potrzebuję, ani funkcjanolności, ktore dodają...
- Voland
Mając wybór: ostatni 10.8, a pierwszy 10.9 wybieram zdecydowaniw opcję drugą.