Zakładam ten wątek gdyż liczę na pomoc fachowców w zakresie szerokiego i głębokiego pojęcia jakim jest zarządzanie barwą. Chciałbym potraktować ten wątek jako miejsce gdzie będę mógł prosić o poradę dotyczącą początku, czyli teorii i wyboru urządzeń pomiarowych, poprzez kalibracje monitora, linearyzację urządzenia drukującego i późniejsze oprofilowanie maszyny i papierów. Myślę, że taki wątek przyda się tylko mi, ale i innym którzy znajdą w nim coś czego szukali.
Swoją wiedzę zaczynam poszerzać od lektury obowiązkowej, czyli książki "Profesjonalne zarządzanie barwą". W między czasie chciałbym załatwić sprawę zakupu urządzenia pomiarowego czyli spektrofotometru. Na początek nie stać mnie na zakup drogich i nowych urządzeń dlatego mój wybór padł na jedną z dwóch opcji:
1. Colormunki Photo/Design (nowy)
2. X-Rite eye one i1 pro (używany)
Osobiście skłaniałbym się ku tej drugiej opcji z tym, że trochę boję się nie będąc jeszcze "w temacie" kupować używanego urządzenia, gdyż mógłbym kupić przysłowiowego "bubla". Używane i1pro można dostać w granicach 2000zł. Czy te urządzenia z wiekiem tracą swoje właściwości pomiarowe, są rzeczy na które trzeba zwrócić szczególną uwagę kupując używki? Jak odróżnić bubel od sprawnego urządzenia? Domyślam się, że za cenę ~2000zł dostane samo urządzenie bez softu, ale chyba z tym nie powinno być większego problemu, gdyż można korzystać z darmowego Argyll'a czy mam rację?
Urządzenie ma służyć do kalibracji monitora Benq E2220HD, tak wiem nie jest to żaden profesjonalny monitor, ale w chwili obecnej taki posiadam i muszę z tym żyć

I to chyba na razie tyle z moich wątpliwości, które mam nadzieje pomożecie mi rozwiać. Kolejne na pewno będę miał w następnych krokach, ale o tym już później