Samsung S27B970D

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
repo

Samsung S27B970D

19 stycznia 2014, 17:39 - ndz

Czy w roli monitora domowego o tzw. "uniwersalnym" przeznaczeniu sprawdzi się Samsung S27B970D, bardzo pozytywnie oceniony przez serwis prad. Czy też lepiej zrezygnować z 27" i dużej ozdzielczości na korzyść jakości.
Szukam monitora do ok. 3000zł do zastosowań jak wyżej.

Moim faworytami są jak do tej pory są Eizo SX2262W i EV2436. Priorytet to jak njamniejsze zmęczenie oczu przy założeniu cząstej pracy wieczorem przy słabym ośiwieleniu.

Widziałem w bezpośrednim porównaniu oba powyższe monitory: gdyby nie mały rozmiar SX nie zastanawiałbym się i wybrał ten monitor (niestety CX240 - dla mnie już za drogi i odstraszają wentylatory)

EV z jendej ztrony kolory dużo gorsze w zasadzie w mojej ocenie wypadł pod tym względem jako monitor odpowiedni tylko do szeroko pojętej pracy biurowej z drugiej strony posiada ogromny zakres regulacji jasności i bardzo dobrą wyrazistość tekstu, ale jest to IPS i schodząc z jasnością kontrast szybko maleje.
r102

Re: Samsung S27B970D

19 stycznia 2014, 18:47 - ndz

Hmmmm.... Monitor o błyszczącej matrycy to raczej nie jest do zastosowań "uniwersalnych" ?

Zapewne bardzo ładnie sprawdzi się jako telewizor,
ale np zupełnie sobie nie wyobrażam pracy z edytorem tekstu gdzie na ekranie odbija się moja gęba :shock:

Wróć do „Monitory różne”