Eizo cx240 vs cx241
Jakie są różnice i czy są one duże czy pomijalne.
Który model będzie miał przewagę i dlaczego
Jest jeden wątek stary i chyba jeszcze sprzed premiery CX241 - ale nie kończy się niczym konstruktywnym
Monitor ma być do fotografii ma mieć CN i współpracować z i1 Display PRO
Chcałem kupić CX240 po długich rozmyślaniach który model a polecono mi CX241 ( ponoć szerszy gamut ) ale czy coś jeszcze ??
Podobno CX240 ma mieć lepszą czerń - bardziej czarną ?
Czy do fotografii sięgalibyście po 240 czy 241 ?
Który model będzie miał przewagę i dlaczego
Jest jeden wątek stary i chyba jeszcze sprzed premiery CX241 - ale nie kończy się niczym konstruktywnym
Monitor ma być do fotografii ma mieć CN i współpracować z i1 Display PRO
Chcałem kupić CX240 po długich rozmyślaniach który model a polecono mi CX241 ( ponoć szerszy gamut ) ale czy coś jeszcze ??
Podobno CX240 ma mieć lepszą czerń - bardziej czarną ?
Czy do fotografii sięgalibyście po 240 czy 241 ?
- Tom01
- Kontakt:
Drugiego takiego monitora jak CX240 nie ma i najprawdopodobniej przez pewien czas nie będzie. Za drogi i za skomplikowany w produkcji. CX241 jest lepszy od "zwykłych", ale do poprzednika nie ma żadnego porównania. Minimalna różnica w gamucie nie ma żadnego znaczenia w kontekście ogromnych różnic w naturalności obrazu i czerni.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Mając do wyboru CX240 i CX241 wybrałbym:
CX271 lub PA272W. Ze względu na:
* wyższą rozdzielczość
* większą powierzchnię
* mniejszą plamkę (wyższą ostrość)
* (brak wentylatora).
Oba 24" są świetne, ale stosunkowo małe jak na modele do zastosowań profesjonalnych i to za takie pieniądze.
CX271 lub PA272W. Ze względu na:
* wyższą rozdzielczość
* większą powierzchnię
* mniejszą plamkę (wyższą ostrość)
* (brak wentylatora).
Oba 24" są świetne, ale stosunkowo małe jak na modele do zastosowań profesjonalnych i to za takie pieniądze.
ele CX240 był wybrany mając do wyboru CS230 lub SX2262W lub w ostateczności CG223 W
To ja nie mogę tak w nieskończoność wybierać tego ciut lepszego
To ja nie mogę tak w nieskończoność wybierać tego ciut lepszego
- Czornyj
- Kontakt:
PA272W możesz kupić bez kalibratora, wyjdzie nawet taniej niż CX240+CN+i1Display Pro
@czornyj - a gdybyś miał wybór tylko między CX240 a CX241 wybierałbyś właśnie też CX240 ?
Jestem już niestety w tak zaawnsowanym stadium zakupów że jedyna zmiana jaka wchodzi w grę to między 240 a 241
Jak rozumiem - z pierwszej odpowiedzi nie ma się co zastanawiać tylko brać 240 ze względu na czerń ?
Jestem już niestety w tak zaawnsowanym stadium zakupów że jedyna zmiana jaka wchodzi w grę to między 240 a 241
Jak rozumiem - z pierwszej odpowiedzi nie ma się co zastanawiać tylko brać 240 ze względu na czerń ?
- Czornyj
- Kontakt:
Z mojego partykularnego punktu widzenia czerń jest gdzieś pod koniec pierwszej setki priorytetów istotny podczas wyboru monitora, więc akurat w tej kwestii pytasz niewłaściwej osoby
Oba monitory są dla mnie nikczemnie skurduplałymi pikselozami, a z dwojga byłby to dla mnie wybór między dżumą a cholerą, bo CX240 ma wiatrak i pozbawiony jest regulacji 2D jasności diody G i B, natomiast CX240 ma matowy dyfuzor, którego organicznie wprost nie znoszę. Z dwojga złego chyba łatwiej było by mi ścierpieć wiatrak i kulawe podświetlenie niż kaszę i flarę matowca, więc raczej CX240, ten ma przynajmniej piękną satynkę i - jeśli nie trafi się na sztukę z cieknącym narożnikiem - czerń też ma całkiem do rzeczy.
Oba monitory są dla mnie nikczemnie skurduplałymi pikselozami, a z dwojga byłby to dla mnie wybór między dżumą a cholerą, bo CX240 ma wiatrak i pozbawiony jest regulacji 2D jasności diody G i B, natomiast CX240 ma matowy dyfuzor, którego organicznie wprost nie znoszę. Z dwojga złego chyba łatwiej było by mi ścierpieć wiatrak i kulawe podświetlenie niż kaszę i flarę matowca, więc raczej CX240, ten ma przynajmniej piękną satynkę i - jeśli nie trafi się na sztukę z cieknącym narożnikiem - czerń też ma całkiem do rzeczy.
Ale przywalił.
Ja będę nieco bardziej delikatny i dodam tylko, że wybór każdego z proponowanych monitorów będzie mz. wyborem dobrym. Uważam tylko, że zakup 24" jest najmniej opłacalny w kategorii "ilość"/cena.
Mz. najlepiej wybierać 23" (bo tani) lub 27" (bo duży i proporcjonalnie niewiele droższy od 24").
Ja będę nieco bardziej delikatny i dodam tylko, że wybór każdego z proponowanych monitorów będzie mz. wyborem dobrym. Uważam tylko, że zakup 24" jest najmniej opłacalny w kategorii "ilość"/cena.
Mz. najlepiej wybierać 23" (bo tani) lub 27" (bo duży i proporcjonalnie niewiele droższy od 24").
No właśnie wszystko kwestia potrzeb i doświadczenia. Ja się cieszę że robię wielki krok w przód a Ty piszeż że to "nikczemnie skurduplałe pikselozy "
Cokolwiek by się za tym nie kryło to określenie bardzo mi się podoba
hehehehe...
Ech.. teraz to już się boję że to w ogóle wybrałem Choć myślę że porównując do Flexscan 1921 i S2031W to jednak będzie jakiś progres... :/
Czym jest cieknący narożnik ? jakaś wada na którą warto zwrócić uwagę po zakupie ?
Re: Eizo cx240 vs cx241
heheheheCzornyj pisze:Z mojego partykularnego punktu widzenia czerń jest gdzieś pod koniec pierwszej setki priorytetów istotny podczas wyboru monitora, więc akurat w tej kwestii pytasz niewłaściwej osoby
No właśnie wszystko kwestia potrzeb i doświadczenia. Ja się cieszę że robię wielki krok w przód a Ty piszeż że to "nikczemnie skurduplałe pikselozy "
hehehehe...
Ech.. teraz to już się boję że to w ogóle wybrałem Choć myślę że porównując do Flexscan 1921 i S2031W to jednak będzie jakiś progres... :/
Czym jest cieknący narożnik ? jakaś wada na którą warto zwrócić uwagę po zakupie ?
Po zakupie może być za późno. "Cieknący narożnik" mieści się w normach producenta. Warto sprawdzić "zdalnie", czy data produkcji Twojego zamawianego egzemplaza nie zawiera się w "czarnej", tfu "nieczarnej", liście.
Oznacza to tylko tyle, co już napisałem wyżej:
1) "skurduplałe": "mała" przekątna i powierzchnia
2) "pikselozy": mają duże piksele 0,27mm (niska ostrość)
3) "nikczemnie": 1) i 2) występuje razem.
Jakaś seria miała matryce z prześwietloną czernią prawego górnego narożnika (co jest widoczne na matrycy z filtrem OCF). Szczegóły dot. tej serii (data produkcji) są na forum, trza poszukać. Obecne modele ponoć są OK.ceratarges pisze:Czym jest cieknący narożnik ? jakaś wada na którą warto zwrócić uwagę po zakupie ?
Po zakupie może być za późno. "Cieknący narożnik" mieści się w normach producenta. Warto sprawdzić "zdalnie", czy data produkcji Twojego zamawianego egzemplaza nie zawiera się w "czarnej", tfu "nieczarnej", liście.
Nie ma się z czego cieszyć.ceratarges pisze:...a Ty piszeż że to "nikczemnie skurduplałe pikselozy "
Oznacza to tylko tyle, co już napisałem wyżej:
1) "skurduplałe": "mała" przekątna i powierzchnia
2) "pikselozy": mają duże piksele 0,27mm (niska ostrość)
3) "nikczemnie": 1) i 2) występuje razem.
eee do d.... człowiek zawsze zapyta madrzejszych to się okazuje że kupił nie to co potrzeba
Dzięki śliczne za pomoc.
Dzięki śliczne za pomoc.
- Tom01
- Kontakt:
Nie przejmować się i brać. Mało jest porównywalnych monitorów z CX240 a lepszych wcale nie ma. Nie ma co brać do głowy opinii rozbestwionych trzydziestkami 4K za 16 tys sztuka, którym po takim specyjale nic innego nie smakuje
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Zgadzam się z Panem Tomaszem.
Opinie ludzi niebotycznie rozpieszczonych ultranowoczesnym, ULTRADROGIM i ultranieprzyzwoitym sprzętem, który dla normalnego człowieka jest z reguły niedostępny są raczej warte tyle co ciekawostka o tym, że odkryto kolejną planetę gdzieś w kosmosie Dodatkowo jeszcze jak ktoś to ubiera w jakieś kwieciste wypowiedzi typu "wgniata w podłoge i zamiata pod dywan" , "dziurka od klucza" , "kurduplowana pikseloza" i tym podobne kabarety.
Tego typu sprzęt jak 4k w 32 calach i wysokiej jakości elektronice nie wiadomo czy kiedykolwiek będzie dostępny w przyzwoitych cenach.
Mz. to wszystko mega przesada. Fizycznie 24 cali przy komfortowej odległości 60-70 cm do oka to optymalny rozmiar i jedyne co mz. mogłoby być lepsze to gęstość pikseli, ale nie przesadzajmy - tragedii nie ma.
Jak to człowiek łatwo rozpieszcza się nowinkami...
Opinie ludzi niebotycznie rozpieszczonych ultranowoczesnym, ULTRADROGIM i ultranieprzyzwoitym sprzętem, który dla normalnego człowieka jest z reguły niedostępny są raczej warte tyle co ciekawostka o tym, że odkryto kolejną planetę gdzieś w kosmosie Dodatkowo jeszcze jak ktoś to ubiera w jakieś kwieciste wypowiedzi typu "wgniata w podłoge i zamiata pod dywan" , "dziurka od klucza" , "kurduplowana pikseloza" i tym podobne kabarety.
Tego typu sprzęt jak 4k w 32 calach i wysokiej jakości elektronice nie wiadomo czy kiedykolwiek będzie dostępny w przyzwoitych cenach.
Mz. to wszystko mega przesada. Fizycznie 24 cali przy komfortowej odległości 60-70 cm do oka to optymalny rozmiar i jedyne co mz. mogłoby być lepsze to gęstość pikseli, ale nie przesadzajmy - tragedii nie ma.
Jak to człowiek łatwo rozpieszcza się nowinkami...
- Tom01
- Kontakt:
Producent miał wpadkę z tym modelem. Zwiększona ilość egzemplarzy z bardziej rozświetlonym prawym górnym narożnikiem występowała w partii produkcyjnej z marca 2013r. Łatwo poznać bo na monitorze jest etykieta z datą produkcji. Co prawda, ta "wada" była mniejsza niż normalne rozświetlenie wszystkich czterech narożników w monitorach z IPS-ami, ale jako, że ten akurat monitor ma czerń i równomierność jak kartka czarnego brystolu, było to tym bardziej widoczne. No i oczywiście histeryczny efekt głuchego telefonu, napędzany przez ludzi z rozmaitych purepc, pcarena i tym podobnych, którzy w życiu nie widzieli a są specjalistami.max pisze:Jakaś seria miała matryce z prześwietloną czernią prawego górnego narożnikaceratarges pisze:Czym jest cieknący narożnik ? jakaś wada na którą warto zwrócić uwagę po zakupie ?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- plevka
Dorzucę tutaj swoich kilka groszy...
Nie kupować 24" w tradycyjnej rozdzielczości, tylko odczekać i dozbierać na 27". Mówię to ja, pracujący każdego dnia do południa na EIZO CG241W a po południu NEC SV272 Ref.
Nic tak nie przyśpiesza wydajności i wygody pracy jak większa rozdzielczość obszaru roboczego. Jeśli ktoś zarabia w tej branży (mówię tu o kreacji, DTP, prezentacjach, www ale z wyłączeniem korekcji kolorów filmów itp.) to wie co mam na myśli i potrafi liczyć czas, bo to pieniądz. Jeśli twierdzi inaczej, to dopiero zaczyna w tej branży i żyje ideami lub jest nadmiernie "zboczony" w jakąś stronę:)
Oczywiście takie rzeczy jak odpowiedni poziom wyświetlania barw itp. jest bardzo ważny, ale przy porównywalnej jakości monitorów (mówimy o CX, CG, PA, SV), to różnice w nich określające poziom czerni i inne pierdoły są kilka bocznic dalej od głównego toru, którym jest rozdzielczość i tym samym wielkości obszaru roboczego.
No chyba, że dla kogoś ważniejsza jest ramka do wyświetlania zdjęć zamiast stołu roboczego, to jego wybór i kopać się z koniem nie ma co.
Nie kupować 24" w tradycyjnej rozdzielczości, tylko odczekać i dozbierać na 27". Mówię to ja, pracujący każdego dnia do południa na EIZO CG241W a po południu NEC SV272 Ref.
Nic tak nie przyśpiesza wydajności i wygody pracy jak większa rozdzielczość obszaru roboczego. Jeśli ktoś zarabia w tej branży (mówię tu o kreacji, DTP, prezentacjach, www ale z wyłączeniem korekcji kolorów filmów itp.) to wie co mam na myśli i potrafi liczyć czas, bo to pieniądz. Jeśli twierdzi inaczej, to dopiero zaczyna w tej branży i żyje ideami lub jest nadmiernie "zboczony" w jakąś stronę:)
Oczywiście takie rzeczy jak odpowiedni poziom wyświetlania barw itp. jest bardzo ważny, ale przy porównywalnej jakości monitorów (mówimy o CX, CG, PA, SV), to różnice w nich określające poziom czerni i inne pierdoły są kilka bocznic dalej od głównego toru, którym jest rozdzielczość i tym samym wielkości obszaru roboczego.
No chyba, że dla kogoś ważniejsza jest ramka do wyświetlania zdjęć zamiast stołu roboczego, to jego wybór i kopać się z koniem nie ma co.
Marek Plewczyński
Tym razem "nikczemnie skurduplała pikseloza" oznacza "nieprzyzwoicie małe piksele" 0,14mm.
Przy odpowiednim ustawieniu monitora, tj. 60-70cm, na odpowiedniej wysokości, "rozświetlenie" znika. Rozświetlenie marcowego CX240 już niekoniecznie.
O ile mi wiadomo "Rozbestwiony" zamówił dopiero aperitif, a nie żadne "specyjały". Aperitif kosztuje "jedyne" 6k, ma wymieniane przez wszystkich 24", wyświetla na sobie 4 obrazy z CX240, ma GB-r LED.Tom01 pisze:Nie ma co brać do głowy opinii rozbestwionych trzydziestkami 4K za 16 tys sztuka, którym po takim specyjale nic innego nie smakuje
Tym razem "nikczemnie skurduplała pikseloza" oznacza "nieprzyzwoicie małe piksele" 0,14mm.
No właśnie. To co było dobre 2 lata temu nie musi być takie dzisiaj, zwłaszcza w temacie komputerów. 27" jest trochę większy, a piksele ma zauważalnie mniejsze.GrzesiekR pisze:Mz. to wszystko mega przesada. Fizycznie 24 cali przy komfortowej odległości 60-70 cm do oka to optymalny rozmiar i jedyne co mz. mogłoby być lepsze to gęstość pikseli...
Te ipeesy nie mają rozświetlenia. Co najwyżej "rozświetlenie".Tom01 pisze:Co prawda, ta "wada" była mniejsza niż normalne rozświetlenie wszystkich czterech narożników w monitorach z IPS-ami...
Przy odpowiednim ustawieniu monitora, tj. 60-70cm, na odpowiedniej wysokości, "rozświetlenie" znika. Rozświetlenie marcowego CX240 już niekoniecznie.
Właśnie. Chyba, że ktoś lubi osiąganie celu metodą małych kroczków. To wtedy może co dwa lata zmieniać monitor na nowy: 22", 24", 27"...plevka pisze:Nie kupować 24" w tradycyjnej rozdzielczości, tylko odczekać i dozbierać na 27".
- Tom01
- Kontakt:
Oj, wchodzi Pan na grząski grunt. "Wadliwe" CX-y są duuuuużo równiejsze niż normalne IPSy. A poprawne CX-y są jak kartka brystolu. Zero rozświetleń, połysków, zaciekania, srebrzenia itd. Trzeba zobaczyć...max pisze:Przy odpowiednim ustawieniu monitora, tj. 60-70cm, na odpowiedniej wysokości, "rozświetlenie" znika. Rozświetlenie marcowego CX240 już niekoniecznie
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Gruboziarnistego brystolu.Tom01 pisze:A poprawne CX-y są jak kartka brystolu.
- Tom01
- Kontakt:
Bezedura...
Gładka, matowa satyna. Najlepszy rodzaj wykończenia. Nie lusterko jak na P/PA i nie papier ścierny jak w pozostałych.
Gładka, matowa satyna. Najlepszy rodzaj wykończenia. Nie lusterko jak na P/PA i nie papier ścierny jak w pozostałych.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl