Przy 50 stopniach nie ma różnicy wcale. Przy 60 stopniach 0,003, czyli spokojnie w błędzie fluktuacji samego ekranu, monitora, jego czujników i kalibratorów. Niuans, lub ciekawostka to faktycznie najlepsze słowo.Wojciech Kosek pisze:W przypadku pionowego kąta patrzenia, nie jest trudne przekroczyć 50-60 stopni. Wystarczy źle ustawić monitor.
A skoro mówimy tutaj o niuansach
NEC PA272W czy EIZO CX270 do fotografii?
- Tom01
- Kontakt:
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Wojciech Kosek
- Specjalista NEC
- Kontakt:
A tą wartość kąta jest bardzo łatwo przekroczyć. Szczególnie przy większych panelach.
Re: NEC PA272W czy EIZO CX270?
Przy 55-60 stopniach mamy już 0,015. Niuans.Tom01 pisze:Przy 50 stopniach nie ma różnicy wcale. Przy 60 stopniach 0,003, czyli spokojnie w błędzie fluktuacji samego ekranu, monitora, jego czujników i kalibratorów. Niuans, lub ciekawostka to faktycznie najlepsze słowo.Wojciech Kosek pisze:W przypadku pionowego kąta patrzenia, nie jest trudne przekroczyć 50-60 stopni. Wystarczy źle ustawić monitor.
A skoro mówimy tutaj o niuansach
A tą wartość kąta jest bardzo łatwo przekroczyć. Szczególnie przy większych panelach.
-----------------
Pozdrawiam
Wojciech Kosek
Pozdrawiam
Wojciech Kosek
Mz. są znacznie większe różnice między panelami, niż to o czym Panowie teraz piszecie:
CX270 vs PA272W
CX240 vs PA242W.
Ja tam uważam, że:
w 27" panel PA272W jest zdecydowanie lepszy.
w 24" panel CX240 jest ogólnie (wypadkowo) lepszy, aczkolwiek nie pod każdym względem.
Szczegóły, o których teraz piszecie, obawiam się, że zaczną zaburzać prawdziwy obraz sytuacji u niezorientowanych w temacie osób.
CX270 vs PA272W
CX240 vs PA242W.
Ja tam uważam, że:
w 24" panel CX240 jest ogólnie (wypadkowo) lepszy, aczkolwiek nie pod każdym względem.
Szczegóły, o których teraz piszecie, obawiam się, że zaczną zaburzać prawdziwy obraz sytuacji u niezorientowanych w temacie osób.
- Tom01
- Kontakt:
Nie no, weź spójrz jeszcze raz. Na Twoim wykresie bez OR przy 60 st jest ok 0.012, z filterm 0.015. Różnica 0.003.Wojciech Kosek pisze:Przy 55-60 stopniach mamy już 0,015. Niuans.
Aż z ciekawości wziąłem kątomierz. Nawet prawie z nosem w ekranie przy 30-tce, kąt między prostą prostopadłą do ekranu na wysokości oczu a najbardziej oddalonym narożnikiem wynosi ok 45st. I to prawie w poziomie. W pionie jeszcze mniej.Wojciech Kosek pisze:A tą wartość kąta jest bardzo łatwo przekroczyć. Szczególnie przy większych panelach.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Wojciech Kosek
- Specjalista NEC
- Kontakt:
Bez filtra jest mniej więcej 0,002 z filtrem około 0,02 różnica 0,018.
Chyba, że mam coś nie tak z okiem
Mówimy o osi pionowej!Tom01 pisze:Nie no, weź spójrz jeszcze raz. Na Twoim wykresie bez OR przy 60 st jest ok 0.012, z filterm 0.015. Różnica 0.003.
Bez filtra jest mniej więcej 0,002 z filtrem około 0,02 różnica 0,018.
Chyba, że mam coś nie tak z okiem
-----------------
Pozdrawiam
Wojciech Kosek
Pozdrawiam
Wojciech Kosek
PLS to samsungowa odmiana generalnej odmiany paneli LCD - IPS,którą zarezerwowało sobie LG-Display jak rozumiem. Więc jest nieco różnic, o których tu właśnie Panowie piszecie. Mz. Nie powinno się pisać , że CX240/CG246 posiadają panel IPS.
Dokładnie.max pisze:To jest jasne. Chodzi o ewidentny błąd, gdyż podano tu http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=679, że producentem jest LG Display.Tom01 pisze:Ludzie wiedzą co to IPS, stąd podaje się znaną nazwę. Faktycznie jest to odmiana IPS o oznaczeniu PLS.GrzesiekR pisze:Hmm. To jak to jest z tym panelem w EIZO CX240/CG246 ? Tutaj http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=679 jak również na stronie EIZO pisze, że to IPS.
PLS to samsungowa odmiana generalnej odmiany paneli LCD - IPS,którą zarezerwowało sobie LG-Display jak rozumiem. Więc jest nieco różnic, o których tu właśnie Panowie piszecie. Mz. Nie powinno się pisać , że CX240/CG246 posiadają panel IPS.
- Tom01
- Kontakt:
Racja, racja. Nie na tą kreskę patrzę.Wojciech Kosek pisze:Mówimy o osi pionowej!
Poprawione.GrzesiekR pisze:Nie powinno się pisać , że CX240/CG246 posiadają panel IPS.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
W dyskusjach na forum jakość czerni urasta do problemu o znaczeniu wszechświatowym, tymczasem jest to aspekt istotny w jednych zastosowaniach (video, rozrywka, mobilki), pomijalny w innych (foto/grafika).
Przykład Wojtka dobrze pokazuje, że na jakość wyświetlacza składa się sporo aspektów, więc określanie jednego czy drugiego monitora "lepszym" to zawsze cholerne uproszczenie - monitor z OCF dla filmowca będzie lepszy, dla grafika niekoniecznie. Kiedy na Photokinie uciąłem sobie pogawędkę z technikami z japońskiej centrali EIZO i zapytałem ich o powód wizualnej poprawy czerni w CX240 najpierw zrobili wielkie oczy że ktoś o to pyta (większość zwiedzających pytała o straszne głupoty, biedny Wojtek nudził się jak mops ), potem spytali czy jestem związany z przemysłem filmowym.max pisze:Mz. są znacznie większe różnice między panelami, niż to o czym Panowie teraz piszecie:
CX270 vs PA272W
CX240 vs PA242W.
Ja tam uważam, że:
W dyskusjach na forum jakość czerni urasta do problemu o znaczeniu wszechświatowym, tymczasem jest to aspekt istotny w jednych zastosowaniach (video, rozrywka, mobilki), pomijalny w innych (foto/grafika).
H=Horizontal, zmiana kąta patrzenia w poziomie.
V=Vertical, zmiana kąta patrzenia w pionie.
Każdy kierunek powoduje nieco inne zaburzenia w oddawaniu kolorów, w raz ze zwiększaniem kąta w odpowiedniej płaszczyźnie, w stosunku do kąta prostego (ciągła i przerywana linia).
Co do wielkości srebrzenia w PA272W i jego wpływu na komfort to już się wypowiadałem wielokrotnie. Przy patrzeniu na wprost nie przeszkadza, pod kątem może przeszkadzać, zależnie od zastosowania. Oczywiście to moja prywatna opinia.
Tak, to było wielkie uproszczenie, ale zdanie podtrzymuję. Dodam jedynie, że znów patrzę ze swojego punku widzenia, więc masz rację. Ktoś inny może mieć inny priorytet...
Dla tych co jeszcze nie "złapali" dodam, że:Tom01 pisze:Racja, racja. Nie na tą kreskę patrzę.Wojciech Kosek pisze:Mówimy o osi pionowej!
Każdy kierunek powoduje nieco inne zaburzenia w oddawaniu kolorów, w raz ze zwiększaniem kąta w odpowiedniej płaszczyźnie, w stosunku do kąta prostego (ciągła i przerywana linia).
Co do wielkości srebrzenia w PA272W i jego wpływu na komfort to już się wypowiadałem wielokrotnie. Przy patrzeniu na wprost nie przeszkadza, pod kątem może przeszkadzać, zależnie od zastosowania. Oczywiście to moja prywatna opinia.
Tak, to było wielkie uproszczenie, ale zdanie podtrzymuję. Dodam jedynie, że znów patrzę ze swojego punku widzenia, więc masz rację. Ktoś inny może mieć inny priorytet...
- Wojciech Kosek
- Specjalista NEC
- Kontakt:
Ja unikałbym pisania srebrzenie - na prawdę może to wprowadzać w błąd
Zdecydowanie trafniejsze jest określenie cieknięcia światła lub jak kto woli light leakage
max pisze:Dla tych co jeszcze nie "złapali" dodam, że:Tom01 pisze:Racja, racja. Nie na tą kreskę patrzę.Wojciech Kosek pisze:Mówimy o osi pionowej!
Ja unikałbym pisania srebrzenie - na prawdę może to wprowadzać w błąd
Zdecydowanie trafniejsze jest określenie cieknięcia światła lub jak kto woli light leakage
-----------------
Pozdrawiam
Wojciech Kosek
Pozdrawiam
Wojciech Kosek
Za kilka stron chyba wejdziemy w obszar szpiegostwa przemysłowego.
Tom01 pisze: Mógłbym prosić o źródło tych danych, nazwę producenta filtra?
Znaczy, że co? Że EIZO CX240?Wojciech Kosek pisze:Interpretację pozostawiam Państwu do własnego przemyślenia. Mój komentarz jest zbędny, chociażby ze względu na miejsce pracy
Za kilka stron chyba wejdziemy w obszar szpiegostwa przemysłowego.
PS. Proszę nie brać sobie moich żartów na poważnie...
Japończycy są w tej materii najlepsi. Potem długo nic. Potem Korea i Chiny. Potem znowu nic. A potem ... My?
A co? Nie oglądałeś "Szoguna" albo "Ostatniego samuraja"?uppersilesian pisze:Wojna japońsko-japońska...
Konkretnie czerwone kółko, na białym tle.uppersilesian pisze:...pod flagą biało-czerwoną?
Japończycy są w tej materii najlepsi. Potem długo nic. Potem Korea i Chiny. Potem znowu nic. A potem ... My?
Właśnie, Japończycy są niekwestionowanymi specami w dziedzinach obrazowania i optyki. Ich urządzenia zarówno emitujące obraz, jak i przechwytujące obraz realny są poza konkurencją. Może to przez te ich kolorowe ogrody, tak bardzo chcą je jak najwierniej uwieczniaćmax pisze:A co? Nie oglądałeś "Szoguna" albo "Ostatniego samuraja"?uppersilesian pisze:Wojna japońsko-japońska...
- Tom01
- Kontakt:
Off topic: Czy wiecie, że wczoraj w tej dyskusji brało udział 666 uczestników (piszących i obserwatorów).
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Mathis
- Kontakt:
A nie mówiłem, że ten temat to kopalnia wiedzy? Inni też to widzą
I ja na razie wyciągam wnioski takie, że co komu pasuje to niech kupuje, a czy to NEC czy EIZO - za 5tys i tak dostajemy monitor na którym praca z kolorem to żaden problem.
I ja na razie wyciągam wnioski takie, że co komu pasuje to niech kupuje, a czy to NEC czy EIZO - za 5tys i tak dostajemy monitor na którym praca z kolorem to żaden problem.
Fotograf Sieradz
PA272, EA274WMi, EA275UHD, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
PA272, EA274WMi, EA275UHD, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
Nie dziwota:) Kolejne emocjonujące starcie Panów Tomasza i Marcina (Czornyj) przy aktywnym udziale innych, bystrych i czujnych użytkowników z wiedzą w temacie, do której włączył się Pan Wojtek z NEC musiała zaowocować świetną dyskusją na wyśmienitym poziomie.
Szatan nimi miotałTom01 pisze:Off topic: Czy wiecie, że wczoraj w tej dyskusji brało udział 666 uczestników (piszących i obserwatorów).
Tom01 pisze:Off topic: Czy wiecie, że wczoraj w tej dyskusji brało udział 666 uczestników (piszących i obserwatorów).
Mathis pisze:A nie mówiłem, że ten temat to kopalnia wiedzy? Inni też to widzą
A wszystko dzięki mnie, autorowi wątku... żartuję:DGrzesiekR pisze:Nie dziwota:) Kolejne emocjonujące starcie Panów Tomasza i Marcina (Czornyj) przy aktywnym udziale innych, bystrych i czujnych użytkowników z wiedzą w temacie, do której włączył się Pan Wojtek z NEC musiała zaowocować świetną dyskusją na wyśmienitym poziomie.
Myślę, że to dobre podsumowanie dotychczasowej dyskusji, krótko i na temat:)Mathis pisze:I ja na razie wyciągam wnioski takie, że co komu pasuje to niech kupuje, a czy to NEC czy EIZO - za 5tys i tak dostajemy monitor na którym praca z kolorem to żaden problem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_Bestii
http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/666_%28liczba%29
Trochę mi zeszło zanim załapałem o co chodzi z tym rebusem:bkdi pisze:Szatan nimi miotałTom01 pisze:Off topic: Czy wiecie, że wczoraj w tej dyskusji brało udział 666 uczestników (piszących i obserwatorów).
http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_Bestii
http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/666_%28liczba%29
Wróć do „Zastosowania zawodowe”