Eizo EV2436WFS3 a czujnik wykrywający użytkownika ?

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
Informatyk

Eizo EV2436WFS3 a czujnik wykrywający użytkownika ?

02 maja 2014, 18:56 - pt

Wcześniej pisałem o monitorze do grafiki. Wybór padł na CX721, potrzebuje dodatkowy monitor do internetu i kodowania, w tym przypadku kolory nie maja znaczenia.

Czy w modelu Eizo EV2436WFS3 można na stałe wyłączyć czujnik ruchu z menu monitora ? Wyczytałem, że monitor ma czujnik, który sprawia, że monitor gaśnie gdy użytkownik odchodzi od stanowiska pracy. W moim przypadku zupełnie by się to nie sprawdziło, tym bardziej, że często przybieram pozycje godne zaawansowanego jogina przed PC : ] ...i momentami bliżej mi do siedzenia na suficie niż na wprost monitora : ]
Awatar użytkownika
max

Re: Eizo EV2436WFS3 a czujnik wykrywający użytkownika ?

02 maja 2014, 19:20 - pt

A nie można wykorzystać jednego do wszystkich czynności?
Mam nadzieję, że nie wpadłeś na pomysł kupna tańszego monitora, aby zaoszczędzić lepszy :?:

ftp://ftp.alstor.com.pl/EIZO/PDF/FlexSc ... bslugi.pdf
strona 39
Informatyk

02 maja 2014, 19:44 - pt

Nie ukrywam, że najchętniej bym tak zrobił : ) .. na wzgląd oszczędności, niestety szarpnę się i zakupie 721, jest to monitor ponad moje możliwości. Wykorzystuje luki na rynku i świadczę "tanie" usługi po "tańszych" cenach, moi klienci nie oczekują super zgodności barw. Ostatnio jednak siedziałem dwa dni nad plakatem z okazji 3 maja, na budżetowym monitorze budził podziw w mych oczach, piękna, żywa kolorystyka w której dominował piękny jaskrawy kolor czerwieni. A wydruk ? Blady kolor, plakat bez wyrazu, szary. Potrzebuje wydajnego monitora by moje prace nie odbiegały tak bardzo od wydruku, w przeciągu kilku miesięcy mam zamiar się doszkolić m.in. zadawać laickie pytania na tym forum : ] i spróbować w pełni wykorzystywać owy nabytek.

W przypadku Eizo EV2436WFS3... będzie to monitor pomocniczy, ulokowany z boku, po lewej stronie w myśl centra dowodzenia ze Star Trek : ] Nie będzie ulokowany na wprost osoby siedzącej, stąd obawiałem się tego czujnika. Dużo się uczę, zawodowo jestem informatykiem z małym stażem w instytucji publicznej, przeglądam bardzo dużo specyfikacji i grzebie w kodzie administrowanych stron internetowych. Praca na dwóch monitorach będzie dla mnie sporym ułatwieniem, marzą mi się 3 ekrany. Na środku 721 i po jednym EV z każdej strony, niestety na tak wielki kredyt nie mogę sobie pozwolić.
Awatar użytkownika
max

02 maja 2014, 19:59 - pt

Informatyk pisze:Nie ukrywam, że najchętniej bym tak zrobił : ) .. na wzgląd oszczędności, niestety szarpnę się i zakupie 721, jest to monitor ponad moje możliwości.
Przepraszam, ale nie do końca rozumiem co masz na myśli:
* Tak byś zrobił, czyli jak?
* Piszesz, że się szarpniesz i za chwilę w jednym zdaniu, że jest ponad możliwości...
* 721 to CX271?

Ja jestem zwolennikiem jednego, za to wielkiego i superwympasionego ekranu. Np. NEC PA302W.

Nie da się w tym samym czasie patrzeć na 3 ekrany na raz. Po za tym 3x27" wymaga ogromnego wręcz biurka. Ja bym wolał widzieć, chociaż kątem oka, jakieś drzewo za oknem. Te 3x27" to Ci nawet plecy zasłonią...
Te dwa po bokach będą Cię drażnić na tle tego w środku. Zupełnie inne widmo podświetlenia (W-LED vs GBr-LED) czynić będzie obraz innym, zimnym.
Rzuć okiem na dzisiejszy wątek:
http://mva.pl/viewtopic.php?f=50&t=1410&start=0
Informatyk

02 maja 2014, 20:13 - pt

max pisze:
Informatyk pisze:Nie ukrywam, że najchętniej bym tak zrobił : ) .. na wzgląd oszczędności, niestety szarpnę się i zakupie 721, jest to monitor ponad moje możliwości.
Przepraszam, ale nie do końca rozumiem co masz na myśli:
* Tak byś zrobił, czyli jak?
* Piszesz, że się szarpniesz i za chwilę w jednym zdaniu, że jest ponad możliwości...
* 721 to CX271?
Tak, chodziło mi o CX271 - Jestem zdecydowany na zakup. W powyższym poście miałem na myśli fakt, że aktualnie nie będę w stanie wykorzystać takiego wypasu : ] i pewnie byłbym zadowolony z czegoś tańszego. Monitor EV ma służyć głównie do pracy z kodem i neta, a CX do grafiki. W EV podoba mi się fakt, że użytkownicy wspólnie przyznają, że nie bolą im oczy przy dłuższej pracy z tym monitorem. Bywają dni w których siedzą grubo ponad 8 h przed ekranem i głównie te stwierdzenie zainteresowało mnie tym monitorem. Jeżeli nie EV jako monitor pomocniczy to jaki inny przyjazny dla oczu ?
Awatar użytkownika
max

02 maja 2014, 20:23 - pt

Informatyk pisze:Monitor EV ma służyć głównie do pracy z kodem i neta, a CX do grafiki.
Ale po co ten podział?
Informatyk pisze:W EV podoba mi się fakt, że użytkownicy wspólnie przyznają, że nie bolą im oczy przy dłuższej pracy z tym monitorem. Bywają dni w których siedzą grubo ponad 8 h przed ekranem i głównie te stwierdzenie zainteresowało mnie tym monitorem. Jeżeli nie EV jako monitor pomocniczy to jaki inny przyjazny dla oczu ?
Właśnie CX271. Tylko i wyłącznie ten jeden.
CX271 będzie zdecydowanie bardziej przyjazny dla oczu niż EV2736W. Ma lepsze widmo podświetlenia GBr-LED vs W-LED, układ PWM działąjący ze 100x wyższą częstotliwością. Należy go używać i do grafiki i do kodowania. Zużycia tej klasy sprzętu w ogóle nie należy brać pod uwagę. Jego kres nadejdzie gdy wyświetlacze sprzedawane w Biedronce będą miały rozdzielczość 32K, 5D, SuperHiperUltraAMOLED... czyli w kolejnej epoce geologicznej.
EV2736W wyróżnia się tylko i wyłącznie na tle "marketowej padaczki".

http://mva.pl/viewtopic.php?f=53&t=1502&start=0
Informatyk

02 maja 2014, 20:57 - pt

Przyznaje, że nie znam się na monitorach... W przeszłości nawet jako informatyk była to jedna z ostatnich rzeczy na które spoglądałem, usprawiedliwić się mogę jedynie tym, że w instytucjach wszystko kupuje się na przetarg lub na tzw. zapotrzebowanie, innymi słowy za "jak najtaniej" stąd moja wiedza w zakresie monitorów za poważniejsze pieniądze wygląda jak wygląda : ] Jeżeli faktycznie CX721 wpływa równie pozytywnie na oczy (lub lepiej) jak EV to rzeczywiście mogę jeszcze raz przemyśleć decyzje o kupnie dodatkowego monitora.

Zapraszam innych kolegów do dyskusji i doradzenia sensowności dokupywania monitora EV.
gorky

03 maja 2014, 12:44 - sob

max pisze: Nie da się w tym samym czasie patrzeć na 3 ekrany na raz.
Widać że nigdy nie pracowałeś na zestawie kilku porządnych ekranów. Drugi ekran w większości zastosowań powiększa produktywność o kilkadziesiąt procent - ja nie wyobrażam sobie pracy na jednym, choćby 30".
Awatar użytkownika
max

03 maja 2014, 13:07 - sob

No cóż. Myślę, że zależy to w dużym stopniu od konkretnych zastosowań.
Tak się składa, że mam na biurku 2 dość porządne monitory, ale praca na dwóch różnych, o różnej wielkości, rozdzielczości, wielkości piksela, rodzaju podświetlenia, wykończenia powłoki rozpraszającej mi nie odpowiada.
Ale zgodzę się ze stwierdzeniem, że przy pewntch rodzajach prac jest inaczej.
raptor88

03 maja 2014, 13:35 - sob

Wszystko zależy od rodzaju wykonywanej pracy. To determinuje jakie i ile ekranów będzie najlepszym optimum. Jednak w każdej opcji multi monitorowej, radziłbym unikać innych modeli, czyli to, o czym wspominał max. Przerabiałem warianty 3 i 2 i 1 w zależności co robiłem. Imo, kupować 271 i korzystać, nie ma co się martwić o ich "zużycie".
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

03 maja 2014, 14:24 - sob

raptor88 pisze:Wszystko zależy od rodzaju wykonywanej pracy.
Otóż to. Są zastosowania, kiedy na bocznym/bocznych monitorach wyświetla się coś, co niekorzystnie byłoby tracić z pola widzenia. Wbrew opinii maxa, uważam pracę na 3x30" za ideał. Nie trzeba chować okienek, przesuwać itd.

PS. W EV, czujnik obecności i wszelkie inne automaty można powyłączać. Jeśli nie ma potrzeby/budżetu na pomocniczy taki sam jak główny, EV2736W jest bardzo dobrym wyborem. Zastosowanie mniejszego może powodować efekt "wnęki", w którą chętnie wpada mysz przy przesuwaniu przez ekrany.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
max

03 maja 2014, 14:43 - sob

Na 3x 30" to chyba tylko Bill Gates może pracować.
Założyłem, że każdy zwyczajny Użytkownik musi iść na kompromis i np. zamiast 2x CX240 ja wybrałbym 1x PA302W. Z kolei zamiast 3x PA302W wybrałbym 1x PA322UHD o rozdzielczości 4K, czyli jeden Miś Uhadek.
http://mva.pl/viewtopic.php?f=31&t=1527
Można na takim miśku wyświetlić 4 laptopy full HD 16" i nie wykręcić szyi z kręgosłupa.

Wróć do „Zastosowania zawodowe”