Witam serdecznie.
Potrzebuję kupić 2 monitory, które będą służyły głównie do pracy z tekstem w domu (oświetlenie zmienię/dopasuję po zakupie monitorów).
Chciałem kupić 2 x 16:10 np. 2x EIZO FLEXSCAN EV2436W-BK albo 2 x NEC MULTISYNC EA244WMI-BK ale doszedłem do wniosku, że chyba jednak muszę mieć jeden monitor 16:9 ponieważ dużo streamuję i gram w FPS.
Gry w 16:10 wyglądają inaczej (mniejsze pole widzenia), mój soft do streamowania posiada opcje downscale ale wiąże się to z utrata jakości oraz dodatkową pracą z obróbką contentu np. na potrzeby YT (czarne ramki nie są mile widziane)
Chciałbym kupić 2 x monitory tylko do pracy i jeden do gier ale nie mam w tym momencie funduszy ani tym bardziej miejsca na biurku ...
Dokupić jakąś szybką TNke 16:9 (tylko jaką?) do grania, tworzenia video contentu, ogladania filmów itp czy brać 2 x 16:10 i kombinować potem (zakup 3ciego monitora)
70% spędzam na pracy z kodem 29% na streamingu/grach/tworzeniu video na yt czasami obejrzę jakiś film.
Co wybrać?
2x EIZO FLEXSCAN EV2436W-BK
2x NEC MULTISYNC EA244WMI-BK
czy może
MONITOR EIZO FORIS FG2421-PL + NEC MULTISYNC EA244WMI-BK = 3750 zł trochę za dużo
MONITOR EIZO FORIS FG2421-PL + EIZO FLEXSCAN EV2436W-BK = 4000 zł dużo za dużo
Jakiś "przyzwoity/szybki" Monitor 16:9 + EV2436W-BK/EA244WMI-BK? Ta opcja najbardziej mi odpowiada, ponieważ chciałbym się jednak zmieścić w 3500 zł ...
Tylko jaki?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Tandem 24' do 3500 zł gry i tekst.
są dwa modele 16:9 1920x1080 z tych "rodzin"
EIZO FLEXSCAN EV2336W ~1300-1400zł
(nadaje się bez problemu do grania, grałem na nim)
NEC MULTISYNC EA234WMI ~1000-1100zł
EIZO FLEXSCAN EV2336W ~1300-1400zł
(nadaje się bez problemu do grania, grałem na nim)
NEC MULTISYNC EA234WMI ~1000-1100zł
- NocnyJastrzab
Jeśli mają być dwa różne to lepiej unikać mieszania, trzymać się jednej marki/serii.
Eizo EV2336W + EV2436W
Nec EA234WMi + EA244WMi
Eizo EV2336W + EV2436W
Nec EA234WMi + EA244WMi
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Trzeci monitor do grania można potem zawiesić centralnie nad tymi dwoma jeśli miejsce jest problemem i grając odchylić się w fotelu i patrzyć trochę do góry
Alternatywą mógłby być jeden 27" 16x9 i do tego z boku coś mniejszego, nawet ustawionego w pionie.
Co do wyboru konkretnych modeli, sporo było już na forumi pisane...
Re: Tandem 24' do 3500 zł gry i tekst.
Ja poszedłbym w tę stronę, te 120 linii w pionie robi bardzo dużą różnicę przy kodowaniu - piszę z doświadczenia. A dwa monitory o róznej rozdzielczości z różnymi matrycami będą irytowały.PsychoBob pisze:Witam serdecznie.
brać 2 x 16:10 i kombinować potem (zakup 3ciego monitora)
Trzeci monitor do grania można potem zawiesić centralnie nad tymi dwoma jeśli miejsce jest problemem i grając odchylić się w fotelu i patrzyć trochę do góry
Alternatywą mógłby być jeden 27" 16x9 i do tego z boku coś mniejszego, nawet ustawionego w pionie.
Co do wyboru konkretnych modeli, sporo było już na forumi pisane...
Wezmę jeden 16:10 drugi 16:9 i na tym drugim pivot (portrait mode) i tam dokumentacje a w przyszłości kupie jeszcze coś jak się "firma" rozkręci.
Zamówię w poniedziałek Eizo EV2336W + EV2436W akurat będzie 3000 zł.
Czy coś szczególnego powinien przed zakupem uczynić?
Prawdopodobnie zamówię w mastiff.pl Kalibrować ich chyba nie ma sensu na moje potrzeby, z grafiką mam do czynienia b. rzadko (czasami tnę jakieś layouty).
Dziękuję za pomoc.
Zamówię w poniedziałek Eizo EV2336W + EV2436W akurat będzie 3000 zł.
Czy coś szczególnego powinien przed zakupem uczynić?
Prawdopodobnie zamówię w mastiff.pl Kalibrować ich chyba nie ma sensu na moje potrzeby, z grafiką mam do czynienia b. rzadko (czasami tnę jakieś layouty).
Dziękuję za pomoc.
Witam,
Wydaje mi się, że powinieneś zamówić te monitorki z usługą selekcji, co uchroni Cię przed różnymi niespodziankami.
Pozdrawiam.
Wydaje mi się, że powinieneś zamówić te monitorki z usługą selekcji, co uchroni Cię przed różnymi niespodziankami.
Pozdrawiam.
- acorp
Re: Tandem 24' do 3500 zł gry i tekst.
Nie wiem czy jest sens bo to matryca tfuu - TN ale rozważ może nowy monitor Benq XL2411Z. To 144Hz monitor Flicker-Free, ma jakieś bajery typu Motion Blur Reduction, Black eQualizer, Fast response time of 1ms GTG itp. Do grania może się przydać. Nie jest to wprawdzie Eizo na VA ale możesz sobie o nim poczytać.PsychoBob pisze: Jakiś "przyzwoity/szybki" Monitor 16:9 + EV2436W-BK/EA244WMI-BK? Ta opcja najbardziej mi odpowiada, ponieważ chciałbym się jednak zmieścić w 3500 zł ...
Tylko jaki?
Pozdrawiam
Pozdrawiam