Eizo EV2436W a gamma

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Offka

Re: Odp: Eizo EV2436W a gamma

06 czerwca 2014, 15:26 - pt

Tom01 pisze:Prad nie pierwszy raz publikuje dane wyciągnięte nie wiadomo skąd. To jest ściągnięta przed chwilą, jeszcze ciepła, charakterystyka gammy EV2436W:

Obrazek

Pojęcia nie mam jak im odskakiwał od 2,1 do 2,6. Niczego takiego, na żadnym egzemplarzu nie zauważyłem a jak widać z pomiarów błędy na prad są zawyżone prawie dzisięciokrotnie.

Co do wizualnego ustawienia, popieram, można sobie kręcić do woli, ale nie oznacza to, że obraz będzie prawidłowy. Bardzo silnym bodźcem skłaniającym ludzi do grzebania w ustawieniach, jest chęć uzyskania obrazu do jakiego byli przyzwyczajeni. Nawet jeśli prowadzi w maliny.
Jeśli ma prowadzić do większego komfortu w przypadku przeciętnego, niewymagającego świetnego odwzorowania palety barw (a ten model i tak tej właściwości nie ma, prawda?) użytkownika to chyba do malin daleko. ;)
Podkreślam - ciemna sceneria w grze (w cieniu dodatkowo) to albo ślepota i czarna dziura, albo zmiana gammy. To nie widzi mi się, to realia użytkowania tego modelu.
Dla gier tego typu więc stworzyłam sobie profil User2 ze zmianą gammy, nieco większą jasnością (normalnie pracuję na ok. 20% nawet w dzień) i odrobiną korekcji saturacji. Eizo, i za to mu chwała, daje mi taką możliwość.

A tak na marginesie ta rozbieżność wyników ciekawa. Choć myślę, że w tym przypadku może nie chodzić o gammę jako taką, co właśnie o to, o czym pisał Czornyj, czyli bardziej matową matrycę.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

06 czerwca 2014, 15:29 - pt

Gry, jak ktoś wyżej napisał, wymagają korekt, to normalne. Pisałem nawet o wynalazkach w Forisach. Gry mają dawać konkretne walory wizualne, z poprawnością reprodukcji nie mające wiele wspólnego.

Na pomiar metodą kontaktową nie wpływa wykończenie matrycy. Ma znaczenie wizualne, szczególnie w silnym oświetleniu. W słabym, domowym, wpływ wykończenia jest znikomy.

Rozbieżność prad z rzeczywistością jest częsta i widoczna. O ciekawostkach z ich "testów" tłukliśmy jakiś czas temu również w kontekście badania podświetlenia ekranu. Wyszły chłopakom takie herezje że trudno komentować. Było to tu: http://mva.pl/viewtopic.php?f=53&t=1365 Być może Panią zainteresuje, właśnie przez związek z PWM. Wynikiem bajdur z prad, pokutuje wszędzie pogląd, że EV2436W nie ma PWM, co jest nieprawdą. Nie miga, ale z zupełnie innej przyczyny.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
dexter80

Re: Eizo EV2436W a gamma

06 czerwca 2014, 15:38 - pt

Co najgorsze chłopaki z Prad robią za Guru w materii badań sprzętu.
Wydaje mi się że na http://www.overclockers.ru/ rzetelnie podchodzą do sprawy.
To jest chyba najgorsza bolączka konsumenta brak rzetelnych testów.
Chociaż w świecie komputerów to i tak bajki w porównaniu z AGD gdzie testów sprzętu nie ma wcale i jak człowiek musi wyposażyć w sprzęt cały dom to może się zdać co najwyżej na ceneo.
No właśnie gdzieś widziałem że Foris ma funkcje rozjaśniania ciemnego w grach.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

06 czerwca 2014, 17:33 - pt

Tom01 pisze:
Obrazek
To jest z UDACT, czyli po kalibracji i profilowaniu. Wykres z prad.de to natywne TRC monitora w trybie user1
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

06 czerwca 2014, 17:36 - pt

Nie nie, wszystko wywalone. "Czysty" monitor.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Eizo EV2436W a gamma

06 czerwca 2014, 17:56 - pt

Tom01 pisze:Nie nie, wszystko wywalone. "Czysty" monitor.
Jak? UDACT nie odpali walidacji bez zapiętego profilu. Taka liniowość nieskalibrowanym monitorze biurowym? Jeszcze się nie spotkałem...
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

06 czerwca 2014, 18:49 - pt

Odpali, co przecież właśnie zrobiłem. Może to kwestia wersji? Liniowość w funkcji gammy jest bardzo ludzka, ale nie ma róży bez ognia. W chromie są pikowe odskoki, że hej. 6 bitów robi swoje.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

06 czerwca 2014, 21:57 - pt

Tom01 pisze:Odpali, co przecież właśnie zrobiłem. Może to kwestia wersji? Liniowość w funkcji gammy jest bardzo ludzka, ale nie ma róży bez ognia. W chromie są pikowe odskoki, że hej. 6 bitów robi swoje.
Ciekawostka. Można prosić o udostępnienie pełnego raportu w PDF? Nie widziałem jeszcze EV/EA który miałby względnie dobrą liniowość natywną względem γ2,2, rozjazdy widać już na pierwszy rzut oka na rzeźniku. Znaczne odskoki w chromie również przełożyły by się na wartości mierzonej gammy (wynikają z "nietrzymania gammy" w przebiegu TRC danego kanału).
6bit HiFRC nie ma większego wpływu na liniowość, bo w odróżnieniu od normalnego FRC nie ogranicza palety - dla oka i sensora różnica pomiędzy 6+2HiFRC a 8bit jest nie do zaobserwowania/zmierzenia - vide CS230, P232/242W. Jedynym efektem ubocznym jaki da się zaobserwować (jak podejrzewam), to że częstotliwość HiFRC może wchodzić w interferencje z PWM ~200Hz.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

06 czerwca 2014, 22:00 - pt

Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

07 czerwca 2014, 13:47 - sob

Czemu Tone values = 99,6% a nie 100% skoro w LUT nie było korekty? Poza tym monitor ewidentnie był regulowany - wtpt 0,5dE od D65 raczej nie jest natywną bielą presetu User1, podobnie luminancja 87cd/m^2.

Prad.de w cytowanym wyniku zmierzył to, co fabryka oferuje użyszkodnikowi na dzień dobry, nie to co można z monitora sobie wydłubać. To znaczy to zmierzył również - jasność 32%, kontrast: 50, gamma: 2.0, gain R:100 G:98, B:96, korekta w LUT karty:
Obrazek
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

07 czerwca 2014, 13:52 - sob

Luminancja rzecz jasna obniżona do wartości użytkowej. Nie ma przecież sensu badać walorów przy ponad 300 nitach. Żadnych modyfikacji gain RGB ani niczego innego. Profilu brak.
Tom01

monitory.mastiff.pl

r102

13 czerwca 2014, 06:06 - pt

Tom01 pisze:EA244WMi ma dokładnie taką samą liniowość. Jeśli ilość detali w cieniach była inna, to znaczy że regulacja była inna. Matryce w tych monitorach są praktycznie te same, elektronika bardzo podobna. Na domyślnych ustawieniach obraz z EV jest zupełnie przyzwoity, monitor gubi około 15-20 odcieni i tak ma być. Jeśli pokazuje wszystkie to znaczy, że jest rozregulowany. Sztucznie ich nie ma co rozjaśniać, bo jak wspomniałem, wprowadza się grube skutki uboczne. Proszę wyświetlić sobie klin w szarości i sprawdzić ile rzeczywiście znika: https://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png

Formalnie, ani EA244WMi, ani EV2436W to nie są monitory do gier. Do tego celu są monitory specjalizowane z serii Foris, które mają procesory sygnałowe, zaprogramowane do analizy sceny pod kątem m.in. właśnie detali w ciemnych partiach obrazu. Monitor potrafi je wybiórczo rozjaśniać, ułatwiając dostrzeżenie wroga w krzakach.

Są ludzie którzy "do przeglądania dokumentów" kupują monitory za 5-7 tys zł, więc proszę nie rozsądzać co ma sens a co nie. Niektórzy szanują swoje oczy. ;)
No nie przesadzajmy. Mnie wystarczył już taki za 2700 :geek:
Offka

18 czerwca 2014, 14:37 - śr

Tak przy okazji wątku o moim nowym monitorze, to może ktoś wie, jak można ustawić dolną granicę w funkcji Auto EcoView? Włączyłam ją niedawno, ale w ciemnym pomieszczeniu monitor jest zbyt ciemny, a zmiana regulacji jasności przy włączonej tej funkcji nie daje żadnych rezultatów.
To ma tak działać czy jest coś nie tak? W instrukcji podano, iż poziom jasności ma wpływ na zakres funkcjonowania Auto EcoView. Ale to dotyczy chyba tylko maksimum rozjaśnienia. Minimum zdaje się być ustawiony "na sztywno". Ale może ja o czymś nie wiem?
Jeśli ma to tak działać, to jednak funkcja mało użyteczna (i plus dla Nec-a, tam dało się ustawiać poziom minimum i maksimum), bardzo marnie skonfigurowana fabrycznie.
Na razie ją w ogóle wyłączyłam po prostu.
Szczerze mówiąc, jeśli chodzi o czujniki (obecności i zmiany jasności) to Eizo się nie popisało.

I pytanie jeszcze.
Czy w monitorach z "wyższej półki" czujniki i ich oprogramowanie jest podobne?
Wiem, że graficy, fotograficy tę opcje w ogóle pominą, bo to za duża ingerencja w obraz, ale może ktoś korzysta lub ma po prostu odpowiednią wiedzę.

Wróć do „Monitory różne”