Dokonuję właśnie remontu mojego pokoju. Biurko będzie znajdować się prostopadle do okna (północnego), planuję przemalować moje beżowe ściany na odpowiedniejszy kolor oraz wymienić halogeny na świetlówki. Zastanawiałem się nad lampą metalohalogenkową bądź oprawą z rastrem + świetlówki 5000K i chyba świetlówki będą lepsze?
Na tym forum było podawane, że najodpowiedniejszy kolor ścian to 18% szarości, inni bieli a jeszcze inni czerni. Pokój chciałbym pomalować w jasnym odcieniu żółtego bądź beżu, czy takiego koloru ściana za monitorem będzie zdatna do użytku przy obróbce zdjęć?

Czy lepiej ścianę za monitorem pomalować na biało?
Druga opcja to cały pokój pomalowany w odcieniu jasnym szarym łącznie z ścianą za monitorem.
Trzecia to byłoby pomalowanie ściany za monitorem i jednej prostopadłej do niej na jasny szary, a reszty na jasny żółty (np. tropikalne słońce z ofertu dulux).
Pierwsza opcja - pomalowanie na jasny żółty pojaśniłaby mi pokój i wpasowała się w meble. LEcz nie chciałbym zepsuć odbioru koloru na monitorze S2243W
No i jaki to jest ten kolor 18% szarości na przykładzie farb dostępnych w normalnym sklepie (dulux/nobiles/decoral itp)?