Światło w miejscu pracy-za mało, za dużo?

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
GoOrange

Re: Światło w miejscu pracy-za mało, za dużo?

27 stycznia 2014, 15:10 - pn

Czornyj pisze:
GoOrange pisze:A czy słuszną koncepcją jest zastosowanie płyty ze spienionego PCV na kaptur? Nie widziałem tego na oczy a zasugerowano mi takie rozwiązanie.
Spienione PCV może okazać się za ciężkie, trudne w obróbce i doczepieniu. Z powodzeniem stosuję natomiast samoprzylepne pianki modelarskie, nacinam w nich rowki, formatuję nożykiem do tapet i uzyskuję solidny, lekki kaptur. W wolnej chwili wstawię zdjęcia z instruktażem jak coś takiego dociąć.
Tom01 pisze:Materiał dowolny, byle sztywny i wyklejony od środka czymś nie odbijającym światła. Nie ma nic gorszego niż refleksy wewnątrz kaptura.
Zamówiłem to: http://architekci-sklep.pl/product_info ... s_id=45687 i do tego ten klej: http://architekci-sklep.pl/product_info ... s_id=46000 resztę (nożyk, mata), mam. Pochwalę się jak skończę :).

Tylko jeszcze zastanawiam się jak to ogarnąć w konfiguracji dwumonitorowej? Normalnie zrobić jak dla jednego monitora, czy nie robić wewnętrznych skrzydełek?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

27 stycznia 2014, 15:12 - pn

Ja bym zrobił strzałkę ze skrzydełkami, tyle że 100cm może nie wystarczyć.
GoOrange

27 stycznia 2014, 15:15 - pn

Czornyj pisze:Ja bym zrobił strzałkę ze skrzydełkami, tyle że 100cm może nie wystarczyć.
Kolega Cichy z canon-board linkował tą płytę i pokazał efekt swojej pracy na 27", ja zamówiłem 2 szt. 100x70cm Strzałki niestety nie rozumiem :(

Obrazek
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

27 stycznia 2014, 15:40 - pn

Obrazek
GoOrange

27 stycznia 2014, 16:05 - pn

Czyli tak to będzie leciało... Nawet uwzględniłem kierunek światła ;) Tyle że kaptur zrobię rozłączny, cholera wie jak szybko dopadnie mnie wizja 27" :mrgreen:

Obrazek
Załączniki
szczauka_M_plus_G.jpg
szczauka_M_plus_G.jpg (134.05 KiB) Przejrzano 3603 razy
Nozyk

Ocena stanowiska pracy

04 marca 2014, 12:03 - wt

Dzień Dobry
Rozpoczynam etap wprowadzania nowych rozwiązań w zarządzaniu barwą i mam prośbę o ocenę oraz ewentualne podpowiedzi odnośnie stanowiska.
Pracuje całymi dniami od 11 do 3. Końcowe poprawki wykonuje w nocy.
Monitor skalibrowany na 100cd/m2
Fotografia pol profesjonalna > profesjonalna

Za monitorem stoi plexi oraz lampka z żarówką ledową 6k mam wrażenie ze światło tam wpada w czerwień być może od blatu.
Polecacie jakieś materiały co by można było położyć na biurko?
Pleksi wymieniłbym także na jakiś materiał szerszy i wyższy. Jaka jest polecana faktura oraz odcień szarości?

Światło otaczające które wykorzystuje w nocy również chciałbym zmodyfikować gdyż wykorzystywane ledy są tanimi RGB i świecą nie równo.
Chciałbym zamontować jakieś światło na ścianie za sobą, czy mogę liczyć na jakaś wskazówkę jakie i gdzie najlepiej bądź linki do wątku gdzie był temat juz poruszany.

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
max

Re: Ocena stanowiska pracy

04 marca 2014, 12:18 - wt

Zamiast pleksi, która ma wyraźny połysk i daje odbicia, dałbym po prostu biały karton. Jest matowy. Myślę, że będzie zdecydowanie lepszy.
Są lampki na górze, na suficie. Wyglądają na żarówki halogenowe. Trza je włączyć i super. Trzeba by je jedynie rozproszyć, bo halogeny zwykle dają zbyt punktowe, skupione, dające silny kontrast i rzucające ostry cień światło. Halogeny mają bardzo wysoki współczynnik oddawania barw.
Nozyk

04 marca 2014, 12:31 - wt

Chcę również by rozwiązanie było estetyczne myslę nad zakupem plecówki meblowej, co Pan mysli o tym rozwiązaniu biała czy szara? halogeny swięcą swiatłem ciepłym uzywałem ich na początku wraz z wymieszaniem z białymi ledami, sądziłem ze się nie nadaje, ze musi byc biało.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

04 marca 2014, 12:53 - wt

Praca w takim otoczeniu to masakra. Jeśli, jak Pan mówi, jest to Pana zajęcie zawodowe, należałoby zrobić pewne zmiany. Nie ma najmniejszych szans na poprawne widzenie w pomieszczeniu z taką feerią barw, okraszoną jeszcze ledami, czyli najbardziej beznadziejnym światłem znanym we wszechświecie. Nie obędzie się bez rewolucji, czyli przemalowania na neutralny kolor przynajmniej kącika z komputerem i zawieszeniem normalnych lamp o barwie 5000K i wysokim Ra. Jeśli takie rozwiązanie nie wchodzi w grę, może Pan robić cokolwiek. Będzie równie źle.

Musi Pan sobie uświadomić prawdę bezdyskusyjną: Mamy oczy skonstruowane tak, że widzimy poprawnie jedynie w świetle dziennym słonecznym. Jeśli chcemy więc widzieć poprawnie to co jest na ekranie, musi on stać w oświetleniu w którym dobrze widzimy. Nie da się inaczej.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Nozyk

04 marca 2014, 13:01 - wt

Dziękuje Panu za budującą krytykę.
Za monitorem ustawie szare plansze 1,5 x1,5m w takim razie. Co do oswietlenia czy moglbym prosic link do konkretnej lampki do swiatła otaczającego i za monitor (niedlugo 27cali) oraz jakie moce byłby przy takim pomieszczeniu odpowiednie. W jakim miejscu zalecane jest mocnowanie swiatła otaczajacego aby nie swieciło na monitor?
Podczas pracy w dzien powinno się zasłaniac szczelnie okna, czy swiatło dzienne ( nie ostre ) ktore wpada przez niezasloniete zółtymi roletami okna jest dobre?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

04 marca 2014, 13:10 - wt

Arkusze za ekranem to prowizoryczny, ale dobry pomysł. Bezpośrednio nad stanowiskiem proponuję umieścić podwieszaną lampę na świetlówki liniowe, trzonek T8. Podwieszana nie będzie rujnować Panu sufitu a jednocześnie opuszczona niżej, przy mniejszej mocy, da taką samą ilość światła. Normalnie, gdyby wisiała na typowej wysokości 2,5m, wymagane jest ok 70W. Idealnie pasują kwadratowe oprawy na 4 świetlówki 18W (60cm) lub podłużne na 2 świetlowki 36W (120cm). Jeśli zwiesi Pan ją około 30-50 cm niżej, może Pan dać nawet małą oprawę na 2 świetlówki 18W. Takie oprawy są na tyle niewielkie, że nie będzie Panu zbytnio ingerować w wystrój pomieszczenia. Oprawa powinna być z odbłyśnikiem srebrnym lub białym, tzw rastrem, bez klosza. Wybór lampy pozostawiam Panu, wzorów jest setki.

Światła dziennego nie ma po co odcinać. Sztucznym należy tylko je uzupełniać kiedy nie ma słońca, jest pochmurno lub jest wieczór.

Świetlówki: https://monitory.mastiff.pl/oswietlenie/ ... t_type=325
Tom01

monitory.mastiff.pl

Nozyk

04 marca 2014, 15:31 - wt

W takim przypadku za monitorem nie montować światła?
oprawa z świetlówkami powinna byc centralnie nad monitorem, nad głową, pomiędzy mną a monitorem?

Opusciłbym oprawkę o 40 cm, swiatło odbijałoby sie wtedy od bordowej sciany, czy nalezy zasłonić ją az do sufitu?

zdecydowałbym się na https://monitory.mastiff.pl/oswietlenie/ ... phica.html

troche sie naszukałem aby znalezc oprawę bez klosza i nie jest to łatwe

wyniki takie:
http://sklep.cseie.com.pl/c/894/oswietl ... g13%5D=G13

wstepnie odpowiadało by cos takiego jednak nie wime czy nie bedzie dawac zbyt punktowego swiatła:
http://sklep.cseie.com.pl/p/894/37756/k ... iczne.html
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

04 marca 2014, 15:36 - wt

Jeśli da Pan dobre oświetlenie górne to nie będzie potrzeby świecić osobno na tło. Oprawy jakie Pan znalazł to badziewie w sensie wykonania, ale za takie pieniądze są o niebo lepsze od chińskich. Co ważne mają odbłyśnik za świetlówkami a nie po bokach co daje więcej światła w dół. Rozsył światła jest poprawny, mam taką oprawę, wiem jak świeci:

Obrazek

W Leroy takie same w wersji 2x18W sprzedają po 29,90 zł. Generalnie wybór jest ok. A jak się nie spodoba, albo za jakiś czas znajdzie Pan lepszą, nie szkoda wywalić. ;)
Tom01

monitory.mastiff.pl

Nozyk

04 marca 2014, 16:01 - wt

2x18w opuszczone o ok 40cm wystarczy?
W ofercie leura tak jak Pan polecał znalazlem 2 razy taniej, także dziękuje.
http://www.leroymerlin.pl/oswietlenie/o ... l1186.html
Oprawka nie ma systemu zawieszen ale sądze ze jakieś łancuszki wystarczą
Zawieszenie oprawy w punkcie wyśrodkowanym pomiedzy głową a monitorem bedzie odpowiednie?
I jeszcze pytanie odnosnie tła rozumiem ze musi byc matowe? i najlepiej szare? cos podobnego do: r:119 g119 b:119.
Myslę nad wykorzystaniem plecówki meblowej o wymiarach 130cm x 130 cm x2
Dzięki
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

04 marca 2014, 16:08 - wt

Tło może być białe, np. 1-2 arkusze pianki modelarskiej
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

04 marca 2014, 16:58 - wt

Oprawa ma liczne dziury więc da się zawiesić na czymkolwiek. Są też gotowe systemy zawieszeń na cieniutkich linkach stalowych z regulacją wysokości. Kosztuje to niedużo. Umiejscowienie z grubsza nad stanowiskiem, szczegółowo nie ma specjalnie znaczenia czy będzie bardziej nad Panem czy monitorem. Tło lepiej białe, będzie jaśniejsze.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Nozyk

13 marca 2014, 13:04 - czw

Dzień Dobry,
Na początku chciałbym podziękować Panom oraz sklepowi mastiff za cenne rady,
od tygodnia raczę się nowym oświetleniem przygotowanym zgodnie z wskazówkami. :)
Wygląda to tak: (narazie mogłem zrobic zdjecie tylko telefonem)

Obrazek

W przyszłości, osobiscie doradzałbym mocowanie swiatła bardziej nad głową niż pomiędzy monitorem a głową, gdyz wzrokiem prawie zahaczam o oprawę.

Skalibrowałem ponownie monitor ustawiając jasnosc na 100cd/m jednak obraz po kalibracji obraz był zbyt ciemny, ciemniejszy niz kartka leząca na blacie.
Rozjaśniłem trochę monitor +3.

Przy aktualnym oświetleniu zdjęcia wydają się byc mniej kontrastowe, w cieniach nie widzę tyle szczegółów jak wczesniej.
Nie wiem czy to kwestia złych parametrów kalibracji. Monitor za słabo świeci?
Czy kaptur na monitorze znacząco zredukowałby ilosc swiatła swiecącego na matrycę i rozwiązał problem.
Przykladając karton nad monitorem nie widzę znacznej poprawy.
A może tak jak jest teraz jest poprawnie i nie ma co zmieniać.

Mam również pytanie w jaki sposób zmierzyć ilość światła w stanowisku pracy w celu ustalenia parametrów świecenia monitora?
Mam problem z ustaleniem jak jasno powinien świecić monitor. :shock:

Dodaje również screeny parametrów jakie są ustawione podczas kalibracji:

Obrazek

Obrazek

Nie wiem czy to dobry pomysł ale wrzucam również kilka zdjęć z sesji nad którą własnie pracuję, jakbyście mogli zerknąć. Zdjecia są obrabiane w stylu kontrastowym, jednak dbam aby w cieniach były szczególy, w miarę możliwości prosze rowniez o ocene koloru skóry.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

13 marca 2014, 13:12 - czw

Przy dwóch takich świetlóweczkach wychodzi Panu 100 nitów na ekranie? Trochę dużo, nawet biorąc pod uwagę, że są zwieszone niżej. Proponuję ustawić kartkę papieru obok ekranu, nie na stole, wyregulować jaskrawość i przyjąć taki poziom do kalibracji jako "native".
Tom01

monitory.mastiff.pl

Nozyk

13 marca 2014, 13:21 - czw

100 nitów ustawiłem domyślnie, przyłożyłem teraz kartkę do ekranu to aby uzyskac podobną jasnośc podkreciłem z 35 do 50
Tom01 pisze:wyregulować jaskrawość i przyjąć taki poziom do kalibracji jako "native".
nie rozumiem
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

13 marca 2014, 13:29 - czw

Nozyk pisze:nie rozumiem
Regulację jaskrawości robimy ręcznie, poza kalibracją, a w samym programie nie podajemy wartości w okienku jaskrawości, tylko "native".
Tom01

monitory.mastiff.pl

Wróć do „Kalibracja monitorów”