Monitor tylko do grafiki na potrzeby WWW

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
eye664

Re: Monitor tylko do grafiki na potrzeby WWW

09 sierpnia 2014, 19:15 - sob

Czyli satynowa matryca z PA242W będzie w porządku do webówki? Jestem skłonny na PA242W. Po wrzuceniu w koszty wyjdzie przystępna cena, tylko czy warto robić kalibrację i selekcję?

27" musiałbym zobaczyć na żywo i ocenić czy będzie się nadawać do projektowania pod WWW. Każdy ma różne preferencje w końcu. Niemniej jednak proszę pisać i mnie przekonać jeszcze do 27" na bazie Waszych doświadczeń. :) Tak na marginesie - jaka seria zastąpiła SX2462W?
misiekkb

09 sierpnia 2014, 20:49 - sob

Ja jestem za satyną dlatego że ona jest bliżej do glossy, co jest ważne w przypadku jeśli robisz jakieś portfolia fotografów czy blogi kulinarne, gdzie najważniejsze są zdjęcia, dobranie kolorów i to ma być dobre dla większości, a przedewszystkim jeśli takie strony obsługujesz, to zobacz że zdjęcia inaczej wyglądają na glossy a inaczej na matte, przy projektowaniu to to też jest różnica, weźmy portfolio fotografia, czyli dasz kolory czarny i różne odmiany szarego i też między powłokami będziesz miał duże różnice między w odbiorze. TTo jest takie moje preferencje satyna>glossy>mattowa>CX271>CX240 jeśli chodzi o projektowanie www, CX2xx na samym końcu, gdyż ten obraz jest na nich zabardzo stonowany, tak jakby porównać obraz kinowy do obrazu z TV LCD, gdzie LCD to masówka monitorów i matryc, a obraz kinowy to CX240, ale robisz strony dla masówek, a nie dla CX240.

Co do 27 to tak jak wspomniałem obszar roboczy, gdzie wszystko możesz zmieścić na ekranie, chyba ze pracujesz na full screen, a nie okienkowo i nie chcesz przejść na tryb okienkowy to wtedy nie ma sensu 27. A bardzo często spotykam osoby, które uznają tylko full screen i jest to popularne wsród windowsiarzy.
eye664

09 sierpnia 2014, 20:54 - sob

No to zamawiam w przyszłym tygodniu PA242W. Tylko napiszcie mi proszę, czy trzeba go kalibrować na starcie i czy warto dokupić opcję selekcji.
plevka

10 sierpnia 2014, 09:34 - ndz

27" musiałbym zobaczyć na żywo i ocenić czy będzie się nadawać do projektowania pod WWW. Każdy ma różne preferencje w końcu.
Czytam ten wątek, i nie bardzo rozumiem problemu, dlaczego 24" miałby się nadawać do projektowania www, a 27" nie bardzo? Nie rozumiem zasadności obaw o np. wielkości fontu w projekcie strony pracując w Photoshopie. Przecież nie zrobimy strony www tak, aby na każdym wyświetlaczu było np. 94 czy 96 ppi - prawda? Na lapku FullHD 17,3" będzie prawie 128 ppi, a na 27" monitorze FullHD będzie ok. 82 ppi.

Tak się składa, że obecnie pracuję naprzemiennie: w dzień na 24" a po wieczorem na 27" monitorze i różnica w wydajności pracy, wygodzie, produktywności jest ogromna na plus dla 27" monitora. W Photoshopie jest choćby więcej miejsca na rozwinięcie paletek, czy też cokolwiek innego. Tak jak piszą niektórzy koledzy, nie ma co się obecnie pchać w 24" o rozdzielczości 1920x1200 px bo to już jest nieopłacalne. Oczywiście pod warunkiem, że m.in. monitor ma przynosić dochód.
Marek Plewczyński
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

10 sierpnia 2014, 10:25 - ndz

misiekkb pisze:a już napewno nie w te, które są przy 240/241 przy webie, gdyż one się tak różnią od glossy.
Ani CX240 ani CX241 nie ma matowej matrycy tylko właśnie satynową. Gradacja wykończenia ekranu jest moim zdaniem idealnie wypośrodkowana. Nie jest takie lusterko jak P/PA ale i nie jest matowa.
eye664 pisze:No to zamawiam w przyszłym tygodniu PA242W. Tylko napiszcie mi proszę, czy trzeba go kalibrować na starcie i czy warto dokupić opcję selekcji.
Kalibrować trzeba zawsze i wszystko co ma związek z kolorem. Co do słuszności wyboru, niech się Pan jeszcze raz zastanowi. PA w kontekście do CX jest wykastrowany z kalibracji, normalne oprogramowanie dostępne w Polsce nie działa, trzeba kombinować. Na osłodę dodawany jest zaawansowany "regulator" Multiprofiler, który de facto kalibracji nie robi - pomimo reklam. Ponadto porównując sam obraz, PA ma fatalny punkt czerni, narożniki świecą, odbiór obrazu jest typowo "lcd-kowy". Praca w domowym zaciszu jest niefajna. Poniżej naoczne porównanie, CX240 z przodu, SX2462W z tyłu (z praktycznie identycznym ekranem jak PA):

Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
eye664

10 sierpnia 2014, 10:34 - ndz

plevka pisze:
27" musiałbym zobaczyć na żywo i ocenić czy będzie się nadawać do projektowania pod WWW. Każdy ma różne preferencje w końcu.
Czytam ten wątek, i nie bardzo rozumiem problemu, dlaczego 24" miałby się nadawać do projektowania www, a 27" nie bardzo? Nie rozumiem zasadności obaw o np. wielkości fontu w projekcie strony pracując w Photoshopie. Przecież nie zrobimy strony www tak, aby na każdym wyświetlaczu było np. 94 czy 96 ppi - prawda? Na lapku FullHD 17,3" będzie prawie 128 ppi, a na 27" monitorze FullHD będzie ok. 82 ppi.
Nie powiedziałem, że się nie nadaje, tylko wyraziłem swoje obawy czy chociażby font 11/12pt nie będzie zbyt mały, żeby był czytelny. Jak to wygląda na żywo? Widzę, że wybór się coraz bardziej komplikuje.

Tom01, jak jest z wentylator w CX240? Nie jest zbyt głośny? Jestem wyczulony na wszelkie niepożądane dźwięki i nie chcę, żeby głupi wentylator psuł zadowolenie z monitora.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

10 sierpnia 2014, 10:36 - ndz

eye664 pisze:Nie powiedziałem, że się nie nadaje, tylko wyraziłem swoje obawy czy chociażby font 11/12pt nie będzie zbyt mały, żeby był czytelny. Jak to wygląda na żywo?
Projektowanie na potrzeby www jest wygodniejsze, jeśli gęstość pikseli jest podobna jak ma statystyczny Kowalski - odbiorca. Nie znaczy to, że nie można projektować na 27" i Retinach i innych 4K. Tyle, że nie będzie widać jak jest zrobione wygładzanie grafik, co będzie widać na "zwykłych" monitorach użytkowników.
eye664 pisze:Tom01, jak jest z wentylator w CX240? Nie jest zbyt głośny? Jestem wyczulony na wszelkie niepożądane dźwięki i nie chcę, żeby głupi wentylator psuł zadowolenie z monitora.
Słychać po przyłożeniu ucha do obudowy.
Tom01

monitory.mastiff.pl

eye664

10 sierpnia 2014, 10:40 - ndz

misiekkb pisze:TTo jest takie moje preferencje satyna>glossy>mattowa>CX271>CX240 jeśli chodzi o projektowanie www, CX2xx na samym końcu, gdyż ten obraz jest na nich zabardzo stonowany, tak jakby porównać obraz kinowy do obrazu z TV LCD, gdzie LCD to masówka monitorów i matryc, a obraz kinowy to CX240, ale robisz strony dla masówek, a nie dla CX240.
A co z zarzutami o przesadzonym stonowaniu CX240?

Na placu boju zostały Eizo CX240, NEC PA2442W i NEC PA272W, natomiast nadal nie jestem przekonany do zasadności 27".
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

10 sierpnia 2014, 10:44 - ndz

eye664 pisze:A co z zarzutami o przesadzonym stonowaniu CX240?
Czym?

Stawiam skrzynkę piwa, że kol. misiekkb nie widział CX240 na oczy. Inaczej nie wypisywałby takich głupot. ;) To jest monitor - plastelina. Da taki obraz jak Pan chce i jaki będzie potrzebny w konkretnych zastosowaniach i oświetleniu. Możliwości manipulacji samego obrazu i zakres dynamiczny są rekordowe. Nie powstał do tej pory inny LCD o takich właściwościach. Jak wiele razy pisałem, bardziej przypomina plazmę niż ciekłokryskaliczny. Chce Pan stonowany obraz do prepress - proszę bardzo. Zwykły do internetów - nie ma sprawy. Chce Pan symulację laptopa z biedronki - kilka kliknięć. Chce Pan zasymulować rozświetlone czernie PA242W - też żaden kłopot. Odwrotnie się nie da. :twisted:

eye664 pisze:Na placu boju zostały Eizo CX240, NEC PA2442W i NEC PA272W, natomiast nadal nie jestem przekonany do zasadności 27".
Zasada jest prosta: Jak nie starczy na większy tej samej klasy to słuszniej brać mniejszy, a lepszy. Tym bardziej, że 24" to jest kawał monitora. Faktycznie jak się ktoś rozbestwi na 27-30-32" to wszystko inne jest patrzeniem przez dziurkę od klucza ale BEZ PRZESADY. ;)
Tom01

monitory.mastiff.pl

misiekkb

10 sierpnia 2014, 11:55 - ndz

Tom01 pisze:
eye664 pisze:A co z zarzutami o przesadzonym stonowaniu CX240?
Czym?

Stawiam skrzynkę piwa, że kol. misiekkb nie widział CX240 na oczy. Inaczej nie wypisywałby takich głupot. ;) To jest monitor - plastelina. Da taki obraz jak Pan chce i jaki będzie potrzebny w konkretnych zastosowaniach i oświetleniu. Możliwości manipulacji samego obrazu i zakres dynamiczny są rekordowe. Nie powstał do tej pory inny LCD o takich właściwościach. Jak wiele razy pisałem, bardziej przypomina plazmę niż ciekłokryskaliczny. Chce Pan stonowany obraz do prepress - proszę bardzo. Zwykły do internetów - nie ma sprawy. Chce Pan symulację laptopa z biedronki - kilka kliknięć. Chce Pan zasymulować rozświetlone czernie PA242W - też żaden kłopot. Odwrotnie się nie da. :twisted:
No to gdzie mogę się zgłosić po te piwo, tylko że ja nie piję piwa ani żadnych alkoholi :D Widziałem i się bawiłem nim oraz CX271 i nigdzie nie napisałem że one są matowe, tylko że że powłoka OFC jest coś innego tutaj od matte czy glossy. I bardzo dobrze to filmik, który wrzuciłeś pokazuje o tym co ja mówiłem, że obraz będzie się różnił.
A jeśli chodzi o moje prywatne gusta nie związane z pracą to powiem że CX240 bardzo trafia w mój gust, gdyż obraz jest powiedzmy taki naturalny, miękki, dwa czernie, ja kocham czernie, dla mnie całe UI systemów czy programów najlepiej żeby było całe czarne i szare, tak samo przy oglądaniu filmów się sprawdza doskonale, czy oglądanaiu zdjęć. Ale do projektowania stron www się nie nadaje że względu na ten obraz, który jak sam napisałeś przypomina bardziej plazmę niż ciekłorystał, owszem to jest dobre ale jak napisałem do oglądania a nie do roboty, weź sobie jakikolwiek blog kulinarny a najlepiej portfolio fotografa i porównaj sobie, obraz na CX240 z jakimkolwiek matrycą z lapka czy budżetowym monitorem to zobaczysz o czym piszę.
Zaraz podobno CN nie daje możliwości symulacji w CX, czy coś się zmieniło?
eye664

10 sierpnia 2014, 11:57 - ndz

Panowie, to jak w końcu z CX240? Nada się do projektowania pod WWW i da się go pięknie do tego celu? Widzę, że zdania są podzielone.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

10 sierpnia 2014, 12:43 - ndz

misiekkb pisze:No to gdzie mogę się zgłosić po te piwo, tylko że ja nie piję piwa ani żadnych alkoholi :D
Uff... wykpiłem się od zakładu. ;)
misiekkb pisze:Zaraz podobno CN nie daje możliwości symulacji w CX, czy coś się zmieniło?
Nie daje możliwości sprzętowego softproofingu tak jak w CG, ale w parametrach kalibracji można zadać zarówno przestrzeń, zarówno standardowe jak i z jakiegokolwiek profilu, dynamikę, gammę, nasycenia itd. Całkowicie wyczerpuje to potrzebę np zasymulowania LED-3D-Fullhade-Trufulkolor-Superbajer-Ocopląs-stail z MediaMarktu. O prymitywnej dla niego symulacji sRGB i tym podobnych nie wspominając.
eye664 pisze:Panowie, to jak w końcu z CX240? Nada się do projektowania pod WWW i da się go pięknie do tego celu?
Mało jest zadań do których się nie nada. Jak się dobrzę zastanowię, to chyba wcale nie ma. To jest jeden z najdoskonalszych monitorów jakie ludzkość do tej pory popełniła.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

10 sierpnia 2014, 13:52 - ndz

Nada się z całą pewnością.
Nie znaczy to jednak, że nie można dokonać lepszego wyboru.

Co do kalibracji. Uważam, że taki użytkownik jak Ty nie będzie tego monitora kalibrował. Nie jesteś profesjonalnym grafikiem, nie masz kalibratora, nie znasz się na tym. A w przypadku Eizo CX to jedyna na to aby zasymulować inny wyświetlacz. Softproofing jest zablokowany.

W NECu PA softproofing jest odblokowany. Po zainstalowaniu darmowej aplikacji MultiProfiler możesz symulować ruski telewizor sprzed 30lat, bazując na fabrycznej kalibracji i odblokowanej możliwości wszelkich regulacji. Moim zdaniem do Twoich zastosowań sprawdzi się to zdecydowanie lepiej i jest o niebo szybsze i praktyczniejsze w użytkowaniu.
Np. bez problemu zasymulujesz zimny, bladoniebieski tryb sRGB większości wyświetlaczy przełączając na sRGB i podwyższając temperaturę bieli. Kilka minut roboty. W Eizo CX będziesz musialł wysłać monitor do kalibracji, zapłacić. Jesteś kilka dni lub dłużej bez sprzętu. I po co? Po to, aby oziębić biel sRGB? Mz. to paranoja w Twoim przypadku.

Zdaje się, że na dodatek to działa tylko w aplikacjach zarządzających barwą. Czyli wyjątki.
Jak chcesz sam kalibrować musisz kupić kalibrator i CN i nauczyć się tego obsługiwać.

Softproofing działa w monitorze, niezależnie od stosowanych aplikacji.
eye664

10 sierpnia 2014, 14:33 - ndz

PA242W kalibruje się sprzętowo w ogole? Czy wystarczy w domowych warunkach MultiProfler?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

10 sierpnia 2014, 14:47 - ndz

eye664 pisze:PA242W kalibruje się sprzętowo w ogole? Czy wystarczy w domowych warunkach MultiProfler?
Kalibruje. Wystarczy.
Awatar użytkownika
max

10 sierpnia 2014, 14:55 - ndz

Z kalibracją w domu PA jest problem o tyle, że trzeba kupić oprogramowanie w Ameryce. W Polsce teoretycznie nie można. Można za to używać. Wygodniej więc po prostu to zlecić, albo kupić SV zamiast PA. Mz. do Twoich potrzeb SV to przerost formy, chyba, że różnica w cenie jest minimalna.

Mz. jeśli nie jesteś profesjonalnym grafikiem to kalibracja NECa serii PA jest zbędną rozrzutnością. Znacznie wygodniej używać MultiProfilera. To bardzo zaawansowany "regulator" opierający sie na precyzyjnej kalibracji fabrycznej. Formalnie nie jest to kalibracja, a regulacja. Za to bardzo prosta do przeprowadzenia, można ją robić za darmo, w domu, nieograniczoną liczbę razy, bez kalibratora i tajemnej wiedzy. Kalibrację natomiast, jeśli jest konieczna gdy monitor się rozkalibruje po kilku latach, lepiej zlecić specjaliście. Oni mają to oprogramowanie z Ameryki, kalibrator i wiedzę.
Ostatnio zmieniony 10 sierpnia 2014, 14:58 - ndz przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
eye664

10 sierpnia 2014, 14:57 - ndz

Źle sformułowałem pytanie. Miałem na myśli to, czy PA242W trzeba koniecznie kalibrować sprzętowo po zakupie, czy wystarczy do tego MultiProfiler w domu w oparciu o fabryczną kalibrację NEC.

-

Widzę, że kolega max rozwiał juz moje wątpliwości. Trudny wybór, ale myślę że do moich typowo webowych zastosowań PA będzie lepszy. Nie ujmując CX240 o którym jest wiele pozytywnych recenzji, ale też mitów (mniej lub bardziej prawdziwych) typu głośny wentylator, jakieś dziwne zawroty głowy na początku używania przy czytaniu tekstu.
Awatar użytkownika
max

10 sierpnia 2014, 15:07 - ndz

NEC PA jest fabrycznie kalibrowany w fabryce przy pomocy bardzo drogiego sprzętu Konica Minolta, niedostępnego dla nikogo w Polsce, do AdobeRGB, gamma=2.2, 6500K, 160cd/m2. Ty musisz przestawić w MultiProfilerze na gamut sRGB i jasność 50-80cd/m2. Tyle. Jak chcesz oziębić biel to wchodzisz głębiej. Cała regulacja odbywa się przez tzw. 3D LUT, a więc elektronikę monitora. Bez potrzeby używania kalibratora i aplikacji zarządzających barwą.
Kalibracja za to, choć bardzo niewygodna i niepraktyczna dla nieprofesjonalnego grafika, powinna dać odrobnę dokładniejszy efekt. W Twoim przypadku to mz. niezauważalne. Mz. przy tak wysokiej klasy sprzęcie kalibracja to tylko dal profesjonalnych grafików.

Namawiam jednak na PA272W. Mam taki, jest super. Jest też sporo tańszy od CX271.

W konfrontacji PA242W i CX240, za zbliżoną cenę, wybór nie jest już taki oczywisty. CX240 ma filtr OCF, NEC ma MultiProfilera. CX ma wentylator, NEC ... yyy. CX jest montowany w Japonii, PA w Chinach, oba na matrycach z Chin lub Korei. NEC ma możliwość regulacji barwy podświetlenia zintegrowanej diody GB-r LED. CX ma nieco inne podświetlenie i tego nie może, z tego też powodu wymaga wentylatora. Itd. itp. etc. und so weiter.
Awatar użytkownika
Voland

10 sierpnia 2014, 15:57 - ndz

eye664 pisze: Tom01, jak jest z wentylator w CX240? Nie jest zbyt głośny? Jestem wyczulony na wszelkie niepożądane dźwięki i nie chcę, żeby głupi wentylator psuł zadowolenie z monitora.
Zależy jaki masz komputer i dźwięki w otoczeniu. W cichym miejscu z makiem mini, CX jest bardzo słyszalny. Przy zwykłym PC z boxowym chłodzeniem pewnie komputer będzie go zagłuszał.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

10 sierpnia 2014, 16:00 - ndz

eye664 pisze:Źle sformułowałem pytanie. Miałem na myśli to, czy PA242W trzeba koniecznie kalibrować sprzętowo po zakupie, czy wystarczy do tego MultiProfiler w domu w oparciu o fabryczną kalibrację NEC.
Nie istnieje coś takiego jak "fabryczna kalibracja". Owszem, część monitorów zawodowych jest kontrolowana i regulowana w fabryce, ale tylko i wyłącznie jako kontrola jakości. Kalibracja ZAWSZE musi być wykonana pod konkretne zastosowania i oświetlenie. Multiprofilerem nie można skalibrować monitora. To jest program do ładowania nastaw obliczonych w fabryce. Narzędzie jest o tyle ciekawe, że pozwala na o niebo bardziej wszechstronną regulację niż menu monitorów. Przy okazji też podmienia profile (oczywiście fabryczne) skorelowane z aktualnymi nastawami monitora. Stąd jego przewaga nad suwaczkami w menu i entuzjastyczne opinie. Spór o Multiprofilera i kalibrację bierze się stąd, że kalibracja jest (w części "sprzętowej") zaawansowaną regulacją. Regulacja natomiast, niezależnie od tego jak zaawansowana, wcale nie musi być kalibracją. Z CX-em natomiast pracuje normalny, w pełni profesjonalny soft do kalibracji, który zupełnie normalnie i legalnie się legalizuje w Polsce. Przewaga jest oczywista i bezdyskusyjna.

Niefachowcom, bądź ludziom nie chcącym się wgłębiać w technikę, sugeruję po prostu zlecenie ustawienia monitora, niezależnie od tego jaki on będzie. Dywagacje komu wystarczy Multiprofiler, komu kalibracja i co ona wnosi, są pozbawione sensu. Nie można "trochę" skalibrować, lub nie może być "trochę" różnicy między różnymi scenariuszami. Sprzęt skalibrowany to stan zero-jedynkowy. Albo jest skalibrowany, albo nie. Jeśli jest "trochę" skalibrowany, lub "trochę" mniej skalibrowany to znaczy, że nie jest skalibrowany.

Porównania CX240 z czymkolwiek, włączając w to najwyższe modele konkurencji, jest bez sensu. Tym bardziej PA242W. PA241W i PA242W to konkurenci nie produkowanego od 2 lat EIZO SX2462W. Odpowiednika CX240 ani CX241 w ofercie NECa nie ma i się nie zapowiada. CX240 jest klasą samą w sobie. Takiego obrazu nie daje nic innego i to niezależnie czy użytkownik (piję do Maxa oczywiście ;) )jest super zadowolony z swojego NECa.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Wróć do „Zastosowania zawodowe”