używam NEC PA241W oraz ColorMunki Photo z oprogramowaniem SpectraView II.
Cieszy mnie ten zestaw, głównie dlatego że za dużo nie ma co ustawiać w SV. A jednak zaczynam mieć wątpliwości, ale najpierw po kolei.
Jak wygląda moja kalibracja:

Dobrze to wygląda?
Parę dni temu odebrałem fotografię moją do podpisu na jakąś aukcje. Wydruk profesjonalny, chociaż byłem akurat na wyjeździe więc żadnych softproofów nie przeprowadziłem. Porównałem zdjęcie z tym co widzę na monitorze zarówno w południe, jak i wieczór i w nocy
Dwie rzeczy mi się nie spodobały:
1) niebieska woda (lekko więc z połyskiem fioletu) została wydrukowana jak typowa niebiesko-zielona - czy też morska woda
2) zdjęcia jest dużo ciemniejsze niż na ekranie - na oko o około 0.4EV z tego co widzę
W tym tygodniu mam dostać profile z drukarni. Nie zmienia to faktu, że zwłaszcza ta jasność jest dość zaskakująca. Podejrzewam, że mam za ciemno w pomieszczeniu, ale 0.4EV to bardzo dużo przecież. Zwłaszcza kiedy sprawdzałem w południe i było jasno.
Czy ktoś może się wypowiedzieć?
Oraz czy ktoś może polecić jakąś drukarnie we Wrocławiu (tam mieszkam), abym mógł zrobić kilka wydruków testowych i być pewien że mogę traktować je jako wzorzec?
Pozdrawiam,
Bartek