Jeśli ma prowadzić do większego komfortu w przypadku przeciętnego, niewymagającego świetnego odwzorowania palety barw (a ten model i tak tej właściwości nie ma, prawda?) użytkownika to chyba do malin daleko.Tom01 pisze:Prad nie pierwszy raz publikuje dane wyciągnięte nie wiadomo skąd. To jest ściągnięta przed chwilą, jeszcze ciepła, charakterystyka gammy EV2436W:
Pojęcia nie mam jak im odskakiwał od 2,1 do 2,6. Niczego takiego, na żadnym egzemplarzu nie zauważyłem a jak widać z pomiarów błędy na prad są zawyżone prawie dzisięciokrotnie.
Co do wizualnego ustawienia, popieram, można sobie kręcić do woli, ale nie oznacza to, że obraz będzie prawidłowy. Bardzo silnym bodźcem skłaniającym ludzi do grzebania w ustawieniach, jest chęć uzyskania obrazu do jakiego byli przyzwyczajeni. Nawet jeśli prowadzi w maliny.
Podkreślam - ciemna sceneria w grze (w cieniu dodatkowo) to albo ślepota i czarna dziura, albo zmiana gammy. To nie widzi mi się, to realia użytkowania tego modelu.
Dla gier tego typu więc stworzyłam sobie profil User2 ze zmianą gammy, nieco większą jasnością (normalnie pracuję na ok. 20% nawet w dzień) i odrobiną korekcji saturacji. Eizo, i za to mu chwała, daje mi taką możliwość.
A tak na marginesie ta rozbieżność wyników ciekawa. Choć myślę, że w tym przypadku może nie chodzić o gammę jako taką, co właśnie o to, o czym pisał Czornyj, czyli bardziej matową matrycę.