Kalibracja NEC PA272W

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: Kalibracja NEC PA272W

24 czerwca 2014, 11:06 - wt

Moja rada odnośnie 8-16 kroków dotyczyła i1pro, nie i1d3 - tu jest to praktycznie obojętne. Priorytet jest wyszarzony, bo najwyraźniej było dłubane przy targecie współczynnika kontrastu (przy którym nb. dla fotografii lepiej nie dłubać)
kiprak

24 czerwca 2014, 11:44 - wt

Czornyj pisze:Moja rada odnośnie 8-16 kroków dotyczyła i1pro, nie i1d3 - tu jest to praktycznie obojętne. Priorytet jest wyszarzony, bo najwyraźniej było dłubane przy targecie współczynnika kontrastu (przy którym nb. dla fotografii lepiej nie dłubać)
W takim razie pozostawię domyślną wartość kroków w ilości 32, nie zwróciłem uwagi, że dyskusja dotyczy i1pro, przepraszam. :)
Zresetowałem wszelkie dotychczasowe wartości przy pomocy pm5_calibration_tester oraz przywróciłem monitor do ustawień fabrycznych. Dodatkowo przeinstalowałem oprogramowanie SVII. Wspomniane wcześniej priorytety kalibracji nadal są nieaktywne, pytanie czy jest to istotny parametr w całym procesie i znów - jaka może być kolejna przyczyna takiego stanu rzeczy. :)
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

24 czerwca 2014, 11:50 - wt

W przypadku i1d3 - nieistotny, to piekielnie czuły sensor, mierzy bezproblemowo do 0,02cd/m^2, a więc 10-20x niżej niż i1pro rev.A-D. Bardzo być może że Will skillował tą opcję dla i1D3 bo w przypadku tego sensora była pozbawiona sensu.
kiprak

24 czerwca 2014, 11:53 - wt

Czornyj pisze:W przypadku i1d3 - nieistotny, to piekielnie czuły sensor, mierzy bezproblemowo do 0,02cd/m^2, a więc 10-20x niżej niż i1pro rev.A-D. Bardzo być może że Will skillował tą opcję dla i1D3 bo w przypadku tego sensora była pozbawiona sensu.
W takim razie, jeden problem z głowy. :)
Mathis
Kontakt:

20 sierpnia 2014, 21:05 - śr

Czy posiadacze PA272 i i1Display Pro mogą mi potwierdzić że po 1000h pracy monitora delta E z maks poniżej 1.0 do maks 2.3?
Nie wiem czy to normalne, że monitor aż tak zmienił parametry po 1000h? Dla oka nie ma różnicy, ale mimo wszystko wolę dopytać.
Czy jest jakaś norma delta E dla PA272?
Fotograf Sieradz
PA272, EA274WMi, EA275UHD, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

20 sierpnia 2014, 23:24 - śr

To chyba dosyć powszechne, ale odchyłki mogą być różne. Związane jest to z obecnością czujnika RGB na płycie głównej, który monitoruje na bieżąco współrzędne składowych RGB. Od nich zależy głównie poprawny punkt bieli, a także właśnie delta E. Dlatego do nowych monitorów często poleca się darmowego MultiProfilera, bo daje stosunkowo precyzyjne nastawy. Jednak zaleca się kalibrację sprzętową mniej więcej właśnie po +/- 1000h, aby czujnik RGB mógł wrócić do parametrów wyjściowych.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Mathis
Kontakt:

20 sierpnia 2014, 23:46 - śr

Czyli rozumiem, że nie ma się co przejmować tym że SVII pokazuje delta E ponad 2.0 dla niektórych słupków? Mówimy o wykresie po kalibracji :)
Fotograf Sieradz
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

20 sierpnia 2014, 23:50 - śr

Podejrzewam, że czujnik RGB wcale nie służy do utrzymania parametrów a stabilność, lub jej brak po 1000h, o ile kalibrator nie kłamie, nie jest normalna.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
max

21 sierpnia 2014, 09:33 - czw

Tom01 pisze:Podejrzewam, że czujnik RGB wcale nie służy do utrzymania parametrów a stabilność, lub jej brak po 1000h, o ile kalibrator nie kłamie, nie jest normalna.
A do czego służy?
A monitor się na pewno jutro popsuje. Wszak to NEC. :mrgreen:

Nie mam teraz przy sobie wydruku z kalibracji i weryfikacji fabrycznej, i nie pamiętam dokładnie, ale czy na tym teście nie ma informacji, że dE ma być <3. Z pewnością możesz to sam sprawdzić na swoim wydruku dołączonym do monitora.
EIZO.pl pisze:Uzyskanie równomiernego podświetlenia oraz jednorodnego koloru na całej powierzchni matrycy było dotychczas niemal niemożliwe w monitorach LCD. Rozwiązaniem tego problemu jest kolejna wersja opracowanego przez inżynierów EIZO układu ASIC (Application Specific Integrated Circuit) dokonująca w czasie rzeczywistym korekt wyświetlanego obrazu tak, aby w monitorach opuszczających fabrykę w Japonii, współczynnik Delta-E opisujący nierównomierność, nie przekroczył wartości 3.
O ile mi wiadomo oficjalnej normy nie ma żadnej, ani na PA, ani na CX. Nieoficjalnie delta E oscyluje w granicach 0-1-2, czyli rewelacja.
Tom01 pisze:
mkrupa pisze:A jak to się ma do deklarowanej przez producenta równomierności z Delta-E <=3?
dE<3 jest dla CG. Zajrzę do serwisówki CX i powiem ile dla niego jest deklarowane. Podejrzewam że tyle do dla SX czyli 5.
mkrupa pisze:Czyżby firma będąca dotąd ostoją jakości monitorów dołączyła do grona marketingowych naciągaczy, czyli w testach och ach, na targach egzemplarze urywające dupę, a w realu niestety gorzej?
Myślę, że to trochę za ostra krytyka. CX to seria równorzędna (rozwojowa) SX więc high-endu nie należałoby się spodziewać. Faktem jest natomiast, że pojawiło się trochę zbyt optymistycznych opinii w Internecie. To prawda, że monitor jest świetny i nieprzeciętny w swojej klasie i wszelkie pochwały w tym kontekście są zasłużone. Daje obraz zarezerwowany do tej pory dla monitorów za 8 tys zł. Jednak, nie czarujmy się, monitora za 8 tys nie zastąpi. W czymś musi być gorszy bo inaczej te za 8 nie będą się sprzedawać. ;)
Mathis
Kontakt:

21 sierpnia 2014, 10:06 - czw

Zobaczymy jak to się będzie rozwijało, mam nadzieję, że nie będzie tak, że za kolejny 1000h będzie już delta E - 4.0 :)
Fotograf Sieradz
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

21 sierpnia 2014, 10:12 - czw

max pisze:A do czego służy?
Swoje wnioski pisałem przy okazji testu CX241. Czujnik ma najprawdopodobniej zupełnie inne założenie, nie stabilizację wyświetlacza.
max pisze:A monitor się na pewno jutro popsuje. Wszak to NEC. :mrgreen:
Nie no, bez przesady. Walnięte NECe to rzadkość. Z drugiej strony, 1000h to mało a popłynięcie o dE 3 to dużo. Może to być po prostu wadliwy pomiar bo sprawny monitor tej klasy powinien lepiej trzymać parametry.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

21 sierpnia 2014, 10:25 - czw

Tom01 pisze:
max pisze:A do czego służy?
Swoje wnioski pisałem przy okazji testu CX241. Czujnik ma najprawdopodobniej zupełnie inne założenie, nie stabilizację wyświetlacza.
http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=1737&start=0
Tom01 pisze:Nowo zastosowane podświetlenie GBr jest bardziej problematyczne, gdyż przy dwóch diodach z luminoforem potrzebna jest korekcja. Charakterystyka jasności diody zielonej i niebieskiej w funkcji napięcia jest inna. NEC w modelach PA/SV wcześniej zastosował matrycę z podświetleniem GBr, ale chcąc uzyskać żądaną liniowość regulacji przy prostych przetwornicach, konieczne było zastosowanie dodatkowego czujnika RGB, poprawek napięć w algorytmie procesora sterującego i podnoszenie częstotliwości pracy przetwornicy. Czujnik RGB zresztą był nowością w profesjonalnych NECach, często sprytnie przedstawiany jako zaleta i dowód na wyższe zaawansowanie techniczne. Problem sterowania doskonale widać na ekranach montowanych w DELL serii U oraz Apple Thunderbolt Display, gdzie są te same panele, ale pozbawione korekcji i regulacja jaskrawości powoduje płynięcie temperatury barwowej. W EIZO CX241 większość kompensacji jest już na poziomie zasilacza, czyli w źródle, przez co korekta na bazie z odczytów czujnika RGB jest mniejsza i pozostawia większy zakres na kompensację choćby efektów starzenia. Dlaczego więc firma EIZO zdecydowała się na zmianę matrycy podświetlanej BrG na GBr? Odpowiedzią jest najprawdopodobniej ekonomia. Matryca duukładowych LED jest po prostu tańsza niż dwóch osobnych.
No dobra. Ma stabilizować barwę i temperaturę podczas zmiany mocy podświetlenia. Nie wyklucza to jednak pełnienia kolejnej funkcji, a mianowicie stabilizacji tych parametrów w czasie...

http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=53&t=1365&start=50
Ostatnio zmieniony 21 sierpnia 2014, 10:28 - czw przez max, łącznie zmieniany 2 razy.
Mathis
Kontakt:

21 sierpnia 2014, 10:26 - czw

Może to i1DisplayPro się zużył? Ma jakieś 1,5 roku, ale tych pomiarów za dużo nie wykonał.
W weekend pożyczę od znajomego nówkę i zobaczymy co pokaże.
Fotograf Sieradz
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

21 sierpnia 2014, 10:37 - czw

max pisze:No dobra. Ma stabilizować barwę i temperaturę podczas zmiany mocy podświetlenia. Nie wyklucza to jednak pełnienia kolejnej funkcji, a mianowicie stabilizacji tych parametrów w czasie...
Tylko jak, skoro "patrzy" od złej strony ekranu? Poza tym, obecność tego czujnika jest wciąż hipotetyczna bo nie wiem gdzie w matrycy miałby on mieć otwór do odczytu, skoro matryca z tyłu to jednolita blacha?
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

21 sierpnia 2014, 10:48 - czw

Tom01 pisze:
max pisze:No dobra. Ma stabilizować barwę i temperaturę podczas zmiany mocy podświetlenia. Nie wyklucza to jednak pełnienia kolejnej funkcji, a mianowicie stabilizacji tych parametrów w czasie...
Tylko jak, skoro "patrzy" od złej strony ekranu? Poza tym, obecność tego czujnika jest wciąż hipotetyczna bo nie wiem gdzie w matrycy miałby on mieć otwór do odczytu, skoro matryca z tyłu to jednolita blacha?
"Patrzy" na diody tak, żeby odczytać barwę/temperaturę/widmo podświetlenia.
Tak, tak, wiem, oczywiście EIZO jest lepsze, bo patrzy przez matrycę.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

21 sierpnia 2014, 10:50 - czw

max pisze:Tak, tak, wiem, oczywiście EIZO jest lepsze, bo patrzy przez matrycę.
Patrzy tak i tak, bo matryca ma czujniki z obu stron. Z przodu wiadomo gdzie jest, na zdjęciu na każdej reklamie. Z tyłu:

Obrazek
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

21 sierpnia 2014, 11:01 - czw

No to zataczamy koło, bo ja ciągle nie wiem dlaczego wyciągnął Pan wniosek:
Tom01 pisze:Podejrzewam, że czujnik RGB wcale nie służy do utrzymania parametrów...
Skoro owy czujnik miałby pełnić rolę stabilizacji w czasie regulacji mocy podświetlenia, to dlaczego nie miałby pełnić roli stabilizacji w czasie, gdy regulacja nie jest wykonywana?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

21 sierpnia 2014, 11:02 - czw

max pisze:Skoro owy czujnik miałby pełnić rolę stabilizacji w czasie regulacji mocy podświetlenia, to dlaczego nie miałby pełnić roli stabilizacji w czasie, gdy regulacja nie jest wykonywana?
Bo nie ma sprzężenia zwrotnego w układzie regulacji.

PS. Stabilizacja "czasowa" i w "czasie" to zupełnie inne rzeczy. ;)
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

21 sierpnia 2014, 11:09 - czw

Tom01 pisze:PS. Stabilizacja "czasowa" i w "czasie" to zupełnie inne rzeczy. ;)
Proszę mnie w taim razie oświecić, co ma Pan na myśli.
Tom01 pisze:
max pisze:Skoro owy czujnik miałby pełnić rolę stabilizacji w czasie regulacji mocy podświetlenia, to dlaczego nie miałby pełnić roli stabilizacji w czasie, gdy regulacja nie jest wykonywana?
Bo nie ma sprzężenia zwrotnego w układzie regulacji.
To jaki sens miałoby jego zastosowanie?

http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=4&t=1411&start=40
Wojciech Kosek pisze:Tomku,
Występując na forum pod moim imieniem i nazwiskiem chyba nie sądzisz, że chciałbym oszukać klientów kupujących monitory NEC, a w szczególności Ciebie.

Zapewniam Cię że oba obwody układu GB-r LED są zasilane i sterowane osobno.
Informacje, które podałem są prawdziwe, nie jestem w stanie (z oczywistych względów) publicznie pokazać chociażby zdjęcia czujnika w pełnej rozdzielczości.
Obrazek
...
p.s Co do różnic w gwarancji między EIZO, a NEC - zawsze miałem wrażenie, że to właśnie EIZO ogranicza możliwość ustawienia monitora w dowolnym zakresie jasności i temperatury barwowej (dla monitorów z serii graficznych), czego NEC nigdy nie śmiał zrobić.
...
Wojciech Kosek pisze:Witam serdecznie,

Nazywam się Wojtek Kosek i jestem osobą odpowiedzialną za dział technologiczny/techniczny NEC Display Solutions w regionie Central South East Europe. Dodatkowo jestem członkiem grupy EMEA odpowiedzialnej za rozwój monitorów z profesjonalnych serii NEC.

Nie chcę odnosić się do tego co Panowie piszecie, chciałbym przestawić tutaj surowe fakty oraz uciąć spekulacje odnośnie monitorów z serii PAxx2W oraz ich funkcjonalności o których Panowie wspominacie:

1. Monitory z serii PA posiadają następujące rozdzielczości bitowe paneli: PA242W - 8bit+FRC, PA272W - 8bit+FRC, PA302-10bit
2. Monitory z serii PA posiadają niezależne sterowanie jasnością diody zielonej i niebieskiej w układzie GB-r, gdzie obie diody pokryte są czerwonym fosforem. Obie diody posiadają niezależne układy zasilania! Pragnę nadmienić, że zupełnie inne diody stosowane są w przypadku paneli PLS.
3. Monitory z serii PA posiadają zintegrowany czujnik RGB badający podświetlenie w zakresie jego jasności oraz skorelowanej temperatury barwowej w czasie rzeczywistym! Czujnik ten pozwala na utrzymanie zadanej jasności i temperatury barwowej w określonym czasie.
4. Czujnik RGB jest dodatkowo REKALIBROWANY za pomocą oprogramowania SpectraView II, które dostępne jest dla klientów z rynku Ameryki Północnej i Południowej. Po więcej technicznych szczegółów bardzo proszę o bezpośredni kontakt ze mną poprzez biuro NEC Display Solutions w Krakowie. Rekalibracja odbywa się każdorazowo przy kalibracji za pomocą zewnętrznego kolorymetru.
5. Monitory z serii PA posiadają możliwość programowania tablicy LUT o rozdzielczości 14 bit na każdy kanał R,G,B. Oznacza to w praktyce możliwość sprzętowej kalibracji za pomocą oprogramowania SpectraView II, które jest niedostępne dla klientów z regionu EMEA. Niemniej jednak monitory z serii PA posiadają taką funkcjonalność!
6. Procesor monitora poza informacjami z wewnętrznego czujnika RGB, układu niezależnego zasilania diody zielonej i niebieskiej oraz układu PWM pobiera również informację z czujnika temperatury otoczenia i panelu oraz czujnika położenia panelu (pion/poziom) w celu poprawnego wyświetlenia kolorów na ekranie. Po więcej technicznych szczegółów bardzo proszę o bezpośredni kontakt ze mną poprzez biuro NEC Display Solutions w Krakowie.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

21 sierpnia 2014, 11:22 - czw

max pisze:Proszę mnie w taim razie oświecić, co ma Pan na myśli.
Sformułowanie "czasowa" odnosi się do pojedynczych okresów przebiegów/zależności przebiegów. W uproszczeniu najłatwiej to wyobrazić sobie na przykładzie jednego okresu przebiegu. W tym wypadku chodzi najprawdopodobniej na "skorelowaniu" przebiegu gaśnięcia luminoforu z przebiegiem napięcia zasilającego diodę. Ustalamy tzw "zależności czasowe" i one są względem siebie później cały czas stałe. Z kolei "w czasie" oznacza proces ciągły, zmienny w czasie czyli:

- start
- wymuszenie
- pomiar
- powrót do startu

W sytuacji jeśli monitor kol. Mathisa popłynął i wykluczymy czujnik, to żadnej stabilizacji "w czasie" nie ma lub pojawiła się usterka.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Wróć do „Kalibracja monitorów”