Dobry monitor do profesjonalnej obróbki zdjęć

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
Markold

Re: Dobry monitor do profesjonalnej obróbki zdjęć

03 lipca 2014, 16:25 - czw

Witam po krótkiej przerwie, musiałem mieć czas na przeanalizowanie tych wszystkich wiadomości i podciągniecie wiedzy o monitorach.
Pozostały mi tylko 2 zagwozdki:
1) Jesteśmy w przed dzień wejścia na rynek technologii 4h (już są dostępne takie modele np EA244UHD) czy jest sens nadal kupować modele który były proponowane w tym wątku
EIZO CX240+CN, EIZO CX271, NEC SV242, NEC SV272, PA272W.
Czy nowa technologia wejdzie tak mocno, że np. w ciagu 6miesięcy że już nie będzie tak droga? Może warto poczekać, by mój nowy monitor zaraz nie zrobił się stary:)
2) Pytanie jest o program typu ColorNavigator, czy Nec ma tego typu oprogramowanie?
I czy ten jeden program mogą działać na dwóch komputerach niezależnie, to znaczy czy mogę do tego jednego monitora mogę podłączać, w zależności od potrzeb duży komputer stacjonarny lub przenośny laptop?
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. :D
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

03 lipca 2014, 19:50 - czw

1) Wątpliwe by UHD szybko okrzepło na rynku monitorów komputerowych. Ceny pewnie trochę spadną, przepaści bym się nie spodziewał, a UHD na pewno nie będzie zdobywać rynku przebojem, bo starsze komputery (nie mówiąc o laptopach) będą mieć problem z tą rozdziałką. Czy warto to inna sprawa - ja popracowałem tydzień na 32" UHD i na swój zwykły, 30-to calowy monitor patrzę w tej chwili z obrzydzeniem, nie ma już dla mnie nadziei :mrgreen:

2) NEC udostępnia darmowe oprogramowanie GammaCompMD QA oraz na rynku US oprogramowanie SpectraView II, którymi można kalibrować EA244UHD. Możliwa jest instalacja na kilku kompach i swobodne korzystanie z kilku źródeł sygnału.
Markold

03 lipca 2014, 23:45 - czw

Dzięki za info.
Bardzo pomogliście:)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

04 lipca 2014, 10:50 - pt

Co do UHD zgadzam się z P. Marcinem, ale co do ColorNavigatora to nie do końca. GammaCompMD QA to formalnie NIE jest oprogramowanie do cywilnych monitorów. Jest kapryśne, ale póki co działa, choć jako skutek uboczny dzięki takiej samej elektronice monitorów serii MD i P/PA. Wcale nie jest pewne, że będzie działać cały czas. W przeszłości już NEC blokował takie boczne furtki. Amerykańskie oprogramowanie Spectraview II jest dedykowane i działa, ale funkcjonalność ma gorszą od ColorNavigatora. Moim zdaniem nie ma w tej chwili oprogramowania przewyższającego funkcjonalność i łatwość obsługi CN.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Markold

06 lipca 2014, 22:06 - ndz

a jeszcze wymyśliłem sobie taką sytuacje.
Mam na laptopie CN, w domu i studiu skalibrowane szerokogamutowe monitory.
Czy wystarczy podłączyć kabel do lapka by śmigało? czy trzeba coś specjalnie grzebać?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

07 lipca 2014, 09:48 - pn

Jeśli to będzie Macbook Pro to faktycznie przepina Pan kabel i śmiga. Kompletnie nic nie trzeba więcej robić. Jeśli pecet, będzie Pan musiał przeładować ustawienia.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
max

07 lipca 2014, 21:53 - pn

Markold pisze:Pozostały mi tylko 2 zagwozdki:
1) Jesteśmy w przed dzień wejścia na rynek technologii 4K (już są dostępne takie modele np EA244UHD) czy jest sens nadal kupować modele który były proponowane w tym wątku
EIZO CX240+CN, EIZO CX271, NEC SV242, NEC SV272, PA272W.
27" 2560x1440 jeszcze jest jakiś tam sens, szczególnie jak komputera nie chcesz wymieniać. Na mniejsze rozdzielczości mz. już szkoda prądu.
https://www.youtube.com/watch?v=HwJJai87Jxg
https://www.youtube.com/watch?v=bRvkQN2Fc3c
https://www.youtube.com/watch?v=bRvkQN2Fc3c
Markold

07 lipca 2014, 22:32 - pn

Tom01 pisze:Jeśli to będzie Macbook Pro to faktycznie przepina Pan kabel i śmiga. Kompletnie nic nie trzeba więcej robić. Jeśli pecet, będzie Pan musiał przeładować ustawienia.
ufff mam MacbookPro:)
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

08 lipca 2014, 00:17 - wt

To tak jeszcze w japońskim klimacie..

http://youtu.be/LRFlg64lA2o
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
maciekkk
Kontakt:

22 lipca 2014, 17:41 - wt

Takie pytanie do posiadaczy 4K display i maca/ mac booka, czy da sie na takim monitorze sensownie pracowac w rozdzielczosci nienatywnej? Czytalem, ze mozna uzyskac podobny efekt jak w przypadku retina display, przy czym nie tylko dla krotnosci czyli skalujac w dół do 1920, ale rowniez 2560. Ciekaw jestem jak to sie skaluje i czy wymaga karty graficznej ktora obsluguje UHD czy skalowaniem zajmuje sie sama elektronika monitora.
Tak na chlopski rozum to wydaje mi sie, ze to odrebne rzeczy - skalowanie po prostu podwaja co drugi pixel dla rozdzielczosci 1920 i pewnie co 3ci dla 2560, zas rozwiazanie, przy ktorym zdjecia wyswietlane sa w natywnej rozdzielczosci a jedynie interfejs skalowany, wymaga odpowiednich sterownikow i nowoczesnego komputera.
Niestety dla mojego MacBooka Pro rozdzielczosc 2560x1600 to maks mozliwosci, dlatego przymierzam sie do stacjonarnego, tyle ze to podwaja cene zestawu, wiec kazde rozwiazanie, ktore odwlecze w czasie ten wydatek warte jest rozwazenia. Czy ktos z Was probowal odpalic 4K na starszym maczku?
Pzdr. Maciek
---
Canon 6D + MacBook Pro17" + Eizo CG277 + i1Display Pro + Canon Selphy CP-910 + Canon PRO-1000 + ...
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

22 lipca 2014, 17:54 - wt

Niestety, na chwilę obecną na EA244UHD działa tylko 1920x1080 HiDPI, tzn interfejs przeskalowany jest do FullHD, a zdjęcia/tekst wyświetlane są w UHD. W 10.9.4 doskwiera brak dodatkowych trybów HiDPI, do wyboru jest tylko FHD-UHD oraz pełne UHD, natomiast cholernie brakuje czegoś pośredniego - mam nadzieję że w 10.10 na to wpadną.

Na starszym maczku nie testowałem, ale interpolowane 2560x1440px nawet jeśli będzie działać to nie będzie optymalne rozwiązanie, lepiej i znacznie taniej byłoby kupić PA272W.
maciekkk
Kontakt:

22 lipca 2014, 19:57 - wt

Dzieki za szybka odpowiedz :)
Czy to bedzie zakup 2560 czy UHD, to monitor kupie na lata. Sprzet tej klasy bardzo szybko traci na wartosci, o czym przekonalem sie juz wielokrotnie, dlatego tylko dwie opcje biore pod uwage, kupic 2560 i zapomniec na razie o UHD, zostajac przy aktualnym kompie lub przeczekac az uzbieram kase i kupie od razu 4K i komputer ktory bedzie w stanie go obsluzyc (stacjonarny lub laptopa). Wariant posredni mozliwy jest tylko jeden - kupic najpierw monitor (i przemeczyc sie troche), a nastepnie komputer. Choc nie znam jeszcze ceny tego wypasionego NECa, to moge zakladac, ze zestaw mac pro + monitor bedzie podchodzil pod £4ooo, wiec warto wziac pod uwage wszystkie mozliwosci, szczegolnie jesli obraz zeskalowany do 2560 na 32" wypadnie lepiej niz 1920 na 17" laptopie.
Zrobilem eksperyment i na iMacu 27" ustawilem 1920 by sprawdzic jak sie skaluje. Choc wyglada kostropato, to przez pewien czas moglbym sie przemeczyc, szczegolnie majac w perspektywie przesiadke na kompa kilka razy wydajniejszego. Czy mozesz sprobowac czegos podobnego na 24" UHD? Wielkosc fizycznego piksela odgrywa tu chyba kluczowa role i efekt takiego skalowania moze byc bardziej akceptowalny u Ciebie.
Pzdr. Maciek
---
Canon 6D + MacBook Pro17" + Eizo CG277 + i1Display Pro + Canon Selphy CP-910 + Canon PRO-1000 + ...
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

22 lipca 2014, 21:11 - wt

EA244UHD w granicach 6200 brutto PLN na początek, po paru miechach może stanieje. Ewentualnie druga nowość, troszkę tańsza EA304WMi (30cali / 2560 x 1600).
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
maciekkk
Kontakt:

08 grudnia 2014, 19:32 - pn

maciekkk pisze:Dzieki za szybka odpowiedz :)
Zrobilem eksperyment i na iMacu 27" ustawilem 1920 by sprawdzic jak sie skaluje. Choc wyglada kostropato, to przez pewien czas moglbym sie przemeczyc, szczegolnie majac w perspektywie przesiadke na kompa kilka razy wydajniejszego. Czy mozesz sprobowac czegos podobnego na 24" UHD? Wielkosc fizycznego piksela odgrywa tu chyba kluczowa role i efekt takiego skalowania moze byc bardziej akceptowalny u Ciebie.
Przekonalem sie niedawno, ze EA244UHD wyswietla obraz na macu mini w natywnej rozdzielczosci, przy czym UI zachowuje proporcje jak na monitorze FullHD, co sugeruje podobne podejscie jak w przypadku iMaca Retina 5K. Zdecydowalem sie jednak na monitor 27" 2560x1440, gdyz w przypadku retuszu, da sie na nim komfortowo pracowac ze zdjeciami w skali 1:1, co nie jest mozliwe na 4K bez skalowania obrazu, ktore zmiękcza obraz.
Pzdr. Maciek
---

Wróć do „Zastosowania zawodowe”