Monitor dla fotografa - do 4000 zl
Na wstępie zaznaczę, że nie widziałem żadnego z rozważanych monitorów. Widziałem jednak raz EIZO 30", starszego typu, PVA 2560x1600. Ekran jest ogromny. Powierzchnia robocza, rozdzielczość, powala. Plamka nie jest jeszcze taka mała jak w 27", a więc ikonki nie są mikroskopijne. Dla tego NECa (30") musisz zapewnić jedynie jasne oświetlenie w miejscu pracy, gdyż ma on dość wysoką jasność minimalną (bez cięcia matrycy), a więc i nienajlepszą czerń. Ogromna powierzchnia utrudnia też równomierne podświetlenie, a bardzo duża szerokość zwiększy wrażenie srebrzenia czerni. Tyle tylko, że EIZO miałoby te same problemy, gdyby produkowało taki ekran na IPS/PLS.
CX270 chyba jeszcze nikt nie widział, w każdym razie oficjalnie. Cena jest b. wysoka bo: 1) to EIZO 2) cena zawiera "podatek od nowości". Ciężko go będzie porównać do PA/SV271W, bo ktoś najpierw musiałby go przetestować. Można śmiało założyć, że nie będzie gorszy. Ale czy widocznie lepszy? Może. Czy różnica w cenie będzie to uzasadniać? To drugie pytanie. Zaryzykuję stwierdzenie, że jeśli będziesz miał b. jasne stanowisko pracy, to różnice będą trudno dostrzegalne. Za to PA301W jest w tej chwili jedyny w swoim rodzaju. W dodatku jeszcze kolana się nie uginają na widok ceny i nie dosięga nas "pomroczność jasna"
No ale są tu właściciele PA301W, więc się pewnie wypowiedzą i odniosą być może do CG275, SX2762. Będzie to miało większą wartość niż moje gdybanie
CX270 chyba jeszcze nikt nie widział, w każdym razie oficjalnie. Cena jest b. wysoka bo: 1) to EIZO 2) cena zawiera "podatek od nowości". Ciężko go będzie porównać do PA/SV271W, bo ktoś najpierw musiałby go przetestować. Można śmiało założyć, że nie będzie gorszy. Ale czy widocznie lepszy? Może. Czy różnica w cenie będzie to uzasadniać? To drugie pytanie. Zaryzykuję stwierdzenie, że jeśli będziesz miał b. jasne stanowisko pracy, to różnice będą trudno dostrzegalne. Za to PA301W jest w tej chwili jedyny w swoim rodzaju. W dodatku jeszcze kolana się nie uginają na widok ceny i nie dosięga nas "pomroczność jasna"
No ale są tu właściciele PA301W, więc się pewnie wypowiedzą i odniosą być może do CG275, SX2762. Będzie to miało większą wartość niż moje gdybanie
Dzieki wszystkim za odpowiedzi ... na 95% jestem przekonany, ze pojde z PA301W chociaz wiekszosc sprzedawcow z jakimi mialem kontakt chce mnie przekonac na EIZO :] ale nie dam sie chyba ze zaoferuja CG276 w cenie PA301 albo troszke drozszy :]
Wszyscy którzy oferują Ci Eizo wiedzą, że jak je kupisz monitor będzie działał jak należy przez wiele lat. Wiem, że z NEC nie zawsze jest to w pakiecie. Zbyt wiele widziałem słabych monitorów serii PA aby móc powiedzieć to samo co o EIZO. Ciekaw jestem co powiesz na dublet bad pixeli i reakcję serwisu na nie a wierz mi w to nie jest wielki kłopot aby taki monitek chwycić:)
Tomasz Gut
- rad500
Obecnie cena SX2462W jest bliska cenie CX240. Czy CX jest sporo lepszy od SX?
Do SX dołączają Easypix za 300 zł, a jak wygląda sprawa kalibracji w CX?
- Tom01
- Kontakt:
SX2462W nie jest już produkowany. To się jeszcze da kupić to resztki i trzeba ostrożnie. CX240 to zupełnie inna kategoria. Nie srebrzy, nie połyskuje, nie ma świecącej czerni, można w nim odblokować legalnie kalibrację sprzętową jak w CG, ma wbudowany czujnik autokorekcyjny.rad500 pisze:Obecnie cena SX2462W jest bliska cenie CX240. Czy CX jest sporo lepszy od SX?
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- rad500
Czyli po odblokowaniu kalibracji stosuje się np. zestaw Easypix?
A jak dokonać ew. odblokowania kalibracji?
A jak dokonać ew. odblokowania kalibracji?
- Tom01
- Kontakt:
Do odblokowania kalibracji służy EIZO ColorNavigator. Oprogramowanie obsługuje praktycznie wszystkie czujniki dostępne na rynku. EasyPix nie polecam. To za słabe urządzenie do monitora tej klasy. Dobrym wyjściem jest X-Rite I1 Display Pro, albo po prostu zlecenie kalibracji zerowej usługowo a potem uruchomienie wbudowanego czujnika.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Witam,
poszukuję monitora do 4 tys zł.
Główne zastosowanie - obróbka zdjęć z Nikona D800 - fotografia ślubna/eventowa, packshoty, zdjęcia wywoływane, jak również przygotowanie projektów graficznych - ulotki, plakaty, billboardy.
Cena może minimalnie przekroczyć podany budżet (tak o 10-20%) - ale to ostateczność
W 70% będzie to fotografia, 30% projekty graficzne.
poszukuję monitora do 4 tys zł.
Główne zastosowanie - obróbka zdjęć z Nikona D800 - fotografia ślubna/eventowa, packshoty, zdjęcia wywoływane, jak również przygotowanie projektów graficznych - ulotki, plakaty, billboardy.
Cena może minimalnie przekroczyć podany budżet (tak o 10-20%) - ale to ostateczność
W 70% będzie to fotografia, 30% projekty graficzne.
Eizo CX271 + i1Display Pro
Macbook Pro 13"
Canon 1Ds Mark II + 5D Mark III + S35/1.4 + C85/1.8 + 135L + 16-35/2.8LII + 580EXII + inne pierdółki
Canon iPF8400 + sporo papieru
Macbook Pro 13"
Canon 1Ds Mark II + 5D Mark III + S35/1.4 + C85/1.8 + 135L + 16-35/2.8LII + 580EXII + inne pierdółki
- Czornyj
- Kontakt:
Powiem krótko - PA272W i długo, długo, baaardzo długo nic.
- Tom01
- Kontakt:
Trochę powyżej 4 tys zł EIZO CX240 + ColorNavigator. Nie ma na świecie nic lepszego poniżej 7 tys zł.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
PA272W troszke drogo myślałem nad PA242W albo właśnie CX240 z ColorNavigatorem (sprzęt do kalibracji może udałoby się od kogoś wyrwać xD)
Chociaż PA272W kusi kusi z X-Rite i1Display Pro mogę go wyrwać za 5600 (bez za 5200) - kusi rozmiar i rozdzielczość
Sporo trzeba zazwyczaj dopłacać za wyselekcjonowane egzemplarze? Nie wiem jak z PA272W, ale poczytałem o CX240 - i jeszcze jakąś chwilę temu był strasznie duży rozrzut w jakości tych monitorów :/
Chociaż PA272W kusi kusi z X-Rite i1Display Pro mogę go wyrwać za 5600 (bez za 5200) - kusi rozmiar i rozdzielczość
Sporo trzeba zazwyczaj dopłacać za wyselekcjonowane egzemplarze? Nie wiem jak z PA272W, ale poczytałem o CX240 - i jeszcze jakąś chwilę temu był strasznie duży rozrzut w jakości tych monitorów :/
Macbook Pro 13"
Macbook Pro 13"
- Tom01
- Kontakt:
https://monitory.mastiff.pl/promocje/mon ... cx240.htmlborowik23 pisze:Sporo trzeba zazwyczaj dopłacać za wyselekcjonowane egzemplarze?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
PA272W nie trzeba selekcjonować i1Display Pro też nie jest niezbędny
Czornyj, miło że nie trzeba selekcjonować
Tom01 - widziałem, widziałem nawet w niższej cenie, ale z subpixelem jednym niesprawnym (jak juz jeden poleciał, może być więcej )
Zakup na przełomie marca/kwietnia - ceny pewnie w dół nie polecą, no ale przynajmniej bede znał budzet
Tom01 - widziałem, widziałem nawet w niższej cenie, ale z subpixelem jednym niesprawnym (jak juz jeden poleciał, może być więcej )
Zakup na przełomie marca/kwietnia - ceny pewnie w dół nie polecą, no ale przynajmniej bede znał budzet
Macbook Pro 13"
Macbook Pro 13"
- Tom01
- Kontakt:
Za miesiąc będzie polska premiera następcy - CX241. Będzie miał inny panel, nie wiadomo czy go czasem nie popsują, bo choć obecnie stosowany PLS z ćwierćfalówką nie ma sobie równych, to jest upierdliwy jeśli chodzi o koszty i technologię. Inna sprawa, kiedy się pojawi następca, zniknie okazja do zakupu taniej CX240, bo nowość, jak to nowość, będzie znacznie droższy.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Tak jak bodajże SX2262W - wycofane juz (albo coś źle wyczytałem tutaj na forum) - a nówki cały czas dostępne są
Re: Monitor dla fotografa - do 4000 zl
Ale w wielu sklepach pozostaną jeszcze na magazynach itd - myślę że pewnie jeszcze z miesiąc/dwa nie powinno byc problemu z zakupem poprzedniej wersjiTom01 pisze:Za miesiąc będzie polska premiera następcy - CX241. Będzie miał inny panel, nie wiadomo czy go czasem nie popsują, bo choć obecnie stosowany PLS z ćwierćfalówką nie ma sobie równych, to jest upierdliwy jeśli chodzi o koszty i technologię. Inna sprawa, kiedy się pojawi następca, zniknie okazja do zakupu taniej CX240, bo nowość, jak to nowość, będzie znacznie droższy.
Tak jak bodajże SX2262W - wycofane juz (albo coś źle wyczytałem tutaj na forum) - a nówki cały czas dostępne są
Macbook Pro 13"
Macbook Pro 13"
- Tom01
- Kontakt:
Duże dostawy CX241 są planowane dopiero na lato, więc o ile nic się nie zmieni da się kupić CX240 w normalnej cenie.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
CX241 będzie na pewno lepszy, bo będzie na AH-IPS z OCF od LG. W porównaniu do CX240 będzie mieć zatem trochę większy gamut (w IPS obie diody są pokryte czerwonym luminoforem, w PLS tylko niebieska), oraz niezależne sterowanie barwą bieli 2D (niezależne sterowanie jasnością diody G i B), dzięki czemu ustawienie jest precyzyjniejsze, TRC mniej sposteryzowana, a przy zmianie barwy na cieplejszą nie traci się kontrastu.
Można też liczyć na to, że matryce będą statystycznie solidniej montowane od Samsungowych PLS - praktycznie nie widziałem jeszcze w serii PAxx2 wycieków na krawędziach, które były cholerną bolączką CX240 i praktycznie niweczyły korzyści z zastosowanego OCFa.
Jest tylko jeden szkopuł - ten monitor nie ma prawa być tani. OCF w LG to 4x droższa opcja niż w Samsungu, ogólnie zresztą EIZO nie ma jakichś fenomenalnych cen na matryce LG. Pomijając nawet podatek od nowości ten monitor potencjalnie nigdy nie będzie tak tani jak CX240...
Można też liczyć na to, że matryce będą statystycznie solidniej montowane od Samsungowych PLS - praktycznie nie widziałem jeszcze w serii PAxx2 wycieków na krawędziach, które były cholerną bolączką CX240 i praktycznie niweczyły korzyści z zastosowanego OCFa.
Jest tylko jeden szkopuł - ten monitor nie ma prawa być tani. OCF w LG to 4x droższa opcja niż w Samsungu, ogólnie zresztą EIZO nie ma jakichś fenomenalnych cen na matryce LG. Pomijając nawet podatek od nowości ten monitor potencjalnie nigdy nie będzie tak tani jak CX240...
Proponuję nie bawić się w liliputy o rozdzielczości przerośniętego smartfona. Mz. 27" 2560x1440 jest w tej chwili znacznie lepszym i jednocześnie bardziej opłacalnym wyborem na piksel i powierzchnię roboczą. Sam mam NEC PA272W i dołączam się do grupki zadowolonych użytkowników. Potwierdzam również świetną (w zasadzie idealną) równomierność panelu (brak wyciekania czerni, brak przebarwień i plam czerwono-zielonych charakterystycznych dla wielu innych monitorów szerokogamutowych) co jest obecnie chyba ewenementem. Na dodatek świetna regulacja jasności (od 20cd/m2), absolutny brak migotania (PWM o częstotliwości 44000Hz), MultiProfiler za free...
Jeszcze chwilę czasu mam - aczkolwiek wybór padnie pewnie na NEC-a PA272W - dobre opinie oraz ta rozdzielczość kuszą strasznie
Do tego przeczytałem jedną z dyskusji dotyczących tego NEC'a tutaj na forum - i wyszło na to, że posiadanie i korzystanie z zakupionego w USA oprogramowania SpectraView II jest legalne będzie trzeba wysupłać parę złotych więcej na zestaw z kolorymetrem - tyle że to juz w dalszej przyszłosci
Do tego przeczytałem jedną z dyskusji dotyczących tego NEC'a tutaj na forum - i wyszło na to, że posiadanie i korzystanie z zakupionego w USA oprogramowania SpectraView II jest legalne będzie trzeba wysupłać parę złotych więcej na zestaw z kolorymetrem - tyle że to juz w dalszej przyszłosci
Macbook Pro 13"
Macbook Pro 13"
Wróć do „Zastosowania zawodowe”