Mam pewien zapewne dla wielu smieszny problem ale nie moge znalezc samemu rozwiazania. Od kilku dni jestem posiadaczka Eizo CE210W, monitor ustawiony jest w standardzie sRGB - nie kalibrowalam go, gdyz ten profil jest dla mnie wystarczajacy a odbitek i druku pod konkretna drukarke nie wykonuje. Sam monitor generalnie zostal jedynie podpiety pod komputer. Windows 7 na ktorym pracuje nie mial modyfikowanych profili i podglad obrazu ma w standardzie sRGB. I tu zaczynaja sie schody.. wczesniej pracowalam na zwyklym LG i zarowno przegladanie zdjec w przegladarce i systemie widndows byly identyczne. Teraz jest tak:
1. zdjecie ogladane w firefox i to samo po zapisie na pulipit windows wyglada inaczej
2. zaimportowanie tego zdjecia do photoshopa 6 (ustawienia ameryka 2, czyli sRGB) rowniez wyswietla sie inaczej niz w przegladarce, dopiero po wlaczeniu proby kolorow z opcja monitor rgb zdjecie dostaje koloru z podgladu jak w przegladarce.
3. ustawienie zdjecia jako tapete powoduje wyswietleni koloru jak w przegladarce.
Podsumoujac - podglad windowsa ma blade kolory, jak i podglad w photoshopie bez proby kolorow monitora rgb.
Co mam zrobic?
W zalaczniku z prawej ustawiona tapeta, z lewej podglad w windows