Po drugie, dziękuję w szczególności dwóm Panom (wiadomo o kogo chodzi) którzy dzielą się swoją wiedzą tu na forum i w różnych innych miejscach w sieci.
Poczytałem naprawdę sporo, dzięki Wam w zasadzie, dziś wylądawał na moim biurku NEC EA244WMi.
W związku z tym mam dwa pytania, na które niestety nijak nie mogę znaleźć odpowiedzi:
1) Pracuję na laptopie z zewnętrznym monitorem, myszą i klawiaturą. Mam w nim wyjście D-SUB i HDMI, stary monitor był podłączony pod D-SUB, bo nie było innej możliwości, NECa podłączyłem HDMI-HDMI, Generalnie wszysko gra ale widzę jakby czasami miganie, mam taki dock jak w macu i jak najeżdzam na niego myszą to miga, tak jakby monitor nie nadążał go przerysowywać (oczywiście wcześniej tego nie było). Na włączonym klinie szarości jak się bardzo dokładnie przypatrze to widać takie poziome paski spływające w dół, ale to naprawdę trzeba wytężyć wzrok, w przeglądarce, czy wordzie nie ma mowy, żeby cokolwiek zobaczyć na białym czy też czarnym tle. I teraz pytanie, czy podłączenie monitora HDMI-DVI przez przejściówkę może coś zmienić?
2) Sprawa druga to kalibracja. Mam i1 display pro i jakieś tam doświadczenia z poprzedniego monitora, natomiast program od Neca dla medyków widzi monitor ale nie mogę go wybrać. W wątku o tym programie jest wspomniane, że musi być zewnętrzna karta graficzna. U mnie jest dual, Intel HD 3000 i nVidia, czy jest jakaś szansa go skalibrować z tym laptopem?
Nie wykluczam również, że nie da się kalibrować ze względu na połączenie HDMI i znowu wracamy do przejściówki, czy jest szansa, że ona coś zmieni? niestety stacjonarnego kompa w domu brak.
A w ogóle to przepaść do marketówki