Dzień dobry.
Szukam monitora w cenie 2-3 tys, który głównie będzie wykorzystywany do retuszu zdjęć i obróbki fotograficznej (istotne są dla mnie detale skóry i odcienie w tym zakresie, generalnie beauty i moda).
Przydałoby się wskoczyć na nieco wyższy poziom, więc chyba adobe RGB byłoby mile widziane, mimo to, że większość zdjęć trafia na www.
Plusem byłoby dla mnie wejście hdmi, co umożliwiłoby mi podłączenie aparatu z podglądem lifeview do ekranu. Więc jeśli mogłabym upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, to kusiłabym się na tę opcję. Chyba, że jest możliwość połączenia wyjścia miniHDMI z innym wejściem dla uzyskania takiego efektu? Nie korzystałam z takiej konfiguracji (do tej pory jedynie miniHDMI -> HDMI), więc nie mam pojęcia i ten mój nacisk na HDMI może jest zbędny.
Do tej pory myślałam o:
23" [16x9] e-IPS sRGB EIZO CS230 - DVI-D, HDMI, DisplayPort - 2200-2700zł
23" [16x9] e-IPS sRGB NEC P232W - DVI-D, HDMI, DisplayPort - 2000-2300zł
22" [16x10] PVA AdobeRGB EIZO SX2262W - DVI-D, DisplayPort - 2700-3100zł
i chyba jednak poza moim zasięgiem :
24" [16x10] e-IPS sRGB NEC P242W - DVI-D, HDMI, DisplayPort - 2800-3300zł
24" [16x10] IPS AdobeRGB EIZO SX2462W - DVI-I, DisplayPort - 3200-3600zł
Który kierunek wybrać? Przy takim budżecie raczej nic lepszego, prawda?
Monitor do retuszu fotografii 2-3tys
Dzień Dobry,
Pomiędzy 23" a 24" jest spora róznica w powierzchni roboczej. 23 cale ją monitorami o proporcjach 16:9 przez co są niskie, wysokości tradycyjnych 19". Przeglądanie i obróbka zdjęć pionowych nie daje uczucia komfortu.
24 cale to juz proporcje 16:10 co daje większą powierzchnie. Jako ze jest do inwestycja na lata warto dołożyć kilka set złotych do tego rozwiązania.
http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
Dobrym pomysłem jest nec p242w i mieści się on w półce cenowej oraz ma HDMI
Lepiej wypada SX2462W jest on drozszy jednakze wyswietla gamut Adobe RGB
Czy będzie to nec czy eizo warto pierwszą kalibrację zlecić profesjonaliscie z odpowiednim sprzętem.
Pomiędzy 23" a 24" jest spora róznica w powierzchni roboczej. 23 cale ją monitorami o proporcjach 16:9 przez co są niskie, wysokości tradycyjnych 19". Przeglądanie i obróbka zdjęć pionowych nie daje uczucia komfortu.
24 cale to juz proporcje 16:10 co daje większą powierzchnie. Jako ze jest do inwestycja na lata warto dołożyć kilka set złotych do tego rozwiązania.
http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
Dobrym pomysłem jest nec p242w i mieści się on w półce cenowej oraz ma HDMI
Lepiej wypada SX2462W jest on drozszy jednakze wyswietla gamut Adobe RGB
Czy będzie to nec czy eizo warto pierwszą kalibrację zlecić profesjonaliscie z odpowiednim sprzętem.
Wróć do „Zastosowania zawodowe”