Panie Dominiku, litości! Nie tak nachalnie.NocnyJastrzab pisze:Zapraszam do Krakowa Można się umówić..
Dzięki Wojtku za wpis. W końcu może zniknie przesąd o 10 bitowych matrycach.Wojciech Kosek pisze:Witam serdecznie,
Co do reszty:
Ad2. Mierzyłem przetwornicę w PA i jest owszem kilka wyjść, ale wszystkie pracują w tej samej fazie, więc jak jest zrealizowana niezależna regulacja? Diody i inne szczegóły budowy PLS są inne, to oczywiste. PLS to mocno nietypowa matryca i niedługo już będzie 1,5 roku jak wciąż nigdzie nie ma nic konkurencyjnego. Konkretnie, w CX240 siedzi panel LTM240CL02-N01, który jest produkowany wyłącznie dla EIZO i nigdzie indziej go nie znajdziemy. W CX270 podobnie. W PA272W siedzi natomiast LM270WQ3 który jest stosowany również w DELLu U2713 zamiennie z LM270WQ1 oraz w jednym z iMaców 27.
Ad3. Nie mam pojęcia gdzie mógłby być czujnik. Rozbierałem PA242W na śrubki i nie znalazłem. Jak wspomniałem wyżej, w tym monitorze są stosowane normalne, seryjne panele, do kupienia spokojnie na rynku. W ich specyfikacji również nic kompletnie nie znalazłem odnośnie przewidzianego montażu czujnika. Nie widzę też miejsca gdzie mógłby być. Jeśli matryca jest do tego przewidziana, to jest dziura z tyłu. Za to w CX znalazłem bez żadnego nadzwyczajnego szukania trzy. Co ważne, CX dostał dodatkowo zewnętrzny czujnik, który monitoruje rzeczywisty stan matrycy, nie tylko podświetlenie. Czujnik podświetlenia za matrycą też oczywiście jest, tradycyjnie w EIZO "od zawsze" i nie jest to wielkie halo. Parametry korekcyjne dla czujników są zapamiętywane w monitorze przy kalibracji od lat. Już dawno, w świetlówkowych, w kilku generacjach monitorów, EIZO toto wymyśliło, zresztą jako pierwsza firma na świecie. Monitor na bieżąco korygował fluktuacje podświetlenia w sposób niewidoczny dla użytkownika.
Ad4 i 5. Kalibracja w PA jest technicznie możliwa, ale nie ma praktycznie jak jej zrobić. Nazywajmy proszę rzeczy po imieniu. Jest ale nie ma. Nie po to NEC dzieli PA na PA i SV żeby je zrównywać. Te linie różni m.in. kalibracja. Nie można do PA niczego dokupić coby odblokowało normalną, łatwą, legalną kalibrację, tak jak CS/CX.
Ad6. Czujnik temperatury jest w każdym profesjonalnym monitorze. Czujnik położenia również. NEC robi z niego efektowną funkcjonalność w postaci zmiany wyświetlania napisów w menu. W EIZO tego nie ma.
Gwarancję można od jakiegoś czasu dokupić, faktycznie. Taka opcja się pojawiła pod naporem konkurencji, to przecież jasne. Rozmawialiśmy zresztą kiedyś o tym. Kłopot tylko, że np w bezpośrednim porównaniu PA242W/CX240 lub PA272W/CX270 gwarancja stanowi dodatkowy koszt zrównujący ceny albo wręcz zwiększający cenę NECa ponad EIZO, a to już moim zdaniem nielogiczne. Pamiętajmy też, że gwarancja to nie tylko okres, ale i zakres świadczeń, dopuszczalne poziomy defektów, a one też się różnią.