Wybór monitora dla DTP + Tworzenie stron

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
Informatyk

Wybór monitora dla DTP + Tworzenie stron

02 maja 2014, 09:02 - pt

Witam Szanowne grono użytkowników mva.pl !

Potrzebuje pomocy w wyborze monitora, zastosowanie:

- projektowanie grafiki na potrzeby wydruku (np. plakaty) i internetu (np. loyat)
- graficzna "korekcja" fotografii
- kodowanie loyat-ów, czyli ogólnie tworzenie stron internetowych

Oprogramowanie graficzne z którym pracuje:
photoshop, illutsrator, indesign, coler

Czego oczekuje?
Prostoty kalibracji i monitora przyjaznego dla oczu.

Budżet:
Nie chcę szaleć... Marzy mi się porządna stacja robocza z dwoma porządnymi monitorami. Wstępnie 3,5 -5 tys. zł - 1 szt.

Nie jestem osobą zamożną, bardzo proszę o przemyślane decyzje. Monitorów chciałbym używać min. "kilka lat" a sam zakup finansuje z kredytu. Jestem estetykiem, wolałbym posiadać 2 takie same monitory, niż "jeden inny drugi inny" - nawet jeżeli to ma kosztować : ] Chcąc wybrać monitor samodzielnie, zgłupiałem... Nigdy wcześniej nie kalibrowałem monitora. W pracy używam dwóch budżetowych asusów. Jeżeli któryś z kolegów uprzejmie zechce mi doradzić prosiłbym również o wskazanie jaki kalibrator kupić do tego monitora i jakie oprogramowanie np. że do tego eizo muszę dokupić colornavigator.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Wybór monitora dla DTP + Tworzenie stron

02 maja 2014, 09:08 - pt

Przeglądał Pan może to?
http://mva.pl/viewtopic.php?f=4&t=153
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Informatyk

02 maja 2014, 09:27 - pt

Tak, rejestracji dokonałem dziś, ale forum przeglądam około 4 dni. Tak duży wybór monitorów zgubił mnie, tym bardziej, że zakres cenowy który mogę wydać jest spory i można go naruszyć.

LED Eizo EV2436WFS3-BK - Ten monitor wybrał bym do tworzenia stron internetowych, praca w kodzie lub cięcie wcześniej zaprojektowanego loyat-u. Niestety do projektowania graficznego mniemam, że jest nie wystarczający.

Wyczytałem, że EIZO CX240 jest chwalony. Podoba mi się.
Nie polecano (w tych wątkach na które natrafiłem) EIZO CX 270 - Który również mi się podoba.

Ponad to zainteresowały mnie NEC:

NEC SPECTRAVIEW 242
NEC MULTISYNC PA272W-BK

Ponad to:

EIZO FLEXSCAN SX2762W
NEC SPECTRAVIEW 271
NEC pa301w (Na wzgląd ceny, tutaj kupił bym tylko jeden)

W który celować ?

EDIT:
Poprawiłem literówkę. W przepadku ostatniego monitora chodziło o NEC pa301w.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2014, 09:37 - pt przez Informatyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 maja 2014, 09:37 - pt

EIZO seria EV to sprzęt biurowo-domowo-uniwersalny. Odradzam do Pańskich celów.

EIZO CX240 to jeden z najdoskonalszych monitorów jakie w ogóle powstały i jest to bardzo dobry wybór. Z zakupem trzeba się śpieszyć, bo do drzwi puka inna wersja CX241, która najprawdopodobniej nie jest lepsza, ale na pewno będzie droższa.

CX270 już nie ma. Budził, niepotrzebne zresztą, uprzedzenia przez pewne "przestarzałe" elementy konstrukcji, np świetlówkowe podświetlenie. W każdym razie został zastąpiony nowszą wersją CX271, z innym panelem, już na współczesną modłę diodowym. Niedługo na łamach mva pokaże się recenzja tego modelu, wraz z bliźniaczym, high-endowym CG277. NEC ma moim zdaniem obecnie zbyt wywindowaną cenę przez co atrakcyjność ich zakupu jest słaba, szczególnie w kontekście konkurencji z CX240.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Filip

02 maja 2014, 09:37 - pt

Informatyk pisze:Tak, rejestracji dokonałem dziś, ale forum przeglądam około 4 dni. Tak duży wybór monitorów zgubił mnie, tym bardziej, że zakres cenowy który mogę wydać jest spory i można go naruszyć.

LED Eizo EV2436WFS3-BK - Ten monitor wybrał bym do tworzenia stron internetowych, praca w kodzie lub cięcie wcześniej zaprojektowanego loyat-u. Niestety do projektowania graficznego mniemam, że jest nie wystarczający.

Wyczytałem, że EIZO CX240 jest chwalony. Podoba mi się.
Nie polecano (w tych wątkach na które natrafiłem) EIZO CX 270 - Który również mi się podoba.

Ponad to zainteresowały mnie NEC:

NEC SPECTRAVIEW 242
NEC MULTISYNC PA272W-BK

Ponad to:

EIZO FLEXSCAN SX2762W
NEC SPECTRAVIEW 271
LED Eizo EV2436WFS3-BK (Na wzgląd ceny, tutaj kupił bym tylko jeden)

W który celować ?
Najlepszy stosunek cena – jakość to NEC PA272W. Nie potrzeba nawet do niego kalibratora.
A tak z ciekawości. Co to jest loyat?
Informatyk

02 maja 2014, 09:42 - pt

Zakup będzie dokonywany z końcem maja/początkiem czerwca. Zgaduję, że jeżeli już pada słowo trzeba się spieszyć.. Nie dostanę go np. w połowie czerwca 2014 r.

W takim razie, szukamy dalej.. potrzebna alternatywa względem CX 240 : )

LED NEC PA272W - Decydując się na ten model jaki kalibrator + jaki soft dokupić ?
Oprogramowanie MultiProfiler dodawane standardowo + kalibrator x-rite 1 display pro ? Czy inny ?

EIZO CX271 czy NEC PA272W ?
Ostatnio zmieniony 02 maja 2014, 09:56 - pt przez Informatyk, łącznie zmieniany 3 razy.
Informatyk

02 maja 2014, 09:43 - pt

Filip pisze:
Informatyk pisze:Tak, rejestracji dokonałem dziś, ale forum przeglądam około 4 dni. Tak duży wybór monitorów zgubił mnie, tym bardziej, że zakres cenowy który mogę wydać jest spory i można go naruszyć.

Co to jest loyat?
Oczywiście chodziło o LAYOUT, już poprawiam literówki.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 maja 2014, 09:59 - pt

Informatyk pisze:W takim razie, szukamy dalej.. potrzebna alternatywa względem CX 240 : )
EIZO CX241 a na upartego NEC PA242W.
Informatyk pisze:LED NEC PA272W - Decydując się na ten model jaki kalibrator + jaki soft dokupić ?
Oprogramowanie MultiProfiler dodawane standardowo + kalibrator x-rite 1 display pro ? Czy inny ?
Kalibrator X-Rite I1 Display Pro to bardzo sensowny wybór. Trudno o lepszy, nie wchodząc w wielocyfrowe ceny. Oprogramowanie trzeba ściągać z USA. Koszt 100USD + cło, vat, transport i ograniczenia mówiące o zakazie eksportu i reeksportu poza US. Można ratować się też darmowym GammaCompQA MD, od monitorów medycznych. Ogólnie kalibracja NECów serii P i PA to droga przez mękę.

Multiprofiler to nie jest oprogramowanie kalibracyjne. Program służy do manipulacji monitorem i wrzucania nastaw obliczonych w fabryce. Przy nowym monitorze jakoś to się sprawdza, natomiast trzeba pamiętać, że w miarę zużywania się, nie ma możliwości zrobienia nowych pomiarów.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Informatyk

02 maja 2014, 10:08 - pt

Otrzymuje dużo dobrych informacji, jestem naprawdę zobowiązany.

Już wcześniej czytałem o "problemach" (niemożliwości) z kalibracją w przypadku monitorów NEC. W moim przypadku nie ingerował bym w zakres który gwarancja nie pozwala, a nawet jeżeli gwarancja zezwala : ) nie mam możliwości i chęci ściągania oprogramowania z za oceanu. Wybieram EIZO.

Ostateczne pytanie: EIZO CX241czy EIZO CX271 ?

Czy przy zakupie dwóch sztuk do każdej muszę zakupić ColorNavigator ? Jaki kalibrator do EIZO ?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 maja 2014, 10:33 - pt

CX241 i CX271 różni się tylko wielkością. Cała konstrukcja i panel jest taka sama. 27-ki notują coraz lepsze powodzenie, z uwagi na duży obszar roboczy w stosunku do wielkości. Cenowo też są coraz bardziej przystępne. ColorNavigator jest licencjonowany na monitor, przy czym obie wersje CX241/CX271 mają ColorNavigatora już w komplecie. Dokupować trzeba do wersji CS230, CX240, CX270.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

02 maja 2014, 10:38 - pt

Lepiej wybierz 27" o wyższej rozdzielczości. CX271 z CN na GBr-LED zapowiada się rewelacyjnie.

Swego czasu powstał ciekawy wątek porównawczy CX270 na CCFL i PA272W na GBr-LED.

http://mva.pl/viewtopic.php?f=4&t=1411&start=0
Filip

02 maja 2014, 10:40 - pt

Informatyk pisze: Ostateczne pytanie: EIZO CX241czy EIZO CX271 ?

Czy przy zakupie dwóch sztuk do każdej muszę zakupić ColorNavigator ? Jaki kalibrator do EIZO ?
Kalibrator ten sam.
Moim zdaniem nie warto kupować monitora 24". 27 z rozdzielczością 2560 x 1440 to minimum socjalne, bo tuż za rogiem 4K i za parę lat nikt już nie będzie się bawił w intefejsy programów na niskie rozdzielczości.
Informatyk

02 maja 2014, 11:19 - pt

Zdecydowałem się na EIZO CX271 - Wyniesie mnie 6 tys. zł , w grę wchodzi tylko 1 sztuka, nie dwie jak zakładałem. To będzie mój pierwszy monitor wysokiej klasy. W przeszłości kupowałem monitory w cenie około 1 tys zł.
W sklepie mogę wybrać sprzętową kalibracje, dodatek za około 200 zł Czy po takiej kalibracji monitor dzięki posiadanemu czujnikowi będzie pilnował się sam ? Czy jednak będę musiał co jakiś czas kalibrować ? Nie rozumiem do końca tej kwestii (w czym tej czujnik ma mi pomoc)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 maja 2014, 11:30 - pt

Czujnik okresowo robi pomiary ekranu i wprowadza poprawki na starzenie się podświetlenia i panelu. Działać będzie po pierwszej, zerowej kalibracji i zaprogramowaniu autokorekcji.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Nozyk

06 maja 2014, 11:39 - wt

Informatyk pisze:
Czego oczekuje?
Prostoty kalibracji i monitora przyjaznego dla oczu.
Przy takich oczekiwaniach sprawdzi się EIZO oraz colornavigator, NEC ma standardowy super soft multiprofiler ale on jest przeznaczony do zarządzania monitorem nie do samej kalibracji.
Sam zakupiłem monitor miesiąc temu wybór padł na 27 cali, jak kazdy uzytkownik teraz nie pomyslałbym nawet o mniejszej matrycy.
CX271 jest dobrym wyborem :)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

06 maja 2014, 11:54 - wt

Nozyk pisze:CX271 jest dobrym wyborem :)
A nawet najlepszym w kategorii monitorów powyżej 24" i cenie poniżej 9 tys zł. Przy kwocie ok 5,9 tys, jest niewiele droższy od dotychczasowych "czarnych koni" PA272W oraz CX270, a oferuje znacząco więcej. W jakości obrazu, w tej półce, nie bardzo cokolwiek da się lepiej zrobić, "delty" mają od dawna wartości ułamkowe, ale za to czerń, srebrzenie, to zupełnie inna półka. Do tego ColorNavigator w komplecie i czujnik autokorekcyjny. Ciekawa jest też powłoka zewnętrznego polaryzatora. Niespotykana do tej pory. Coś pośredniego pomiędzy popularnymi ostatnio wykonaniami. Nie jest ani tak bardzo błyszczący jak nowe NECe i tak matowy jak poprzednie generacje EIZO. Wykończenie obrazu jest pośrodku satyny z CX240 i grubego matu z CX270.

Od lewej CG277 (CX271), CX240, PA242W:

Obrazek
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

06 maja 2014, 19:17 - wt

To akurat kolejna niezbyt dobra informacja - akurat co jak co, ale poziom zmatowienia dyfuzora w CX240/PAxx2 jest idealny... :(
GrzesiekR

18 czerwca 2014, 10:01 - śr

Czornyj pisze:To akurat kolejna niezbyt dobra informacja - akurat co jak co, ale poziom zmatowienia dyfuzora w CX240/PAxx2 jest idealny... :(
To jest kwestia indywidualna i dyskusyjna. Jedni wolą bardziej gładką, satynową ale przez to bardziej refleksyjną powierzchnię, inni zaś (być może mniejszość) wolą bardziej matowe ale mniej odbijające, bardziej rozpraszające wykończenie. Mz. agresywne, matowe wykończenie znamienne dla poprzednich generacji matryc IPS LG Display nie jest najlepszą opcją (niestety używam), ale to tutaj rozwiązanie jest być może całkiem niezłe i niejednemu podpasi bardziej od satyny.
Awatar użytkownika
max

18 czerwca 2014, 21:48 - śr

Mz. jeśli ktoś używa monitora głównie wieczorami lub przy stłumionym oświetleniu to wykończenie bardziej gładkie (satynowe) jest zdecydowanie lepsze. Z kolei w jasnym, słonecznym pokoju odbicia w satynowym ekranie będą wyraźniejsze i bardziej konturowe. Na matowym co prawda też drastycznie podniesie się jasność czerni, ale subiektywnie może się wydawać lepiej. W takich niekorzystnych warunkach można jeszcze rozważyć osłonę na monitor.
Podsumowując, a mam porównanie starego S-IPSa i nowego AH-IPSa, wolę zdecydowanie tego nowego.

Wróć do „Zastosowania zawodowe”