Monitor 16:10 a rozdzielczość 1920x1080

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Snoo

Monitor 16:10 a rozdzielczość 1920x1080

27 kwietnia 2014, 22:15 - ndz

Witam,
Szukam monitora do:
-obróbki fotografii
-programowania
-okazjonalnego grania (playstation 4)

W pracy mam służbowego HP 24" z rozdzielczością 1920x1200 i proporcję 16:10 uważam za dużo wygodniejszą dla pierwszych dwóch zastosowań, niż 16:9.
Wertując forum, najlepszym wyborem wydaje mi się NEC EA244WMi. Ponieważ wymówką do zakupu nowego monitora jest problem współpracy starego LG (też proporcja 16:10, ale rozdzielczość 1600x1050) z konsolą, nowy monitor musi bezproblemowo działać w 1920x1080 bez przeskalowywania na pełny ekran- wolę czarne paski na górze i dole ekranu, niż zniekształcone proporcje. Konsola niestety nie ma możliwości zmiany rozdzielczości wyjściowej na 1920x1200 :(
O ile dobrze rozumiem test na PRAD (przetłumaczony translatorem z DE na EN) to ten NEC nie ma 1:1 pixel mappingu (przynajmniej przy HDMI). Na innym forum widziałem deklarację, że monitor ten taki mapping jednak posiada. I bądź tu człowieku mądry ;)

Czy ktoś z użytkowników NECa EA244WMi mógłby potwierdzić, czy można uzyskać rozdzielczość FullHD na tym monitorze, bez przeskalowywania obrazu do pełnego ekranu?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Monitor 16:10 a rozdzielczość 1920x1080

28 kwietnia 2014, 09:29 - pn

EA244WMi zawsze rozciąga ekran. W menu Tools->Expansion Mode, ustawia się tylko czy ma być rozciągane na cały ekran czy do krótszego boku. 1920x1080 jest wyświetlane zawsze rozciągnięte.

Proponuję zainteresować się EIZO EV2436W, mylnie czasem zestawianym z EA244WMi jako konkurent. W nim jest taka możliwość w menu Screen->Screen Size. Wybrać można rozciąganie na cały, rozciąganie do krótszego boku lub tryb naturalny 1:1. Warto dodać, że od zarania dziejów wszystkie modele monitorów tego producenta mają taką funkcję.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Snoo

28 kwietnia 2014, 11:48 - pn

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Niestety ten EIZO ma dwie wady:
-brak HDMI, przez co nie ma jak dzwięku z konsoli doprowadzić do wbudowanych głośników (PS4 niestety ma tylko wyjścia cyfrowe)
-tylko 2 wejścia cyfrowe, a potrzebuję podłączać pod monitor 3 urządzenia (PC przez DVI, na zmianę 2 laptopy przez DP i konsola)

Byłbym w stanie nawet poświęcić 16:10 dla 16:9, ale z tego co wyczytuję w innych wątkach to:
-NEC EA234WMi ma zupełnie inną matrycę (6 bitową)
-EIZO FS2333 pomimo 8bitów, to bardziej dla hardcorowych graczy niż dla fotografów- amatorów

Więc jestem w kropce :( Czy jest jeszcze jakaś inna opcja, o której nie wiem? Bo chyba zostaje mi EIZO EV2436W + splitter HDMI + konwerter spdif/analog, a to się robi już kosztowne i będzie zabierało trochę miejsca na biurku :(

W sumie przeglądam jeszcze instrukcję od EIZO (wspólna dla kilku modeli) i jest tam takie zdanie:
"Złącze umożliwia transmisję zarówno sygnału wideo, jak i sygnału audio wykorzystując pojedynczy kabel DisplayPort"
Czy jest jakiś konwerter HDMI->DP (z tym wspomnianym dźwiękiem)? Bo wiem tylko o tanich konwerterkach w drugą stronę (DP->HDMI, nie wiem jak wygląda kwestia dźwięku na nich).
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

28 kwietnia 2014, 12:03 - pn

Snoo pisze:-brak HDMI, przez co nie ma jak dzwięku z konsoli doprowadzić do wbudowanych głośników (PS4 niestety ma tylko wyjścia cyfrowe)
Ma DVI a przejście HDMI-DVI kosztuje 4 zł. Dźwięku i tak Pan nie wprowadzi do monitora. To nie TV, nie ma obsługi toru audio w HDMI.
Snoo pisze:-tylko 2 wejścia cyfrowe, a potrzebuję podłączać pod monitor 3 urządzenia (PC przez DVI, na zmianę 2 laptopy przez DP i konsola)
Jeśli laptopy na zmianę to i tak będzie Pan wypinał kabelek DP.
Snoo pisze:-NEC EA234WMi ma zupełnie inną matrycę (6 bitową)
EA244WMi też jest 6 bitowy.
Snoo pisze:-EIZO FS2333 pomimo 8bitów, to bardziej dla hardcorowych graczy niż dla fotografów- amatorów
Automaty do giercowania można wyłączyć, a matryca PLS ma sporą przewagę na IPS od LG Display. Lepsza liniowość, mniej srebrzy.
Snoo pisze:Czy jest jakiś konwerter HDMI->DP
Konwersje między innymi sygnałami to generalnie trudny temat. Lepiej unikać.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Snoo

28 kwietnia 2014, 14:22 - pn

Dźwięku i tak Pan nie wprowadzi do monitora. To nie TV, nie ma obsługi toru audio w HDMI.
Dobrze rozumiem że generalnie monitorowe HDMI to tylko obraz? Dlaczego w takim razie instrukcja do NECa wspomina:
AUDIO Input: HDMI Connector: PCM 2ch 32, 44.1, 48 kHz (16/20/24bit)
Tak samo od EIZO FS2333:
Złącze cyfrowe (HDmI: sygnał video)
Sygnał audio:
◦ 2-kanałowy liniowy PCM (32 kHz / 44,1 kHz / 48 kHz)
Jeśli laptopy na zmianę to i tak będzie Pan wypinał kabelek DP.
Kwestia wygody i organizacji miejsca:
Mini DP wyciągam tylko z laptopów i leży na biurku, gotowy do podłączenia.
PC jest pod biurkiem, nie chcę nurkować pod stół żeby go podłączać pod DP, więc przy obecnym monitorze podpięty jest na stałe pod D-SUBa.
Wolałbym też uniknąć przełączania kabli przy samym monitorze, bo dość trudny dostęp tam jest (monitor w rogu, przy dwóch ścianach).
EA244WMi też jest 6 bitowy.
Według http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=34&t=1049#p9284, EA244WMi jest 8 bit
Automaty do giercowania można wyłączyć, a matryca PLS ma sporą przewagę na IPS od LG Display. Lepsza liniowość, mniej srebrzy.
Czyli ten EIZO FS2333 wart jest jednak rozważenia?
Przepraszam, troszkę się gubię. Matryca PLS jest w EIZO FS2333, a "IPS od LG Display" w NECu EA244WMi? Czy może "LG display" to nawiązanie do mojego obecnego monitora? Jeśli to drugie, to teraz mam niestety tylko TN, kompletnie nie nadający się do fotografii i muszę się męczyć na mikroskopijnym ekranie macbooka. Więc wszystko będzie lepsze ;)

Na wieczór pozostawię sobie czytanie wątków o EIZO FG2421. Bo przynajmniej na papierze wygląda zacnie.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

28 kwietnia 2014, 16:08 - pn

Snoo pisze:Dobrze rozumiem że generalnie monitorowe HDMI to tylko obraz? Dlaczego w takim razie instrukcja do NECa wspomina: (...)Tak samo od EIZO FS2333:
Czasem można przesłać dźwięk, ale to rzadkość. W większości wypadków albo nie można, albo są z tym problemy.
Snoo pisze:Kwestia wygody i organizacji miejsca:
Mini DP wyciągam tylko z laptopów i leży na biurku, gotowy do podłączenia.
No właśnie. Jest jakaś przeszkoda, aby ten sam kabelek DP służył do podłączania raz jednego, raz drugiego laptopa?
Snoo pisze:Według http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=34&t=1049#p9284, EA244WMi jest 8 bit
Mówię przecież, że nie jest. Błędna informacja pojawiła się zaraz po premierze serii EA i trzeba było zdrowej awantury połączonej z rozbebeszaniem monitora, aby to sprostować. Siedzi w nim panel LM240WU8-SLA3 produkcji LG Display a jego dane techniczne wyraźnie mówią o 6 bitach. Osobiście bardzo mi się nie podoba obecna polityka NEC DS, przynajmniej w Polsce. Krąży po internecie wiele nieścisłości a chłopaki od NECa, choć kumate, nie bardzo pałają chęcią, aby je prostować.
Snoo pisze:Przepraszam, troszkę się gubię. Matryca PLS jest w EIZO FS2333, a "IPS od LG Display" w NECu EA244WMi?
Dokładnie tak.
Snoo pisze:Na wieczór pozostawię sobie czytanie wątków o EIZO FG2421. Bo przynajmniej na papierze wygląda zacnie.
Mocno nietypowy sprzęt jak na współczesne standardy, bardzo ciekawy technicznie i dający sporo niecodziennych doświadczeń w obrazie.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Snoo

29 kwietnia 2014, 10:03 - wt

Tom01 pisze:No właśnie. Jest jakaś przeszkoda, aby ten sam kabelek DP służył do podłączania raz jednego, raz drugiego laptopa?
Nie nie, z tym nie ma najmniejszego problemu. Ale i tak brakuje mi jednego złącza:
-2 laptopy wymiennie na jednym kablu
-stacjonarny PC pod biurkiem
-konsola
Czyli w sumie 4 sprzęty, ideałem byłby dla nich 3 porty cyfrowe. Ale decyzja już chyba zapadła- EV2436W i zastanowię się nad jakimś KVM żeby to wszystko podłączyć. Dziękuję bardzo za pomoc :)
Tom01 pisze:Mówię przecież, że nie jest. Błędna informacja pojawiła się zaraz po premierze serii EA i trzeba było zdrowej awantury połączonej z rozbebeszaniem monitora, aby to sprostować. Siedzi w nim panel LM240WU8-SLA3 produkcji LG Display a jego dane techniczne wyraźnie mówią o 6 bitach. Osobiście bardzo mi się nie podoba obecna polityka NEC DS, przynajmniej w Polsce. Krąży po internecie wiele nieścisłości a chłopaki od NECa, choć kumate, nie bardzo pałają chęcią, aby je prostować.
Przepraszam najmocniej. Do takiej informacji nie dokopałem się. Rozumiem że to właśnie miał Pan na myśli pisząc
mylnie czasem zestawianym z EA244WMi jako konkurent
:?:
Tom01 pisze:Mocno nietypowy sprzęt jak na współczesne standardy, bardzo ciekawy technicznie i dający sporo niecodziennych doświadczeń w obrazie.
I posiadający skrajne opinie ;) Jak już wyżej pisałem, raczej go odpuszczę.

Jeszcze raz bardzo dziękuję

Wróć do „Monitory różne”