NEC EA244WMi

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: NEC EA244WMi

01 marca 2014, 21:18 - sob

YaPKnn pisze:
Tom01 pisze:
YaPKnn pisze:Czekam na odpowiedź kolegi, który chyba ma kupionego SV II, popróbujemy, jesli podzieli się kodem na czas sprawdzenia.
Nie chodzi o kod. Aby SV II się zainstalował MUSI wykryć monitor serii P/PA. Inaczej gucio.
No to coś się zmieniło :-)

Wykrył EA244WMi na HDMI i zainstalował się. Niestety pokazuje "no communication"

Obrazek

Najnowsza wersja ze strony NECa.
Właśnie to ostatnio zauważyłem, że EA też odpala instalkę SVII.

Proszę spróbować podłączyć monitor kablem USB od drukarki do komputera, płaski wtyk w kompie, trapezowy do monitora - w przypadku P/PA pozwala to obejść problemy z brakiem komunikacji DDC/CI
YaPKnn

01 marca 2014, 21:56 - sob

Czornyj pisze:Właśnie to ostatnio zauważyłem, że EA też odpala instalkę SVII.

Proszę spróbować podłączyć monitor kablem USB od drukarki do komputera, płaski wtyk w kompie, trapezowy do monitora - w przypadku P/PA pozwala to obejść problemy z brakiem komunikacji DDC/CI
Niestety nie pomaga.

Próbowałem, wszystko odłączyć i zostawić tylko monitor, próbowałem również D-SUB. nie ma pojęcia co jeszcze może być przyczyną?

Piszą na stronie Neca, że niektóre modele (ale nie podają konkretów) wymagają kalibracji po DVI, mogę spróbować z przejściówką to raptem parę złotych na allegro. Jeśli to nie pomoże to i tak zostaje wyjazd do kolegi :-(
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

01 marca 2014, 22:08 - sob

Problemem jest karta graficzna lub jej sterowniki, które nie mają poprawnie zaimplementowanego standardu DDC/CI, przez co komputer nie jest w stanie skomunikować się z monitorem. Można spróbować z kablem HDMI>DVI, ale szanse są raczej mizerne. Warto ew. sprawdzić, czy nie ma przypadkiem zainstalowanych sterów nVidii v260.xx, są skopane i uniemożliwiają komunikację - jeśli by tak było, należy zainstalować wcześniejszą wersję.
YaPKnn

01 marca 2014, 22:13 - sob

Czornyj pisze:Problemem jest karta graficzna lub jej sterowniki, które nie mają poprawnie zaimplementowanego standardu DDC/CI, przez co komputer nie jest w stanie skomunikować się z monitorem. Można spróbować z kablem HDMI>DVI, ale szanse są raczej mizerne.
Karta jak wiadomo to jest Intel HD 3000/Nvidia GT 540M. Zainstalowałem najnowsze dla jednej i drugiej. Dziwne to o tyle że na stronach Neca Nvidia jest oznaczona jako "supported" a Intel "most models supported".
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

01 marca 2014, 22:15 - sob

Właśnie czasem najnowsze stery są skopane, a starsze dlaczegoś nie.
YaPKnn

01 marca 2014, 22:27 - sob

Czornyj pisze:Właśnie czasem najnowsze stery są skopane, a starsze dlaczegoś nie.
Myślę że tu raczej chodzi o to (cytat z README):
*1 - DisplayPort connections and "HD Graphics (GMA HD)" chipsets (based on Core i3, i5 and i7) are not currently supported

Próbowałem odpalić SPectraView używając Nvidi, teoretycznie można w sterownikach wybrać na której kartcie zostanie odpalony konkretny program, ale to też nie zmienia sytuacji.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

01 marca 2014, 22:38 - sob

...a da się sprawdzić wersję sterów nVidii?
YaPKnn

01 marca 2014, 22:41 - sob

Czornyj pisze:...a da się sprawdzić wersję sterów nVidii?
334.89-notebook-win8-win7-64bit-international-whql

:EDIT:

Menadżer urządzeń pokazuje wersję samego sterownika karty graficznej jako: 9.18.13.3489
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

01 marca 2014, 22:51 - sob

Dziwne - w moim pliku readme nie widzę tej wzmianki, zresztą dotyczy ona podłączenia przez DisplayPort. Wsparcie dla i3/i5/i7 jest od 1.1.08 - może warto jednak spróbować z tym kablem HDMI>DVI... Choć faktycznie z doświadczenia nawięcej problemów było zawsze z tymi samoprzełączającymi się, podwójnymi grafikami.

W readme piszą o problemach ze sterami nVidia 260.xx - więc to chyba nie to, choć warto dla eksperymentu zainstalować starsze.
YaPKnn

01 marca 2014, 22:56 - sob

Czornyj pisze:Dziwne - w moim pliku readme nie widzę tej wzmianki, zresztą dotyczy ona podłączenia przez DisplayPort. Wsparcie dla i3/i5/i7 jest od 1.1.08 - może warto jednak spróbować z tym kablem HDMI>DVI... Choć faktycznie z doświadczenia nawięcej problemów było zawsze z tymi samoprzełączającymi się, podwójnymi grafikami.

W readme piszą o problemach ze sterami nVidia 260.xx - więc to chyba nie to, choć warto dla eksperymentu zainstalować starsze.
Faktycznie nie ma tej wzmianki, googlałem, żeby rozwiązać problem i wyświetliło mi się README starszej wersji.

Przed chwilą zaktualizowałem do najnowszych Wcześniej miałem 320 i też było to samo.

EDIT: Niezależnie jak odpalę SV, w oknie diagnostycznym zawsze mam kartę Intel HD3000.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

01 marca 2014, 23:23 - sob

YaPKnn pisze:Faktycznie nie ma tej wzmianki, googlałem, żeby rozwiązać problem i wyświetliło mi się README starszej wersji.

Przed chwilą zaktualizowałem do najnowszych Wcześniej miałem 320 i też było to samo.

EDIT: Niezależnie jak odpalę SV, w oknie diagnostycznym zawsze mam kartę Intel HD3000.
No to pozostaje tylko ew. sprawdzić kabel HDMI>DVI, ew. pokombinować ze sterami Intela.
YaPKnn

01 marca 2014, 23:29 - sob

Problem rozwiązany, głupio się przyznać, ale może ktoś kiedyś też będzie walczył.
Zapętliłem się w poszukiwaniu przyczyny, wszędzie w necie piszą że SV II nie działa z Intel HD 3000, dopiero tu padło że od wersji 1.1.8 działa, więc zapaliła mi się czerwona lampka.

Już się domyślacie?

Domyślnie DDC/CI jest wyłączone w menu monitora.....

Jakby to powiedział taki jeden w kabaretu moralnego niepokoju... ale skucha...
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

01 marca 2014, 23:34 - sob

Ale jaja - skalibrowałem furmankę EA2x4WMi i wszystkie miały domyślnie włączone DDC/CI :shock: :lol: :mrgreen:

Super że się udało i że działa, a info na pewno się przyda - warto wiedzieć że potrafi to-to siakoś-dlaczegoś być wyłączone i że warto to sprawdzić ;)
YaPKnn

01 marca 2014, 23:45 - sob

Czornyj pisze:Ale jaja - skalibrowałem furmankę EA2x4WMi i wszystkie miały domyślnie włączone DDC/CI :shock: :lol: :mrgreen:

Super że się udało i że działa, a info na pewno się przyda - warto wiedzieć że potrafi to-to siakoś-dlaczegoś być wyłączone i że warto to sprawdzić ;)
Może jest wyłączone dopóki się nie podepnie DVI ? Tego pewnie nawet najstarsi górale nie wiedzą. Na pewno nie tykałem tej opcji, bo mam zasadę, że jak czegoś nie rozumiem, to nie dotykam, a skrót DDC/CI rozszyfrowałem dopiero w trakcie dyskusji tutaj.

Akurat poprawiałem ustawienia "czujnika człowieka" i zauważyłem tę opcję bo bym w życiu nie wykombinował, że ona tam jest, szczerze to nawet nie widzę sensu jej istnienia... Po cóż można chcieć to wyłączyć...

Dzięki wielkie za pomoc.

Teraz spokojnie poczytam instrukcję od SV, i przygotuję 90$, obiecałem kumplowi, że kod "pożyczam" do momentu kiedy uda się uruchomić.

Kalibrowałem przez i1 profiler programowo, ale tu jest ciut więcej możliwości, między innymi chociażby ustawienie punktu czerni w monitorze (poprzez OSD - w programie rozumiem to pojęcie), które pojęcia nie mam czy wolno ruszać czy nie.

Zresztą czytając wątek na nikoniarzach, między innymi i Pana, wpadłem na pomysł, że muszę zadbać o oswietlenie stanowiska pracy, konkretnie naszło mnie na ledy za monitorem, mam zamiar w Pn kupić dokładnie cosik takiego: http://allegro.pl/samsung-modul-4-led-5 ... 48136.html Tak więc i tak cała kalibracja weźmie w łeb jak oświetlę inaczej stanowisko pracy.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

01 marca 2014, 23:50 - sob

Oświetlenie nie ma wpływu na kalibrację, ma tylko za zadanie "skalibrować" percepcję obserwatora.

Bkpt/kontrastu nie ma sensu ruszać - chyba że w bezpośrednim porównaniu okaże się być wizualnie wyższy od kontrastowości odbitki.
YaPKnn

02 marca 2014, 02:20 - ndz

To jeszcze tak na zakończenie tego wątku (mam nadzieję) bym poprosił o ocenę wyniku:

Obrazek

Obrazek

Wróć do „Kalibracja monitorów”