Witam,
już jakiś czytam to forum, ale jestem w większej kropce niż przed tą lekturą. Głównie programuję html, php, aspx, js + grafika na potrzeby e-publikacji. Od kilkunastu lat gdy tak pracuje może z 5 razy robiłem jakieś ulotki. Pracuję w pokoju ze zwykłym oświetleniem domowy. I szukam nowego monitora. Dotychczas używałem zwykłego WinXP + EIZO FlexScan L768 (19"). Teraz przeszedłem na MacBoka PRO HiRes 2012 i chce dokupić dodatkowy monitor. Ze względu na rożne narzędzia będę pracował w iOS i Win7. Na CX240 mnie nie stać - niestety. Więc w polu wyboru mam:
- EIZO EV2436
- EIZO EV2736
- EIZO CS230
- EIZO SX2262
Chcę kupić w Mastiff wraz z selekcją i kalibracją. 3.500 zł brutto, to maximum tego co mogę wydać, ale jeżeli nie będę musiał, to super i starczy na coś jeszcze. Moje pytania:
1. Który wg Was monitor dla mnie najlepszy?
2. Jeżeli seria EV, to czy w ogóle kalibracja w Mastiff ma jakiś sens, skoro to tylko programowa?
3. Jak wiemy muszę kupić dokupić kabel DV-miniDV. Czy musi być oryginalny EIZO (ponad 200 zł - https://monitory.mastiff.pl/podlaczenia- ... pm200.html), czy wystarczy coś takiego za 50 zł (http://www.cortland.pl/manhattan-kabel- ... -m-1m.html)
4. Czy lepsze jest 24" (tańsze) dla moich potrzeb w EV2436, czy jednak 23" w CS230?
5. A może zamiast CS230 lepiej EV2736?
6. Czy ColorNavigator dla CS230 potrzebuję, jeżeli kalibrację wstępną zrobią ludzie w Mastiff? Czy dopiero gdzieś za rok, czy dwa jak będę ew. ponownie kalibrować. A może jest jakaś okrojona wersja ColorNavigator darmowa z mniejszymi (ale w moim przypadku wystarczającymi) ustawieniami?
7. Na koniec zostaje SX2262, tylko, że to mniejszy obszar na ekranie?
A w ogóle może jakikolwiek inny monitor w tej cenie z kablem, kalibracją, selekcją?
Proszę pomóżcie, bo muszę szybko coś wydać, aby koszty mieć jeszcze w tym miesiącu.
Pozdrawiam
Marek
Monitor dla webdevelopera
- Tom01
- Kontakt:
Jeśli to głównie programowanie, przestrzeń 27-ki będzie nie do przecenienia. A i mała plamka przy Retinie będzie łatwiejsza do przełknięcia niż duża. Kabel powinien być dobrej jakości. Z chińszczyzną są problemy. W sensie loteria, zadziała albo nie zadziała. Przy EV2736W, dołączany do monitora kabel EIZO PP200 (DP-DP) można bezkosztowo zamienić na PM200 (MiniDP-DP). Do innych trzeba dokupić.
ColorNavigator to narzędzie do kalibracji EIZO serii ColorEdge, ale nie sama kalibracja. Przy pomocy COlorNavigatora wykonuje się kalibrację sprzętową, wewnątrz układów monitora, nie na karcie graficznej i programuje automatykę monitora.
ColorNavigator to narzędzie do kalibracji EIZO serii ColorEdge, ale nie sama kalibracja. Przy pomocy COlorNavigatora wykonuje się kalibrację sprzętową, wewnątrz układów monitora, nie na karcie graficznej i programuje automatykę monitora.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Dzięki za szybką odpowiedź. Jeżeli się zdecyduję na EV2736, to wstępna (rozumiem, że programowa) kalibracja u Pana w sklepie jest w ogóle potrzebna? Czy to zbędny wydatek dla tego monitora? Możliwość wymiany kabla, to super. A co da selekcja dla tego modelu?
I jeszcze jedno. W Cortlandzie widzę, że ten model jest w promocji za 3.100 brutto (tydzień temu jej jeszcze nie było). Czy jest jakaś promocja, której jeszcze u Pana nie wprowadzono? Jeżeli w tej samej cenie, to wolałbym kupić u Pana. W końcu z ogromnej wiedzy skorzystałem na tym forum i dlatego pierwszeństwo zakupu (przy takiej samej cenie) jest u Pana
Aha i wskazany przeze mnie MacBook PRO HiRes to nie Retina, tylko coś pośredniego, czyli rozdzielczość 1680x1050px na 15" wyświetlaczu. Rozumiem, że tu nie będzie problemu z obsługą 2560 x 1440 pikseli?
I jeszcze jedno. W Cortlandzie widzę, że ten model jest w promocji za 3.100 brutto (tydzień temu jej jeszcze nie było). Czy jest jakaś promocja, której jeszcze u Pana nie wprowadzono? Jeżeli w tej samej cenie, to wolałbym kupić u Pana. W końcu z ogromnej wiedzy skorzystałem na tym forum i dlatego pierwszeństwo zakupu (przy takiej samej cenie) jest u Pana
Aha i wskazany przeze mnie MacBook PRO HiRes to nie Retina, tylko coś pośredniego, czyli rozdzielczość 1680x1050px na 15" wyświetlaczu. Rozumiem, że tu nie będzie problemu z obsługą 2560 x 1440 pikseli?
- Tom01
- Kontakt:
Jeśli monitor ma służyć do czegokolwiek związanego z kolorem, kalibracja jest konieczna. W innym wypadku nie, choć zalecana każdemu, kto chce mieć optymalnie ustawione wyświetlanie. Dziw bierze, jak duży odsetek populacji nie potrafi wydedukować jaki obraz jest poprawny i siedzą, wręcz płacząc, patrząc na jaskrawy do niemożliwości ekran i nie użyją regulatora.
Selekcja daje spokój. EIZO to dobry i powtarzalny sprzęt, ale nawet producent nie zapewnia że NA PEWNO nie ma na każdym egzemplarzu defektu piksela czy nierówności podświetlenia. Selekcja w znakomitej większości wyklucza to ryzyko.
Co do ceny, faktycznie wczoraj potaniał trochę. Proszę kilkukrotnie odświeżyć stronę, pewnie przeglądarka trzyma w cache starą zawartość.
Mac nie ma "windowsowych" problemów, więc rozdzielczość będzie ok.
Selekcja daje spokój. EIZO to dobry i powtarzalny sprzęt, ale nawet producent nie zapewnia że NA PEWNO nie ma na każdym egzemplarzu defektu piksela czy nierówności podświetlenia. Selekcja w znakomitej większości wyklucza to ryzyko.
Co do ceny, faktycznie wczoraj potaniał trochę. Proszę kilkukrotnie odświeżyć stronę, pewnie przeglądarka trzyma w cache starą zawartość.
Mac nie ma "windowsowych" problemów, więc rozdzielczość będzie ok.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Witam ponownie,
imam jeszcze jedno pytanie. Czy mam rozumieć, że do obróbki projektów wyświetlanych wyłącznie w przeglądarkach, tabletach, mobile w Photoshop i Illustrator (czyli wyłącznie dla potrzeb internetu) EV2736 wystarczy?
Pozdrawiam
Marek
imam jeszcze jedno pytanie. Czy mam rozumieć, że do obróbki projektów wyświetlanych wyłącznie w przeglądarkach, tabletach, mobile w Photoshop i Illustrator (czyli wyłącznie dla potrzeb internetu) EV2736 wystarczy?
Pozdrawiam
Marek
- Tom01
- Kontakt:
Oj, poruszył Pan trudniejszy aspekt. Symulacja ekranu Ipada, który jest swoistym standardem branżowym, jest możliwa (wbudowana) sprzętowo w EIZO klasy ColorEdge CG. Tańszą wersją jest seria CX, ale trzeba symulację sobie ustawić ręcznie i zapisać jako jeden z "targetów". Symulacja pozostałych marek urządzeń przenośnych będzie przybliżona z uwagi na dużą różnorodność typów ekranów. Na "zwykłych" monitorach pozostaje symulacja sRGB i nic ponadto. Będzie pewna nieprzewidywalność i nie ma na to rady.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Nowe EIZO CG to niestety powrót do matowych dyfuzorów i znacznie większa plamka.
Re: Monitor dla webdevelopera
W kwestii projektów pod urządzenia mobilne polecam rozważyć NEC EA244UHD - rozdzielczość UHD przy 24" jest zbliżona do rozdzielczości urządzeń mobilnych, satynowy dyfuzor dobrze oddaje klarowność obrazu wyświetlanego na błyszczących smartfonach i tabletach, a szeroki gamut podświetlenia GBr LED z 6-cio osiowym CMS pozwala zasymulować zarówno kolorystykę wyświetlaczy IPS jak i AMOLED.niedzwiedz pisze:Witam ponownie,
Pozdrawiam
Marek
Nowe EIZO CG to niestety powrót do matowych dyfuzorów i znacznie większa plamka.
Dzięki za propozycje, jednak ten NEC to zupełnie inna półka cenowa niż mój budżet. Aczkolwiek z opisu - super. Może następny zakup w przyszłości
Co do EIZO CG też problem się się rozwiąże ze względu na pułap cenowy.
Nie mniej jestem nadal w kropce, czy CS230 (lepszy pod względem grafiki), czy EV2736 (kusi wielkość obszaru roboczego).
Pozdrawiam
Marek
Co do EIZO CG też problem się się rozwiąże ze względu na pułap cenowy.
Nie mniej jestem nadal w kropce, czy CS230 (lepszy pod względem grafiki), czy EV2736 (kusi wielkość obszaru roboczego).
Pozdrawiam
Marek
- Czornyj
- Kontakt:
Zdecydowanie 27, ma mniejszą plamkę - acz również zdecydowanie polecam zamiast EV2736 jego konkurenta - NEC EA274WMi, który podobnie jak EA244UHD wykończony jest w satynie i bardziej przypomina charakterystyką wyświetlanego obrazu urządzenia mobilne, możliwa jest również jego sprzętowa kalibracja.
Zdecydowanie 27 cali, taki obszar roboczy daje dużo komfortu podczas pracy oraz znacznie ja przyspiesza. Nawet jeśli reprodukcja koloru jest ważna to wybierałbym modele eizo EV/ neca EA. Wyswietlaja one barwy w dobrym standardzie wystarczającym do Pana zastosowań.
- Tom01
- Kontakt:
W sensie symulacji Ipadów i podobnych, CS jest dużo lepszej jakości. Musi Pan zadecydować czy ważniejsze/więcej czasu idzie na programowanie czy prace graficzne. Jeśli zdecydowanie programowanie - EV. Jeśli grafika - CS. NEC EA274WMi jest niezłą alternatywą jeśli budżet zaciska pętlę na szyi. Jeśli jednak te parę stów więcej da się wysupłać, lepiej EIZO. Jest wyraźnie lepiej zaprojektowany i wykonany.niedzwiedz pisze:Nie mniej jestem nadal w kropce, czy CS230 (lepszy pod względem grafiki), czy EV2736 (kusi wielkość obszaru roboczego).
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl