Mam dwie sprawy, o ktore chcialem zapytac.
1) Zamierzam kupic zestaw do profilowania drukarki, ktory bedzie mi takze sluzyl do monitora. Mam do wydania max 2500 zl. Poczytalem duzo, na tym forum, w sieci, w literaturze i troche nie wiem co i dlaczego wybrac. Z jednej strony jest CMP ale wydaje sie ze soft jest dosc prosty a sam sensor malo stabilny termicznie. Z drugiej jest i1 Display Pro ktory wyglada bardzo ciekawie ale nim nie zrobie drukarki, z trzeciej Datacolor SpyderPRINT lub caly zestaw Datacolor SpyderSTUDIO do druku i monitora itd ale to zdaje sie nie jest spektorfotometr...
Moje potrzeby sa takie: drukarka Epson stylus photo 1400, tusze Lysona, papiery Epsona, profil zamowiony w sieci dosc dobrze dzialal, ale na oryginalnych tuszach bylo lepiej, moze zamienie tusze na te z L800 jak skonczy mi sie te pol litra ktore mi jeszcze zostalo

Co mi poradzicie - bede wdzieczny za kazda uwage! Jakby co to raczej mam przygotowanie informatyczne wiec Agryl mnie nie przeraza, choc nie uzywalem go jeszcze i pewnie wolalbym tez miec latwiejszy soft...
2) Zadanie: mam odbitke z analogowego labu (film BW), na papierze kolorowym gdzies sprzed 15 lat. Dla mnie wzorzec tego jak powinna wygladac sepia. Nie jestem w stanie powtorzyc tego zabarwienia stosujac rozne tonowania w PS. Mam tez oryginal negatywu. Pytanie - jak zrobic mechanizm robiacy mi ze zdjecia BW takia jak ta odbitka. W razie czego mam do dyspozycji skaner Epson V500 Photo oraz doba lustrzanke cyfrowa i ew zestaw o ktory pytam w pkt 1. Zadanie to zapewne zahacza o aspekty profilowania, dlatego dolaczam je do watku, ew moze macie pomysl jak to zrobic w samym PS...
Wszystkie zastosowania amatorskie (znaczy to moje hobby), choc w niektorych zastosowaniach potrzebna jest jakosc pro.