Nowy monitor - następca EIZO FS2333

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
perun_weles

Nowy monitor - następca EIZO FS2333

03 maja 2014, 11:06 - sob

Jak w tytule szukam nowego monitora do zastąpienia wymienionego w tytule (kupionego po poradach na tym forum), gdyż chciałbym mięć większ obszar roboczy tj. 24,1 cali o rozdzielczości 1980x1200 (większe niż 24,1 cali wydają mi się przesadne do mich zastosowań), monitor ma służyć do zastosowań ogólnych: praca, Internet, gry (gry rzadko stąd decyzja o formacie 16x10). Nie będzie używany do prac graficznych jak również innych specyficznych zastosowań. Dużo przesiaduje w pracy przy kompie i w domu więc jednym z ważniejszych kryteriów jest jak największa przyjazność obrazu dla oczu i całkowita cisza przy jego pracy (monitory z wentylatorami wstępnie chyba odpadają). Ogólnie z FS2333 jestem zadowolony, ale chciałbym monitor trochę większy i jeśli można odczuwalnie lepszy. Budżet 2-4 tys. zł. Z racji zastosowań nie zamierzam go kalibrować, co najwyżej mogę skorzystać z usługi selekcji (oferowanej przez mastiff).

Przejrzałem listę polecanych monitorów i mam kilka swoich typów, ale który wybrać?

1. EIZO EV2436W czy to ta sama jakość co FS2333 tylko większa matryca? Czy coś jest pod jakimś względem lepszy/gorszy?
2. NEC P242W w czym jest lepszy od aktualnego i w/w?
3. EIZO CX240 - najlepszy w zasięgu, czy w ogóle warto kupić taki monitor jeśli nie zajmuje się grafiką? Czy to nie przesada? Dużo tutaj pochlebnych opinii o tym monitorze, ale nawet jeśli miałbym go kupić czekałbym na CX241 bez wentylatora o ile miałby tą samą jakość lub lepszą (na dźwięk naprawdę jestem uczulony - komputer mam całkowicie bezgłośny).
4. Czy może jeszcze coś innego? preferuję tylko firmy EIZO lub NEC.

Z góry dziękuję za pomoc.

P.S. Proszę moderatora o przeniesienie wątku do działu monitory uniwersalne, przepraszam za pomyłkę w umieszczeniu tematu.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Nowy monitor - następca EIZO FS2333

03 maja 2014, 14:18 - sob

Dobre monitory dają bardzo wysokiej jakości obraz w ogóle. Nie tylko graficy takiego potrzebują. Komfort jest pożądany przy każdej pracy wymagającej gapienia się w monitor. Im lepszy więc, tym lepiej. Z podanego zestawienia najlepszy jest oczywiście CX240. Nie świeci czernią, nie srebrzy, nie połyskuje, nie wycieka światło, czyli nie ma większości przypadłości monitorów LCD. Później długo, długo nic. Do rozważań można włączyć oczywiście pozostałe, które Pan wymienił, dołączając też NEC PA242W. W stosunku do P242W ma normalnie podświetlaną matrycę, nie krawędziowo. Wszystkie jednak wyglądają "normalnie", czyli tak:

Z przodu CX240, z tyłu dowolny typowy monitor IPS-owy. Zaprezentowany defekt przy zastosowaniach graficznych, paradoksalnie ma mniejsze znaczenie, bo nie pracuje się w słabym świetle. Jednak przy wszelkich innych pracach jest dramatyczny. Wszystkie naroża świecą do tego stopnia, że nie da się korzystać z czarnego ani ciemnego tła pulpitu. Jak to widać, może Pan ocenić również na Pańskim, choć w sporo mniejszym wymiarze, z uwagi na mniej wrażliwy panel (PLS).
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
perun_weles

03 maja 2014, 15:27 - sob

Dziękuję za odpowiedź.

Monitor CX240 to chyba pierwszy IPS który nie ma problemu z czernią. Srebrzenie matrycy zauważam na swoim monitorze, ale o ile nie używam całkowicie czarnego tła i siedzę na wprost przy tym rozmarze nie dokucza aż tak bardzo. Podświetlenie nie jest idealne w FS2333 ale też bez jednolitego tła nie mam jakiś obiekcji. Oczywiście to tylko dlatego, że nie patrzyłem nigdy na coś dużo lepszego.

Kiedyś tylko oglądałem jakiś model EIZO 22 z serii SX i rzeczywiście naturalność obrazu robiła wrażenie.

Natomiast ten CX240 ma wentylator i zapewne minimalnie ale słyszalny?
Czy selekcja ma sens przy tym modelu?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

03 maja 2014, 16:17 - sob

Bo to nie jest typowy IPS. To jest matryca PLS + OR (płytka ćwierćfalowa). Jak na razie, tak skuteczna jest tylko w tym monitorze oraz w jego high-endowej odmianie CG246 i wszystko wskazuje na to, że jeszcze dużo wody upłynie zanim się upowszechni. O ile w ogóle, bo nie pierwszy raz wyścig rynkowy wygrywa nie to co lepsze, tylko to co łatwiej produkować i więcej się na tym zarabia. Ostatnio się pokazały matryce IPS + OR w CX271, CG277 i będzie taka (niestety) w następcy CX240 -> CX241. Choć jest duuuużo lepsza od normalnych IPSów, to PLSowi z ćwierćfalówką nie jest w stanie dorównać.

Mit wentylatora jest powielany na zasadzie głuchego telefonu. Faktycznie jest i jest słyszalny, ale po przyłożeniu ucha do obudowy.

Co do selekcji: CX240 jest bardzo skomplikowany konstrukcyjnie. Jest to chyba najbardziej napakowany elektroniką cywilny monitor na świecie:

Obrazek

Do tego jest oparty o, w pewnym sensie, problematyczną technologicznie matrycę. Skutkuje to tym, że zdarzają się nieidealne. Rzadko, ale jednak.
Tom01

monitory.mastiff.pl

perun_weles

03 maja 2014, 17:17 - sob

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
W zasadzie to sprawa jest jasna - na jakim sprzęcie doczekam do normalnych cen UHD OLED za kilka, kilkanaście lat.
Mam tylko nadzieję, że jeszcze trochę tych CX240 zrobią by było co wybierać w selekcji?
Nie wiem jaka ilość tych modeli schodzi stąd moja troska by było w czym wybierać ;-).
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

03 maja 2014, 17:50 - sob

Na razie jest dużo, ale do lata zejdą. Następne przyjadą z fabryki już CX241.
Tom01

monitory.mastiff.pl

perun_weles

03 maja 2014, 21:04 - sob

OK. Czyli czasu na ostateczną decyzję nie zostało dużo.
gregox

16 maja 2014, 21:28 - pt

perun_weles pisze:Jak w tytule szukam nowego monitora do zastąpienia wymienionego w tytule (kupionego po poradach na tym forum), gdyż chciałbym mięć większ obszar roboczy tj. 24,1 cali o rozdzielczości 1980x1200 (większe niż 24,1 cali wydają mi się przesadne do mich zastosowań), monitor ma służyć do zastosowań ogólnych: praca, Internet, gry (gry rzadko stąd decyzja o formacie 16x10). Nie będzie używany do prac graficznych jak również innych specyficznych zastosowań. Dużo przesiaduje w pracy przy kompie i w domu więc jednym z ważniejszych kryteriów jest jak największa przyjazność obrazu dla oczu i całkowita cisza przy jego pracy (monitory z wentylatorami wstępnie chyba odpadają). Ogólnie z FS2333 jestem zadowolony, ale chciałbym monitor trochę większy i jeśli można odczuwalnie lepszy. Budżet 2-4 tys. zł. Z racji zastosowań nie zamierzam go kalibrować, co najwyżej mogę skorzystać z usługi selekcji (oferowanej przez mastiff).

Przejrzałem listę polecanych monitorów i mam kilka swoich typów, ale który wybrać?

1. EIZO EV2436W czy to ta sama jakość co FS2333 tylko większa matryca? Czy coś jest pod jakimś względem lepszy/gorszy?
2. NEC P242W w czym jest lepszy od aktualnego i w/w?
3. EIZO CX240 - najlepszy w zasięgu, czy w ogóle warto kupić taki monitor jeśli nie zajmuje się grafiką? Czy to nie przesada? Dużo tutaj pochlebnych opinii o tym monitorze, ale nawet jeśli miałbym go kupić czekałbym na CX241 bez wentylatora o ile miałby tą samą jakość lub lepszą (na dźwięk naprawdę jestem uczulony - komputer mam całkowicie bezgłośny).
4. Czy może jeszcze coś innego? preferuję tylko firmy EIZO lub NEC.

Z góry dziękuję za pomoc.

P.S. Proszę moderatora o przeniesienie wątku do działu monitory uniwersalne, przepraszam za pomyłkę w umieszczeniu tematu.

Mam cx240. Proszę ograniczyć powielanie nieprawdziwych poglądów dot. szumu. Jest zauważalny i przeszkadza. Nie jest to problem do pominięcia i bagatelizowania. Słychać go przy normalnej pracy a nie po przyłożenie ucha do monitora. Ktoś chce niech przyjedzie posłuchać.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

16 maja 2014, 21:45 - pt

Nie jest to problem też do przejaskrawiania. Oczywiście o ile wiatrak jest sprawny...
Tom01

monitory.mastiff.pl

gregox

16 maja 2014, 22:00 - pt

Tom01 pisze:Nie jest to problem też do przejaskrawiania. Oczywiście o ile wiatrak jest sprawny...
Mnie przeszkadza. Nie jestem ekstremalnie uczulony na szum. Co oznacza "przejaskrawienie"? Ja piszę o swoim odczuciu. Szukając analogii: ja przejaskrawiam zatem Ty ściemniacz i tyle. Popracuj z tym monitorem po 8 godzin dziennie (w sumę 2500 h) to gwarantuję, że zmienisz zdanie z teoretycznych opinii na odczucia praktyka i wtedy pogadamy jak równorzędni fachowcy od szumu. Dzisiaj wybacz ale nie pisz tu o szumie tego monitora bo wątpię, że wiesz o czym piszesz.

Nowy firmware podobno usuwa tę niedogodność. Piszę podobno ponieważ wgranie do mojego nie spowodowało wyciszenia - jest jak było. Mówi się, że należy wprowadzić modyfikację na płyci z elektroniką. Tak sugeruje Alsen.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

16 maja 2014, 23:10 - pt

Były serie produkcyjne niektórych modeli SX i CX które miały słyszalne wiatraki. Pracowałem na takich a jeden miałem swój, znacznie dłużej niż pół roku. Konkretnie SX2762W, który miał dwa wentylatory, nie jeden jak CX240 i słyszałem je wieczorem, kiedy w domu było cicho. W dzień nie było szans go słyszeć. Po głośnych skargach użytkowników, zacząłem zwracać bardziej baczną uwagę na te nieszczęsne wentylatory. O ile w niektórych, szczególnie wcześniejszych wersjach były słyszalne, co prawda wieczór/noc, to w nowszych i współczesnych nie słychać ich praktycznie w ogóle. Nie wiem jaki CX się Panu trafił. Jeśli mogę, proszę sprawdzić datę produkcji na etykiecie z tyłu.
Tom01

monitory.mastiff.pl

gregox

17 maja 2014, 16:26 - sob

Tom01 pisze:Były serie produkcyjne niektórych modeli SX i CX które miały słyszalne wiatraki. Pracowałem na takich a jeden miałem swój, znacznie dłużej niż pół roku. Konkretnie SX2762W, który miał dwa wentylatory, nie jeden jak CX240 i słyszałem je wieczorem, kiedy w domu było cicho. W dzień nie było szans go słyszeć. Po głośnych skargach użytkowników, zacząłem zwracać bardziej baczną uwagę na te nieszczęsne wentylatory. O ile w niektórych, szczególnie wcześniejszych wersjach były słys4zalne, co prawda wieczór/noc, to w nowszych i współczesnych nie słychać ich praktycznie w ogóle. Nie wiem jaki CX się Panu trafił. Jeśli mogę, proszę sprawdzić datę produkcji na etykiecie z tyłu.

Trafił mi się z datą: 2012-09-07

Wróć do „Monitory różne”