NEC 2470WNX i wybór następcy
Witam serdecznie jako nowy użytkownik forum.
Kiedy w 2008 roku szukałem monitora, czytałem m.in. to forum w celu znalezienia odpowiedzi jeszcze wtedy jako gość
Po zachęcających opiniach zakupiłem 24" NEC 2470WNX, przez wiele lat byłem b. zadowolony z działania monitora, a wręcz dumny z dobrze wydanych pieniędzy, jeżeli dobrze pamiętam 2,3 tys. zł.
Monitor służył mi do celów uniwersalnych Gry/Programy/Filmy. Niestety wszystko co dobre... przechodząc do sedna na matrycy zaczęły pojawiać się poziome pasy migoczących pikseli w różnych kolorach, symetrycznie od siebie oddzielonych (najlepiej jest to widoczne na czarnym tle).
Jako, że na początku był to jeden pas nie przeszkadzało to w ogólnych użytkowaniu, niestety z czasem (minął ponad miesiąc), zaczęły pojawiać się kolejne pasy które po prostu irytują.
Z serwisu otrzymałem informacje, że prawdopodobnie nie jest to wina taśmy, tylko matrycy. Monitor dawno po gwarancji, także nie ma co naprawiać. Pomyślałem sobie, że nie ma sensu ładować pieniędzy w tak stary sprzęt, poza tym matryce występują tylko na rynku wtórnym.
Postanowiłem zakupić nowy monitor, również 24" [16x10] panorama - 1920x1200, zastosowanie już wspomniane.
Chciałbym się zwrócić do szanownych forumowiczów o poradę, czy jest jakiś monitor w przedziale do 1,5 tys. zł, na którym bym się nie zawiódł?.
Po incydencie z NEC, prawdę mówiąc trochę obawiam się znowu zakupu monitora tej firmy, a posiadam w rodzinie trzy monitory tej marki 17" 23" na matrycach TN.
Nie mam też zaufania do nowych monitorów na matrycach IPS, bo dosyć dużo już się naczytałem/naoglądałem nierównomiernego podświetlenia, a pod tym względem jestem szczególnie wrażliwy
Zastanawiałem się, czy masówka od Asusa PB248Q ma tu jakieś porównanie? Dodam, że na Prad - Bardzo dobry i pozytywnie na overclockers.ru.
PS.
Przesyłam zdjęcie felernych pasków, z góry przepraszam za jakość zdjęcia - robione telefonem, ale ogólnie widać istotę problemu.
Pozdrawiam,
Marcin.
Kiedy w 2008 roku szukałem monitora, czytałem m.in. to forum w celu znalezienia odpowiedzi jeszcze wtedy jako gość
Po zachęcających opiniach zakupiłem 24" NEC 2470WNX, przez wiele lat byłem b. zadowolony z działania monitora, a wręcz dumny z dobrze wydanych pieniędzy, jeżeli dobrze pamiętam 2,3 tys. zł.
Monitor służył mi do celów uniwersalnych Gry/Programy/Filmy. Niestety wszystko co dobre... przechodząc do sedna na matrycy zaczęły pojawiać się poziome pasy migoczących pikseli w różnych kolorach, symetrycznie od siebie oddzielonych (najlepiej jest to widoczne na czarnym tle).
Jako, że na początku był to jeden pas nie przeszkadzało to w ogólnych użytkowaniu, niestety z czasem (minął ponad miesiąc), zaczęły pojawiać się kolejne pasy które po prostu irytują.
Z serwisu otrzymałem informacje, że prawdopodobnie nie jest to wina taśmy, tylko matrycy. Monitor dawno po gwarancji, także nie ma co naprawiać. Pomyślałem sobie, że nie ma sensu ładować pieniędzy w tak stary sprzęt, poza tym matryce występują tylko na rynku wtórnym.
Postanowiłem zakupić nowy monitor, również 24" [16x10] panorama - 1920x1200, zastosowanie już wspomniane.
Chciałbym się zwrócić do szanownych forumowiczów o poradę, czy jest jakiś monitor w przedziale do 1,5 tys. zł, na którym bym się nie zawiódł?.
Po incydencie z NEC, prawdę mówiąc trochę obawiam się znowu zakupu monitora tej firmy, a posiadam w rodzinie trzy monitory tej marki 17" 23" na matrycach TN.
Nie mam też zaufania do nowych monitorów na matrycach IPS, bo dosyć dużo już się naczytałem/naoglądałem nierównomiernego podświetlenia, a pod tym względem jestem szczególnie wrażliwy
Zastanawiałem się, czy masówka od Asusa PB248Q ma tu jakieś porównanie? Dodam, że na Prad - Bardzo dobry i pozytywnie na overclockers.ru.
PS.
Przesyłam zdjęcie felernych pasków, z góry przepraszam za jakość zdjęcia - robione telefonem, ale ogólnie widać istotę problemu.
Pozdrawiam,
Marcin.
- Tom01
- Kontakt:
Asusami proponuję sobie nie zawracać głowy. Do celów ogólnych ma Pan kilka sensownych monitorów w okolicach 1,5 tys (ostatni trochę droższy):
- EIZO FS2333
- EIZO EV2333W
- NEC EA234WMi
- NEC EA244WMi
- EIZO EV2436W
- EIZO FS2333
- EIZO EV2333W
- NEC EA234WMi
- NEC EA244WMi
- EIZO EV2436W
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
On był z matrycą VA, przez te lata tak jakoś przestali robić takie monitory z bliżej nie-znanych powodów...
Tak że raczej teraz IPS zostały, one takie inne są, jak by to określić "jaśniejsze"
Do filmów lepsze, do wlepiania po nocach oczek w Internet gorsze...
Jednak propozycje zawęziłbym do Eizo EV2436
Tak że raczej teraz IPS zostały, one takie inne są, jak by to określić "jaśniejsze"
Do filmów lepsze, do wlepiania po nocach oczek w Internet gorsze...
Jednak propozycje zawęziłbym do Eizo EV2436
Dziękuje za propozycje.
Zastanawiam się pomiędzy modelami:
- NEC EA244WMi
- EIZO EV2436W
Jaka jest wyższość Eizo nad tym Nec'iem? biorąc pod uwagę, że trzeba dopłacić ok 400 zł i czy jest rzeczywiście sens dopłaty.
Z tego co się orientuje Eizo ma chyba 5 lat gwarancji.
Pozdrawiam,
Marcin.
Zastanawiam się pomiędzy modelami:
- NEC EA244WMi
- EIZO EV2436W
Jaka jest wyższość Eizo nad tym Nec'iem? biorąc pod uwagę, że trzeba dopłacić ok 400 zł i czy jest rzeczywiście sens dopłaty.
Z tego co się orientuje Eizo ma chyba 5 lat gwarancji.
Pozdrawiam,
Marcin.
- Tom01
- Kontakt:
- Made in Japan.
- 5 lat gwarancji.
Re: NEC 2470WNX i wybór następcy
- Szersza regulacja jaskrawości - od zera.Jerath pisze:Jaka jest wyższość Eizo nad tym Nec'iem?
- Zero migotania.
- Made in Japan.
- 5 lat gwarancji.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Czy migotanie w tym Nec'u jest b. dokuczliwe?
Rozumiem, że najbardziej widocznie będzie przy niskiej jasności? (taką preferuje).
Rozumiem, że najbardziej widocznie będzie przy niskiej jasności? (taką preferuje).
- Tom01
- Kontakt:
Na granicy percepcji i mocno zależy od osobniczej wrażliwości. Oczywiście, regułą złośliwości rzeczy martwych, może wystąpić tylko przy najniższych poziomach jaskrawości.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Znalazłem niepokojący film odnośnie tego Nec'a i migotania o którym Pan wspominał. Drugi film przedstawia jakby powidoki po OSD testu.
http://www.overclockers.ru/lab/52827_5/ ... 44WMi.html
Jestem prawie zdecydowany na dopłatę do Eizo.
Witam, słowo sprostowania zarówno Eizo jak i Nec mają moduły PWM. Z tego co udalo nam sie ustalić i udokumentowac Eizo i jego moduł PWM jest bardziej Agresywny niż w Nec i uruchamia sie bodajże poniżej poziomunzaledwie 100 cd.
Co do 5 lat gwarancji moze Pan takową dokupić do NEC bodaj w cenie ponizej 200 złotych i jeszcze panu zostanie kilka złotych w kieszeni.
Postanowilem się włączyć ponieważ coraz mniej obiektywnych opinii jest zamieszczanych na tym forum przez jego moderatora więc skoro moderator jest pro EIZO to naszym obowiązkiem jest sprostować owe wypowiedzi.
Ne wspomniano Panu o podstwowej zalecie EA! Czyli realnej kalibracji za pomocą Czyli Gamma Comp ktora jest oprogramowaniem nie różnym od Spectra View II ktore to jest autorskim produktem NEC.
Tonjest argument na ktore nie ma remedium w EIZO.
Warto więc korzystać z pelniejszego atrumienia informacji.
Co do 5 lat gwarancji moze Pan takową dokupić do NEC bodaj w cenie ponizej 200 złotych i jeszcze panu zostanie kilka złotych w kieszeni.
Postanowilem się włączyć ponieważ coraz mniej obiektywnych opinii jest zamieszczanych na tym forum przez jego moderatora więc skoro moderator jest pro EIZO to naszym obowiązkiem jest sprostować owe wypowiedzi.
Ne wspomniano Panu o podstwowej zalecie EA! Czyli realnej kalibracji za pomocą Czyli Gamma Comp ktora jest oprogramowaniem nie różnym od Spectra View II ktore to jest autorskim produktem NEC.
Tonjest argument na ktore nie ma remedium w EIZO.
Warto więc korzystać z pelniejszego atrumienia informacji.
Tomasz Gut
A jaki związek ma bycie moderatorem z wygłaszaniem opinii przez Toma1 w poszczególnych wątkach ?
Ew. miałoby związek gdyby edytował wpisy wychwalające NECe, ale na to się nie skarżysz Tomigu
Ew. miałoby związek gdyby edytował wpisy wychwalające NECe, ale na to się nie skarżysz Tomigu
Przepraszam nie neguję bycia moderatorem ani tego źe ktoś ma pewne preferencje zwłaszcza na swoim gruncie, aczkolwiek jest spora ilość materiałów bądź cytatów zgłaszanych przez konsumentów telefonicznie, ktoa nie jest zgodna z prawdą.
Co do promocji i opinii NEC to nie prawda , że jak pisze się o NEC dobrze to oki a jak nie to na pistolety. Może Pan być pewnym, że jeśli ktoś pisze nieprawdę na plus nie omieszkam tego sprostować. Polityka NEC jest jasna przyjdź przekonaj sie i samodzielnie wybierz, nie inaczej. Odpowiedziałem Panu r102? W każdej kwestii tak jak pisałem zapraszam do kontaktu bezpośredniego jesteśmy do Państwa dyspozyji w polsce.
Co do promocji i opinii NEC to nie prawda , że jak pisze się o NEC dobrze to oki a jak nie to na pistolety. Może Pan być pewnym, że jeśli ktoś pisze nieprawdę na plus nie omieszkam tego sprostować. Polityka NEC jest jasna przyjdź przekonaj sie i samodzielnie wybierz, nie inaczej. Odpowiedziałem Panu r102? W każdej kwestii tak jak pisałem zapraszam do kontaktu bezpośredniego jesteśmy do Państwa dyspozyji w polsce.
Tomasz Gut
http://www.overclockers.ru/lab/55076_6/ ... 36WFS.html
Jeżeli lubisz rosyjskie strony, to jest tam i Eizo co prawda w wersji 27 cali:Jerath pisze:Znalazłem niepokojący film odnośnie tego Nec'a i migotania o którym Pan wspominał. Drugi film przedstawia jakby powidoki po OSD testu.
http://www.overclockers.ru/lab/55076_6/ ... 36WFS.html
Radzę rzeczywiście sił próbować w kontakcie bezpośrednim, ten pisany niespecjalnie wychodzi
Było by mnie dużo bardziej przyjemnie, gdyby odpowiedź nie była napisana z 7 błędami ortograficznymi - szczególnie rażący to np ten "w polsce"Tomig pisze:Przepraszam nie neguję bycia moderatorem ani tego źe ktoś ma pewne preferencje zwłaszcza na swoim gruncie, aczkolwiek jest spora ilość materiałów bądź cytatów zgłaszanych przez konsumentów telefonicznie, ktoa nie jest zgodna z prawdą.
Radzę rzeczywiście sił próbować w kontakcie bezpośrednim, ten pisany niespecjalnie wychodzi
Merytoryka na forum technicznym powinna się istotnie skupiać na ortografii;) zgadzam się, że ortografia jest szalenie ważna i na swoją obronę mam tylko mały wyświetlacz.
Co do samych testów, wiesz wolę te które są przeprowadzone skrupulatnie przez osoby które są autorytetem w danej dziedzinie. Testów jest milion na necie i w wielu z nich wychodzi na to , że montory marketowe są o wiele wyżej niż profesjonalne rozwiazania. Oczywiście przeglądne test.
Co do samych testów, wiesz wolę te które są przeprowadzone skrupulatnie przez osoby które są autorytetem w danej dziedzinie. Testów jest milion na necie i w wielu z nich wychodzi na to , że montory marketowe są o wiele wyżej niż profesjonalne rozwiazania. Oczywiście przeglądne test.
Tomasz Gut
Przy okazji bardzo mi przykro, że odradza mi Pan kontakt z innymi. Zaryzykuję jednak i pomimo tej autorytatywnej opinii pozwolę sobie jeszcze coś napisać;)
Tomasz Gut
Dziękuje za sugestie i porady.
Dodatkowo zasięgnąłem informacji z innych wątków i zdecydowałem się na zakup Eizo.
Ponadto motywatorem do zakupu EV2436W była padnięta matryca w obecnie posiadanym Nec'u.
Pozdrawiam.
Dodatkowo zasięgnąłem informacji z innych wątków i zdecydowałem się na zakup Eizo.
Ponadto motywatorem do zakupu EV2436W była padnięta matryca w obecnie posiadanym Nec'u.
Pozdrawiam.
- Tom01
- Kontakt:
Regulacja podświetlenia w NEC EA odbywa się za pomocą PWM (impulsy o zmiennym wypełnieniu) w zakresie 0-100% regulacji. W EIZO EV tylko w zakresie 0-6% regulacji, dalej wypełnienie jest stałe. Dlatego wiele serwisów, np prad, tftcentral, pisze "flickerfree", że to zasilanie DC (prądem stałym), nie impulsowe. Jest to oczywiście błędny wniosek, regulacja jest tak dobrze zrobiona, że oszukuje ich metody pomiarowe, opierające się o fotodiodę podłączoną do karty dźwiękowej. Stosowne, poprawne pomiary obu modeli, umieściłem w paru miejscach na forum: http://mva.pl/viewtopic.php?f=53&t=1365 szczególnie 4 strona oraz http://mva.pl/viewtopic.php?f=6&t=1326&start=10.
Kalibracja EA jest możliwa do przeprowadzenia sprzętowo, w EV tego nie ma. Ale obiektywnie patrząc, GammaCompMD nie należy do łatwych współpracowników, a po drugie, kalibracja monitora z 6-bitową matrycą i kontrolerem All-In-One Realteka, pomaga tyle co umarłemu kadzidło. Co innego w NEC serii P albo w EIZO CS, gdzie pomimo 6-bitowych matryc, monitor ma znacznie większe możliwości "trzymania za mordę" wyświetlacza.
Tomasz, bój się Boga, żebym ja Cię musiał poprawiać...Tomig pisze:Witam, słowo sprostowania zarówno Eizo jak i Nec mają moduły PWM. Z tego co udalo nam sie ustalić i udokumentowac Eizo i jego moduł PWM jest bardziej Agresywny niż w Nec i uruchamia sie bodajże poniżej poziomunzaledwie 100 cd.
Regulacja podświetlenia w NEC EA odbywa się za pomocą PWM (impulsy o zmiennym wypełnieniu) w zakresie 0-100% regulacji. W EIZO EV tylko w zakresie 0-6% regulacji, dalej wypełnienie jest stałe. Dlatego wiele serwisów, np prad, tftcentral, pisze "flickerfree", że to zasilanie DC (prądem stałym), nie impulsowe. Jest to oczywiście błędny wniosek, regulacja jest tak dobrze zrobiona, że oszukuje ich metody pomiarowe, opierające się o fotodiodę podłączoną do karty dźwiękowej. Stosowne, poprawne pomiary obu modeli, umieściłem w paru miejscach na forum: http://mva.pl/viewtopic.php?f=53&t=1365 szczególnie 4 strona oraz http://mva.pl/viewtopic.php?f=6&t=1326&start=10.
Kalibracja EA jest możliwa do przeprowadzenia sprzętowo, w EV tego nie ma. Ale obiektywnie patrząc, GammaCompMD nie należy do łatwych współpracowników, a po drugie, kalibracja monitora z 6-bitową matrycą i kontrolerem All-In-One Realteka, pomaga tyle co umarłemu kadzidło. Co innego w NEC serii P albo w EIZO CS, gdzie pomimo 6-bitowych matryc, monitor ma znacznie większe możliwości "trzymania za mordę" wyświetlacza.
Jak Pan będzie wywalał uszkodzony monitor, proszę powiedzieć do jakiego śmietnika. Chętnie bym go z niego wyciągnął, bo potrzebuję zasilacz z takiego monitora. Mam jakieś gractwo do naprawy i szukam części w różnych dziwnych miejscach.Jerath pisze:Ponadto motywatorem do zakupu EV2436W była padnięta matryca w obecnie posiadanym Nec'u.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Oczywiście zgadzam się jak najbardziej. Nadmienię tylko, że ów PWM nie jest aż tak drastycznym dramatem w tych monitorach. Bardzo ważne jest to , że oba monitory to korporacyjne produkty i szukanie w nich odpowiedników profesjonalnych dlatego, że nazywają się NEC, lub EIZO jest złym pomysłem. Tyle miałem na myśli.
Tomasz Gut