Monitor - Budżet 2,500pln; użytkowanie - Digital Painting

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
ciompallini

Monitor - Budżet 2,500pln; użytkowanie - Digital Painting

21 czerwca 2014, 19:39 - sob

Dzień dobry,

na wstępie chciałbym podziękować za stworzenie takiego miejsca jak forum MVA z rzetelnymi informacjami na temat monitorów. Dzięki temu nie trzeba przedzierać się przez masę stron gdzie ludzie, przerzucają się trudnymi określeniami związanymi z parametrami nie tłumacząc ich. : )

W związku z tym faktem postanowiłem skorzystać z możliwości i poprosić o pomoc i radę przy wyborze sprzętu.

Jestem zainteresowany zainwestowaniem w monitor maksymalnie do 2,500 pln.

Towarzyszyć miałby mi w pracy graficznej. Ściślej rzecz ujmując - Digital Painting; Animacja rysunkowa/2d. Ponadto, korzystam również z oprogramowania do grafiki 3D: Autodesk Maya, Blender, Z-Brush. Jednak docelowo to grafika 2d jest dla mnie priorytetem ponieważ zajmuję się ilustracją w grafice rasterowej, słowem - cyfrowe malowanie. W przypadku tej pracuję w środowisku Adobe Photoshop CS5 oraz Corel Painter.

To co jest dla mnie ważne to jakość koloru, wyrazistość rysunku/linii [jak rozumiem można by to określać poziomem szczegółowości obrazu bądź rozdzielczością]. Komfort dla oczu, choć to w pracy z komputerem pewnie jest dość problematyczną sprawą, jest dla mnie o tyle ważny, że już teraz mam wadę wzroku i chciałbym jakoś dostosować użytkowanie komputera do tego ograniczenia. Szczególnie ważne jest to dla mnie ze wzlgędu pracy nad animacjami.
W końcu rysunkowa animacja to nic innego jak dziubanie każdej klatki ręcznie całymi dniami, czyli odwalanie roboty za kamerę. : ) (swoją drogą kiedy o tym wspominam to uświadamiam sobie jak masochistyczne jest to zajęcie...)
Odkąd w studiach odrzuciło się papier i wszystko tworzy się za pośrednictwem tabletów, cyfrowo, spędzanie kilkunastu godzin dzień w dzień przy komputerze jest wybitnie męczące. Zwłaszcza skupiając się na detalach itp.

Ok, nie zanudzając dłuższymi wywodami, chciałem tylko solidnie sprecyzować moje wymagania co do monitora pod tym względem, przejdę dalej.

Zanim wymienię poszczególne modele monitorów, które mam na oku obecnie, dodam jeszcze parę pytań.

Obecnie nie posiadam komputera stacjonarnego i korzystam z laptopa, nie zamierzam też w najbliższym czasie kupować takiego.
Ze względów finansowych. Do tej pory jako studentowi w rozjazdach, wygodniej było korzystać z laptopa, ot co. : )

Pytanie, czy ma to wpływ na jakość pracy z monitorem i jego możliwości, tj. podłączanie go do laptopa, a nie do solidnej jednostki stacjonarnej?

W przypadku łączenia monitora z laptopem, który rodzaj połączenia jest lepszy/bardziej właściwy [jeśli w ogóle o tym stanowi].
W moim laptopie mam następujące możliwości wejść: VGA, USB 3.0, HDMI jest to laptop Toshiba Satellite L750.

W przypadku pracy z grafiką cyfrową zdaję sobie sprawę z bardziej cenionej głębi Adobe RGB, stąd zastanawiam się czy monitory sRGB dużo tracą w zestawieniu z AdobeRGB? I czy w ogóle brać pod uwagę sRGB?

Przeglądając forum i przeczytawszy post Pana Tom01 - http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152 mam parę typów, które zwróciły moją uwagę.

Należą do nich:

1. 23" [16x9] e-IPS sRGB EIZO CS230
2. 27" [16x9] IPS AdobeRGB Dell U2713H
3. 22" [16x10] PVA AdobeRGB EIZO S2233W
4. 22" [16x10] PVA AdobeRGB EIZO S2243W

W zasadzie pozycja 1 i 2 są w moim odczuciu najciekawsze szczególnie numer 2 - monitor Dell ze względu na 27".

Programy graficzne mają coraz więcej paneli dlatego większy obszar roboczy jest dla mnie bardzo korzystny. Na monitorze laptopa, kiedy włączam Mayę i mam otwarte 4 panele widoku i każdy panoramiczny [ok 8-10cm wysokości maks], graniczy z cudem, aby uznać poziom pracy za jakkolwiek wygodny...

Oprócz tego wspomina się o dostosowaniu otoczenia pracy/pomieszczenia do monitora. Jak w przypadku wymienionych powyżej sprzętów takie dostosowanie powinno wyglądać?

Bardzo podoba mi się również ten monitor pod względem opisu:

24" [16x10] IPS AdobeRGB EIZO SX2462W

Choć przekracza on określony przeze mnie budżet. Być może jest coś co Wy, szanowni użytkownicy forum możecie polecić i stanowiłoby jakiś 'substytut' będąc odpowiednikiem tego monitora w niższej cenie.

Na koniec jeszcze taka myśl mnie nachodzi. Jako, że jest to mój pierwszy zamiar zakupu sprzętu ku 'profesjonalizacji tego czym się zajmuję i w jaki sposób, zastanawiam się. Czy słuszna jest inwestycja właśnie w któryś z wymienionych wyżej produktów? Bądź czy w ogóle ustalenie budżetu do 2,500 pln nie jest jak na pierwszy zakup zbyt duży?

Koniec studiów to taki mój czas sporządzania, hmm - 'rachunku sumienia' i listy jak wystartować, żeby na wstępie nie upaść. Dlatego wstępnie zamierzam inwestować w oprogramowanie i sprzęt. Zaczynam od zakupienia oryginalnego oprogramowania oraz właśnie monitora, ponieważ laptop jak na razie nie zawodzi mnie.
Ponadto ewentualne i bardzo prawdopodobne przeprowadzki z miasta do miasta za pracą trochę zniechęcają mnie do myślenia w chwili obecnej o stacjonarnym komputerze.

Być może nie jest właściwe jeszcze poszukiwanie sprzętu [monitora] pośród kategorii GRAFICZNY PROFESJONALNY? Z drugiej strony inwestować teraz w coś słabszego by być może za niedługi czas być zmuszonym do kolejnego zakupu? Może od razu lepiej zdecydować się na kupno tego co określone PROFESJONALNYM przez co rozumiem - przystosowane do danej pracy.

Jakie jest Wasze zdanie w tej kwestii? Choć może to sprawa indywidualna po prostu.

Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję i liczę na interesujące rady. Jestem również otwarty na Wasze propozycje co do polecanego sprzętu.

Pozdrawiam,

Mateusz
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

Re: Monitor - Budżet 2,500pln; użytkowanie - Digital Paintin

22 czerwca 2014, 03:20 - ndz

Za 2500-3000zł "profesjonalnego graficznego" nie kupisz, przynajmniej nie 27".

W Twojej pracy przyda się przynajmniej przyzwoite 27", niekoniecznie z AdobeRGB.
Za 2500 zł można już dostać NEC EA274WMi o dużej rozdzielczości i małej plamce (ostry obraz)
i naturalne kolory (100% sRGB). Poza tym dobra ergonomia i zakres regulacji.

Troszkę lepszy jest Eizo EV2736W, ale nie jestem przekonany, czy różnica w cenie jest warta dokładania..

Wyższa półka (jakość ogólna) zaczyna się od NEC PA272W!

CS230 jest dobry ale mały.
Dell U2713H jest słaby, cena i rozdzielczość to niby jedyne plusy. Monitor "ładnie"
świeci na początku, ale potem tylko gorzej..
EIZO S2233W / S2243W już niedostepne (nowe), używki raczej bym odpuścił
EIZO SX2462W też już nieprodukowany

To tyle tak na szybko. Zapewne ktoś dorzuci jeszcze sensowne podpowiedzi :)
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Nozyk

22 czerwca 2014, 03:44 - ndz

Dzień Dobry
eizo/nec
27" aby obsłużyć pełną rozdzielczość laptop winien posiadać wyjście HDMI w wersji 1.4 w górę
NEC MultiSync EA274WMi jest dobrym rozwiązaniem do takich zastosowań, 27 cali również robi swoje:)

W przypadku poszukiwań lepszego rozwiązania w tej cenie można rozważyć P242W
Upierając się na 27 cali ku 'profesjonalizacji warto rozpatrzyć nadwyrężenie budżetu do pa272w.
Trzeba zauważyć ze taki monitor popracuje 10-15 lat i w ciągu tego czasu zastosowanie może się zwiększyć :)

Do kazdego monitora nalezy przygotować stanowisko aby było w miare jasno, stabilnie i w temperaturze światła dziennego.
Monitor rowniez powinien zostać skalibrowany.
ciompallini

22 czerwca 2014, 10:45 - ndz

Dzięki serdeczne za dotychczasowe odpowiedzi.

Interesująco przedstawia się polecany MultiSync EA274WMi [choćby i pod względem możliwości podłączenia - ponieważ moje ograniczenie zawiera się w HDMI i VGA]. Fakt 27" też uważałem i uważam na najwłaścwiszy rozmiar. Wówczas obszar roboczy w niczym nie ustępuje rzeczywistemu płótnu i komfortowi pracy.

Mniejsze calówki głównie przekonywały mnie ceną i pozostałymi atutami typu AdobeRGB.

Dzięki za zwrócenie uwagi na brak dostępności sugerowanych przeze mnie monitorów. Kierowałem się między innymi stroną sklepów, gdzie przy danych modelach były podane ceny. W związku z tym uznałem, że nadal jest możliwy ich zakup.

Na pewno będę trzymał się propozycji MultiSync EA274WMi, ponieważ PA272W bezwzględnie przekracza moje obecne możliwości. Może po prostu ograniczę poziom 'profesjonalizacji' warsztatu pracy póki co. : )

Dzięki i liczę na kolejne interesujące opinie.
Nozyk

22 czerwca 2014, 10:51 - ndz

Trzeba zauważyć ze jest to biurkowy monitor, który musi zostać skalibrowany sprzętowo.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

22 czerwca 2014, 16:59 - ndz

8-) większość monitorów jest "biurkowa", chodziło zapewne o budżetowy model..
kalibracja sprzętowa w tym wypadku GammaComp MD QA (darmowy) oraz (najlepiej) X-Rite i1Display Pro.
Ze względu na kiepskie sterowanie i brak profesjonalnej elektroniki kalibracja szału nie zrobi, ale i tak będzie
lepsza, niż tylko programowa ;)
ciompallini

23 czerwca 2014, 12:21 - pn

Dzięki za kolejne informacje.

Ostatecznie skłaniam się ku podjęciu decyzji, która na pierwszy rzut oka może wydawać się nieco dziwna. : )

Wziąwszy pod uwagę Wasze opinie i po przeczytaniu dostępnych specyfikacji zastanawiam się pomiędzy:

- EIZO ColorEdge CS230

- NEC MultiSync EA274WMi

Dlaczego sam określam to dziwnym zestawieniem to przede wszystkim ich rozmiar w calach. Zdaję sobie sprawę, że 27" cali NECa zapewne przemawia na jego korzyść. Mimo to jakoś nie mogę odczepić się od tej 'segregacji' monitorów. ColorEdge jest sygnowany opinią jakoby miał szczególne predyspozycje do zastosowań graficznych [w sklepach określany jako 'prof. fotograficzny, graficzny']. Tymczasem wspomniany wyżej NEC określany jest jako biurowy. Do końca nie mam możliwości stwierdzić jaka jest względem tych kryteriów różnica. Jeśli chodzi o sprzęt, nie ukrywam, moja wiedza jest dość skąpa.
Ponadto wymienione przeze mnie monitory, na liście Tom'a01, są określone jako wyróżniające się w swoich kategoriach.

Co za tym idzie rozsądek podpowiada, że EA274WMi jest właściwym wyborem, mam rację? : )
Ich specyfikacja ostatecznie nie różni się szczególnie, na domiar tego obydwa pracują w sRGB, więc tutaj różnicy w ogóle nie ma. Reszta wydaje się również przemawiać na korzyść NECa. Chyba sam sobie odpowiadam na te wątpliwości, jednak jeśli możecie jeszcze bardziej rozwiać je, będę wdzięczny. : )
Nozyk

23 czerwca 2014, 13:29 - pn

cs 230 jest monitorem profesjonalnym, porównywalnym do seri eizo CG, Do zarządzania barwą jest zdecydowanie lepszy i tylko on jest słusznym rozwiązaniem z tych 2 opcji.
Ma lepszą równomierność podświetlenia, płynność przejść tonalnych, łatwość regulacji. stabliność trzymania parametrów. Różnic jest na pewno jeszcze więcej i nie są one zawarte w specyfikacji. Na forum dużo się pisało o tym monitorze.
Musi Pan przemyślec czy do Pana zastosowań lepiej wybrać monitor przystosowany do zarządzania kolorem czy monitor większy o wiekszej rozdzielczoci. Np: m4gik robi takie czynności na monitorze apple który do zastosowań do prac o krytycznym znaczeniu barwy się nie nadaje.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

23 czerwca 2014, 18:28 - pn

Przyłącze się do opinii wyżej. Nie ważne jak sklepy pozycjonują monitory, tylko jak pozycjonuje je producent. NEC seria EA (podobnie jak EV w EIZO) to monitory nastawione na pracę w biurze lub w domu, głównie pod dokumenty i internet, z niskim progiem jaskrawości i trybami ECO, czujnikiem użytkownika i oświetlenia otoczenia. EIZO CS230 jest najtańszym przedstawicielem serii ColorEgde znanej z bardzo dobrej elektroniki sterującej. Nie ma wypasu, jak w serii CG, ale i tak to pożądny monitor w przystępnej cenie.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

24 czerwca 2014, 08:08 - wt

Jeszcze słowo w kwestii 27". Mając HDMI może Pan zapomnieć o podłączeniu takiego monitora. Są co prawda kombinacje ze sterownikiem zmieszczania się w paśmie, wymuszające 30Hz ale za to w znamionowej rozdzielczości, ale to jest proteza i jest duże prawdopodobieństwo, że nie zadziała. Aby podłączać 27" i większe, potrzebne jest DVI DualLink lub DisplayPort.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
ciompallini

24 czerwca 2014, 11:20 - wt

Ouki douki!

W takim razie dzięki za te uwagi. Istnieje pewne prawdopodobieństwo, że ostatecznie podciągnę budżet w niedługim czasie. Jeśli to się powiedzie to myślę o tym, wychwalanym - NEC Multisync PA242W.

Jeśli ta szansa spali na panewce to w chwili obecnej ostateczną decyzją będzie zakup - EIZO ColorEdge CS230. Choć nie ukrywam, że trzymam kciuki za swoje powodzenie i spełnienie powyższego planu. : )

Czy w przypadku wymienionych w tym poście modeli Tomie01, opcja podłączenia poprzez HDMI jest możliwa? W zasadzie przy poszukiwaniu monitorów to właśnie w dużej mierze ograniczenie w możliwych wejściach mojego laptopa spędzało mi sen z powiek... : ) Jak tylko znalazłem coś ciekawego to co rusz brak portu HDMI.
Jeżeli mógłby Pan w tej kwestii się wypowiedzieć będę wdzięczny.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

24 czerwca 2014, 11:26 - wt

Jeśli budżet dobije do ceny PA242W to ma Pan obok jeszcze lepszy CX240. HDMI jest ogólnie problematyczne (gamma, "telewizyjne" parametry), ale z rozdzielczością do 1920x1200 nie ma z reguły kłopotu. Czasem jednak, przy niektórych laptopach jest ograniczenie do 1920x1080. Najlepiej byłoby udać się gdzieś do sklepu, gdzie stoi 24" 16x10 i podłączyć testowo.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Nozyk

24 czerwca 2014, 11:41 - wt

Podłączałem pa272w do starego laptopa przez kabel HDMI za 10 pln, obsługiwana była pełna rozdzielczosć jednakże z 30Hz
ciompallini

24 czerwca 2014, 11:45 - wt

Rozumiem, dziękuję za wyjaśnienie i radę.

Hehe, to lubię człowiek już ma jakiś pomysł i okazuje się, że istnieje jeszcze coś takiego jak CX240 : D

Będę miał to na uwadze przy ostatecznym wyborze. : )
ciompallini

25 czerwca 2014, 12:14 - śr

Ostatecznie to CS230W z licencją ColorNavigator będzie moim zakupem. I cieszę się z tego. : )

Jeszcze raz czytając specyfikację sprzętu, doczytałem się takiej informacji przy monitorze:

Paleta barw:
DisplayPort: 1.07 miliard z palety 278 trylionów
DVI, HDMI: 16.77 miliona z palety 278 trylionów

Moje pytanie to, czy realnym rozwiązaniem jest zastosowanie przejściówki bądź adaptera HDMI-DisplayPort? Czy może jest niemożliwe albo, co gorsza może ma negatywny wpływ na działanie czy żywotność monitora?
Oczywiście interesuje mnie to celem osiągnięcia dostępu do cechy jaką jest wyświetlanie 1.07 mld z palety 278trylionów.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

25 czerwca 2014, 12:47 - śr

DisplayPort: 1.07 miliard z palety 278 trylionów
DVI, HDMI: 16.77 miliona z palety 278 trylionów

CS230 korzysta z takiej palety, ale realnie Pan tego nie wykorzysta i nie zauważy.
Biorąc pod uwagę gamut sRGB i FullHD wystarczy Panu HDMI/DVI.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

25 czerwca 2014, 13:33 - śr

Ale liniowość zauważy. Procesor i większość elektroniki jest z CG a to czyni cuda, nawet z przeciętną matrycą.

Przejścia HDMI-DVI działa, HDMI-DP niekoniecznie i nie radzę takich kombinacji.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

25 czerwca 2014, 13:51 - śr

Tom01 pisze:Ale liniowość zauważy. Procesor i większość elektroniki jest z CG a to czyni cuda, nawet z przeciętną matrycą.
Zgadza się. Obecne układy "udające 10-bit" radzą sobie na tyle sprawnie, że płynność jast bardzo dobra.
ciompallini

25 czerwca 2014, 14:13 - śr

Rozumiem i dziękuję za uwagę. Cóż, trzeba będzie jeszcze popracować na stacjonarny komputer. : )
gootchio

27 czerwca 2014, 21:09 - pt

Nie musi być stacjonarny. Display Port jest coraz częściej spotykany w laptopach.
Teraz jedyną faktyczną przewagą "blaszaków" jest system dyskowy, ale jak stanieją SSD to padnie i ten bastion.

Wróć do „Zastosowania zawodowe”