posiadam monitor NEC PA241W podłączany do MBP 13" Retina.
NECa kalibrowałem do tej pory przy użyciu SpectraView II ze sprzętem ColorMunki Photo. Potrzebuję teraz dokalibrować Retinę przy użyciu AgryllCMS/dispcalGUI.
W związku z czym mam kilka pytań.
INSTALACJA
- Na stronie dispcalgui jest napisane, że należy korekcje kolorymetru dla ColorMunki Display - czy dla ColorMunki Photo także? Zdaje się, że to zupełnie różne urządzenia, ale nie jestem specjalistą
KONFIGURACJA
Przyznam szczerze, że nie wiem
Znalazłem informację na zagranicznym forum (zresztą opisaną przez naszego forumowego specjalistę czornyja):
http://www.luminous-landscape.com/forum ... ic=86133.0
Niestety jest tu kilka niewiadomych:
Gdize to należy wybrać, bo niestety nie mogę znaleźć?Remember to choose proper ccss (it's white LED for rMBP)
Jaka wartość będzie dla PA241W? Taka sama?In dispcalGUI - enter Options>Set additional commandline arguments, dispcal: -Q 1964_10
I teraz tak,
1. Kalibruję NECa przy pomocy SVII standardowo (D65, g2.2)
2. Kalibruję (calibrate&profile) Retinę przy pomocy DispcalGUI
a. Whitepoint: color temprerature: 6500
b. White level: As measured
c. Black level: As measured
d. Tone Curve: gamma 2.2 Relative
e. Profile type: Curves + Matrix
f. Black point compensation (on)
g. dodaję opcję "-Q 1964_10" do discpal
h. ustawiam "white LED" dla CCSS (gdzie?)
3. Odpalam Multiprofiler / zakładka Picture Mode
a. Zaznaczam PictureMode: SVII
b. zaznaczam "Metamerism correction"
c. co z "response improve" (defaulowo zaznaczone)
d. co z "ambient light compensation"
e. suwaków Brightness i Black Level - nie ruszam
(tutaj właściwie pytanie, bo Brightness mam ustawione tutaj na 86cd/m^2 gdzie monitor skalibrowany jest na 80cd/m^2, mam też ikonkę z wykrzyknikiem i informacją "Reduced CR")
No i pytanie poza tym, co ten Multiprofiler właściwie robi? Czy on modyfikuje mój profil wygenerowany przez SVII? Czy wystarczy uruchomić go jednorazowo po każdej kalibracji przy użyciu SVII? Czy on czyta w jakiś sposób profil z Retiny?
Bardzo dziękuję z góry za pomoc. Jutro wyjeżdżam na miesiąc i będę odcięty od Internetu i potrzebuję na wyjeździe pracować z Retiną i fotografią, więc bardzo zależy mi, aby domknąć tą sprawę jeszcze dzisiaj.
Pozdrawiam