który z tych eizo i czym to kalibrować

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
ceratarges

który z tych eizo i czym to kalibrować

21 kwietnia 2014, 15:06 - pn

Witam serdecznie,

Siedzę, czytam i nie rozumiem. Przeszperałem wątek przeczytałem specyfikacje i szukam odpowiedzi co wybrać aby było dobrze.
Chcę zanabyć monitor i kalibrator.

Montor dla fotografa. od czasu do czasu do jakiejś obróbki video ale głównie zdjęcia i Lightroom.

Dotychczas mam Flexscans1921, Flexscan S 1721 oraz Flexscan S2031W

Zdjęcia głównie robię na naświetlarce i papierze Fuji Crystal więc teoretycznie działam w sRGB.
Czasem jednak coś przygotowane jest pod CMYK i tu zapewne zgodnie z moją mizerną wiedza sens może mieć Adobe RGB
( choć dotychczasowe zdjęcia robię w przestrzeni sRGB bo jakoś nie rozumiem po co robić w AdobeRGB skoro i tak nie mam szerokogamutowego monitora )

Budżet mam ograniczony i mam nastepujące typy

EIZO ColorEdge CX240 24'' - raczej już za granicą zasięgu finansowego
EIZO ColorEdge CG223W 22''
EIZO FLEXSCAN SX2262W 22''
EIZO ColorEdge CS230 23''

Kalibrator w który bym chciał celowac to pewnie colormunki display, lub i1 display pro

pytanie 1 ) czy jeśli wybiorę któryś z listy tych monitorów będę miał możliwość kalibracji za pomocą i1 display pro lub colormunki display ? Czy z jakiś przyczyn nie. Wiem , że CM to ograniczony i1. z drugiej strony tańszy. Do tej pory uzywałem CM Design i oprogramowania DispCalGui i Argyll'a
Może jakiś inny kalibrator ? ale cenowo też nie chcę szaleć...

pytanie 2) Czy jeśli dotychczas do szczęścia AdobeRGB nie było mi potrzebne - to czy dużym błedem będzie kupowanie monitora sRGB. Chcę się rozwijać i chcę dążyć do najlepszej jakości więc wydaje mi się że AdobeRGB bedzie miało większy sens... Ale z drugiej strony zdjęcia dla klientów idą w sRGB a podejrzewam, że problem bedzie wyłaził dopiero przy CMYKu, z którego korzystam sporadycznie ...

pytanie 3 ) co wybrać z tych monitorów i dlaczego. ?
pytanie 4 ) IPS czy PVA :) ? wiem o tym też jest wiele wątków. Wybierając jakiś czas temu wybrałem PVA
nie wiem czy się tej decyzji trzymać czy nie koniecznie przy wyborze nowego monitora
WAŻNE - będę miał na pewno podpięte do kompa dwa monitory, więc którys z wymienionych 1921, 1721, lub 2031 zostanie podłączony równolegle.
Sądzę więc, że powinienem mieć 2x taką sama matrycę ?

SX2262W nie ma sprzętowej kalibracji ? czy to duży ból czy zignorować podczas wybierania monitora ? Działa w Adobe RGB
CG 223W odbiega rozdzielczością od sx2262W Z drugiej strony z czegoś wynika że jest w półce nizszej niż Color Edge ? ( brak kalibracji sprzętowej ? )

Patrząc po tym zestawieniu co nie wybiorę będzie wielki krok do przodu. Nie mam też ( a to pewnie ma znaczenie ) przyzwoicie przygotowaneg środowiska pracy.

http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152

Słowem - pytanie jakich na forum jest masa :) Który wybrać i dlaczego.
CX240 - traktowałbym raczej na doczepke bo sądzę że to juz zbyt wysoka półka cenowa....

wiem, że to sztuka kompromisu ale nie chcę żałować wydanych pieniędzy.
Znaczenie ma jakie przygotowuję zdjęcia, jak je potem drukuję ( głównie naświetlanie maszyną LightJet 5900 )
Znaczenie pewnie ma, ze chcę aby ten nowy monitor był jednocześnie podpięty z którymś z moich dotychczasowaych Eizo ( rozszerzony pulpit )]
No i pewnie wielkość plamki w porównaniu do S1921 i s1721 bedzie przeskokiem
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

Re: który z tych eizo i czym to kalibrować

21 kwietnia 2014, 16:57 - pn

Jeśli budżet by pozwolił to jednak CX240, koniecznie z ColorNavigator i najlepiej + 1iDisplay Pro.
Najbardziej optymalny i uniwersalny zestaw na wiele lat. Ponieważ planuje Pan rozwój w dłuższej
persektywie, to ogarnięcie monitora z większym gamutem będzie miało sens.

SX2262W vs. CG223W - pierwszy ma większą rozdzielczość, ale nie da się kalibrować sprzętowo; drugi swego czasu należał
do najwyżej półki, mimo mniejszej rozdzielości (lepsza elektronika, kaptur i soft do kalibracji sprzętowej w zestawie).

CS230 i CX240 - oba da się sprzętowo kalibrować z dużą dokładnością, ale tylko z opcjonalnym oprogramowaniem ColorNavigator.
Przy czym CX240 daje dużo większy komfort i ma lepsze właściwości od CS230.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
ceratarges

21 kwietnia 2014, 17:23 - pn

Dziękuję

Ciągle nic mi to nie rozjaśniło - ale ten braj jasności wynika z mojej niewielkiej wiedzy. Ciężko jest niestety podjąć dobrą decyzję nie mając podstaw merytorycznych tylko ogólny zarys o co chodzi w całym zarządzaniu barwą :)

Color Navigator to dodatkowe oprogramowanie które powinienem dokupić do CX240, lub CS230 ?

Czy do CG 223W też potrzebuje to oprogramowanie ?

Argyll służy do kalibracji programowej ? zaś aby móc skalibrować monitor sprzętowo potrzebuję dokupić
Color Navigator, więc do monitora muszę dodać jeszcze 500 PLN ? to moje pytanie może być laickie :)

http://www.eizo.pl/baza-wiedzy/eizo-colornavigator-6/

Co stracę jeśli będę chciał pójśc w stronę CN Elements ? to będzie chciało działać z wymienionymi monitorami czy nic a nic ?

http://www.eizo.pl/baza-wiedzy/oprogram ... -elements/

Cy ten program to dopasowywanie " na czuja patrząc na odbitkę "

Też nie chce iść w stronę jakiegoś strasznie zaawansowanego zarządzania barwą typu odpowiednio przygotowane stanowisko pracy, światło referencyjne do oglądania odbitek itp itd. Wiem oczywiście, że kaleczę całą ideę CMS ale chcę do tego dochodzić małymi kroczkami.
Więc pytanie czy mając CN Elements mogę z jego wykorzystaniem odpowiednio skalibrować monitor

Czy jeśli jeden z monitorów który podłącze do komputera bedzie PVA to czy drugi powinien czy nie ma to najmniejszego znaczenia ?

Rozumiem, ze większa rozdzielczość to tylko kwestia tego, że przy tym samym rozmiarze monitora a większej rozdzielczości w monitorze trudniej dostrzec pojedynczy piksel ? Czy oprócz tego coś jeszcze zyskuję ? - wiem to pytanie zapewne jest dość laickie i głupie ;)
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

21 kwietnia 2014, 17:57 - pn

Aby sprzętowo skalibrować serię CS/CX należy dokupić licenjcę ColorNavigatora. Sam soft jest do pobrania ze strony Eizo.pl.
Cała seria CG ma już soft w zestawie fabrycznym. Color Navigtor 6 jest bardzo funkcjonalny i dosyć intuicyjny. Warto dokupywać od razu z monitorem,
bo zazwyczaj wychodzi taniej. 500 zł to cena rynkowa luzem. A możliwości są dużo większe..

ColorNavigator Elements służy faktycznie do tworzenia jednorazowego profilu na podstawie wizualnej oceny.
Podstawpwe i automatyczne narzędzie dla laików drukujących w domu na taniej drukarce lub w labie. Trudno mi ocenić
na ile faktycznie wykorzystywane w praktyce i przez jakich użytkowników.

Jeśli teraz dokupuje Pan monitor jako główny do pracy, to wydaje mi się, że typ matrycy powinien mieć mniejsze znaczenie.
Bo wtedy stary, dodatkowy monitor wypadałoby "dostroić" do nowego, bardziej poprawnego pod kątem wyświetlania barw i możliwości edycyjnych.

Poza tym CS230 i CX240 dzieli trochę więcej, niż tylko rozmiar, rozdzielczość i prawie dwukrotna różnica w cenie. Dochodzi szerszy gamut, lepsza matryca i elektronika sterująca oraz klarowniejszy i bardziej naturalny obraz. To, który Pan wybierze, niekoniecznie musi wynikać tylko ze specyfiakcji.
Jeśli nie będzie miał Pan możliwości porównania obu w jakimś sklepie. To wybór może się utrudnić..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video

Wróć do „Zastosowania zawodowe”