Monitor do zastosowań typowo domowych

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Awatar użytkownika
radosuaf

Re: Monitor do zastosowań typowo domowych

02 kwietnia 2014, 12:15 - śr

Chciałbym mieć monitor z rozdzielczością 1680x1050 (testowałem w weekend LCD w rozdzielczościach nie natywnych - i wolę poświęcić reprodukcję barw dla lepszej ostrości) - no i tutaj jest BARDZO skromny wybór:
a/ Eizo EV2216W - TN
b/ NEC EA223WM - TN

Z pozostałych firm jest Dell P2213, Philipsy, Iiyama itp. - wszystko na TN. Jeśli może Pan zaproponować cokolwiek lepszego, to bardzo chętnie się dowiem.

Do filmów mam plazmę Panasa, do prac biurowych/internetu często używam laptopa leżąc na kanapie, można by właściwie powiedzieć, że komputer stacjonarny jest używany w większości do grania.
Awatar użytkownika
max

02 kwietnia 2014, 12:24 - śr

Ja nie gram, więc nie wiem co jest dobre do grania, ale wydaje mi się, że idealna jest właśnie plazma Panasa.
Awatar użytkownika
radosuaf

02 kwietnia 2014, 12:29 - śr

1. 42" przy odległości jakieś pół metra? Raczej nie przejdzie :D (z tego powodu kąty w matrycy TN mnie w ogóle nie dotyczą - siedzę idealnie na wprost monitora i zawsze sam).
2. Powidoki - było z tym już nieźle, ale po wprowadzeniu telewizorów 3D znowu podobno zaczęły się problemy. Wolę nie ryzykować.
3. Komputer stoi w innym pokoju niż telewizor.
gorky

02 kwietnia 2014, 18:45 - śr

max pisze:Zarówno EIZO S2233W jak i NEC P221W nie mają stabilizacji (tzw. DUC, ColorComp) (o 3D LUT już pośrednio wspominałem). Z powodu szerokogamutowego podświetlania oba więc mają tendencję do pojawiania się różnokolorowych plam, których nie da się usunąć stabilizacją.
Mz. zarówno TN jak i to co powyżej będzie do d..py. Oczywiście postrzeganie obrazu jak i rodzaj defektów będzie zupełnie inny, ale oba wybory uważam za marne.
Ile pan widział P221W na oczy? Bo ja swego czasu kupiłem taki właśnie do codziennego użytku, przesiedziałem przy nim jakieś 20 tysięcy godzin i w przedmiotowym zastosowaniu nie stwarzał żadnych problemów.

Oczywiście czerwienie miał przejaskrawione (co po 3 dniach przestało mi przeszkadzać bo się przyzwyczaiłem), oczywiście nie był idealnie równy (też się przyzwyczaiłem) i miał niepowalającą rozdzielczość (do tego nie przyzwyczaiłem się nigdy ;)), ale zupełnie spokojnie dało się na nim przeglądać internet i oglądać filmy, obrabiać zdjęcia i nawet zgarniać pieniądze za zawodową prace z tekstem.

Poleciłem ten model kilku znajomym i większośc z nich dalej go uzywa i jest zadowolona. Przerażających różnokolorowych plam i braku możliwości korzystania z Windows wynikjącego z braku 3D LUT nie stwierdziłem w żadnym przypadku :)

A idąc tą drogą możemy dojść do wniosku że do przeglądania internetu niezbędne minimum to zawodowy monitor graficzny, bo tylko on idealnie poprawnie wyświetli sRGB (nawiasem mówiąc, ta przestrzeń powstała jako remedium na kiepawą jakość wczesnych CRT i myślę że producenci oprogramowania wreszcie uwolnią się od tego balastu).

Owszem, można kupić Maybacha żeby dojeżdżać parę kilometrów dziennie do pracy (bo kto bogatemu zabroni), ale Skoda Octavia zazwyczaj sprawdzi się w tej roli wystarczająco dobrze.

A autorowi wątku sugeruję rozważyć Forisa FS2331 jeśli ma być na PVA albo NECzka 244Wmi jeśli może być IPS (ten drugi na lepszej stopc, większy i 16:10, czyli lepiej do pracy a gorzej do gier), a nie zastanawiać się nad jakimiś leżakami z Zachodu. I nie ładować teraz za dużych pieniędzy w monitor, za chwilę standard 4K zacznie wchodzić pod strzechy i siedzenie przy monitorze na którym widać piksele będzie tak męczące jak dzisiaj przy CRT 15".
Awatar użytkownika
max

03 kwietnia 2014, 10:49 - czw

gorky pisze:Oczywiście czerwienie miał przejaskrawione (co po 3 dniach przestało mi przeszkadzać bo się przyzwyczaiłem)
gorky pisze:oczywiście nie był idealnie równy (też się przyzwyczaiłem)
No to super. Ja kiedyś miałem czarno-biały telewizor. Czasami śnieżył. I też się przyzwyczaiłem. Jak najbardziej, da się.
gorky pisze:i nawet zgarniać pieniądze za zawodową prace z tekstem.
Monitor obsługiwał tylko tekst czarny na białym, biały na czarnym, czy obsługiwał jeszcze jakieś kolory, które mają cokolwiek wspólnego z rzeczywistością?
gorky pisze:Poleciłem ten model kilku znajomym i większośc z nich dalej go uzywa i jest zadowolona.
No to super. Nie pozostaje nic innego, jak tylko cieszyć się z dokonanego wyboru.
gorky pisze:Przerażających różnokolorowych plam i braku możliwości korzystania z Windows wynikjącego z braku 3D LUT nie stwierdziłem w żadnym przypadku :)
To chyba nie ja pisałem:
Tom01 pisze:S2233W jest o jakościowo lepszy od P221W, więc nie widzę powodu go szukać. Ten model miał bardzo częstą przypadłość silnych różnokolorowych plam.
gorky pisze:A idąc tą drogą możemy dojść do wniosku że do przeglądania internetu niezbędne minimum to zawodowy monitor graficzny, bo tylko on idealnie poprawnie wyświetli sRGB (nawiasem mówiąc, ta przestrzeń powstała jako remedium na kiepawą jakość wczesnych CRT i myślę że producenci oprogramowania wreszcie uwolnią się od tego balastu).
Owszem, można kupić Maybacha żeby dojeżdżać parę kilometrów dziennie do pracy (bo kto bogatemu zabroni), ale Skoda Octavia zazwyczaj sprawdzi się w tej roli wystarczająco dobrze.
Jaką drogą? Jeśli znasz jakiś "zawodowy monitor graficzny", czy innego "Maybacha", który mieści się w budżecie założyciela wątku, to go podaj. Ja niestety nie znam.
gorky pisze:A autorowi wątku sugeruję rozważyć Forisa FS2331 jeśli ma być na PVA albo NECzka 244Wmi jeśli może być IPS (ten drugi na lepszej stopc, większy i 16:10, czyli lepiej do pracy a gorzej do gier), a nie zastanawiać się nad jakimiś leżakami z Zachodu.
Zgadzam się z Przedmówcą. Toż to samo sugeruję.
NEC EA244WMi
Jeśli 24" jest za drogi to trzeba wybrać 23" 16:9:
NEC EA234WMi
EIZO EV2336W
gorky pisze:I nie ładować teraz za dużych pieniędzy w monitor, za chwilę standard 4K zacznie wchodzić pod strzechy i siedzenie przy monitorze na którym widać piksele będzie tak męczące jak dzisiaj przy CRT 15".
Najdalej za rok będzie można kupić monitor 4K w Biedronce, w jednym koszyku razem z bułkami i wątrobianką...
gorky

03 kwietnia 2014, 12:56 - czw

Nie będę wchodził w tę dyskusję, bo nie ma to wielkiego sensu. Dyskusja ma sens przy dobrze umocowanych argumentach.
max pisze:Mz. zarówno TN jak i to co powyżej będzie do d..py. (...) oba wybory uważam za marne.
Wyraża Pan dość krytyczne i radykalne opinie, a nie widzę podparcia ich w doświadczeniu. Ja swojego doświadczenia nie przeceniam, ale na jego podstawie twierdzę że każdy monitor przyzwoitej klasy będzie lepszy od TNki. A kwestia potencjalnej mury chromatycznej i niekalibrowalnego szerokiego gamutu nie jest czynnikiem dyskwalifikującym monitor do użytku w zastosowaniach typowo domowych.

Moim zdaniem i na podstawie mojego doświadczenia oczywiście.
Ostatnio zmieniony 03 kwietnia 2014, 13:02 - czw przez gorky, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
max

03 kwietnia 2014, 13:02 - czw

gorky pisze:A kwestia mury chromatycznej i braku zarządzania barwą w systemach Windows nie jest czynnikiem dyskwalifikującym monitor do zastosowań domowych.
Jak widać mamy odmienne zdanie. I dobrze. Myślę jednak, że warto je było przedstawić założycielowi wątku. Sądzę, że łatwiej mu będzie dzięki temu podjąć właściwą decyzję. :)
Awatar użytkownika
radosuaf

08 kwietnia 2014, 00:10 - wt

Czy można gdzieś znaleźć plansze do ustawienia kontroli "Brightness" w LCD? Działa to trochę inaczej niż w CRT i mam problem z jej ustawieniem. W monitorze mam ustawiony tryb sRGB, więc to jedyne ustawienie, które mogę zmieniać. Domyślne 100 wypala oczy, automatyczne ustawienie jest zdecydowanie zbyt ciemne. Znalazłem chyba na tym forum zalecenie, żeby ustawiać do kartki papieru, ale chyba nie bardzo mi to wychodzi. W tej chwili mam "na oko" ustawione 15/100...
Awatar użytkownika
max

08 kwietnia 2014, 09:39 - wt

radosuaf pisze:Znalazłem chyba na tym forum zalecenie, żeby ustawiać do kartki papieru, ale chyba nie bardzo mi to wychodzi.
A co w tym trudnego? Odpalasz Notatnika, ustawiasz oświetlenie jakie masz zwykle lub dzienne i regulujesz tak długo mocą podświetlenia, aż uzyskasz z grubsza zgodność. Reszta ustawień domyślna. Ciężko wymyślić prostszą metodę.

Plansze są tu: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6

Nie wiem co to za monitor, ale barwą/temperaturą bieli na razie się nie przejmuj. Zależy ona też w dużym stopniu od zewnętrznego oświetlenia: żarówka, świetlówka, pochmurne niebo, zachodzące słońce itp.
Awatar użytkownika
radosuaf

08 kwietnia 2014, 20:15 - wt

Monitor to Eizo EV2216W (tak, TN...). Mam 2 profile ICC - User 5000K oraz 6500K, ale ustawiłem tryb sRGB (nie widzę zresztą gołym okiem różnicy między "sRGB" a "User" przy ustawieniu temperatury na 6500K) i takoż profil wyświetlania w Windows.

OK, ustawiłem na oko tak, żeby było podobnie do kartki i skończyłem na 10/100...

Po wyświetleniu tego obrazka z sygnalizatorem okazuje się, że mam po bokach kolorowe paski - można to jakoś skorygować?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

08 kwietnia 2014, 20:46 - wt

Na TN-ce nie można tego skorygować.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
radosuaf

09 kwietnia 2014, 08:23 - śr

Cóż, podczas normalnego użytkowania nie widać ewidentnych przekłamań, więc będę musiał z tym żyć... Jedyne, co mi dokucza, to wyraźne rozjaśnianie się obrazu w dolnych narożnikach wynikające z ograniczonych kątów widoczności matrycy... Próbowałem różnych ustawień monitora, ale nie pomaga. jest dobrze tylko wtedy, kiedy wyraźnie obsunę się na fotelu.
janus

09 kwietnia 2014, 09:02 - śr

Witam,

na forum tym jestem pierwszy raz. Nie chciałem zakładać nowego wątku, bo wydaje mi się, że ten oscyluje wokół interesującego mnie tematu. Więc może ten post zostanie odnaleziony :)

Mam następujący problem. Chcę kupić monitor za około 1500zł, który planuję wykorzystać głównie do programowania. To co dla mnie jest najbardziej istotne, to aby jak najmniej męczył oczy oraz był możliwie duży - preferuję proporcje 16:10. Gdy przymierzałem się do zakupów na mojej liście było dwóch kandydatów:

DELL U2412M oraz Iiyama ProLite XB2485WSU-B.

O tym pierwszym naczytałem się tutaj dużo niepochlebnych opinii zaś o tym drugim ani słowa.
Po przeczytaniu jeszcze paru postów zauważyłem, że dużym powodzeniem cieszą się na tym forum następujące monitory, które zacząłem brać pod uwagę:

NEC EA244WMI
EIZO FS2333
EIZO FlexScan EV2436W

Bardzo proszę o radę, który z tych monitorów najlepiej będzie spełniał moje oczekiwania. Tu od razu napiszę, że nie jestem grafikiem i problem odwzorowania kolorów jest dla mnie drugorzędny. Najważniejsze dla mnie jest aby jak najmniej męczył oczy i miał możliwie dużą przestrzeń roboczą - czytaj, preferuję 24 cale :).

Będę wdzięczny za pomoc, ponieważ zupełnie się już pogubiłem.

Pozdrawiam.
janus

09 kwietnia 2014, 09:58 - śr

I jeszcze jedna istotna sprawa.

Chciałbym aby monitor miał wyjście DisplayPort. Moje dwa komputery mają miniDisplayPort, więc mógłbym mieć oraz przesyłany bez przejściówek.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
max

09 kwietnia 2014, 10:17 - śr

radosuaf pisze:...jest dobrze tylko wtedy, kiedy wyraźnie obsunę się na fotelu.
Na fotelu to masz siedzieć tak, żeby Tobie było wygodnie. Dopiero potem zaczynasz w ogóle spoglądać na monitor.

Monitor należy ustawić tak, aby wyświetlał jak należy. Trzeba po prostu go podnieść, w razie czego jeśli regulacja nie pozwala podłożyć ryzę papieru albo dwie, a na koniec wyregulować kąt ekranu, tak aby był to kąt prosty wzgl obserwatora, w celu minimalizacji przekłamań TNki.

Kupowanie monitora EIZO, żeby potem "obsuwać się na fotelu", nie obraź się, jest trochę niemądre...
janus pisze:Bardzo proszę o radę, który z tych monitorów najlepiej będzie spełniał moje oczekiwania. Tu od razu napiszę, że nie jestem grafikiem i problem odwzorowania kolorów jest dla mnie drugorzędny. Najważniejsze dla mnie jest aby jak najmniej męczył oczy i miał możliwie dużą przestrzeń roboczą - czytaj, preferuję 24 cale :).
http://mva.pl/viewtopic.php?f=6&t=1404
Awatar użytkownika
radosuaf

09 kwietnia 2014, 11:01 - śr

max pisze:
radosuaf pisze:...jest dobrze tylko wtedy, kiedy wyraźnie obsunę się na fotelu.
Na fotelu to masz siedzieć tak, żeby Tobie było wygodnie. Dopiero potem zaczynasz w ogóle spoglądać na monitor.

Monitor należy ustawić tak, aby wyświetlał jak należy. Trzeba po prostu go podnieść, w razie czego jeśli regulacja nie pozwala podłożyć ryzę papieru albo dwie, a na koniec wyregulować kąt ekranu, tak aby był to kąt prosty wzgl obserwatora, w celu minimalizacji przekłamań TNki.

Kupowanie monitora EIZO, żeby potem "obsuwać się na fotelu", nie obraź się, jest trochę niemądre...

http://mva.pl/viewtopic.php?f=6&t=1404

Oczywiście siedzę tak, że jest mi wygodnie. Ale ustawienie monitora tak, żeby obraz widziany był poprawny, powoduje, że górną krawędź ekranu mam z 10-15 cm powyżej linii wzroku, a to już chyba nie najzdrowiej... Zakres regulacji wysokości samego monitora jest taki, że mógłbym sobie te ryzy jeszcze pod tyłek podkładać :).

W sumie muszę jeszcze sprawdzić, czy nachylenie pomoże, bo na razie monitor mam ustawiony idealnie pionowo.
Awatar użytkownika
max

09 kwietnia 2014, 11:19 - śr

radosuaf pisze:W sumie muszę jeszcze sprawdzić, czy nachylenie pomoże, bo na razie monitor mam ustawiony idealnie pionowo.
Czyli priorytetem, jak na razie, jest żeby się nie kurzył...

Regulacja owego kąta jest dla TNki 10x ważniejsza niż dla innych typów matryc.
Awatar użytkownika
radosuaf

09 kwietnia 2014, 11:21 - śr

max pisze:Czyli priorytetem, jak na razie, jest żeby się nie kurzył...

Regulacja owego kąta jest dla TNki 10x ważniejsza niż dla innych typów matryc.

:lol:

Dzisiaj wieczorem sprawdzę i zobaczymy, jak to wygląda :).
Awatar użytkownika
radosuaf

09 kwietnia 2014, 19:41 - śr

Monitor powędrował na dół, kąt nachylenia maksymalny (siedzę dość blisko monitora) i jest chyba troszkę lepiej. Za to kiedy się odsunę, jest gorzej :). Naprawdę mam wrażenie, że Lenovo, które mam w robocie, ma znacznie lepsze kąty, ale pewnie to kwestia tego, że tam siedzę jednak trochę dalej...
Awatar użytkownika
radosuaf

30 kwietnia 2014, 18:53 - śr

Czy ta funkcja powinna być zaznaczona w sterownikach ATI? W tej chwili temperaturę barwową mam ustawioną w monitorze i w poniższym okienku na 6500K. Po zaznaczeniu opcji obraz robi się wyraźnie cieplejszy:

Obrazek

Wróć do „Monitory różne”